Jump to content
 • FRITZ 7530 AX - Μία ωραία ανανέωση


  Εισαγωγή

   

  Μετά τo FRITZ!Box 7530, η εταιρεία παρουσιάζει μια νέα κι ενδιαφέρουσα πρόταση που ειναι η αναβαθμισμένη του έκδοση, το FRITZ!Box 7530 ΑΧ. Το FRITZ!Box 7530 ΑΧ θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε έναν μικρό γίγαντα. Πρόκειται για ένα Adsl/Vdsl Modem Router, που υποστηρίζει 35b Super Vectoring, WiFi 6 και διαθέτει τα χαρακτηριστικά του FRITZ!Box 7530 με μερικές αναβαθμίσεις. Επιπρόσθετα θα μπορούσαμε να τo ονομάσουμε το μικρό αδερφάκι του FRITZ!Box 7590 AX, έχοντας λιγότερες δυνατότητες. Την παράσταση «κλέβει» η υποστήριξη Wi-Fi 6, του νέου προτύπου που προσφέρει ακόμη υψηλότερες ταχύτητες για συσκευές που το υποστηρίζουν φυσικά. Είναι μία πιο απλή και οικονομική λύση για τον χρήστη, που ενδεχομένως να μην χρειάζεται τις παραπάνω δυνατότητες του FRITZ!Box 7590 ΑΧ. Αν και οι δυνατότητες συγκριτικά με το FRITZ!Box 7590 ΑΧ είναι λιγότερες, μπορούμε να πούμε ότι συνεχίζουν να είναι περισσότερες σε σύγκριση με παρόμοια μοντέλα από άλλους κατασκευαστές και αρκετά παραπάνω από αυτές που θα χρησιμοποιήσει ο μέσος όρος των χρηστών.

   

  size.jpg

  Σύγκριση μεταξύ FRITZ!Box 7590xx και FRITZ!Box7530XX.

   

  Unboxing

   

  large.1340451596_FRITZ7530.jpg

   

  To FRITZ!Box έρχεται σε μία όμορφη συσκευασία, με το μπλε χρώμα να κυριαρχεί όπως μας έχει συνηθίσει η AVM σε όλα τα προϊόντα της. Συγκριτικά με το FRITZ!Box 7590 ΑΧ, είναι μικρότερο το κουτί αλλά βλέποντας τα εξωτερικά, έχουν πολλά κοινά. Στην μπροστινή πλευρά βλέπουμε το FRITZ!Box 7530 ΑΧ και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τονίζοντας με κίτρινο χρώμα τα δύο πιο δυνατά χαρακτηριστικά, που είναι Dsl μέχρι 300Mbit/s και Wireless LAN (Wi-FI 6) μέχρι 1800Mbit/s!!.

   

  unboxing2.jpg

   

  Aναγράφεται η υποστήριξη Mesh WiFi που είναι κύριο χαρακτηριστικό του FRITZ!Os 7 όπως και με μεγάλα γράμματα ότι είναι NEW Wi-Fi 6, που είναι άλλωστε και η δυνατή του αναβάθμιση συγκριτικά με το FRITZ!Box 7530.

   

  large_box.jpg

   

  Στην πίσω πλευρά σε διάφορες γλώσσες (δεν υπάρχουν ελληνικά) αναφέρονται πιο αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και με ποιες συσκευές της AVM μπορεί να συνδυαστεί, όπως ένα FRITZ!WLAN Repeater, ένα FRITZ!Fon και άλλα. Επίσης υπάρχει μια εικόνα με την πίσω πλευρά του FRITZ!Box 7530 και τα Ports που διαθέτει, εξηγώντας τι είναι το κάθε ένα. Βλέποντας την κάτω και την πάνω πλευρά του κουτιού, ένα χαμόγελο ακόμα εμφανίζεται. Ο λόγος είναι τα πέντε χρόνια εγγύηση που συνοδεύουν τον εξοπλισμό.

   

  Όταν οι περισσότερες εταιρείες δίνουν δύο με τρία χρόνια εγγύηση, η AVM κάνει την διαφορά, με πέντε χρόνια το οποίο υποδηλώνει άριστη ποιότητα κατασκευής. Στην αριστερή πλευρά αναφέρονται διευκρινήσεις σχετικά με το προϊόν, ενώ στην δεξιά πλευρά αναγράφονται τα πλεονεκτήματα του FRITZ!Box 7530 AX, τι είναι το FRITZ!Os και τα περιεχόμενα της συσκευασίας.

   

  power supply.jpg

   

  Το τροφοδοτικό του είναι 12volt και 1,5 Amps από την εταιρεία Ktec.

   

  large_usb.jpg

   

  Παρατηρούμε την θύρα FON που είναι για χρήση σε χώρες που δεν χρησιμοποιούν RJ11. Στο πίσω μέρος υπάρχει κανονικά και η θύρα Rj11 (FXS) για την Ελλάδα.

   

  Ανοίγοντας την συσκευασία βρίσκουμε το εγχειρίδιο χρήσης, που αναγράφονται τα βήματα της εγκατάστασης με εικόνες και κείμενο σε διάφορες γλώσσες. Σε μία καρτέλα υπάρχουν τα στοιχεία για το WiFi (SSID, Network Key και FRITZ!Box Password). Δεν υπάρχει ούτε εδώ η ελληνική γλώσσα, αλλά όπως και στα άλλα προϊόντα της AVM οι εικόνες βοηθούν πάρα πολύ στην εγκατάσταση. Συνοδεύεται από ένα καλώδιο Ethernet 1.5m και ένα τηλεφωνικό καλώδιο 4 μέτρα. Και φυσικά το FRITZ!Box 7530 ΑΧ στο λευκό/κόκκινο χρώμα μαζί με το τροφοδοτικό του .

   

  large.unboxing2.jpg

   

  Επίσης, αναγράφονται πληροφορίες για τα LED και τα κουμπιά του FRITZ!Box 7530 ΑΧ. Δεν υπάρχει αναλυτικό εγχειρίδιο για την συσκευή σε Cd ή σε έντυπη μορφή, το οποίο δεν θεωρείται αρνητικό, αφού τα εγχειρίδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Επιπλέον, μέσα στo Web Interface του FRITZ!Box υπάρχουν οδηγίες/επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές. Η συσκευασία έρχεται με ταινία ασφαλείας και μέσα δεν θα βρούμε φίλτρο ή Splitter, που ενδεχομένως να χρειαστεί κατά την αρχική εγκατάσταση. Στο Site της AVM για κάθε προϊόν πέρα από το Manual υπάρχουν και FAQ για να λύσουν τυχόν απορίες.

   

  large.plai_view.jpg

   

  Η πολυπόθητη θύρα USB 3.0 που μπορεί να τοποθετηθεί σκληρός δίσκος ή Usb Stick για μεταφορά, αναπαραγωγή αρχείων ακόμα και αποθήκευση FAX και μηνυμάτων του τηλεφωνητή.

   

  Έχοντας τα FRITZ!Box 7590 ΑΧ και 7530 ΑΧ στα χέρια μας βλέπουμε ότι εξωτερικά είναι ακριβώς ο ίδιος σχεδιασμός. Οι διαφορές είναι στα λιγότερα Ports που διαθέτει το FRITZ!Box 7530 ΑΧ και το μικρότερο μέγεθος. Το FRITZ!Box 7530 ΑΧ σε αντίθεση με το FRITZ!Box 7590 ΑΧ έχει μία FXS, δεν έχει S0, έχει μία USB, δεν δέχεται την Landline τηλεφωνία, δεν υπάρχει ξεχωριστή Gigabit Wan αλλά η μία Gigabit Lan λειτουργεί και ως Gigabit Wan και έχει μικρότερες ταχύτητες στο WiFi. Παρόλα αυτά το WiFi συνεχίζει να είναι Dual Band 802.11n + 802.11ac απλά πλέον έχει αναβαθμιστεί σε WiFi 6, για να πάρουμε τα μέγιστα από την Dsl μας.

   

  Στην πάνω πλευρά εκτός από τα ενδεικτικά LED και τα πλήκτρα, έχει και τις θύρες εξαερισμού. Η κάτω πλευρά είναι όλο θύρες εξαερισμού για την παθητική ψύξη του εξοπλισμού. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε η μπροστινή πλευρά να είναι ανασηκωμένη ελαφρώς, αφήνοντας ένα μικρό κενό στο κάτω μέρος, για την αποτελεσματική ψύξη του, ακόμα και το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες ενδέχεται να είναι υψηλές. Αξίζει να σημειωθεί οτι σε όση ώρα το δοκιμάσαμε η θερμοκρασία παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

   

  large_led.jpg

   

  Τα Led που μπορούμε να δούμε αν έχει συγχρονίσει το DSL ,αν είναι ενεργοποιημένο το WiFi κτλ. Το info είναι ένα Led που μπορεί να αλλάξει η ρύθμιση του ώστε να έχει την συμπεριφορά που του έχουμε ορίσει εμείς.

   

  Παρακάτω θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του, πως το παραμετροποιούμε και τι μας προσφέρει.

   

  Τεχνικά Χαρακτηριστικά

   

  • Ενσωματωμένο Dsl Modem για Adsl/Vdsl γραμμές μέχρι 300Mbit/s. Υποστηρίζει 35b Super Vectoring. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή σε Vdsl η μεγαλύτερη ταχύτητα που δίνουν οι πάροχοι είναι 200Mbit/s οπότε το FRITZ!Box 7530 ΑΧ μας καλύπτει.

  • Wireless AX + N. 2 x 2 (2.4 GHz), 3 x 3 (5 GHz) with MU-MIMO Τα 2,4 Ghz δίκτυα τριγύρω μας είναι πάρα πολλά, με πολλές παρεμβολές μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα που μας δίνει ο πάροχος όταν είμαστε συνδεδεμένοι με WiFi, οπότε τα 5Ghz είναι πλέον μονόδρομος. Τα καινούρια Laptops, Tablets, Smartphones υποστηρίζουν τα 5Ghz και καλό θα είναι για να πετύχουμε τις μέγιστες επιδόσεις να συνδεόμαστε εκεί.

  • Dual Band WiFi 802.11n 2,4Ghz, 600Mbits // 802.11ax 5Ghz, 1800Mbits. Αν μία συσκευή είναι παλιότερης τεχνολογίας και δεν διαθέτει 5Ghz τότε αυτόματα θα συνδεθεί στα 2,4Ghz αφού και τα δύο Bands μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα.

  • 4 x Gigabit Ethernet Ports. Το ένα Gigabit Port λειτουργεί και ως Gigabit Wan. Ένα καλό Router πρέπει πλέον να έχει Gigabit Ports. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί με τον πιο σημαντικό να είναι το Streaming. Για να κάνουμε Streaming μια ταινία πολλών Gbytes σε μια 4K Smart Tv, χρειαζόμαστε αρκετά μεγάλη ταχύτητα. Τα Fast Ethernet Ports έχουν δώσει πλέον την θέση τους στα Gigabit Ethernet Ports για αυτό ακριβώς το λόγο: Πολύ μεγάλες ταχύτητες στο Streaming αλλά και σε πιθανές μεταφορές μεγάλων αρχείων μεταξύ των υπολογιστών στο τοπικό δίκτυο. Επίσης αν λόγο πχ VoIP τηλεφωνίας δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Dsl Modem Router του παρόχου, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Gigabit Wan Port του FRITZ!Box 7530 ΑΧ. Με αυτόν τον τρόπο το Dsl Modem Router του παρόχου θα το χρησιμοποιούμε για την τηλεφωνία και το FRITZ!Box 7530 ΑΧ για το Internet, για Streaming, για VoIP, για σύνδεση με δικτυακό εκτυπωτή και άλλα πολλά. Η Cosmote και η Vodafone συγκεκριμένα υποστηρίζουν τα FRITZ!Box 7530, 7530 AX, 7590, 7590 AX για το VoIP. Έτσι δεν θα χρειαστεί να έχουμε δύο συσκευές αλλά όλα θα γίνονται από το FRITZ!Box.

   

  large.ports.jpg

   

  Τέσσερις Gigabit Ethernet, μια θύρα DSL, μια υποδοχή για το τροφοδοτικο και μία θύρα FON(FXS) για την τηλεφωνία.

   

  • Μέση κατανάλωση 6 Watt.

  • 1 x USB 3.0 που μας παρέχει την δυνατότητα να συνδέσουμε ένα USB εκτυπωτή, ώστε να γίνει δικτυακός και να μπορούν όλες οι συσκευές στο δίκτυο να εκτυπώνουν. Εναλλακτικά μπορεί να συνδεθεί ένας USB σκληρός δίσκος ή ένα USB Stick ώστε να χρησιμοποιείται για αποθήκευση από όλους τους χρήστες και να υπάρχει ακόμα και απομακρυσμένη πρόσβαση στο Nas Storage, σε περίπτωση που είμαστε εκτός χώρου και χρειαζόμαστε πρόσβαση στα αρχεία. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσουμε έναν δικτυακό εκτυπωτή. Ακόμα και ο παλιός USB εκτυπωτής μπορεί να γίνει δικτυακός. Επίσης όπως και στο FRITZ!Box 7530 έτσι και εδώ μπορούμε να συνδέσουμε ένα 3G/4G Dongle ώστε να έχουμε Internet στην περίπτωση που έχουμε τεχνικό πρόβλημα με το Dsl.

  • 1 x FXS όπου μπορεί να συνδεθεί μία αναλογική τηλεφωνική συσκευή ή ένα PSTN PBX(τηλεφωνικό κέντρο). Η αναλογική συσκευή μπορεί να είναι ένα Fax, ένα ασύρματο τηλέφωνο ή ακόμα και μία σταθερή τηλεφωνική συσκευή.

  • Media server. Yποστηρίζει Media Server, ώστε να βλέπετε τις αγαπημένες σας ταινίες ή να ακούτε την μουσική σας κάνοντας Streaming κατευθείαν από τον USB σκληρό δίσκο/USB stick που έχετε συνδέσει στο USB 3.0 του FRITZ!Box. Με Gigabit Ethernet και Dual Band WiFi, το Streaming ακόμα και στα 4K γίνεται πανεύκολα.

  • Υποστήριξη WPS. Το WPS είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να συνδέσουμε για παράδειγμα ένα Smartphone, ένα Powerline, ή ένα Repeater στο δίκτυο. Πατάμε το πλήκτρο WPS στο FRITZ!Box και μετά στην συσκευή που θέλουμε και μέσα σε δευτερόλεπτα έχουν συνδεθεί χωρίς περαιτέρω ρυθμίσεις.

  • Dect Base Station. Το FRITZ!Box 7530 AX μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως DECT Station, με δυνατότητα σύνδεσης μέχρι 6 συσκευών. Έγινε δοκιμή με Panasonic DECT το οποίο το συγχρονίσαμε με το DECT Station του FRITZ!Box 7530 AX, οπότε οι ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές που έχετε σπίτι μπορούν να λειτουργήσουν με το FRITZ!BOΧ, αν είναι συμβατές. Η ίδια η AVM διαθέτει και τα FRITZ!FON, τα οποία έχουν βέβαια παραπάνω δυνατότητες και λειτουργίες συγκριτικά με ένα απλή ασύρματη τηλεφωνική συσκευή. Κάθε μία ασύρματη τηλεφωνική συσκευή ή FRITZ!Fon μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δίκτυο μας με ποικίλους τρόπους. Η πιο απλή χρήση είναι ως ένα τηλέφωνο που θα λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τηλεφωνικό νούμερο. Σε μια εταιρεία όμως, μπορεί να έχει και το δικό του εσωτερικό νούμερο ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε την κλήση από και προς την τηλεφωνική συσκευή. Έτσι δεν χρειάζεται η αγορά ενός τηλεφωνικού κέντρου αν οι απαιτήσεις μας δεν είναι μεγάλες αφού το FRITZ!Box 7530 AX μπορεί να το αναλάβει και αυτό.

   

  large.back_view.jpg

   

  • Υποστήριξη VPN, Firewall, DynDns, IPv6, Parental Control, Guest Network. Πλέον όλοι οι πάροχοι υποστηρίζουν IPv6. Το Guest Network θα μας βοηθήσει σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε στον χώρο μας ένα ξεχωριστό δίκτυο, όπου θα μπορούν να συνδεθούν οι συσκευές των επισκεπτών ή των φίλων μας. Δημιουργεί ένα δεύτερο SSID, με διαφορετικά δικαιώματα, για παράδειγμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν οι συσκευές μεταξύ τους ή να μην έχουν πρόσβαση σε κάποια δικτυακή συσκευή που μπορεί να διαθέτουμε. Χρήσιμο για όσους είναι σε εταιρεία και θέλουν ένα ξεχωριστό δίκτυο για τους επισκέπτες ή για όταν θέλουμε να δώσουμε Internet σε ένα γείτονα ή φίλο αλλά υπό προϋποθέσεις για παράδειγμα στο Bandwidth ή στις ιστοσελίδες που μπορούν να επισκεφτούν. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα στο Guest Network να εμφανίζεται ένα Logo που θα επιλέξουμε εμείς όπως και να ορίσουμε ανακατεύθυνση σε μία σελίδα για παράδειγμα το Facebook της εταιρείας.

  • FRITZ!OS με υποστήριξη FRITZ!NAS, MyFRITZ!. Η AVM εξασφαλίζει την ασφάλεια και προσθέτει νέες λειτουργίες με καινούρια Firmwares, ακόμα και για παλαιότερα μοντέλα, ώστε να είναι up to date.

  • Δυνατότητες Fax to Mail, FRITZ!App Fon για iOS και Android. Μπορούμε εύκολα και γρήγορα να λάβουμε ένα Fax σε Email ή να αποστείλουμε Fax μέσα από το FRITZ!Box 7530 ΑΧ. Με τη εφαρμογή FRITZ!App Fon μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κλήσεις από το δίκτυο του σπιτιού μας όπως και να ελέγχουμε το Smart Home. Ένα απλό παράδειγμα είναι ένα φωτιστικό που έχουμε συνδεδεμένο στο FRITZ!Dect 200 το οποίο μπορούμε να το ανάψουμε και να το σβήσουμε οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε, όπου και αν βρισκόμαστε.

   

  large_air.jpg

   

  • Υποστήριξη Eco Mode, Energy Saving αναλόγως το ποιες λειτουργίες του FRITZ!Box χρησιμοποιούμε, για ελαχιστοποίηση στην κατανάλωση.

   

  Τι μας προσφέρει

  • Ασύρματη σύνδεση με Tablets και Smartphones και ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεση με έναν ή περισσότερους υπολογιστές.

  • Parental Control για τον περιορισμό της χρήσης του Internet, με την χρήση διαφόρων προφίλ.

  • Υποστήριξη DynDns, σε περιπτώσεις απομακρυσμένης πρόσβασης σε συσκευές συνδεδεμένες στο FRITZ!Box 7530 AX.

  • QoS (Quality Of Service). Με αυτήν την δυνατότητα μπορούμε να ορίσουμε προτεραιότητες ανά εφαρμογή ή ανά συσκευή. Πολύ χρήσιμο για τους Gamers που δεν θα έχουν προβλήματα με Lag Spikes όταν οι υπόλοιπες συσκευές στο δίκτυο κάνουν χρήση του Internet.

  • Υποστήριξη VPN (IPSec) για απομακρυσμένη διαχείριση.

  • Mesh networking: Μέσα από το FRITZ!Box 7530 AX μπορεί να γίνει κεντρική διαχείριση όλων την συνδεδεμένων συσκευών FRITZ.

  • Παραμετροποίηση του FRITZ!Box 7530 AX ως Mesh Repeater. Σε περίπτωση που έχουμε δύο FRITZ!Box μπορούμε το ένα να το χρησιμοποιήσουμε ως Repeater για την επέκταση του δικτύου μας.

  • Δυνατότητα δημιουργίας Guest Network όπως και δημιουργία κανόνων στο Parental Control, ώστε να ελέγχουμε την πρόσβαση στο Internet και το δίκτυο.

  • Push Service για ενημέρωσή με E-mail για την χρήση του FRITZ!Box 7530 AX, όπως και τυχόν αλλαγές στο Configuration.

  • 3G/4G Fallback σε περίπτωση που το Dsl δεν λειτουργεί λόγω βλάβης.

  • Τέσσερις Gigabit Ethernet και Dual Band WiFi για γρήγορες μεταφορές δεδομένων ανάμεσα στους υπολογιστές, Smartphone, Tablets, ενσύρματα και ασύρματα.

   

  696089_Fritz_2.jpg

   

  • Θύρα USB 3.0. Με το FRITZ!Nas ορίζουμε τους χρήστες και τα δικαιώματα που θα έχουν για την πρόσβαση στο Nas Storage.

  • Στο FXS Port μπορούν να συνδεθούν αναλογικές τηλεφωνικές συσκευές ή ένα PSTN PBX.

  • DECT Base Station με δυνατότητα σύνδεσης μέχρι 6 ασύρματων συσκευών DECT είτε της AVM είτε ενός τρίτου κατασκευαστή, αρκεί να συνεργάζονται.

  • Δυνατότητα του FRITZ!Box να λειτουργεί ως PBX. Είτε χρησιμοποιήσουμε τα FXS, είτε το DECT Base Station, μπορούμε την VoIP γραμμή να την δρομολογήσουμε σε όποια θύρα επιθυμούμε. Και για όσους ξεχνούν εύκολα, μια τηλεφωνική συσκευή πάνω στο FRITZ!Box μπορεί να αρχίσει να κουδουνίζει την ώρα που επιθυμείτε εσείς για να θυμηθείτε κάποιο ραντεβού.

  • Λειτουργία Fax to Mail. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται σπατάλη χαρτιού και μελανιού/toner για τα Fax. Το Fax μετατρέπεται σε E-mail και αποστέλλεται στο E-mail που επιθυμεί ο χρήστης. Ακόμα ένα Green Feature από την AVM.

  • Gigabit Wan. Ακόμα και αν η σύνδεση μας δεν είναι Dsl/3G/4G αλλά είναι Fiber, Cable, Satellite ή οτιδήποτε άλλο, το FRITZ!Box 7530 AX μπορεί να γυρίσει σε λειτουργία Router και να εκμεταλλευτούμε όλα τα χαρακτηριστικά του.

  • Με το FRITZ!APP Fon, ένα Smartphone μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασύρματη τηλεφωνική συσκευή και να πραγματοποιεί, δέχεται κλήσεις με ασφάλεια (VPN) είτε από το τοπικό δίκτυο είτε από το απομακρυσμένο. Δεν χρειάζεται πλέον να γίνεται εκτροπή για να μην χάνουμε τις κλήσεις, δεν χρειάζεται να διαθέτουμε ασύρματο τηλέφωνο στο χώρο μας. Απλά ένα Smartphone.

  • Υποστηρίζει συσκευές για SMART HOME. Η διαχείρισή τους, μπορεί να γίνει από το τοπικό αλλά και από το απομακρυσμένο δίκτυο. Υπάρχουν Smart Plugs, όπως το FRITZ!DECT 200 που είδαμε σε προηγούμενο Review, μέχρι το FRITZ!DECT 301 που είναι ένα Smart Radiator, για να ρυθμίζεται την θερμοκρασία του χώρου σας πριν ακόμα φτάσετε εκεί.

  • Υποστηρίζει Media Server. Με Gigabit Ethernet και WiFi με συνολικό Bandwidth 2400Mbit/s το Streaming ακόμα και στα 4K γίνεται πανεύκολα.

   

  WiFi 6

   

  wifi6.jpg

   

  Κάπου εδώ ήρθε και η ώρα για να δούμε την πιο μεγάλη αναβάθμιση που έχει γίνει στο FRITZ!Box συγκριτικά με τον προκάτοχο του. Το WiFi 6. Ποια είναι η διαφορά για το νέο αυτό Standard και τι μας προσφέρει. Το 2020 είναι το έτος του WiFi 6, που προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερες επιδόσεις. Τα ονόματα IEEE 802.11 AC ή ως συντόμευση Wireless AC αλλάζουν και αυτά και πλέον γίνεται αντικατάσταση από Version Numbers. Ο λόγος που γίνεται, είναι η πιο εύκολη και σαφής αναγνώριση των ασύρματων προτύπων. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του WiFi 6;

  OFDMA : Ποιο αποδοτικό. Το OFDMA στο WiFi 6 αναθέτει “κομμάτια” του ασύρματου δικτύου σε διαφορετικές συσκευές με αποτέλεσμα πιο αποδοτικό διαμοιρασμό όπως και παραπάνω Bandwidth ανά Stream.

  1024-QAM : To WiFi 6 αυξάνει την ταχύτητα του ασύρματου δικτύου συγκριτικά με τον προκάτοχό του μέχρι και 40%.

   

  large.csm_diagramm_wi-fi_6_3840x2560_en_b3cfe3ef30.jpg

   

  2.4 GHz : Ένα μεγάλο άλμα για τα 2.4 GHz. Από τότε που παρουσιάστηκαν τα 2.4 GHz πριν περίπου 10 χρόνια δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Η βαρύτητα είχε πέσει στα 5GHz. Με το WiFi 6 αυτό αλλάζει και το Bandwidth έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Μπορούν να συνδεθούν παραπάνω συσκευές και αυτό εξυπηρετεί τις περιπτώσεις που κάποιος έχει πολλές συσκευές που λειτουργούν μόνο στα 2.4 Ghz.

   

  ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ : Η μπαταρία στα Smartphones και σε άλλες φορητές συσκευές θα αυξηθεί με το WiFi 6 με τους νέους μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας που διαθέτει. Επιπρόσθετα υποστηρίζεται WPA3 για μεγαλύτερη ασφάλεια.

   

   

  Mesh Networking

   

  To FRITZ!Os 7 υποστηρίζει Mesh Networking. Μέσα από το Web Interface υπάρχει όλη η τοπολογία του δικτύου με τις συνδεδεμένες συσκευές στις οποίες άμα κάνουμε κλικ θα μας δρομολογήσει στο Web Interface τους. Οι συνδεδεμένες συσκευές μπορεί να είναι ένα FRITZ!WLAN Repeater, ένα FRITZ!Dect, ένα FRITZ!Powerline μέχρι και ένα δεύτερο FRITZ!Box. Έτσι το Mesh Networking μας βοηθάει στην κεντρική διαχείριση όλων των FRITZ! συσκευών από μία σελίδα, όπως και λόγω των Features του Mesh Networking, οι ρυθμίσεις που έχουμε κάνει στο FRITZ!Box, για παράδειγμα στην καρτέλα Wireless μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στο FRITZ!WLAN Repeater ή στο FRITZ!Powerline.

   

  mesh.gif

  Επιπλέον δεν χρειάζεται να συνδεθούμε στην κάθε συσκευή, για να εγκαταστήσουμε ένα νεότερο Firmware. Αν υπάρχει νεότερο Firmware θα μας το εμφανίσει αυτόματα και απλά πατάμε το Update για να γίνει εγκατάσταση. Η λειτουργία για Update του Firmware δεν ισχύει μόνο για τις συνδεδεμένες συσκευές στο FRITZ!Box αλλά και για το ίδιο το FRITZ!Box.Αν έχουμε ένα Guest Network θα μεταφερθούν οι ρυθμίσεις σε όλο το Mesh Network. Το MESH Networking, αρχίζει και "μπαίνει" όλο και περισσότερο στην ζωή μας με τις περισσότερες εταιρείες να βγάζουν καινούρια προϊόντα ή αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα, ώστε να υπάρχει υποστήριξη.

   

  mesh-origin.gif

   

  Tο Mesh Networking δεν έχει περιορισμούς. Δημιουργήθηκε για να καλύψει από ένα μικρό χώρο, που θα χρειαστεί μόνο ένα Powerline ή ένα Repeater, μέχρι πολύ μεγάλους χώρους που θα χρειαστούν πολλά Powerlines , Repeaters, Access Points ώστε να υπάρχει συνολική κάλυψη.

   

  Εγκατάσταση/Διαχείριση

   

  menu.jpg

   

  Η εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη και τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, είναι τα παρακάτω:

  1. Συνδέουμε το Dsl του Splitter με τo Dsl του FRITZ!Box. Αν το FRITZ!Box 7530 AX χρησιμοποιηθεί ως Router τότε συνδέουμε με Ethernet καλώδιο τo Gigabit Wan (Lan1) του FRITZ!Box 7530 ΑΧ με ένα Ethernet του Modem/Router.

  2. Σύνδεση του τροφοδοτικού με τo FRITZ!Box 7530 AX και με μία διαθέσιμη πρίζα ρεύματος.

  3. Σύνδεση του FRITZ!Box 7530 AX με τον υπολογιστή μας με Gigabit Ethernet ή με WiFi με τα στοιχεία SSID/Wlan Network Key που αναγράφονται στο αυτοκόλλητο που υπάρχει στην συσκευασία. Η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει και από Smartphone, ή Tablet, ή Laptop.

  4. Από τον browser ανοίγουμε την διεύθυνση http://fritz.box ή την IP 192.168.178.1 για να συνδεθούμε με το Web Interface με τον κωδικό FRITZ!Box Password που υπάρχει στο αυτοκόλλητο όπως και στην κάτω πλευρά του FRITZ!Box 7530 AX.

  5. Αυτόματα τρέχει ο Wizard για την αναγκαία παραμετροποίηση.

  Υπάρχει και δυνατότητα παραμετροποίησης του εξοπλισμού και από το Smartphone ή το Tablet μας με το MyFRITZ!App. Επιπρόσθετα υπάρχουν πολλά apps για smartphones από την AVM ώστε να εκμεταλλευτούμε το FRITZ!Box ακόμα περισσότερο.

  Πχ MYFRITZ!App , FRITZ!App WLAN, FRITZ!Αpp FON, FRITZ!App Smart Home κτλ.

   

  AVM_FRITZApp_WLAN_iOS_de.jpg

   

  Web Interface

   

  Η Default IP για το Web Interface είναι η 192.168.178.1, που μπορούμε να συνδεθούμε με Ethernet ή με WiFi. Την πρώτη φορά που θα συνδεθούμε και αφού βάλουμε το Password, θα ξεκινήσει αυτόματα ο Wizard, που θα μας ρωτήσει σε ποια χώρα βρισκόμαστε. Αφού διαλέξουμε Greece, θα μας ρωτήσει αν η γραμμή μας Dsl είναι Annex A ή Annex B. Αφού επιλέξουμε κάνει ένα Reboot και μετά συνεχίζει ο Wizard όπου διαλέξαμε τo Dsl και τον πάροχο που έχουμε .

  setup.jpg

  Ως διαθέσιμες επιλογές υπάρχει η Cosmote και η Vodafone που λειτουργεί επιτυχώς και η τηλεφωνία. Θα μας ζητήσει τo όνομα παρόχου αν διαλέξουμε άλλο πάροχο, Vpi/Vci, όπως και Username/Password της σύνδεσης. Σειρά έχει να τρέξει αυτόματα, ο Wizard της τηλεφωνίας για να παραμετροποιήσουμε την IP Based (VoIP) τηλεφωνία. Μετά από το βήμα της τηλεφωνίας έρχεται η σειρά των ερωτήσεων για το Wireless. Αφού το ρυθμίσουμε έχουμε τελειώσει με την εγκατάσταση. Δεν χρειάστηκε κάποια άλλη ρύθμιση, είχαμε απευθείας Internet με Vdsl. Οι δυνατότητες του FRITZ!Box 7530 ΑΧ είναι αμέτρητες. Συνδέσαμε επίσης το FRITZ!Dect 200 σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με την χρήση του Dect Button και το FRITZ!Powerline 1260E με την χρήση WPS. Αυτόματα μεταφέρθηκαν και όλες οι ρυθμίσεις του Wifi στο FRITZ!Powerline 1260E.

   

  Web Interface

   

  Αφού αναφέραμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά συνέχεια είχε να υποβάλουμε το FRITZ!Box 7530 ΑΧ σε μερικές δοκιμασίες. Η Vdsl 110Mbit Download/11Mbit Upload λειτούργησε σταθερά και απροβλημάτιστα πάνω στο FRITZ!Box 7530 ΑΧ. Με ευκολία καταφέραμε στο WiFi και στα 5Ghz να τερματίσουμε την Vdsl γραμμή από το Laptop και το Smartphone. Συνδέσαμε ένα Kingston USB Stick που το αναγνώρισε επιτυχώς και ήταν προσβάσιμο από τις συσκευές του δικτύου μας.

   

  Το Guest Network έγινε παραμετροποίηση με ελάχιστα clicks και ήταν έτοιμο για να δώσει πρόσβαση σε όποιον το χρειαζόταν.

   

  Συνδέσαμε το FRITZ!Dect 200 για να παρατηρούμε την θερμοκρασία του χώρου και το FRITZ!Powerline 1260E για να δώσουμε Internet στο ΕΟΝ ΒΟΧ κάνοντας Streaming μία ταινία. Επίσης υποστηρίζει Band Steering. Όταν μία συσκευή υποστηρίζει και τα 2,4Ghz και τα 5Ghz, το FRITZ!BOX 7530 ΑΧ μπορεί να καθορίσει σε ποιο από τα δύο Bands πρέπει να συνδεθεί η συσκευή για να έχει τις μέγιστες επιδόσεις. Τα 5Ghz ναι μεν είναι καλύτερα στο θέμα της μέγιστης ταχύτητας αλλά τα 2,4Ghz τα καταφέρνουν καλύτερα όταν πρέπει να διαπεράσουν ένα εμπόδιο.

   

  speedtest.jpg

   

  Τερματίζοντας σε ένα φίλο την 50/5Mbit Vdsl γραμμή στα 5GHz. Χωρίς πρόβλημα τερματίσαμε και την 100/10Mbit Vdsl γραμμή

   

  Επιπλέον το Band Steering αναλαμβάνει να αλλάξει το Band που έχει συνδεθεί μια συσκευή αν κρίνει ότι υπάρχει μεγάλο φόρτο σε αυτό για αποφυγή μειωμένης ταχύτητας. Δοκιμάσαμε να συνδέσουμε πολλές συσκευές (Smartphones, Tablets, Laptops) ταυτόχρονα στο WiFi και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Εφαρμόσαμε σε ένα Smartphone εύκολα και επιτυχώς ένα προφίλ ώστε να έχει πρόσβαση μόνο στις σελίδες που είχαμε ορίσει.

   

  Screenshot_20211211-221634_MyFRITZ!App.jpg

   

  Κατεβάσαμε το FRITZ!App Wlan στο Samsung Galaxy S10+. Το συγκεκριμένο Smartphone υποστηρίζει Wi-Fi 6 οπότε και συνδέθηκε στα 1.1Gbps με το FRITZ!Box και με WPA3.Μέσα από το συγκεκριμένο App έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε Speedtest ώστε να δούμε την μέγιστη ταχύτητα που μπορούμε να πετύχουμε στο σημείο που βρισκόμαστε. Είναι ένα εργαλείο ώστε να δούμε αν κάποιο σημείο στο σπίτι δεν έχει καλό WiFi και που ίσως να χρειάζεται την προσθήκη ενός Repeater/Access Point.

   

  Συμπεράσματα

   

  fritz.jpg

   

  Το FRITZ!Box 7530 ΑΧ είναι ένα Dsl Modem Router που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά σενάρια και καταστάσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα μας. Είναι μία αξιόλογη και ταυτόχρονα σχετικά οικονομική λύση για αυτά που προσφέρει. Τα επιπλέον Feature μπορούν ανά πάσα στιγμή να μας χρησιμέψουν και να τα ενεργοποιήσουμε/ παραμετροποιήσουμε με μερικά κλικ. Τα χαρακτηριστικά του θα ικανοποιήσουν τους περισσότερους χρήστες, αφού μας παρέχει πάρα πολλές δυνατότητες. Συγκριτικά με άλλα Dsl Modem Router δίνει πολύ παραπάνω λειτουργίες όπως Guest Network, Mesh Networking, Band Steering. Η παραμετροποίηση του δεν θα δυσκολέψει καθόλου τον χρήστη, ακόμα και αν οι γνώσεις του είναι περιορισμένες αφού με τον αρχικό Wizard που θα τρέξει αυτόματα, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να έχουμε Internet ενσύρματα και ασύρματα.

   

  large.front_view.jpg

   

  Το Internet μπορεί να διαμοιραστεί ενσύρματα σε μία κονσόλα, έναν αποκωδικοποιητή, ή ασύρματα σε Smartphones, Laptops και Tablets. Το WiFi 802.11ac είναι αρκετό για να υποστηρίξει Streaming σε μία Smart TV από μια συσκευή που βρίσκεται στο τοπικό μας δίκτυο. Παρότι έχει λιγότερα Features από το FRITZ!Box 7590 AX μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επαγγελματική χρήση. Mε το FRITZ!Box 7530 AX, μπορεί ο χρήστης να έχει Vdsl μέχρι 300Mbit και ταυτόχρονα μια Fallback σύνδεση 3G/4G, έτοιμη για χρήση σε περίπτωση βλάβης της Dsl απλά με την χρήση ενός Dongle. Επιπρόσθετα με τo FXS, και το DECT Station, μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ένα Mini PBX με δυνατότητα Fax, αυτόματου τηλεφωνητή και κουδούνι πόρτας. Τα Fax και τα μηνύματα του τηλεφωνητή μπορούν να αποθηκευτούν στον ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο που έχει το FRITZ!Box 7530 AX ή σε USB Stick/USB σκληρό δίσκο. Επιπρόσθετα έχουμε πρόσβαση σε αυτά, τόσο μέσα από το δίκτυο μας όσο και απομακρυσμένα.

   

  Το Dual Band WiFi 6 και οι Gigabit Ports θα αντεπεξέλθουν επιτυχώς στο μεγάλο φόρτο και το Guest Network θα είναι Up and Running σε ελάχιστο χρόνο για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες. Streaming, Podcasts, Nas Storage, FXS, όλα εκεί, σε ένα FRITZ!Box μαζεμένα, για να είναι η παραμετροποίηση πιο εύκολη με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ένα FRITZ!Box πολλά Features. Προσωπικά δοκιμάζοντας και αυτό το προϊόν της AVM μόνο θετικά λόγια μπορώ να πω, τόσο από την ποιότητα κατασκευής όσο και από τις δυνατότητες που προσφέρει. Έχοντας δοκιμάσει πάρα πολλά Dsl Modem Router μπορώ να πω ότι είναι μια αγορά που αξίζει και που θα αφήσει ευχαριστημένο το χρήστη. Πολλοί ενδεχομένως να πουν ότι τα FRITZ!Box σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο ακριβά από άλλες λύσεις. Είναι απολύτως λογικό διότι η πληθώρα των Features, το ανεβάζει αρκετά πάνω από τον ανταγωνισμό και δικαιολογεί το κόστος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμα και παλαιότερα μοντέλα FRITZ!Box, χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για διάφορες λειτουργίες σε ένα δίκτυο. Επίσης σε κάθε αναβάθμιση Firmware πέρα από διόρθωση κάποιων Bugs που μπορεί να υπάρχουν, προσθέτονται και καινούρια χαρακτηριστικά.

   

  Αυτό που συνεχίζει και μου κάνει θετική εντύπωση με τα FRITZ!Box, είναι η πληθώρα ρυθμίσεων. Ένα παράδειγμα που δεν το βλέπουμε σχεδόν ποτέ σε άλλους κατασκευαστές, είναι το να χρησιμοποιηθεί το FRITZ!Box ως Repeater. Αντίστοιχα και σε FRITZ!Powerlines που το Powerline μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Powerline, ως Access Point και ως Repeater. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν αναβαθμίσουμε σε ένα πιο καινούριο μοντέλο, μπορούμε το προηγούμενο να το χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο. Για το FRITZ!Box 7530 AX, η τιμή μόνο μεγάλη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αν κοιτάξουμε την αγορά θα δούμε ότι τα Dsl Modem Router που υποστηρίζουν 35b Super Vectoring και WiFi 6 είναι σχετικά ακριβά.

   

  Γιατί να διαλέξουμε τα συγκεκριμένα FRITZ!Box και όχι κάποιο άλλο προϊόν από έναν άλλο κατασκευαστή; Ο πρώτος λόγος είναι ότι αναβαθμίζονται για να μας προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες, όπως το Mesh Networking, στην έκδοση 7 του FRITZ!OS. Μπορούν ακόμα να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα προϊόντα της AVM για ένα ολοκληρωμένο δικτυακό περιβάλλον και για ένα Smart Home ενώ στηρίζονται στη δική τους πλατφόρμα FRITZ!OS.

   

  H AVM έχει στην γκάμα της διάφορες Smart Home συσκευές όπως έξυπνες πρίζες (FRITZ!DECT 200/210), Θερμοστάτες(FRITZ!DECT 301), έξυπνους διακόπτες(FRITZ!DECT 400/400) και έξυπνες λάμπες(FRITZ!DECT 500).

   

  all_avm.jpg

   

  Έτσι λοιπόν, με βάση όλων όσων είπαμε παραπάνω, τα θετικά και αρνητικά συνοψίζονται ως εξής:

   

  gallery_33472_825_8446.jpg

   

  Ο καλός

  • Super vectoring 35b Profile.

  • WiFi 6, WPA 3

  • Υποστήριξη Νas, Mesh, WiFi AC, Media Server, Telephony.

  • Gigabit Lan, MIMO Wlan, Dual Band WiFi.

  • Εύχρηστο interface, πληθώρα Ports και ρυθμίσεων.

  • Πέντε χρόνια εγγύηση.

  • Value For Money για τα χαρακτηριστικά που μας προσφέρει. Δεν έχει πολλά να "ζηλέψει" από το FRITZ!Box 7590 AX.


  gallery_33472_825_10385.jpg

   

  Ο Κακός

  • Ένα USB Port που δεν βοηθάει αν κάποιος θέλει να βάλει 4G dongle και USB Stick.

   

  gallery_33472_825_6003.jpg

   

  Ο Αδιάφορος

  • Στην παρούσα φάση ίσως δυσκολευτείτε να το βρείτε στην ελληνική αγορά.

   

   

   

   

   
   
   

   

   

   

   

  large.avm-banner.png

  Ευχαριστούμε την AVM για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Poulinos
  Photographers: Poulinos
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:10
  Usability10
  Quality10
  Performance9.50
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  Replayability10
  Value for money9.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Καλησπέρα παιδιά.... Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αγοράσω το ρουτερ.... Η θύρα είναι μόνο για VoIP τηλέφωνο ή μπορεί να κουμπώσω και το αναλογικό μιας και δεν είναι ευριζωνικη η γραμμή μου ακόμα.... Και μου έχουν πει ότι έχει κανονικά ελληνική γλώσσα το μενού.... 

  Link to comment
  Share on other sites

  28 minutes ago, Mylopotamos said:

  Καλησπέρα παιδιά.... Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αγοράσω το ρουτερ.... Η θύρα είναι μόνο για VoIP τηλέφωνο ή μπορεί να κουμπώσω και το αναλογικό μιας και δεν είναι ευριζωνικη η γραμμή μου ακόμα.... Και μου έχουν πει ότι έχει κανονικά ελληνική γλώσσα το μενού.... 

  το μενου δεν εχει ελληνικα οσο  θυμαμαι.οπως και οδηγιες δεν υπαρχουν στα ελληνικα.απλο αναλογικο τηλεφωνο βαζεις στην fxs αλλα πρεπει να σεταρεις στοιχεια voip. δεν ειναι σαν το 7590,7590ax  που δεχεται και την tdm τηλεφωνια.οποτε δεν θα το χρησιμοποιησεις ακομα για την τηλεφωνια μεχρι να γυρισεις σε voip

  Edited by poulinos
  Link to comment
  Share on other sites

  μπορει να συνδεθει το ασυρματο και στο dect του fritz αλλα παλι δεν εχει νοημα αφου δεν εχεις voip

  Link to comment
  Share on other sites

  Χορταστικότατο και το "ρούτερ" και -ιδιαιτέρως- το review!
  Πολλή και τακτοποιημένη πληροφορία!  :T:
  Αν και μου έκανες και μια "ζημιά" . . . .
  (χρειάζεται επειγόντως "ξεσκόνισμα" των συντομογραφιών το λεξικό μου!  :D
  Ευχαριστούμε πολύ και καλή αρχή Alex!

  Edited by Seafalco
  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  7 hours ago, Seafalco said:

  Χορταστικότατο και το "ρούτερ" και -ιδιαιτέρως- το review!
  Πολύ και τακτοποιημένη πληροφορία!  :T:
  Αν και μου έκανες και μια "ζημιά" . . . .
  (χρειάζεται επειγόντως "ξεσκόνισμα" των συντομογραφιών το λεξικό μου!  :D
  Ευχαριστούμε πολύ και καλή αρχή Alex!

  πολλα features και πολλα που μπορουν να γραφτουν αλλα μετα θα γινει  manual. :d 

  οι συντομογραφιες δεν τελειωνουν

  και το χειροτερο οτι πλεον μια συντομογραφια εχει 10 εννοιες αναλογως που την χρησιμοποιεις

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Εγώ θα το πω και ας με μπανάρετε.

   

  Spoiler

  Ο @Seafalco δεν ειδικεύεται όπως ο Χυτήρογλου στα σεντόνια ;

   

  Spoiler

  ( Με την καλή έννοια το γράφω, δεν έχω σκοπό να τον μειώσω άλλωστε δεν νομίζω ότι έχω ούτε ένα χιλιοστό από τις γνώσεις του)

   

   

   

  • Haha 3
  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Σε αναζήτηση προτζέκτορα για αμφιθέατρο

  Καλησπέρα σε όλους.   Προέκυψε μια δωρεά στην κλινική και είπαμε να αντικαταστήσουμε τον πανάρχαιο προτζέκτορα με τον οποίο κάνουμε τώρα τα μαθήματα στο αμφιθέατρο (~100-150 θέσεων). Η τωρινή απόσταση προβολής είναι 3-4 μέτρα, αλλά αυτό διορθώνεται.   Τί χρειαζόμαστε: 1) Δυνατή λάμπα, καθώς υπάρχει δυνατότητα μερικής αλλά όχι πλήρους συσκότησης. 2) Καλή αντίθεση και απόδοση χρωμάτων, καθώς χρησιμοποιούμε συνέχεια φωτογραφίες και βίντεο απο χειρουργεία (Οφθαλμία

  ronin13
  ronin13
  Οθόνες & Projectors 1

  Power connectors EPS vs EATX

  Το τροφοδοτικό μου έχει 4-pin ATX 12Volt. Η υποδοχή στην μητρική είναι 8-pin EATX 12Volt. Τα περισσότερα τροφοδοτικά έχουν 8-pin EPS 12Volt. Παρατήρησα ότι η ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ανάμεσα στο καλώδιο EATX και EPS είναι διαφορετική. Υπάρχει μετατροπέας ATX σε EATX ? Γνωρίζετε τροφοδοτικό με 8 pin EATX? Ευχαριστώ

  kosmos890
  kosmos890
  Τροφοδοτικά 2

  recovery από νέο δίσκο

  Ήθελα μία βοήθεια στο εξής. Ας πούμεότι έχω σε laptop ένα σκληρό δίσκο με recovery partition. Αγοράζω ένα δεύτερο δίσκο. Μπορώ να αντιγράψω το recovery partition από τον αρχικό δίσκο τού laptop στον καινούριο της αγοράς, και να τρέξω τη διαδικασία recovery στον καινούριο που θα αλλάξω στο laptop;

  serpico75
  serpico75
  Φορητοί υπολογιστές 1

  LOST ARK (MMORPG)

  Καλησπέρα μετά από 10 χρόνια αναμονής ίσως και περισσότερα επιτέλους θα έρθει ΕΥΡΩΠΗ στις 11 ΦΛΕΒΑΡΗ 2022 ! το επίσημο site , γίνεται διάθεση μέσω steam , και οι server της amazon https://www.playlostark.com/en-gb   να πέσουν τα TRAILER αλλά επειδή είμαστε hardcore θα πέσει το αρχικό πρώτα   αν και αναγράφει 7 χρόνια πριν, σας λέω ότι το πρωτοείδα κάπου στο 2012 κάπου εκεί, οπότε δείτε το με μυαλό πριν 10 χρόνια σε gaming     και επιτέλους μετά από

  ARMAGEDDON
  ARMAGEDDON
  PC Gaming 7

  Star Wars Jedi Fallen PC @ 0,36€

  Ναι, με 0 (μηδέν) μπροστά.   Βρήκατε ψιλά εκεί στο καλαθάκι με τα κλειδιά; Έχετε καμία κάρτα ξεχασμένη με υπόλοιπο που δεν γίνεται ανάληψη; Δεν παίζεται ούτε Τζόκερ μία στήλη;   Ε πάρτε το Star Wars Jedi Fallen για PC σε πλατφόρμα Origin από 0,36€.   https://www.kinguin.net/category/68121/star-wars-jedi-fallen-order-origin-cd-key  

  trib
  trib
  Προσφορές και ευκαιρίες αγορών 3
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.