Τι είναι τα Ransomware; Πως λειτουργούν; Πως προστατευόμαστε;
Μία "μοδάτη" απειλή για όλους, οικιακούς χρήστες, ή εταιρικούς.
Τα Ransomware μας απασχολούν εδώ και καιρό και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αφού πλέον ο κάθε "χάκερ" έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει χρήματα από τα θύματά του.
Τι γίνεται με τα ransomwares λοιπόν; Πως λειτουργούν; Πως προστατευόμαστε;
Τι είναι τα ransomware και γιατί γίνεται χαμός με δαύτα;
Ransomware είναι ένα μικρό malware το οποίο έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να κρυπτογραφήσει με ένα ή και παραπάνω κλειδιά τα αρχεία μας. Μετά την κρυπτογράφηση των αρχείων, επόμενη αποστολή είναι να μείνει πίσω ένα μήνυμα, που μας ενημερώνει ότι αν θέλουμε πίσω τα αρχεία μας πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες: να επικοινωνήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο και να πληρώσουμε ένα ορισμένο αντίτιμο, ώστε να λάβουμε ένα script που θα μας επιστρέψει τα αρχεία.
Θυμίζει κατάσταση ομηρίας, για αυτό και ονομάζονται "Ransomware".
Οι αμοιβές μπορεί να είναι από 50€ έως και μερικές χιλιάδες ευρώ, ή μερικά bitcoins, ανάλογα που θα πέσει κανείς. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει τόση αφιέρωση από κυβερνοεγκληματίες γύρω από τα ransomware, καθώς καταφέρνουν να αποσπάσουν αξιοζήλευτα ποσά με λίγα θύματα.
Πως λειτουργούν τα ransomware;
Λόγω της απλής σχετικά λογικής τους, κάθε μέρα κυκλοφορούν εκατοντάδες revisions, αλλά υπάρχουν πολλοί κοινοί παράγοντες. Ο βασικότερος είναι ο τρόπος εξάπλωσης και αυτός είναι μέσω email attachments. Emails με δήθεν τιμολόγια, αποδείξεις, φόρμες κλπ. Αυτός είναι κυρίως και ο λόγος για τον οποίο την πατάνε συνήθως εταιρικοί χρήστες.
Τα emails αυτά συνήθως διαθέτουν ένα dropper, δηλαδή ένα φαινομενικά αθώο software (για το antivirus μας) το οποίο έχει ως αποστολή να φέρει και να εκτελέσει το ransomware. Αν τα καταφέρει, αρχίζει η κρυπτογράφηση.
Η κρυπτογράφηση ποικίλει, έχουμε δει κρυπτογραφήσεις χαμηλού επιπέδου που έσπασαν πολύ γρήγορα, αλλά στην πλειοψηφία τους τα ransomware χρησιμοποιούν ιδιαίτερες τεχνικές όπως cloud stored keys, encrypted code, υψηλά επίπεδα κρυπτογράφησης RSA-2048 κλπ.
Τα ransomware έχουν την τάση να ψάχνουν αρχεία, όπως documents, images, αλλά έχουμε δει και περιπτώσεις κρυπτογράφησης μέχρι και βάσεων δεδομένων! Αρχικά τα ransomware θα κρυπτογραφήσουν τοπικά αρχεία, αλλά θα προχωρήσουν και σε mapped drives, δικτυακούς φακέλους που έχουμε "καρφώσει" στο μηχάνημά μας. Αυτό είναι κάτι που τα καθιστά πονοκέφαλο για πολλά τμήματα IT, καθώς προσβάλλονται άμεσα κοινόχρηστα αρχεία σε File Servers.
Ένα άλλο ιδιαίτερο χάρισμα είναι ότι έχουν την τάση να αυτοδιαγράφονται μετά το πέρας των εργασιών έτσι ώστε να μην μείνουν υπολείμματα πίσω που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη "σύλληψη" τους.
Πως προστατευόμαστε από αυτά;
Βασικές αρχές προστασίας αρχείων:
- Ένα καλό, αξιόπιστο antivirus, το οποίο όμως θα είναι ενημερωμένο και ελεγμένο ότι δουλεύει σωστά.
- Κοινή λογική στο τι ανοίγουμε και πως. Αν δεν περιμένουμε κάποιο "τιμολόγιο" ας είμαστε υποψιασμένοι.
- Αφαίρεση map drives "γιατί έτσι μας βολεύει", π.χ. το C$ στον κεντρικό μας File Server.
- Backup.
- Backup ξανά, σε εξωτερική συσκευή η οποία όμως δεν είναι συνέχεια συνδεδεμένη στο σύστημα. Ειδάλλως κινδυνεύει να κρυπτογραφηθεί και το περιεχόμενό της.
Σχετικά με το 5, συνηθίζω το εξής. Έχω το εβδομαδιαίο incremental backup μου και τον εξωτερικό μου δίσκο στο σύστημα, αλλά ο διακόπτης του είναι πάντα κλειστός. Μόλις το backup software μου αποτύχει να γράψει στο κλειστό δίσκο, με ενημερώνει. Ανοίγω το δίσκο και μόλις τελειώσει το backup, τον κλείνω πάλι. Απλή διαδικασία, αλλά μπορεί να σώσει τα πολύτιμα αρχεία μας.
Σε περίπτωση που χάσετε αρχεία από μία τέτοια επίθεση, δοκιμάστε να τα κάνετε undelete, π.χ. με το Recuva. Ένα deep scan μπορεί να αποκαλύψει αρχεία. Ο λόγος είναι γιατί κάποια ransomware αντιγράφουν τα original αρχεία (για να ξεφύγουν από monitoring σε αυτά), κρυπτογραφούν τα αντίγραφα και στη συνέχεια διαγράφουν τα original αρχεία. Δεν είναι λύση, αλλά δεν χάνετε και τίποτα να το δοκιμάσετε.
Εργαλεία αποκρυπτογράφησης κυκλοφορούν για διάφορα revisions, κυρίως για αυτά που δεν είναι πολύ ισχυρά, ή κάπως βρέθηκε το που αποθηκεύεται το κλειδί τους.
- 20
29 Comments
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now