Jump to content




  • Μετά το FRITZ!7530 AX και τα FRITZ!Box 4060/4040 που ανέβηκαν στον πάγκο των δοκιμών πριν λίγο καιρό, σειρά είχε να δούμε την ναυαρχίδα των Repeaters που δεν είναι άλλο από το FRITZ!Repeater 6000. Αυτή η νέα και ενδιαφέρουσα πρόταση της AVM έρχεται να προστεθεί στην γκάμα των προϊόντων που είναι WiFI 6.

     

    Το FRITZ!Repeater 6000 παρότι μοιάζει αρκετά εξωτερικά με το FRITZ!Repeater 3000, στην πράξη εσωτερικά έχει δεχτεί αρκετές αναβαθμίσεις. Πρόκειται για ένα Repeater που υποστηρίζει WiFi 6 και LAN 2.5G. Ουσιαστικά το FRITZ!Repeater 6000 ειναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του 3000. Θα λέγαμε ότι είναι ο αντικαταστάτης και το μεγάλο αδερφάκι του FRITZ!Repeater 3000. Την παράσταση «κλέβoυν» η υποστήριξη Wi-Fi 6 και LAN 2.5G. Το Wi-Fi 6 είναι το νέο πρότυπο που προσφέρει ακόμη υψηλότερες ταχύτητες για συσκευές που το υποστηρίζουν φυσικά, ενώ το LAN 2.5G είναι μία Multi-Gig Port που υποστηρίζει ταχύτητες μέχρι 2.5G. Αν και τα χαρακτηριστικα του FRITZ!Repeater 3000 συγκριτικά με το FRITZ!Repeater 6000 είναι λιγότερα, μπορούμε να πούμε ότι το FRITZ!Repeater 3000 συνεχίζει να είναι ένα πολύ δυνατό Repeater. που στην νέα του μορφή έγινε ακόμα καλύτερο και μπορεί να προσφερθεί για ακόμα πιο πολλές χρήσεις.

     

    large.20220313_132139.jpg

     

    Αρκετές φορές έχουμε βρεθεί στην κατάσταση να μην έχουμε σήμα σε ένα συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού ή να έχουμε μία συσκευή όπως έναν αποκωδικοποιητή ή μια Smart Tv στα οποία θέλουμε να παρέχουμε Internet με ασύρματη ή ενσύρματη(Ethernet) σύνδεση. Με ευκολία ρυθμίσεων (Mesh, WPS) ακόμα και για τον αρχάριο χρήστη, η AVM έχει τη δική της πρόταση στην αγορά που είναι το FRITZ!WLAN Repeater 6000. Μετά το Review του FRITZ!Repeater 3000 έχουμε στα χέρια μας την νέα ναυαρχίδα της AVM, για να την δοκιμάσουμε και να δούμε πόσο καλύτερη είναι από τον προκάτοχό της. Οι δυνατότητες που κρύβει είναι πάρα πολλές όπως θα δούμε. Ένα πανίσχυρο WLAN Repeater που μπορεί να τοποθετηθεί πρακτικά οπουδήποτε αρκεί να υπάρχει μια παροχή ρεύματος. Στη συνέχεια του Review θα αναλύσουμε γιατί το συγκεκριμένο Repeater είναι τόσο καλό και επιπρόσθετα θα κατανοήσουμε τις διαφορές με άλλα Repeater του εμπορίου.

     

    Η AVM για όποιον δεν γνωρίζει διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως Vdsl/Adsl Routers, Gpon Routers, Powerlines, WiFi Sticks, DECT Phones(FON), Repeaters όπως και συσκευές για Radiator Control, Power Outlets. Ιδρύθηκε το 1986, έχει έδρα το Βερολίνο και απασχολεί 660 υπαλλήλους. Τo τμήμα υποστήριξης όπως και το τμήμα κατασκευής  βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας συνοδεύονται από 5 χρόνια εγγύησης.

     

    large.products.jpg

     

    H AVM ακόμα και όταν βγάλει ένα νεότερο προϊόν συνεχίζει να αναβαθμίζει και τα παλιότερα μοντέλα. Έτσι ξέρουμε ότι τα χρήματα που θα διαθέσουμε για την αγορά του εξοπλισμού δεν θα πάνε χαμένα λόγω ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα βγει νεότερο μοντέλο. Επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αντίθετα με άλλες εταιρείες δεν υπάρχουν Version 1 , Version 2, Version 3. Το τονίζουμε αυτό διότι πολλές εταιρείες βγάζουν το ίδιο προϊόν σε νέο Version με αποτέλεσμα να σταματάει η υποστήριξη μετά από λίγο καιρό στο παλιό Version. Και επειδή το Hardware είναι διαφορετικό έχουν και άλλα Firmware. Τέλος, υπάρχει δωρεάν υποστήριξη από την AVM μέσω E-mail.

     

    Unboxing FRITZ!Repater 6000

     

    large.20220313_132225.jpg

     

    To FRITZ!Repeater 6000 έρχεται σε μία όμορφη συσκευασία, με το μπλε χρώμα να κυριαρχεί όπως μας έχει συνηθίσει η AVM σε όλα τα προϊόντα της. Σε σχέση με το FRITZ!Repeater 3000 το κουτί είναι είναι περίπου το ίδιο. Στην μπροστινή πλευρά βλέπουμε το FRITZ!Repeater 6000 το οποίο αντίθετα με τα περισσότερα μοντέλα FRITZ!Box, στέκεται κάθετα και όχι οριζόντια. Είναι ένα πλεονέκτημα διότι μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε σημεία που έχουμε λιγότερο χώρο. Αντίθετα βέβαια με τα FRITZ!Repeater 2400, FRITZ!Repeater 1200 κτλ δεν μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας σε μια πρίζα του τοίχου ως συσκευή διότι το τροφοδοτικό του είναι ξεχωριστό και όχι ενσωματωμένο. Οπότε κάπου θα πρέπει να το ακουμπίσουμε αντίθετα με τα παραπάνω που είναι Wall Mount.  Τονίζονται με κίτρινο χρώμα τα δύο πιο δυνατά χαρακτηριστικά, που είναι Wireless Repeater με Three Radio Units και WiFi 6.

    Aναγράφεται με μεγάλα γράμματα ότι είναι NEW Wi-Fi 6, που είναι άλλωστε και η δυνατή του αναβάθμιση συγκριτικά με το FRITZ!Repeater 3000. Τα χρώματα του και γενικότερα η εξωτερική του εμφάνιση το κάνουν αρκετά κομψό για να μην χαλάει την αισθητική του χώρου που θα το τοποθετήσουμε. Συνδυάζει δύο λειτουργίες σε μια συσκευή (Access Point, Repeater).

     

    large_back.jpg

     

    Στην πίσω πλευρά σε διάφορες γλώσσες (δεν υπάρχουν ελληνικά) αναφέρονται πιο αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης υπάρχει μια εικόνα με την πίσω πλευρά του FRITZ!Repeater 6000 και τα Ports που διαθέτει όπως και αναγράφεται ότι καλύπτεται από πέντε χρόνια εγγύηση. Όταν οι περισσότερες εταιρείες δίνουν δύο με τρία χρόνια εγγύηση, η AVM κάνει την διαφορά, με πέντε χρόνια το οποίο υποδηλώνει άριστη ποιότητα κατασκευής.

     

    Στην πάνω πλευρά του κουτιού, για ακόμα μια φορά βλέπουμε μια εικόνα σε μικρότερο μέγεθος του FRITZ!Repeater 6000. Στην κάτω πλευρά υπάρχουν οι προδιαγραφές συστηματος για την χρήση του FRITZ!Repeater 6000 ως Wireless Repeater αλλά και ως Wireless Bridge.

     

    Στην αριστερή πλευρά αναφέρεται η υποστήριξη MESH WiFi που είναι κύριο χαρακτηριστικό του FRITZ!Os 7 ενώ στην δεξιά πλευρά, μας αναφέρει τα βήματα της εγκατάστασης όπως και τα περιεχόμενα της συσκευασίας.

     

    Το τροφοδοτικό του είναι 12volt και 2,0Amps(24 Watt).

     

    large.20220313_132725.jpg

     

    Παρατηρούμε την θύρα LAN 2.5G και την μία θύρα LAN 1G.

    large.20220313_132750.jpg

     

    Ανοίγοντας την συσκευασία βρίσκουμε το εγχειρίδιο χρήσης, που αναγράφονται τα βήματα της εγκατάστασης με εικόνες και κείμενο σε διάφορες γλώσσες. Στο πίσω μέρος από το εγχειρίδιο υπάρχει ένα αυτοκόλλητο με τα στοιχεία για το WiFi (SSID και Network Key). Δεν υπάρχει ούτε εδώ η ελληνική γλώσσα, αλλά όπως και στα άλλα προϊόντα της AVM οι εικόνες βοηθούν πάρα πολύ στην εγκατάσταση. Συνοδεύεται από ένα καλώδιο Ethernet με Shielded Connectors . Και φυσικά το FRITZ!Repeater 6000 στο λευκό/κόκκινο χρώμα μαζί με το τροφοδοτικό του. Επιπρόσθετα υπάρχει ένα διαφημιστικό φυλλάδιο με τα υπόλοιπα προϊόντα της AVM που μπορούμε να συνδυάσουμε με το παρόν Repeater.

    large.20220313_132623.jpg

     

    Στο εγχειρίδιο χρήσης αναγράφονται πληροφορίες για τα LED και τα κουμπιά του FRITZ!Repeater 6000. Δεν υπάρχει αναλυτικό εγχειρίδιο για την συσκευή σε Cd ή σε έντυπη μορφή, το οποίο δεν θεωρείται αρνητικό, αφού τα εγχειρίδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Επιπλέον, μέσα στo Web Interface του FRITZ!Box υπάρχουν οδηγίες/επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές. Η συσκευασία έρχεται με ταινία ασφαλείας. Στο Site της AVM για κάθε προϊόν πέρα από το Manual υπάρχουν και FAQ για να λύσουν τυχόν απορίες σχετικά με τα features και την παραμετροποίηση της συσκευής.

     

    Close up στην MultiGig Port LAN 2.5G που μπορεί να τοποθετηθεί είτε μία συσκευή είτε να χρησιμοποιηθεί ως Uplink Port στην περίπτωση που αντί για Repeater χρησιμοποιηθεί ως Access Point.

    large.20220313_132801.jpg

     

    Στην μπροστινή πλευρά υπάρχουν τα ενδεικτικά LED και ένα WPS κουμπί, ενώ στην πάνω και στην κάτω έχει και τις θύρες εξαερισμού για την παθητική ψύξη του εξοπλισμού.

     

    large.20220313_132812.jpg

     

    Σε ένα μικρό sticker στο κάτω μέρος υπάρχει το SSID και το Network Key. Επιπρόσθετα υπάρχει μία βάση ενσωματωμένη για να στηρίζεται το FRITZ!Box και για να είναι ανασηκωμένη η κάτω πλευρά αφήνοντας ένα μικρό κενό για την αποτελεσματική ψύξη του, ακόμα και το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες ενδέχεται να είναι υψηλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι όση ώρα το δοκιμάσαμε, η θερμοκρασία παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην πίσω πλευρά είναι οι θύρες Lan.

     

    large.20220313_132829.jpg

     

    Με τα LED (Connection Quality και Connect Led) μπορούμε να δούμε την κατάσταση του WiFI. To WPS κουμπί έχει τρεις διαφορετικές χρήσεις αναλόγως το τι θέλουμε να κάνουμε. Το Connect Led είναι ταυτόχρονα και Power Led και αυτό με την σειρά του μπορεί να μας δείξει τις διαφορετικές καταστάσεις που βρίσκεται το FRITZ!Repeater 6000.

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά FRITZ!Repeater 6000

     

    • 1 x 2.5 Gigabit LAN (10/100/1000/2.5GBASE-T)

    • 1 x Gigabit LAN (10/100/1000/BASE-T)

    • Wi-Fi 6 up to 2400 + 2400 Mbit/s 5 GHz και 1200 Mbit/s 2.4 GHz

    • Three Wireless Radios

    • Mesh WiFI

    • WPA2/WPA3 encryption

    • Wi-Fi Protected Setup (WPS)

    • Μέση κατανάλωση 11 Watt

    • Wireless Bridge Mode, Lan Βridge Mode

    • Push Service

    • Led on/off

    • Eco Mode, Energy Saving

    • Αναβαθμίσεις που προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες

    • Smart Steering και CrossBand Repeating

    • Fritz!OS

    • Maximum Transmitter Power. Αν δεν θέλουμε το WiFi να εκπέμπει στο 100% μπορούμε να ελαττώσουμε το ποσοστό εκπομπής

     

    large.article-1280x720.d38180fe.jpg

     

    Δυνατότητες

     

    Ας δούμε ποιος ο λόγος αγοράς μιας τέτοιας συσκευής και σε ποιες καταστάσεις μπορεί να μας εξυπηρετήσει. 

     

    Λειτουργία Access Point:  Μπορούμε να συνδέσουμε το FRITZ!WLAN Repeater 6000 με καλώδιο Ethernet με το ADSL2+/VDSL2 Modem Router που έχουμε είτε με κάποιο switch, ώστε να έχουμε Internet και δίκτυο στο χώρο που δεν υπάρχει καλό σήμα. Απώλειες δεν υπάρχουν εφόσον είναι σε λειτουργία Access Point και έτσι εκμεταλλευόμαστε το 2,4Ghz και 5Ghz Wireless στα μέγιστα του.

     

    Λειτουργία Repeater: Σε αυτό το Mode το FRITZ!WLAN Repeater 6000 λαμβάνει το σήμα ασύρματα από οποιαδήποτε άλλη συσκευή που εκπέμπει στα 2,4Ghz ή στα 5Ghz και αναμεταδίδει το σήμα σε όποιο Βand επιθυμούμε. Το μεγάλο προτέρημα αν το συνδυάσουμε με FRITZ ή ένα Third Party Router είναι το Triple Radio. Τι σημαίνει αυτό. Όταν έχουμε ένα Dual Radio Repeater, τότε το ένα από τα δύο Radio αναλαμβάνει να κάνει το ασύρματο Link με το ADSL2+/VDSL2 Modem Router. Ταυτόχρονα όμως το ίδιο Radio πχ τα 5Ghz πρέπει να δίνουν και Internet στις συσκευές μας. Αυτό δημιουργεί ένα Bottleneck αφού το ένα Radio χρησιμοποιείται για δύο καταστάσεις ταυτόχρονα (Link + Access point). To FRITZ!Repeater 6000 είναι ένα Triple Radio Repeater που σημαίνει ότι άμα το συνδυάσουμε με ένα FRITZ ή ένα Third Party Router που έχει 5Ghz, τότε το ένα 5Ghz Radio θα κάνει το Wireless Link, ενώ το δεύτερο 5Ghz Radio θα λειτουργεί ως Access Point παράλληλα με τα 2,4 Ghz. Έτσι θα πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα.

    Επίσης τα ενδεικτικά Led στην πρόσοψη μας δείχνουν πόσο καλό σήμα λαμβάνει από την άλλη ασύρματη συσκευή (Θα γίνουν πορτοκαλί από πράσινα στην περίπτωση χαμηλού σήματος). Χωρίς την χρήση προγράμματος ή υπολογιστή μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο σωστό σημείο. Ταυτόχρονα εκτός από τις συσκευές που θα λαμβάνουν ασύρματα Internet και δίκτυο μπορούμε να συνδέσουμε στα Gigabit Ports ένα switch για να δώσουμε Internet και δίκτυο σε ενσύρματες συσκευές ή απευθείας μία ή δύο συσκευές που δεν διαθέτουν ασύρματη υποστήριξη, όπως ένας αποκωδικοποιητής.

     

    WiFi 6

     

    wifi6.jpg

    Κάπου εδώ ήρθε και η ώρα για να δούμε την πιο μεγάλη αναβάθμιση που έχει γίνει στο FRITZ!Repeater 6000 συγκριτικά με τον προκάτοχο του. Το WiFi 6. Ποια είναι η διαφορά για το νέο αυτό Standard και τι μας προσφέρει. Το 2020 είναι το έτος του WiFi 6, που προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερες επιδόσεις. Τα ονόματα IEEE 802.11 AC ή ως συντόμευση Wireless AC αλλάζουν και αυτά και πλέον γίνεται αντικατάσταση από Version Numbers. Ο λόγος που γίνεται, είναι η πιο εύκολη και σαφής αναγνώριση των ασύρματων προτύπων. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του WiFi 6;

     

    large.csm_diagramm_wi-fi_6_3840x2560_en_b3cfe3ef30.jpg.2d8cf24b7b30f378053bfd2d7e08d14b.jpg

     

    OFDMA : Ποιο αποδοτικό. Το OFDMA στο WiFi 6 αναθέτει “κομμάτια” του ασύρματου δικτύου σε διαφορετικές συσκευές με αποτέλεσμα πιο αποδοτικό διαμοιρασμό όπως και παραπάνω Bandwidth ανά Stream.

     

    1024-QAM : To WiFi 6 αυξάνει την ταχύτητα του ασύρματου δικτύου συγκριτικά με τον προκάτοχό του μέχρι και 40%.

     

    2.4 GHz : Ένα μεγάλο άλμα για τα 2.4 GHz. Από τότε που παρουσιάστηκαν τα 2.4 GHz πριν περίπου 10 χρόνια δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Η βαρύτητα είχε πέσει στα 5GHz. Με το WiFi 6 αυτό αλλάζει και το Bandwidth έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Μπορούν να συνδεθούν παραπάνω συσκευές και αυτό εξυπηρετεί τις περιπτώσεις που κάποιος έχει πολλές συσκευές που λειτουργούν μόνο στα 2.4 Ghz.

     

    ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ : Η μπαταρία στα Smartphones και σε άλλες φορητές συσκευές θα αυξηθεί με το WiFi 6 με τους νέους μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας που διαθέτει. Επιπρόσθετα υποστηρίζεται WPA3 για μεγαλύτερη ασφάλεια.

     

    large.AVM_FRITZRepeater_6000.jpg

     

    Το FRITZ!Repeater 6000 είναι Triple Radio και WiFI 6. Υποστηρίζει 2 x 5 GHz and 1 x 2.4 GHz. Για μέγιστη ταχύτητα και κάλυψη μπορεί να συνδυαστεί με τα FRITZ!Box 7590AX , FRITZ!Box 7530AX, FRITZ!Box 4060 που είναι και αυτά WiFi 6 οπότε να έχουμε και τα μέγιστα αποτελέσματα. Λόγω του Triple Radio το FRITZ!Repeater 6000 χρησιμοποιεί την μία 5GHz Band αποκλειστικά για την μεταξύ τους διασύνδεση, ώστε η δεύτερη 5GHz Band όπως και η 2.4 Ghz Band να είναι αποκλειστικά για την σύνδεση των συσκευών μας. Ο συνδυασμός και των δύο μαζί είναι ο ιδανικός για να πάρουμε τα μέγιστα χάρις στο WiFi 6 και στο Mesh. Αποτελούν το Dream Team για το δίκτυο μας. Στην περίπτωση του FRITZ!Box 4060 που είναι και αυτό Triple Radio τότε η μια 5Ghz Band και από τα δύο θα χρησιμοποιηθεί για το μεταξύ τους Link.

     

    Mesh Networking

     

    mesh.gif

     

    To FRITZ!Os 7 υποστηρίζει Mesh Networking. Μέσα από το Web Interface υπάρχει όλη η τοπολογία του δικτύου με τις συνδεδεμένες συσκευές στις οποίες άμα κάνουμε κλικ θα μας δρομολογήσει στο Web Interface τους. Οι συνδεδεμένες συσκευές μπορεί να είναι ένα FRITZ!WLAN Repeater, ένα FRITZ!Dect, ένα FRITZ!Powerline μέχρι και ένα δεύτερο FRITZ!Box. Έτσι το Mesh Networking μας βοηθάει στην κεντρική διαχείριση όλων των FRITZ! συσκευών από μία σελίδα, όπως και λόγω των Features του Mesh Networking, οι ρυθμίσεις που έχουμε κάνει στο FRITZ!Box, για παράδειγμα στην καρτέλα Wireless μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στο FRITZ!WLAN Repeater ή στο FRITZ!Powerline.

    mesh2.gif

    Επιπλέον δεν χρειάζεται να συνδεθούμε στην κάθε συσκευή, για να εγκαταστήσουμε ένα νεότερο Firmware. Αν υπάρχει νεότερο Firmware θα μας το εμφανίσει αυτόματα και απλά πατάμε το Update για να γίνει εγκατάσταση. Η λειτουργία για Update του Firmware δεν ισχύει μόνο για τις συνδεδεμένες συσκευές στο FRITZ!Box αλλά και για το ίδιο το FRITZ!Box.Αν έχουμε ένα Guest Network θα μεταφερθούν οι ρυθμίσεις σε όλο το Mesh Network. Το MESH Networking, αρχίζει και "μπαίνει" όλο και περισσότερο στην ζωή μας με τις περισσότερες εταιρείες να βγάζουν καινούρια προϊόντα ή αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα, ώστε να υπάρχει υποστήριξη.

     

    Όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία στην καρτέλα Mesh, υπάρχει ένα σχεδιάγραμμα τι έχει συνδεθεί που και με ποιο τρόπο. Επίσης έχει ανιχνευτεί αυτόματα καινούριο Firmware για το FRITZ!Repeater 6000 και απλά πατάμε (όπως και έγινε) το κουμπί Perform Update ώστε να αναβαθμιστεί στην τελευταία έκδοση.

    large.update.jpg

     

    Tο Mesh Networking δεν έχει περιορισμούς. Δημιουργήθηκε για να καλύψει από ένα μικρό χώρο, που θα χρειαστεί μόνο ένα Powerline ή ένα Repeater, μέχρι πολύ μεγάλους χώρους που θα χρειαστούν πολλά Powerlines , Repeaters, Access Points ώστε να υπάρχει συνολική κάλυψη.

     

    Μερικά από τα χαρακτηριστικά του Mesh Network σε συνδυασμό με τα FRITZ!

     

    •     Μέσα από το FRITZ!Box μπορούμε να δούμε την τοπολογία του δικτύου μας. Όλες οι FRITZ συσκευές εμφανίζονται σε ένα ενιαίο σχέδιο. Με μία ματιά βλέπουμε που και πως έχει συνδεθεί η συσκευή μας, ποια συσκευή είναι και την Ip που έχει πάρει.
    •     Αν υπάρχει αναβάθμιση για μία FRITZ συσκευή θα εμφανιστεί το κουμπί για να την κάνουμε Update. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για Firmware, δεν χρειάζεται να πάμε στο Web Interface της κάθε συσκευής για να γίνει το Update. Απλά πατάμε το Update και όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα.
    •     Με την χρήση του Mesh και του Wps όλες οι ρυθμίσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στο FRITZ!Box θα περαστούν αυτόματα και στις υπόλοιπες πχ το Guest Network κτλ. Ταυτόχρονα θα υπάρχει ένα SSID. Όλο το δίκτυο και όλες οι συσκευές θα αποτελούν μέρος αυτού του δικτύου. Δεν χρειάζεται να αλλάζουμε δίκτυο κάθε φορά που μετακινούμαστε στο χώρο. Το Smart Roaming θα μας συνδέσει αυτόματα στο ασύρματο δίκτυο που έχει το καλύτερο σήμα.
    •     Υποστηρίζονται οι τεχνολογίες Smart Steering, WiFi Steering και CrossBand Repeating. Όλα εύκολα και απλά.  Με απλά λόγια το FRITZ θα αποφασίσει με βάση το φόρτο του δικτύου και άλλες παραμέτρους αν μια dual band συσκευή θα πρέπει να αλλάξει Band για καλύτερη απόδοση του δικτύου. Και με το WiFi Steering αν έχουμε πολλαπλές συσκευές FRITZ, τότε η ασύρματη συσκευή μας θα συνδέεται κάθε φορά αυτόματα στο WiFi που έχει το καλύτερο σήμα ώστε να έχουμε μέγιστες αποδόσεις.

    large.crossband.jpg

    •     Το Mesh δίκτυο μπορεί να αποτελείται από ένα FRITZ!Box και ένα FRITZ!Repeater για ένα μικρό χώρο μέχρι πολλά FRITZ!Repeaters, FRITZ!Powerlines για ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο.
    •     Άτομα κάθε ηλικίας που δεν έχουν πολλές γνώσεις μπορούν εύκολα και απλά να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να κάνουν πολύπλοκες ρυθμίσεις ή να ζητήσουν βοήθεια από έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

    large.e17_fritzrepeater-6000-4-2.png

     

     

    Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μέσα από το Web Interface του FRITZ!Repeater μία απεικόνιση του δικτύου μας χάρις στο MESH.

     

    large_mesh.jpg

     

    Εγκατάσταση/Διαχείριση

     

    Η εγκατάσταση είναι πανεύκολη και τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, είναι τα παρακάτω:

    1. Σύνδεση του τροφοδοτικού με τo FRITZ!Repeater 6000 με μία διαθέσιμη πρίζα ρεύματος και περιμένουμε μέχρι να σταθεροποιηθεί το Connect Led

    2. Πατάμε το Connect κουμπί και το Connect Led ξεκινάει να αναβοσβήνει.

    3. Ξεκινάμε την σύνδεση στο FRITZ!Box/Fritz!Repeater(cascade) ή σε οποιόδηποτε άλλο third party Modem,Router με το WPS κουμπί.

    4. Μόλις σταθεροποιηθεί αναμμένο το Connect Led είμαστε έτοιμοι.

     

    large.wizard.jpg

     

    Εναλλακτικά αν ο χρήστης επιθυμεί μπορεί να γίνει η παραμετροποίηση και χωρίς την χρηση του WPS.

    1. Συνδεόμαστε ασύρματα ή ενσύρματα με το Fritz!Repeater 6000 και στον browser ανοίγουμε την σελίδα http://fritz.repeater

    2. Τρέχουμε τον Wizard όπου από εκεί μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε Wireless Bridge Mode ή Lan Bridge Mode. Στην περίπτωση του Lan Bridge Mode συνδέουμε μία Lan Port του FRITZ!Repeater 6000 με μία Lan Port του FRITZ!Box. Αν έχουμε FRITZ!Box και συνδέσουμε τα FRITZ!Repeater και FRITZ!Box με Ethernet, αυτόματα γυρνάει σε Lan Bridge Mode πριν ανοίξουμε τον Wizard.

     

    Υπάρχει και δυνατότητα παραμετροποίησης του εξοπλισμού και από το Smartphone ή το Tablet μας. Επιπρόσθετα υπάρχουν πολλά apps για smartphones από την AVM ώστε να εκμεταλλευτούμε το FRITZ!Repeater ακόμα περισσότερο.

    Πχ FRITZ!App WLAN.

     

    large_app.png

     

    Web Interface

     

    Η Default IP για το Web Interface είναι η 192.168.178.2 ή εναλλακτικά το http://fritz.repeater , που μπορούμε να συνδεθούμε με Ethernet ή με WiFi. Την πρώτη φορά που θα συνδεθούμε θα ξεκινήσει αυτόματα ο Wizard για την παραμετροποίηση με απλά κατανοητά βήματα.

    Διαλέγουμε σε ποια γλώσσα θα εμφανίζεται το Interface και σε ποια χώρα βρισκόμαστε. Αφού κάνει επανεκκίνηση μπορούμε να συνεχίσουμε την παραμετροποίηση πχ να εισάγουμε κωδικό για το Web Interface, να παραμετροποιήσουμε το ασύρματο δίκτυο ή να δούμε αν υπάρχει νέο firmware.

     

    large.interface.jpg

     

    Στην συνέχεια θα βρούμε μια πληθώρα επιλογών. Ας αναφέρουμε μερικές από αυτές

    • Παραμετροποίηση του ασύρματου δικτύου μας όσο και ενός Guest Network για τους φιλοξενούμενους, επισκέπτες ώστε να μην έχουν πρόσβαση στο υπόλοιπο δίκτυο.
    • Να κάνουμε Adopt όλες τις παραμέτρους για το WiFi, Guest Network κτλ από το FRITZ!Box. Αν η παραμετροποίηση γίνει με την χρήση του WPS τότε αυτόματα γίνονται Adopt όλες οι παραμέτροι.
    • Στις δύο Lan θύρες μπορούμε να συνδέσουμε οποιαδήποτε συσκευή δεν έχει WiFi πχ έναν αποκωδικοποιητή. Σε λειτουργία Lan Bridge έχουμε μία Lan θύρα ακόμα ελεύθερη ενώ στην περίπτωση του Wireless Lan Bridge έχουμε δύο Lan θύρες. Εννοείται ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνδέσουμε κάποιο Switch ώστε να αυξήσουμε τις Lan θύρες.
    • Να συνδέσουμε δεύτερο Repeater είτε ασύρματα είτε ενσύρματα με το ήδη υπάρχον Repeater (cascade)
    • Υποστήριξη WPS. Το WPS είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να συνδέσουμε για παράδειγμα ένα Smartphone, ένα Powerline, ή ένα Repeater στο δίκτυο. Πατάμε το πλήκτρο WPS στο FRITZ!Repeater και μετά στην συσκευή που θέλουμε και μέσα σε δευτερόλεπτα έχουν συνδεθεί χωρίς περαιτέρω ρυθμίσεις.

     

    Web Interface επιλογές

    • Στο Overview υπάρχουν γενικές πληροφορίες για τους χρήστες που έχουν συνδεθεί, για το Firmware που έχει το FRITZ!Repeater όπως και για την διασύνδεση με το FRITZ!Box.
    • Στο Access to Home Network μπορούμε να αλλάξουμε την λειτουργία από Repeater σε Access Point και αντίστροφα.
    • Στο Network βλέπουμε όλους τους συνδεδεμένους χρήστες και επίσης ρυθμίζουμε το FRITZ!Repeater αν θα λάβει αυτόματη λήψη IP ή αν θα την δώσουμε εμείς.

    large.Web_options.jpg

    • Στο WiFi μπορούμε να δώσουμε διαφορετικό SSID και Passkey στο δίκτυο μας, να αλλάξουμε ασύρματο κανάλι, να προγραμματίσουμε ποιες ώρες θα είναι ενεργοποιημένο το WiFi όπως και ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Guest Network.
    • Στο System έχουμε το Event Log, το Energy Monitor για την κατανάλωση του FRITZ!Repeater,  Push Service για Notifications, ρύθμιση του επίπεδου φωτεινότητας των LED, Backup/Restore των ρυθμίσεων, Firmware Update, ορισμό Γλώσσας και κωδικού του Web Interface.
    • Στο Wizards υπάρχουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες ώστε να γίνει η αρχική ενεργοποίηση και όχι μόνο.

     

    FRITZ!App Wlan

    To FRITZ!App Wlan είναι ένα Application για Smartphones το οποίο μας προσφέρει αρκετές δυνατότητες για το ασύρματο δίκτυο. Μπορούμε να δούμε σε ποια συσκευή FRITZ! είμαστε συνδεδεμένοι και ας έχει όλο το δίκτυο το ίδιο SSID. Θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε αν το FRITZ!Repeater είναι στην κατάλληλη θέση για να πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα ή αν χρειάζεται να το μετακινήσουμε αλλού. Μας εμφανίζει ποιες συσκευές δεσμεύουν ποια κανάλια και επιπρόσθετα μας δίνεται η δυνατότητα να τρέξουμε μετρήσεις ταχύτητας στο WiFi. Με τις μετρήσεις αυτές θα γνωρίζουμε αν η συσκευή είναι στο σωστό σημείο σε σύγκριση με το FRITZ!Box ή το FRITZ!Repeater και ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί στα 2,4GHz και στα 5Ghz από εκείνο ακριβώς το σημείο.

     

    large_wlan.jpg

     

    Δοκιμές

     

    Αφού αναφέραμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά συνέχεια είχε να υποβάλουμε τo FRITZ!Repeater 6000 σε μερικές δοκιμασίες. Η Vdsl 110Mbit Download/11Mbit Upload λειτούργησε σταθερά και απροβλημάτιστα έχοντας συνδεθεί στο FRITZ!Repeater 6000 .Με ευκολία καταφέραμε στο WiFi και στα 5Ghz να τερματίσουμε την Vdsl γραμμή από το Laptop και το Smartphone.

     

    Δύο Speedtest από το Samsung Galaxy S10+. Vdsl 100Mbit Download/11Mbit Upload έχοντας συνδεθεί στο FRITZ!Repeater 6000.

    large.speedtest.jpg

     

    Το Guest Network έγινε adopt από το FRITZ!Box και ήταν έτοιμο για να δώσει πρόσβαση σε όποιον το χρειαζόταν.  Όσα FRITZ!Repeater και να έχουμε είτε σε Wireless Bridge είτε σε Lan Bridge το Guest Network μπορεί να κάνει adopt ώστε να μην χρειάζεται να παραμετροποιούμε κάθε φορά το ασύρματο δίκτυο.

     

    Συνδέσαμε σε μία Lan θύρα του FRITZ!Repeater 6000 το ΕΟΝ ΒΟΧ ώστε να παρακολουθήσουμε μία ταινία. Δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα . Επίσης υποστηρίζει Band Steering. Όταν μία συσκευή υποστηρίζει και τα 2,4Ghz και τα 5Ghz, το FRITZ!Repeater 6000 μπορεί να καθορίσει σε ποιο από τα δύο Bands πρέπει να συνδεθεί η συσκευή για να έχει τις μέγιστες επιδόσεις. Τα 5Ghz ναι μεν είναι καλύτερα στο θέμα της μέγιστης ταχύτητας αλλά τα 2,4Ghz τα καταφέρνουν καλύτερα όταν πρέπει να διαπεράσουν ένα εμπόδιο.

    Επιπλέον το Band Steering αναλαμβάνει να αλλάξει το Band που έχει συνδεθεί μια συσκευή αν κρίνει ότι υπάρχει μεγάλο φόρτο σε αυτό για αποφυγή μειωμένης ταχύτητας. Δοκιμάσαμε να συνδέσουμε πολλές συσκευές (Smartphones, Tablets, Laptops) ταυτόχρονα στο WiFi και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα που είναι απολύτως λογικό αφού ειναι Triple Radio με το ένα 5 Ghz δίκτυο να κάνει την σύνδεση με το FRITZ!Box ενώ το δεύτερο 5Ghz και το 2,4Ghz ήταν αποκλειστικά για τις ασύρματες συσκευές μας.

     

    Κατεβάσαμε το FRITZ!App Wlan στο Samsung Galaxy S10+. Το συγκεκριμένο Smartphone υποστηρίζει Wi-Fi 6 οπότε και συνδέθηκε στα 1.1Gbps με το FRITZ!Repeater 6000 και με WPA3. Μέσα από το συγκεκριμένο App έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε Speedtest ώστε να δούμε την μέγιστη ταχύτητα που μπορούμε να πετύχουμε στο σημείο που βρισκόμαστε όπως και με την βοήθεια του App και του Led του FRITZ!Repeater αν το έχουμε τοποθετήσει σε σωστή απόσταση από το FRITZ!Box.

     

    Speedtest όπου έχουμε περίπου στα 613 με 630Mbit. Οπότε τα 200Mbit μιας Vdsl δεν θα είναι πρόβλημα.

    large.measure.jpg

     

    Μία ακόμα λειτουργία που δοκιμάσαμε και ενδιαφέρει όσους έχουν δομημένη καλωδίωση είναι η παρακάτω.

    Συνδέσαμε το FRITZ!Box με το FRITZ!Repeater με Ethernet καλώδιο και το ορίσαμε ως Lan Bridge δηλαδή ως Access Point. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να το τοποθετήσουμε όπου θέλουμε χωρίς να χρειάζεται να είναι εντός εμβέλειας του FRITZ!Box. Και αν έχουμε παραπάνω από ένα FRITZ!Repeater μπορούμε και αυτό να το συνδέσουμε ως Lan Bridge είτε πάνω στο FRITZ!Box είτε ακόμα και πάνω στο FRITZ!Repeater (cascade). Σε αυτήν την υλοποίηση οι επιδόσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες αφού η διασύνδεση μεταξύ FRITZ!Repeater και FRITZ!Box γίνεται με ταχύτητες έως 1G ή 2.5G στην περίπτωση του Cascade ανάμεσα σε δύο FRITZ!Repeater 6000.

     

    Στην περίπτωση του Access Point απλά συνδέουμε μια LAN του FRITZ!Box με μία LAN του FRITZ!Repeater 6000. Στην περίπτωση του Repeater δεν χρειάζεται η επικοινωνία να είναι με καλώδιο Ethernet αλλά γίνεται ασύρματα. Οποιοδήποτε Mode και να διαλέξουμε οι ρυθμίσεις θα γίνουν Adopt χωρίς πρόβλημα αν φυσικά το επιθυμούμε εμείς. Το Adopt είναι μια ρύθμιση που μπορεί να απενεργοποιηθεί.

     

    Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι το FRITZ!Repeater αν λόγω απόστασης ή εμποδίων δεν καταφέρει να κάνει Link στα 5Ghz αυτόματα δρομολογεί την κίνηση στα 2,4Ghz. Παράλληλα με το Link στα 5Ghz υπάρχει και Link στα 2,4Ghz στις περισσότερες περιπτώσεις, που λειτουργεί επιπρόσθετα.

     

    Στην επόμενη δοκιμή αφού συνδεθήκαμε στο WiFi του FRITZ!Box αρχίσαμε να περπατάμε προς το FRITZ!Repeater για να δούμε αν και πόσο γρήγορα θα γίνει η εναλλαγή στο πιο δυνατό σήμα. Πράγματι εκεί που το σήμα είχε μειωθεί, το Smart Roaming ανέλαβε να μας συνδέσει στο FRITZ!Repeater που είχε καλύτερο σήμα. Η αλλαγή γίνεται ταχύτατα, και ο χρήστης δεν θα την αντιληφθεί πάρα μόνο από το ότι θα έχει ξανά δυνατό σήμα. Επαναλάβαμε την δοκιμή την ώρα που είχαμε ανοιχτό συνέχεια το Measure WiFi του FRITZ!App Wlan και στο γράφημα φαίνεται μια στιγμιαία πτώση της ταχύτητας μέχρι να γίνει η εναλλαγή. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω των χαρακτηριστικών του Mesh Network.

     

    Μπορούμε να πούμε ότι η κάλυψη του είναι πολύ καλή και καλύψαμε όλο το χώρο μαζί με τα μπαλκόνια με το FRITZ!Repeater 6000 και το FRITZ!Box 4060 χωρίς προβλήματα και στα 2 Bands.

     

    Ακόμα μια δοκιμή που έγινε ήταν να δοκιμάσουμε να κάνουμε Cascade ανάμεσα σε δύο FRITZ!Repeater 6000 και στο FRITZ!Box 5491. Η ιδέα ήταν να δούμε αν θα καταφέρουμε να πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα της γραμμής μας VDSL 110Mbit/11 Mbit συνδέοντας το πρώτο FRITZ!Repeater 6000 με το FRITZ!Box 5491 και το δεύτερο FRITZ!Repeater 6000 με το πρώτο FRITZ!Repeater 6000. Δοκιμάσαμε αυτό το σενάριο λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένας χρήστης έχει ένα μεγάλο χώρο και για να τον καλύψει έπρεπε υποχρεωτικά να κάνει την διάταξη που βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.

     

    large.cascade.jpg

     

    Όπως βλέπουμε το πρώτο FRITZ!Repeater 6000 είναι συνδεδεμένο με το FRITZ!Box 5491 και στα δύο Bands όπως το ίδιο συμβαίνει και με το δεύτερο FRITZ!Repeater 6000 που είναι συνδεδεμένο με το πρώτο FRITZ!Repeater. Τα Links στα 5Ghz είναι της τάξεως των αρκετών Mbits, οπότε γνωρίζουμε ότι δεν θα έχουμε απώλειες. Πράγματι με το γνωστό Speedtest της Oakla είδαμε ότι είτε το τρέχαμε συνδεδεμένοι στο FRITZ!Box 5491 είτε στο πρώτο FRITZ!Repeater είτε στο δεύτερο η VDSL 110Mbit/11Mbit έπιασε τα μέγιστα. Όσα FRITZ!Repeater και να έχουμε στο δίκτυο μας το Triple Radio που διαθέτουν θα χρησιμοποιηθεί χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Η παραμετροποίηση του δεύτερου FRITZ!Repeater γίνεται με την ίδια διαδικασία όπως όταν έχουμε ένα, δηλαδή με το WPS. Απλά αντί να πατήσουμε το WPS στο FRITZ!Box 5491 και στο FRITZ!Repeater 6000 πατάμε το WPS στα δύο FRITZ!Repeater 6000. Εξυπακούεται ότι και σε αυτή την περίπτωση όλες οι ρυθμίσεις που μπορεί να έχουμε κάνει στο FRITZ!Box θα μεταφερθούν κανονικά σε όλα τα FRITZ!Repeater. Η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει και χωρίς την χρήση του WPS αν το επιθυμεί ο χρήστης.

     

    Αν τώρα ένας χρήστης έχει το FRITZ!Box στην μέση του χώρου και θέλει να δώσει Internet και δίκτυο δεξιά και αριστερά του χώρου αυτού, τότε μπορεί να συνδέσει τα δύο FRITZ!Repeater κατευθείαν με το FRITZ!Box.

     

    Αν είχαμε ακόμα περισσότερα FRITZ!Repeater θα μπορούσαμε να έχουμε δύο συνδεδεμένα με το FRITZ!Box και άλλα δύο για παράδειγμα συνδεδεμένα με τα FRITZ!Repeaters. Δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορούμε να κάνουμε. Ότι συσκευή FRITZ και να βάλουμε στο δίκτυο μας θα εμφανιστεί μέσα στο Mesh Networking. Όπως θα μπορούσε το πρώτο FRITZ!Repeater να λειτουργεί σε Wireless Bridge με το FRITZ!Box αλλά το δεύτερο FRITZ!Repeater να είναι σε λειτουργία Access Point συνδεδεμένο με το πρώτο FRITZ!Repeater.

     

    Αυτό που δοκιμάσαμε ήταν στην περίπτωση που το ένα FRITZ!Repeater ήταν συνδεδεμένο με το άλλο FRITZ!Repeater, να αποσυνδέσουμε από το ρεύμα το FRITZ!Repeater που συνδεόταν με το FRITZ!Box. Ένα από τα πλεονεκτήματα που δίνει το Mesh Networking είναι όταν ένα Node "πέσει" από το δίκτυο, να προσπαθήσει να βάλει άλλο Node στην θέση του (να γίνει εναλλακτικό Link μεταξυ των Nodes) ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, θέλαμε το δεύτερο FRITZ!Repeater να σταματήσει να κάνει Link με το πρώτο FRITZ!Repeater 6000 που "έπεσε" και να φτιάξει νέο Link με το FRITZ!Box. Επί τούτου το είχαμε εντός εμβέλειας του FRITZ!Box. Το δεύτερο FRITZ!Repeater μας έδειξε με τα LED ότι έχασε το Connection και παρέμεινε έτσι μέχρι που το self healing έκανε Link με το FRITZ!Box.

     

    Το Self Healing δηλαδή το να πραγματοποιήσει Link με κάποια άλλη συσκευή FRITZ είναι ενεργοποιημένο εξ' ορισμού, απλά πριν γυρίσει στην λειτουργία αυτή το FRITZ!Repeater περιμένει 20 λεπτά μήπως επανέλθει το Link . Αν δεν επανέλθει τότε θα συνδεθεί στην συσκευή FRITZ που είναι στην εμβέλεια της ώστε να αποκαταστήσει το Link. Αν μέσα στα 20 λεπτά η συσκευή επανέλθει τότε το Link θα ανέβει κανονικά χωρίς να ενεργοποιηθεί το Self Healing.

     

    Συμπεράσματα

     

    Το FRITZ!WLAN Repeater 6000 είναι ένα απλό στην χρήση αλλά παράλληλα πολύ δυνατό Triple Radio Repeater. Θα καλύψει τις ανάγκες σας είτε χρησιμοποιηθεί σαν Access Point είτε σαν Repeater. Λόγω του MESH και των LED  η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα χωρίς να μπερδέψει τον χρήστη. Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες σε κάθε βήμα με επεξήγηση ενώ η τιμή του ξεκινάει στα 230 ευρώ περίπου με βάση το www.skroutz.gr. Μπορεί να λειτουργήσει για να επεκτείνει το WiFi δίκτυο αλλά λόγω της δυνατότητας και ως Access Point μπορεί να αντικαταστήσει το υπάρχον WiFi που μπορεί να έχουμε πχ από το Vdsl/Adsl Modem Router. Παρότι που ως Repeater μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε WiFi συσκευή ,προτείνεται η χρήση του με FRITZ!Box για να κερδίσουμε τα μέγιστα.

     

    large.fritz.png

     

    Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά σενάρια και καταστάσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα μας. Συγκριτικά με άλλα Repeater δίνει πολύ παραπάνω λειτουργίες όπως Guest Network, Mesh Networking, Band Steering, 2.5G LAN. Η παραμετροποίηση του δεν θα δυσκολέψει καθόλου τον χρήστη, ακόμα και αν οι γνώσεις του είναι περιορισμένες αφού με τον αρχικό Wizard που θα τρέξει αυτόματα, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να έχουμε Internet ενσύρματα και ασύρματα. Επιπρόσθετα λόγω του Mesh το troubleshooting γίνεται ακόμα πιο εύκολο αφού μπορούμε από το σχεδιάγραμμα να δούμε που υπάρχει το πρόβλημα.

     

    Το Internet μπορεί να διαμοιραστεί ενσύρματα σε μία κονσόλα, έναν αποκωδικοποιητή, ή ασύρματα σε Smartphones, Laptops και Tablets. Το WiFi 802.11ac και WiFi 6.0 είναι αρκετό για να υποστηρίξει Streaming σε μία Smart TV από μια συσκευή που βρίσκεται στο τοπικό μας δίκτυο. Το Dual Band WiFi 6 και οι Gigabit Ports θα ανταπεξέλθουν επιτυχώς στο μεγάλο φόρτο και το Guest Network θα είναι Up and Running σε ελάχιστο χρόνο για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες. Streaming,WiFi 6 κτλ όλα εκεί, σε ένα FRITZ!Repeater μαζεμένα, για να είναι η παραμετροποίηση πιο εύκολη με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ένα FRITZ!Repeater πολλά Features. Προσωπικά δοκιμάζοντας και αυτό το προϊόν της AVM μόνο θετικά λόγια μπορώ να πω, τόσο από την ποιότητα κατασκευής όσο και από τις δυνατότητες που προσφέρει. Έχοντας δοκιμάσει αρκετά Repeater, μπορώ να πω ότι είναι μια αγορά που αξίζει και που θα αφήσει ευχαριστημένο το χρήστη. Πολλοί ενδεχομένως να πουν ότι τα FRITZ! σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο ακριβά από άλλες λύσεις. Είναι απολύτως λογικό διότι η πληθώρα των Features, το ανεβάζει αρκετά πάνω από τον ανταγωνισμό και δικαιολογεί το κόστος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμα και παλαιότερα μοντέλα FRITZ, χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για διάφορες λειτουργίες σε ένα δίκτυο. Επίσης σε κάθε αναβάθμιση Firmware πέρα από διόρθωση κάποιων Bugs που μπορεί να υπάρχουν, προσθέτονται και καινούρια χαρακτηριστικά.

     

    Αυτό που συνεχίζει και μου κάνει θετική εντύπωση με τα FRITZ!, είναι η πληθώρα ρυθμίσεων και των διαφορετικών Modes. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν αναβαθμίσουμε σε ένα πιο καινούριο μοντέλο, μπορούμε το προηγούμενο να το χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο. Για το FRITZ!Repeater, η τιμή παρότι φαίνεται υψηλή , στην πράξη δεν είναι. Αν κοιτάξουμε την αγορά θα δούμε ότι τα Router που υποστηρίζουν WAN 2.5G και WiFi 6 είναι σχετικά ακριβά.

     

    Γιατί να διαλέξουμε τα συγκεκριμένα FRITZ!Repeater και όχι κάποιο άλλο προϊόν από έναν άλλο κατασκευαστή; Ο πρώτος λόγος είναι ότι αναβαθμίζονται για να μας προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες, όπως το Mesh Networking, στην έκδοση 7 του FRITZ!OS. Μπορούν ακόμα να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα προϊόντα της AVM για ένα ολοκληρωμένο δικτυακό περιβάλλον και για ένα Smart Home ενώ στηρίζονται στη δική τους πλατφόρμα FRITZ!OS.

     

    Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε όλα τα FRITZ!Repeater που υπάρχουν και μία σύγκριση μεταξύ τους ώστε να δούμε ποιος θα καλύψει τις ανάγκες μας και τι προσφέρει το καθένα από αυτά.

     

    large.compare.png

     

    Τα FRITZ!Repeater 6000 και 3000 είναι οι ναυαρχίδες για τον χρήστη που θέλει τα μέγιστα, αφού διαθέτουν Triple Radio. Το FRITZ!Repeater 2400 διαθέτει Dual Radio αλλά παρόλα αυτά είναι ένα δυνατό μοντέλο ακόμα και για μεταφορές αρχείων στο δίκτυο μας. Για τον χρήστη που διαθέτει Vdsl2/Ftth 200Mbit είναι μια πολύ καλή λύση για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το Bandwidth στο μέγιστο. Το συν του 2400 συγκριτικά με το 3000 και το 6000 είναι το compact μέγεθος του, αφού δεν διαθέτει ξεχωριστό τροφοδοτικό. Τα FRITZ!Repeater 1200/1200AX είναι ιδανικά ακόμα και για Vdsl2/Ftth 200Mbit απλά αν ο χρήστης μεταφέρει αρχεία ασύρματα θα έχει λίγο μικρότερες ταχύτητες. Και τελευταίο το FRITZ!Repeater 600 το οποίο θα το προτείναμε για τον χρήστη που διαθέτει Max Vdsl2 50Mbit εκτός αν δεν τον ενδιαφέρει να έχει την μέγιστη ταχύτητα της σύνδεσης του σε μια συσκευή. Η έλλειψη 5Ghz είναι ένας μεγάλος περιορισμός αφού τα 2,4Ghz δεν διαθέτουν μεγάλο Bandwidth και επιπλέον υπάρχουν πάρα πολλά δίκτυα στα 2,4Ghz που προκαλούν παρεμβολές. Η τελική απόφαση είναι δική σας. Εμείς είμαστε εδώ να λύσουμε τις απορίες σας.

     

    To FRITZ! Lab είναι μια υποσελίδα στο site της AVM που απευθύνεται στους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν πρώτοι τα νέα Firmware που βγαίνουν για τα προϊόντα που έχουν στη κατοχή τους.

     

    large.fritz!lab.jpg

     

    Στο παρακάτω Link μπορείτε να βρείτε το Review για τα FRITZ!Repeater 1200 και FRITZ!Repeater 600 που είναι δύο ακόμα μοντέλα της σειράς των FRITZ!Repeaters. Εδώ υπαρχει και το review για το FRITZ!Repeater 3000.

     

    Έτσι λοιπόν, με βάση όλων όσων είπαμε παραπάνω, τα θετικά και αρνητικά συνοψίζονται ως εξής:

     

    gallery_33472_825_8446.jpg

    Ο καλός

     

    • LAN 2.5G

    • WiFi 6, WPA 3, Triple Radio

    • Υποστήριξη Mesh, Dual Mode (Wireless Bridge, Lan Bridge)

    • Εύχρηστο interface, πληθώρα Ports και ρυθμίσεων

    • Πέντε χρόνια εγγύηση

     

    gallery_33472_825_10385.jpg

    Ο Κακός

     

    • Η τιμή του

     

    gallery_33472_825_6003.jpg

    Ο Αδιάφορος

     

    • Θα θέλαμε να είχε μία USB 3.0

     

     
     
     

     

    large.avm-banner.png

    Ευχαριστούμε την AVM για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: poulinos
    Photographers: poulinos
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:10
    Χρηστικότητα:10
    Ποιότητα:10
    Επιδόσεις:10
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 17

    User Feedback

    Recommended Comments

    8 ώρες πριν, το μέλος Διοτίμα έγραψε:

    Υπερπλήρη πάντοτε τα reviews σου, Πουλίνε. Μπράβο & ευχαριστούμε. 😉

    ευχαριστω πολυ.αν κατι λειπει ή  any new ideas ειμαι ολος αυτια

    ps.ωραιο avatar.

    Έγινε επεξεργασία από poulinos
    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

     

    EN.AVM.DE

    FRITZ!OS 7.50 makes the digital home faster and smarter – over 150 new features and improvements await you.

    Το FRITZ!OS 7.50 έχει βγει για το FRITZ!Box 7590 και σιγά σιγά θα βγεί και για τα υπόλοιπα FRITZ!Box , FRITZ!Powerlines, FRITZ!Repeaters. Με πάνω από 150 νέα features και βελτιώσεις.

     

    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.