Jump to content


  • Samsung 840 Pro 256 GB VS Samsung EVO 250 GB


    Samsung-logo.png

    Πριν ξεκινήσουμε τη σημερινή δοκιμή θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ζαχαρία (jax7480) που μας παραχώρησε τους δύο Samsung SSD. Προφανώς χωρίς τη βοήθεια του το σημερινό review δε θα γινόταν ποτέ. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε δύο από τους πιο διαδεδομένους και αναγνωρισμένους SSDs της αγοράς, τους Samsung 840 Pro και 840 EVO με 256 GB και 250 GB χωρητικότητες αντίστοιχα.

     

    Ο πρώτος απευθύνεται σε ενθουσιώδεις χρήστες που δεν έχουν πρόβλημα να ξοδέψουν κάτι παραπάνω για να αποκτήσουν έναν από τους πιο γρήγορους και αξιόπιστους δίσκους της αγοράς, ενώ ο δεύτερος αποτελεί τη φρέσκια πρόταση της Samsung προς τους οικονομικά σκεπτόμενους καταναλωτές που θέλουν κάτι γρήγορο μεν, αλλά να μην τους αδειάσει το πορτοφόλι δε.

     

    Συνοπτικά και οι δύο SSDs στηρίζονται στον ίδιο ελεγκτή, MDX της Samsung, μόνο που στον παλιότερο 840 Pro "τρέχει" στα 300 MHz ενώ στο νεότερο 840 EVO στα 400 MHz. Επίσης, η άλλη μεγάλη διαφορά εντοπίζεται στον τύπο NAND μνήμης με τον Pro να χρησιμοποιεί την πιο διαδεδομένη MLC (21 NM), ενώ ο EVO χρησιμοποιεί TLC NAND η οποία είναι φτηνότερη αλλά δεν έχει την ίδια διάρκεια ζωής με τις MLC, παρά αρκετά μικρότερη.

     

    Βέβαια η Samsung έκανε αρκετές "πατέντες" για να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στους EVO αλλά και για να αυξήσει τις επιδόσεις τους. Θα αναλύσουμε τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά και των δύο δίσκων στις επόμενες σελίδες και θα αναφερθούμε εκτενώς στα τεχνάσματα που χρησιμοποίησε η Samsung στους EVO.

     

     

    IMG_7797_small.jpg

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά και η Τεχνολογία TurboWrite των Samsung 840 EVO

     

    Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Samsung 840 Pro 256 GB παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

    Specifications Samsung 840 Pro 256 GB
    Model Number
    840 Pro 256 GB
    Capacity 256 GB (238.47 GB usable)
    NAND Components
    21nm Samsung Multi-Level Cell (MLC) Flash
    TRIM support
    Yes
    Controller
    MDX (S4LN021X01-8030)
    Operating Temp 0°C ~ 60°C

    Power Consumption

    0.15W Idle
    Weight
    53.5g

    MTBF

    1.5 million hours
    Max Read
    up to 540MB/s

    Max Write

    up to 520MB/s
    Random Read Speed
    100,000 IOPS

    Random Write Speed

    90,000 IOPS
    Form Factor
    2.5 Inch
    Dimensions
    99,7 mm (L) x 69.75 mm (W) x 7 mm (H)
    Warranty
    5 years
    Price
    216€ (with 23% VAT)

     

    Ο τριπύρηνος ελεγκτής του 840 Pro είναι χρονισμένος στα 300 MHz και η MLC NAND που χρησιμοποιείται κατασκευάστηκε με βάση τη μέθοδο των 21 νανομέτρων (nm), οπότε έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους καινούριους δίσκους που έχουν μεταπηδήσει στα 19 nm, τα οποία υπόκεινται σε περισσότερα κατασκευαστικά λάθη προς το παρόν και θεωρείται ότι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Μιας και μιλήσαμε για διάρκεια ζωής, ο 840 Pro σύμφωνα με την Samsung αντέχει ως και 1.5 εκατομμύρια ώρες συνεχούς λειτουργίας και η θεωρητικές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής ξεπερνούν τα 500 MB/s. Τέλος, το ελάχιστο πάχος του τον κάνει κατάλληλο ακόμη και για ultrabooks, ενώ η εγγύηση του φθάνει τα πέντε χρόνια και η τιμή του είναι κάπως αλμυρή. Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Samsung 840 EVO παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Specifications Samsung 840 EVO 250 GB
    Model Number
    840 EVO 250 GB
    Capacity 250 GB (232.88 GB usable)
    NAND Components
    19nm Samsung Triple Level Cell (TLC) Flash
    TRIM support
    Yes
    Controller
    MDX (S4LN045X01-8030)
    Operating Temp 0°C ~ 70°C

    Power Consumption

    0.1W Idle
    Weight
    53g

    MTBF

    no detailed info
    Max Read
    up to 540MB/s

    Max Write

    up to 520MB/s
    Random Read Speed
    97,000 IOPS

    Random Write Speed

    66,000 IOPS
    Form Factor
    2.5 Inch
    Dimensions
    100 mm (L) x 69.85 mm (W) x 6.8 mm (H)
    Warranty
    3 years
    Price
    158€ (with 23% VAT)

     

    O 840 EVO χρησιμοποιεί τις φθηνότερες μνήμες TLC οι οποίες στην ουσία προσφέρουν περισσότερη χωρητικότητα χάρις στα περισσότερα bits που γράφουν ανά cell (τρία), τη στιγμή που στις MLC γράφονται δύο και στις SLC μόνο ένα. Βέβαια τα περισσότερα bits ανά cell ενώ προσφέρουν καλύτερο—χαμηλότερο—λόγο τιμής προς χωρητικότητα, από την άλλη συμβάλουν στη μείωση της ζωής τους με αποτέλεσμα οι TLC να έχουν σημαντικά μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τους άλλους δύο τύπους μνημών που προαναφέραμε. Αυτός είναι και ο λόγος που οι EVO έχουν τρία χρόνια εγγύηση σε αντίθεση με τα πέντε των 840 Pro.

     

    Βέβαια δοκιμές που έχουν πραγματοποιήσει ανεξάρτητοι χρήστες έχουν αποδείξει ότι η διάρκεια ζωής τόσο των απλών 840 όσο και των 840 EVO είναι πολύ μεγάλη και σε καμιά περίπτωση δε θα προβληματίσει το μέσο χρήστη, μιας και ο 840 EVO 250 GB με 50 GiB εγγραφών τη μέρα μπορεί να "ζήσει" για αρκετά χρόνια! Τώρα για να επιτύχει η Samsung μεγαλύτερες ταχύτητες εγγραφών, ένας τομέας στον οποίο "πονάνε" οι TLC υλοποιήσεις, δεσμεύει ένα ποσοστό μνήμης σε κάθε EVO δίσκο και την μετατρέπει σε SLC μιας και γράφεται μόνο ένα bit σε αυτήν. Αυτή τη λειτουργία την ονομάζει TurboWrite και οι αρχικές εγγραφές πραγματοποιούνται πρώτα σε αυτό το κομμάτι της SLC μνήμης και στη συνέχεια περνάν και στην κανονική TLC.

     

    Για τα μικρότερα μοντέλα EVO με 120 και 250 GB χωρητικότητες η TurboWrite μνήμη είναι 3 GB, στον 500 GB EVO αγγίζει τα 6 GB ενώ στους 750 και 1000 GB EVO είναι 9 και 12 GB αντίστοιχα. Οπότε όσο μεγαλύτερος ο δίσκος τόσο καλύτερο για την ταχύτητα εγγραφών μιας και αυξάνεται το ποσό της μνήμης SLC, που χρησιμοποιεί η λειτουργία TurboWrite. Εδώ να σημειώσουμε ότι όσο οι εγγραφές που πραγματοποιείτε δεν ξεπερνούν το μέγεθος της TurboWrite μνήμης τότε οι ταχύτητες είναι πολύ καλές, αλλά ακόμη και όταν αυτές ξεπεράσουν το μέγεθος της τότε η μεταφορά των δεδομένων από την TurboWrite στην κανονική μνήμη πραγματοποιείται πολύ γρήγορα, μιας και γίνεται με ακολουθητική διαδικασία (sequental) οπότε και ελευθερώνεται γρήγορα η SLC μνήμη. Επίσης δε χρειάζεται να "αδειάσει" εντελώς η TurboWrite για να αρχίσει ξανά η ροή δεδομένων προς τα αυτή.

     

    Πραγματικά η Samsung έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτόν το τομέα και δεν περιμέναμε βέβαια κάτι λιγότερο μιας και πρόκειται για μια εταιρία κολοσσό με τεράστια εμπειρία σε ότι έχει να κάνει με μνήμες και SSDs. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες των 840 Pro και EVO της δοκιμής.

     

    IMG_7800_small.jpgIMG_7802_small.jpgIMG_7803_small.jpgIMG_7805_small.jpg

     

    Στα ενδότερα των 840 Pro και EVO

     

    Μιας και δε θέλαμε να χαλάσουμε την εγγύηση των δίσκων, μιας και ανήκαν σε χρήστη και δεν ήταν review samples, δανειστήκαμε—μετά από άδεια φυσικά—μερικές από το Techpowerup για τον 840 Pro. Τώρα για τον EVO δυστυχώς δεν έχουμε εσωτερικές φωτογραφίες να σας δείξουμε. Επίσης ένα tip, αν θέλετε να ανοίξετε κάποιον Samsung SSD δοκιμάστε ένα σετ κατσαβιδιών συμβατό για iPhone, θα δείτε ότι ταιριάζει μια χαρά.

     

    pcb1.jpg?m=1384520800pcb2.jpg?m=1384520806

     

    Όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιεί ο 840 Pro βρίσκονται σε μία μόνο πλευρά της κύριας πλακέτας του. Συνολικά χρησιμοποιεί οχτώ NAND τσιπάκια και ένα DRAM chip για τις ανάγκες του ελεγκτή.

     

     

    controller.jpg?m=1384520788

     

    Ο τριπύρηνος MDX ελεγκτής του 840 Pro. Είναι χρονισμένος στα 300 MHz, 100 MHz λιγότερα από τον αντίστοιχο του 840 EVO που έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ λόγω της TurboWrite λειτουργίας.

     

    flash.jpg?m=1384520795

     

    Οι μνήμες κατασκευάζονται φυσικά από την ίδια τη Samsung, με τη μέθοδο των 21 nm. Τώρα για τον 840 EVO 250 GB δεν έχουμε φωτογραφίες του εσωτερικού να σας δείξουμε αλλά θα αναφέρουμε περιληπτικά τα εξαρτήματα του. Βασίζεται στον S4LN045X01-8030 ελεγκτή ο οποίος είναι μια πιο γρήγορη έκδοση του αντίστοιχου που χρησιμοποιεί ο 840 Pro και επίσης αντί για MLC μνήμες χρησιμοποιεί TLC και πιο συγκεκριμένα δύο μόνο NAND packages, που κάνουν παρέα σε 512 MB LPDDR2-1066 μνήμης που χρησιμοποιεί ο ελεγκτής.

     

    Samsung Magician Software and RAPID Mode

     

    Samsung_Magician1.jpgSamsung_Magician2.jpgSamsung_Magician3.jpgSamsung_Magician4.jpgSamsung_Magician5.jpg

     

    Το Samsung Magician αποτελεί ίσως το καλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης SSD δίσκων μιας και προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στο χρήστη του μέσα από ένα πολύ όμορφο και συνάμα εύχρηστο περιβάλλον διεπαφής (interface). Εκτός από πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά του δίσκου σας ενημερώνει για το σύνολο των εγγραφών που έχουν γίνει, αν το AHCI mode είναι ενεργοποιημένο, τo SATA πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται καθώς και αν το λειτουργικό σας σύστημα είναι βελτιστοποιημένο για SSD δίσκους. Πέραν των παραπάνω υπάρχει ενσωματωμένο και ένα μετροπρόγραμμα (benchmark) για τη μέτρηση των επιδόσεων του δίσκου. Επίσης, μέσω του Magician έχετε τη δυνατότητα να εκτελέσετε manual trim στον SSD, αν το λειτουργικό σας δεν την υποστηρίζει.

     

    Τέλος, ελέγχει αυτόματα για firmware updates και αν βρεθεί κάποιο το κάνει ταχύτατα και αξιόπιστα, χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο για τα δεδομένα του δίσκου αν και καλό είναι πάντα να παίρνετε ένα αντίγραφο ασφαλείας, πριν αποφασίσετε να αναβαθμίσετε το λογισμικό του SSD σας.

     

     

    Samsung_Magician6.jpg

     

    Το Magician μπορεί να προβεί αυτόματα στις ανάλογες ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας του SSD ανάλογα με το τι εσείς θέλετε (υψηλές επιδόσεις, μέγιστη αξιοπιστία κτλ.)

     

    Samsung_Magician7.jpg

     

    Έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε μέχρι και το ποσό της μνήμης που θα χρησιμοποιείται για over-provisioning, το οποίο βοηθά τόσο στην αύξηση των επιδόσεων αλλά και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των cells των μνημών του SSD.

     

    Samsung_Magician8.jpg

     

    Όπως κάθε σοβαρό πρόγραμμα διαχείρισης SSD έτσι και το Magician προσφέρει τη δυνατότητα secure erase, η οποία επαναφέρει τις επιδόσεις του SSD στις εργοστασιακές τιμές τους. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορέσαμε μέσω των windows να "ξεπαγώσουμε" το δίσκο όσες φορές και αν αφαιρέσαμε το SATA καλώδιο τροφοδοσίας. Μόνο μέσω του DOS έγινε γρήγορα το secure erase—χρειάστηκε να αφαιρέσουμε πρώτα το SATA καλώδιο τροφοδοσίας—και ευτυχώς το Magician δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε εύκολα bootable stick ή DVD/CD με τα απαραίτητα αρχεία προ-εγκατεστημένα.

     

    Samsung_Magician9.jpg

     

    Για τελευταίο αφήσαμε το RAPID mode το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε δίσκους 840 EVO και δυστυχώς υποστηρίζει μόνο έναν δίσκο και όχι συστοιχίες RAID ή πολλαπλούς standalone (ανεξάρτητους) EVO. Στην ουσία το RAPID χρησιμοποιεί ένα κομμάτι της μνήμης RAM του συστήματος σας, πιο συγκεκριμένα ένα GB, για την αποθήκευση δεδομένων του SSD καθώς και ένα ποσοστό των πόρων του CPU. Έτσι τα δεδομένα που "βλέπει" ότι χρησιμοποιούνται πιο συχνά αποθηκεύονται στη μνήμη RAM και όχι στον SSD, με αποτέλεσμα όταν τα ξανά-ζητήσετε να φορτώνονται αστραπιαία.

     

    Αυτό που δε μας άρεσε είναι ότι η μνήμη που μπορεί να δεσμεύσει η λειτουργία RAPID παραμένει σταθερή στο 25% της συνολικής του συστήματος με 1 GB να αποτελεί τη μέγιστη σε κάθε περίπτωση, χωρίς να έχει ο χρήστης δυνατότητα παραμετροποίησης της. Επιπλέον υποστηρίζεται μόνο ένας δίσκος EVO και όχι πολλαπλοί όπως και συστοιχίες RAID. Επειδή δε θέλουμε να σας κουράσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στη λειτουργία RAPID, η ουσία είναι ότι σε εγγραφές και αναγνώσεις μικρών κυρίως αρχείων η διαφορά είναι εμφανής, αλλά στα μεγαλύτερα ή σε πολύ μεγάλο όγκο εγγραφών η διαφορά θα είναι μηδαμινή. Αντίθετα ο επεξεργαστής θα έχει έξτρα φορτίο να διαχειριστεί και η μνήμη του συστήματος θα είναι κατά 1 GB λιγότερη.

     

    Πάντως σε γενικές γραμμές πιστεύουμε ότι αξίζει για ένα μέσο χρήστη να ενεργοποιήσει τη λειτουργία RAPID αρκεί να έχει συνδεδεμένο τον υπολογιστή του σε UPS, γιατί σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας του συστήματος πάντα υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας δεδομένων.

     

    Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία

     

    Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.

     

    Test System Specifications
    CPU
    Intel® Core™ i7-2500K Processor
    (6M Cache, 3.30 GHz)
    Mainboard
    Asrock Z77 Extreme4
    RAM
    2*4GB DDR3 1600 MHZ
    VGA
    HIS 6870
    Secondary HDD
    Seagate ST3500320AS
    DVD-RW
    Lite-ON LH-20A1S
    PSU
    Seasonic Fanless X-460
    CPU Cooler
    Thermalright SilverArrow SB-E
    Λειτουργικό σύστημα
    Windows 7 SP1 X64
    Drivers
    SATA: Intel AHCI

     

    Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus, η οποία συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους. Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ.

     

    Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. Τώρα η μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπο δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου.

     

    Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.

     

    Pegasus1.jpgPegasus2.jpgPegasus3.jpgPegasus4.jpg

     

    O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας

     

    Custom Test Descriptions
    Windows 7 Start up Time
    Στο συγκεκριμένο τεστ καταγράφεται ο χρόνος που θέλει το λειτουργικό για να εκκινήσει και πιο συγκεκριμένα το χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που έχει "φορτώσει" ο kernel μέχρι να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα αυτόματης εκκίνησης (start up programs). Η μέτρηση είναι ιδιαίτερα ακριβής μιας και το API των Windows παρέχει έναν internal timer που παρέχει αυτή την πληροφορία και το πρόγραμμα ενημερώνεται από το συγκεκριμένο timer.*
    ISO File Copy Γίνεται η αντιγραφή ενός μεγάλου αρχείου από ένα folder σε ένα άλλο στον ίδιο δίσκο και καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αντιγραφής. Το μέγεθος του αρχείου είναι 3.1GB.
    Winrar Decompression
    Μέτρηση του χρόνου που απαιτείται για να αποσυμπιεστεί ένα διπλά συμπιεσμένο αρχείο (linux-3.2.9.tar.bz2).
    Antivirus scan
    Ο χρόνος που χρειάζεται το Avira για να ελέγξει το system32 folder, εξετάζοντας όλα τα αρχεία και ψάχνοντας ακόμη και τα συμπιεσμένα.*
    Folder Backup Time
    Καταγράφεται ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα πλήρες backup ενός folder με 8,46 GB μέγεθος που περιέχει πλήθος αρχείων, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή VBackup.
    Photoshop Start Up Time Εδώ καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για την εκκίνηση του photoshop CS5, άνοιγμα μιας μεγάλης RAW format φωτογραφίας και μετέπειτα κλείσιμο της φωτογραφίας και του ίδιου του photoshop.

    Photoshop Image Processing

    Άνοιγμα στο CS5 δέκα φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης σε RAW format. Στη συνέχεια τρέχει ένα απαιτητικό action σε κάθε μία από αυτές ξεχωριστά, σώσιμο της κάθε φωτογραφίας και κλείσιμο στο τέλος του photoshop. Καταγράφεται ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για όλα τα παραπάνω.
    Office Startup - Processing
    Άνοιγμα δύο μεγάλων (58MB) docx αρχείων με πίνακες, γραφικά κτλ. και στη συνέχεια σώσιμο αυτών σε μορφή doc. Ταυτόχρονα αναπαράγεται ένα υπερ-υψηλής ανάλυσης M2TS αρχείο με 90mbps bitrate το οποίο είναι αποθηκευμένο φυσικά στον προς δοκιμή δίσκο.*

    Software Compilation

    Γίνεται compile ενός πολύ μεγάλου open source C# .NET project και καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία του release build.
    Software installation
    Εκτελείται το installation του Visual Studio 2010 (C# and Image Library, 2.5GB total size).

     

    Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα "τρέξουμε" τα PCMark05/07/Vantage. ASS SSD, Crystal Disk Mark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune. Για τελευταίο αφήσαμε το Steady State Performance τεστ όπου και γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στο δίσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα—δώδεκα ώρες—έτσι ώστε να φτάσουμε τον ελεγκτή του SSD στα όρια του και να μετρήσουμε/δούμε την απόδοση του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Εδώ να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο τεστ γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου έτσι ώστε να εκμηδενίσουμε τα αποθέματα μνήμης που έχει στη διάθεση του ο ελεγκτής, για να αυξήσει την ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. Επίσης το Steady Performance τεστ δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας ενός SSD που είναι εγκατεστημένος σε ένα κοινό σύστημα, μιας και οι περισσότεροι χρήστες γράφουν δεδομένα για μικρά χρονικά διαστήματα στους δίσκους τους (π.χ. κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων) και κυρίως διαβάζουν δεδομένα από αυτούς. Απλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο τεστ στη μεθοδολογία μας για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και μόνο και επειδή είμαστε από τη φύση μας πολύ περίεργοι και ανήσυχοι.

     

    Synthetic Benchmarks

     

    AIDA64.jpgAnvil.jpgAS_SSD_Copy.jpgHD_Tune.jpgCDM_read.jpgCDM_write.jpgPCMark05.jpgPCMark_Vantage.jpgPCMark07.jpg

     

    Στα συνθετικά τεστ η λειτουργία RAPID αποδίδει τα μέγιστα, κυρίως γιατί τα περισσότερα από τα συναφή τεστ χρησιμοποιούν μικρά αρχεία για τις δοκιμές τους. Οπότε και ο 840 EVO (RAPID) παρουσιάζει μερικά τρελά σκορ στα παραπάνω γραφήματα, περνώντας μπροστά ακόμη και από τον 840 Pro.

     

    Real Life tests - Pegasus SSD Test Suite

     

    pegasus_Win_startup.jpgpegasus_winrar_decompress.jpgpegasus_ISO_copy_time.jpgpegasus_ISO_copy_speed.jpgpegasus_Avira_scan.jpgpegasus_Win_backup.jpgpegasus_PS_startup.jpgpegasus_PS_action.jpgpegasus_Office2010_action.jpgpegasus_Soft_comp.jpgpegasus_VS2010_install.jpg

     

    Στις δοκιμές πραγματικών συνθηκών που πραγματοποιήσαμε η λειτουργία RAPID δεν πρόσφερε σημαντικές διαφορές. Εδώ φαίνεται και η αξία των πραγματικών συνθηκών μετρήσεων σε σχέση με τα διάφορα συνθετικά benchmarks. Επίσης στις παραπάνω δοκιμές ο 840 Pro έδειξε τα δόντια του τόσο απέναντι στον ανταγωνισμό όσο και απέναντι στον EVO. Δείτε το αποτέλεσμα του "Folder Backup Time" και θα καταλάβετε.

     

    Steady State Performance

     

    Steady_Performance.jpg

     

    Σε αυτήν την άκρως μη ρεαλιστική—για νορμάλ χρήση—δοκιμή και οι δύο Samsung τα πήγαν χάλια, σε σχέση με τον Vector 150 που είναι ιδανικός για data-server περιβάλλοντα. Αν δεν πραγματοποιείτε συνέχεια και για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα εγγραφές τυχαίων δεδομένων στους δίσκους σας, τότε μη λάβετε σοβαρά υπόψη το παραπάνω γράφημα, όπου ο Vector 150 κερνάει τσάι τους δύο Sammy. Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει καλύτερα την απόδοση των δίσκων κατά τα τελευταία 60 λεπτά του steady perforarmance test.

     

    Steady_Performance_last_60_min.jpg

     

    Συγκεντρωτικά Γραφήματα

     

    Relative_Performance.jpg

     

    Κυρίως λόγο του προβαδίσματος στα synthetic tests ο 840 EVO με τη λειτουργία RAPID παίρνει το προβάδισμα στο παραπάνω γράφημα. Βέβαια αυτό το κάνει αξιοποιώντας ένα σημαντικό ποσό υπολογιστικής ισχύος καθώς και δεσμεύοντας 1 GB από τη μνήμη του συστήματος. Και όπως έδειξαν οι δοκιμές που πραγματοποιήσαμε σε κανονικές καταστάσεις το RAPID εκεί δεν έδωσε σημαντικές διαφορές, το αντίθετο θα λέγαμε. Χωρίς έξτρα κόλπα ο 840 Pro παίρνει άνετα την πρωτιά και δεύτερος έρχεται ο 840 EVO που καταφέρνει και ξεπερνά ακόμη και τον πιο επαγγελματικό Vector 150, ο οποίο δείχνει την αξία του σε ιδιαίτερα απαιτητικά σε εγγραφές περιβάλλοντα data-server.

     

    Price_Per_GB.jpg

     

    Ο 840 EVO 250 GB έχει τρομερή τιμή για τις επιδόσεις και κυρίως τη χωρητικότητα του ενώ αντίθετα ο 840 Pro έχει υψηλό λόγο τιμής ανά GB, κάτι που οφείλετε στις ακριβότερες μνήμες που χρησιμοποιεί.

     

    Συμπεράσματα

     

    IMG_7798_small.jpg
     

    Σε αυτή τη δοκιμή γνωρίσαμε από κοντά τα δύο όπλα της Samsung στη μεσαία κατηγορία χωρητικότητας, τους 840 Pro και EVO. Και οι δυο SSDs χαρακτηρίζονται από υψηλές επιδόσεις και από ιδιαίτερα μεγάλη αξιοπιστία. Ακόμη και ο 840 EVO που χρησιμοποιεί TLC μνήμες καταφέρνει και ξεπερνά σε επιδόσεις τους Vertex 450 και Vector 150 ενώ παράλληλα είναι πιο φτηνός. Όσον αφορά τον 840 Pro αυτός βρίσκεται αρκετά πιο πάνω όσον αφορά τις επιδόσεις, ειδικά στον τομέα των εγγραφών όπου είναι άπιαστος.

     

    Το μόνο πρόβλημα του είναι η τσουχτερή τιμή στην οποία διατίθεται αλλά αν θέλεις κάτι καλό θα πρέπει να το πληρώσεις, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Προσωπικά πιστεύω πάντως ότι ο απλός χρήστης δεν αξίζει να δώσει τη μεγάλη χρηματική διαφορά που ζητά ο 840 Pro και θα πρέπει να στραφεί προς τον 840 EVO, ο οποίος με τη λειτουργία RAPID ενεργοποιημένη σε μερικές περιπτώσεις πάει "σφαίρα" και ξεπερνά ακόμη και τον Pro. Στις απαιτητικές δοκιμές βέβαια που πραγματοποίησα δε έδωσα τη δυνατότητα από ότι φαίνεται στο RAPID να ξεδιπλώσει όλες τις χάρες του, αν και τα συνθετικά τεστ που έτρεξα έδειξαν πολύ μεγάλη βελτίωση.

     

    Η Samsung αναμφισβήτητα πρόκειται για μια από τις καλύτερες εταιρίες παραγωγής SSDs και ίσως η μοναδική που κατασκευάζει μόνη της το σύνολο του υλικού (hardware) και λογισμικού (software) που χρησιμοποιεί, με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τρομερές επιδόσεις και να διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό. Μόνο η OCZ προσπαθεί να την κοντράρει στο θέμα των ελεγκτών αλλά από τη στιγμή που δεν έχει δική της γραμμή παραγωγής NAND μνημών δεν μπορεί να τη φτάσει σε καμιά περίπτωση. Αντίθετα η έλλειψη αξιόπιστης και συμφέρουσας, ως προς το οικονομικό, πηγής NAND μνημών έχει φέρει την OCZ στο χείλος της καταστροφής ενώ την ίδια στιγμή η Samsung παίζει σχεδόν μόνη στο γήπεδο και απολαμβάνει τη θέα της κορυφής.

     

    Εν ολίγοις, αν έχετε χρήματα για ξόδεμα και θέλετε το απόλυτο σε επιδόσεις χωρίς μαγικά κόλπα του λογισμικού που δεν πιάνουν πάντα και κορυφαία αξιοπιστία και αντοχή στο χρόνο, τότε ο 840 Pro αποτελεί μονόδρομο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο λόγος τιμής προς απόδοση και χωρητικότητα τότε ο 840 EVO αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή που θα σας αφήσει σίγουρα ικανοποιημένους.

     

    O 840 Pro 256 GB της Samsung κοστίζει 216€ (συμπεριλαμβανόμενου 23% ΦΠΑ) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Υψηλές επιδόσεις
    • Υποστήριξη TRIM
    • Αυξημένη διάρκεια ζωής
    • 7 mm πάχος (συμβατός με ultrabooks)
    • Ελεγκτής, μνήμες και λογισμικό της Samsung
    • Εύχρηστο και πλούσιο σε δυνατότητες λογισμικό (Samsung Magician)
    • 5 χρόνια εγγύηση

    Μειονεκτήματα

    • Υψηλή τιμή
    • Άραγε θα επηρεάζονταν σημαντικά οι επιδόσεις του αν ο ελεγκτής του "έτρεχε" στην ίδια συχνότητα με αυτόν του EVO; (μιας και πρόκειται για παρόμοιους ελεγκτές)
    • Όχι και τόσο καλές επιδόσεις στο Steady Performance test

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο 840 Pro 256 GB είναι:

     

    840_Pro.png

     

    O 840 EVO 250 GB της Samsung κοστίζει 158€ (συμπεριλαμβανόμενου 23% ΦΠΑ) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Πολύ καλή τιμή για αυτά που προσφέρει
    • Καλές επιδόσεις
    • Υποστήριξη TRIM
    • Λειτουργίες TurboWrite και Rapid που αυξάνουν επιδόσεις και προσδόκιμο ζωής
    • 6,8 mm πάχος (συμβατός με ultrabooks)
    • Ελεγκτής, μνήμες και λογισμικό της Samsung
    • Εύχρηστο και πλούσιο σε δυνατότητες λογισμικό (Samsung Magician)

    Μειονεκτήματα

    • Δε δίνεται η δυνατότητα, προς το παρόν, παραμετροποίησης του ποσού της μνήμης που δεσμεύει η λειτουργία RAPID
    • Η λειτουργία RAPID ίσως επιβαρύνει αρκετά συστήματα με όχι και τόσο δυνατούς επεξεργαστές
    • Όχι και τόσο καλές επιδόσεις στο Steady Performance test

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο 840 EVO 250 GB είναι:

    840_EVO.png

     

    Εδώ τέλειωσε και η σημερινή παρουσίαση. Ευχαριστούμε θερμά τον jax7480 για τη διάθεση των δειγμάτων της σημερινής δοκιμής. Χωρίς τη βοήθεια του η σημερινή δοκιμή θα ήταν αδύνατη!

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.