Jump to content



Intel locks overclocking features


Cartman1416003173

Recommended Posts

http://www.tomshardware.com/hardnews/20040619_110346.html

Intel locks overclocking features

By Wolfgang Gruener, Senior Editor

June 19, 2004 - 11:03 EST

Chicago (IL) - Rumors, that Intel's new chipset 915/925 platforms do not offer much of a FSB overclocking margin, have been circulating for some time. As Tom's Hardware Guide was able to confirm, Intel went one step further: The chip giant adjusted its hardware to prevent any overclocking.

It is no secret that Intel was not quite happy that its past chipsets offered huge overclocking ranges which allowed industry and users to use technologies Intel had foreseen to provide at a later point of time. Most recently, the E7205 (Granite Bay) could be overclocked close to FSB 800 months ahead of Intel's 865/875 chipset launch.

Prenventing excessive overclocking so far was limited to cropping all unnecessary options such as additional multipliers. This time, Intel wants to be sure that this does not happen again. This time, the chip giant is not only removing functions that are considered dispensable, but the company is actively adjusting hardware in order to keep anyone from using features like the upcoming DDR2-667 and FSB 1066.

Intel's startegy is to integrate an overclocking limiter into the MCH chips: If the CPU clock exceeds the threshold that, according to our test results, exceeds ten percent of the specification, the required Phase Lock Loop (PLL) will - which is a simple way of throwing a spanner in the works, as it renders the system crashed.

οπότε παλικάρια μου, άν ο ιντελάκιας toms hardware έχει δίκιο τότε μιλάμε για την πατάτα του αιώνα για την Intel. Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί κανείς να αναβαθμιστεί σε intel >3 GHz, και ειδικά σε οτιδήποτε νεότερο απο northwood (που άλλωστε ήταν ο μονος πυρήνας της ιντελ που κατάφερε να ξεπεράσει σε επιδόσεις τον athlon).

Έχουμε και λέμε: ’ν πάρεις intel (Μιλώ για το νεο platform) πρέπει να υποστείς τα εξής:

1) Μεγάλο κόστος cpu-mobo

2) Πρέπει να αλλάξεις κάρτα γραφικών οπωσδήποτε

3) Είτε θα πάρεις τις πάναργες-πανάκριβες ddr2

4) Είτε θα πάρεις φθηνές ddr400 διότι δεν σηκώνει να κάνεις overclocking (δηλαδή ξεχάστε τις ocz κτλ)

5) Περιορισμός στις αλλαγές επεξεργαστή γιατί χαλάει το socket

6) Υπερβολικές θερμοκρασίες

7) Υπερβολικός θόρυβος

8) Έλλιψη 64bit υποστήριξης

Το μονο που φαίνεται να κερδίζει ο καταναλωτής είναι το quad sata, και την μούρη στους φίλους του ότι έχει pci express και ddr2 (παρεπιπτόντως το pci express δεν δίνει καλύτερες επιδόσεις απο το agp 8X, αφού ακόμα και το τελευταίο ελάχιστες διαφορές έχει απο το agp 4X, ενώ για τις ddr2, αν δεν ξεπεράσει τα 667 μην περιμένετε να περάσει την ddr400 σε επιδόσεις)

Απο πλευράς μελλοντικής αναβαθμισιμότητας η πλατφόρμα δεν έχει μέλλον μιας και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ιντελ για σταμάτημα του prescott και αντικατάστασης με γκαζωμένους pentium m άρα προφανώς θα αλλάξει και το socket (το 2005)

Τέλος ας μην ξεχνάμε και το BTX, που έχει αποδειχθεί απλά μια κίνηση της ιντελ για να μπορεί να ψύχει καλύτερα τους δικούς της επεξεργαστές, χωρίς κανένα κέρδος για το υπόλοιπο σύστημα και τον καταναλωτή, μάλιστα οι κατασκευαστές κουτιών, psu και mobo δεν βλέπουν καθόλου καλά αυτο το πρότυπο. Η amd μάλιστα δεν σκοπεύει να υιοθετήσει το πρότυπο αυτό.

Οπότε γιατί να μην αγοράσει κανείς athlon 64, που και θα κρατήσει την κάρτα γραφικών του, και θα μπορεί να βάλει τις ωραίες του μνήμες στα 550 να κάνει το τρελλό του oveclock, και θα έχει αθόρυβο-κρύο cpu, θα έχει και τα 64 bit που πολύ σύντομα θα δώσουν μεγάλη αύξηση επιδόσεων, ειδικά στον μόνο τομέα που ακόμα πονάει η amd, το media encoding (σε λίνουξ έχει φανεί επιτάχυνσή του κατα 50% σε 64 bit mode). Το μόνο πρόβλημα είναι οι τσιμπημένες τιμές των 939, πράγμα που λογικά θα διορθωθεί σύντομα

Δηλαδή τι μας ζητάει η intel? να πάρουμε την νέα τους πλατφόρμα και να υποστούμε 2 ανώριμες τεχνολογίες (ddr2, pci express) για καμία βελτίωση σε επιδόσεις, υπερθέρμανση και περιορισμένη αναβαθμισιμότητα και χωρίς τα 64 bit που μας ανακοινώσανε πριν 3 μήνες;

πραγματικά ψάχνω κάτι θετικο στις νεότερες κινήσεις της intel και δεν μπορώ. Τί έχει γίνει η άλλωτε κραταιά και ισχυρή ιντελ που είχε την amd να την αντιγράφει; Τι πίνουν τα διευθύνοντα στελέχη αυτής της εταιρίας και κάνουν τέτοιες μ@λακίες; Εσείς τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Cartman [Σήμερα, στις 01:47]

παρεπιπτόντως το pci express δεν δίνει καλύτερες επιδόσεις απο το agp 8X, αφού ακόμα και το τελευταίο ελάχιστες διαφορές έχει απο το agp 4X

Σχετικά με το PCI-E δεν υπάρχει αντίρρηση απο κανέναν ότι θα είναι ο αντικαταστάτης του AGP-8x, και προσφέρει πολύ μεγαλύτερο bandwidth και διάφορα άλλα τεχνολογικά καλούδια (που δεν θυμάμαι να σου πω τώρα). Το ότι δεν δίνει καλύτερες επιδόσεις, δεν οφείλεται σε αυτό αλλά στις κάρτες που υπάρχουν στην αγορά και δεν το εκμεταλλέυονται πλήρως.

Εγώ στην επόμενη αναβάθμισή μου, που θα γίνει μέσα στους επόμενους 4 μήνες, απο αυτά που θα προσέξω είναι και η υποστήρηξη PCI-E απο τη mobo (αν και το πιο πιθανό είναι ότι μάλλον θα έχει και τα δύο PCI-E & AGP).

Πάντως, πολύ μεγάλη μα**κια αυτό της Intel.

Link to comment
Share on other sites

Κάποιες εταιρίες θα βρούνε κάποιον τρόπο να κάνουν λίγο ποιο overclockable τις μητρικές τους. Το ΡΑΤ το θυμάστε? Ε ίσως μία από τα ίδια.

Από την άλλη δεν νομίζω να ισχύσει και για πολύ αυτό. Ίσως για τα πρώτα revs των chipsets μέχρι να σιγουρευτεί η Intel ότι δεν θα γυρνάει 1 στις 2 μητρικές με RMA, είτε λόγο socket είτε λόγο αυτοκτονίας του chipset της. ’λλωστε από ένα σημείο και μετά δεν την συμφέρει. Λέτε και η VIA και η SiS να το θεωρήσουν καλή ιδέα? Δεν νομίζω......

Εξάλλου όταν θα αρχίσει να πονάει ακόμα περισσότερο από την AMD θα έχει επιπλέον λόγους να το ξανασκεφτεί.

Απλά μάλλον αυτή τη στιγμή δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε στο chipset που βγάζουν ούτε στο socket που σχεδίασαν.

Link to comment
Share on other sites

Ως αντικαταστάτης του pci, το pciexpress είναι τέλειο. Σε σχέση με το agp δεν πρόκειται να φέρει καμία επιτάχυνση στις επιδόσεις διότι η κάρτα γραφικών προσπαθεί να αποφεύγει την επικοινωνία με τον επεξεργαστή. Η gpu προσπαθεί να τα περνάει όλα στην μνήμη της με την οποία έχει επικοινωνία στα 30 gb/sec και πολύ χαμηλό latency. Για τις ανάγκες της μεταφοράς textures, γεωμετρικών δεδομένων, εντολών κτλ το agp 4X αρκεί, όπως εδειξε και η πραγματικά μηδενική διαφορά επιδόσεων με το agp8X. Δέν είμαι εναντίον του pci express, αλλά τουλάχιστον ας προσέφεραν και ένα agp8X port με full επιδόσεις (μερικές Mobo έχουν, αλλά το περνάνε απο το pci bus οπότε καταλαβαίνετε τι επιδόσεις έχει)

Link to comment
Share on other sites

Η VIA και η SIS θα δώσουν την λύση. Μην ανυσηχείς.....

Όσο για το PCI express... 1-2 χρόνια μετά την εμφάνιση των SATA και ακόμα αγοράζουμε IDE δίσκους. Θα παίξει ίσως και ασυμβατότητα αρχικά με παλιότερα λειτουργικά και γενικά.... ο κλασσικός κανόνας. ’σε τους ματσομένους χρήστες στην αρχή να κάνουν το beta testing..... :)

Link to comment
Share on other sites

η AMD πιστεύω θα δώσει τη λύση. Θα υιοθετήσει αυτές τις τεχνολογίες όταν είναι ώριμες και όταν προσφέρουν πραγματική διαφορά στις επιδόσεις για τη δική της πλατφόρμα. πχ την ddr2 θα την υιοθετήσουν στα 667 ή στα 800 MHz, και μονο όταν υπάρχουν memory modules με χαμηλό latency στην αγορά. Πάντως οι athlon 64 πραγματική ανάγκη για παραπάνω memory bandwidth προς το παρόν δεν έχουν. Το μεγάλο latency της ddr2 κάνει ζημιά στον 64 (δείτε διαφορά στις επιδόσεις απο cl2 σε cl3-τα τωρινά modules ddr2 έχουν cl4!!!).

Το pci express είναι πανεύκολο να το υλοποιήσουν παράλληλα με το agp στην πλατφόρμα του athlon 64 λόγω hypertransport bus, οπότε περιμένετε πολύ σύντομα τέτοιες mobo.

Τέλος το btx δεν θα το υιοθετήσει η amd μιας και έχει τις μνήμες πολύ μακριά απο τον επεξεργαστή, πράγμα κακό για μια cpu με ενσωματωμένο ελεγκτή μνήμης. Η καλύτερη ψύξη που προσφέρει για τον επεξεργαστή είναι άχρηστη για τους κρύους amd, και επίσης το btx χειροτερεύει την ψύξη προς την κάρτα γραφικών.

Link to comment
Share on other sites

Για τις μνήμες το ξέρω. Βασικός λόγος για να μην θέλει να υποστηρίζει το BTX η AMD. Αλλά άν αυτό που λες για τις κάρτες γραφικών ότι στα BTX θα έχουν χειρότερη ψύξη, ισχύει, ε τότε θα γελάσουμε πολύ στο μέλλον.....

Αλλά και για το AGP στους Intel θα βρούνε καλύτερη λύση. Το μόνο ότι με δύο τέτοιες υποδοχές πάνω στην μητρική αμέσως μειώνονται οι υπόλοιπες υποδοχές είτε αυτές είναι PCI είτε PCI Express.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Cartman [Σήμερα, στις 15:04]

Ως αντικαταστάτης του pci, το pciexpress είναι τέλειο. Σε σχέση με το agp δεν πρόκειται να φέρει καμία επιτάχυνση στις επιδόσεις διότι η κάρτα γραφικών προσπαθεί να αποφεύγει την επικοινωνία με τον επεξεργαστή. Η gpu προσπαθεί να τα περνάει όλα στην μνήμη της με την οποία έχει επικοινωνία στα 30 gb/sec και πολύ χαμηλό latency. Για τις ανάγκες της μεταφοράς textures, γεωμετρικών δεδομένων, εντολών κτλ το agp 4X αρκεί, όπως εδειξε και η πραγματικά μηδενική διαφορά επιδόσεων με το agp8X.

Τι εννοείς προσπαθεί να αποφύγει την επικοινωνία με τον επεξεργαστή; Αναφέρεσαι στο DMA που προσφέρει και το AGP;

Καλό δεν είναι να μην ενοχλεί τον επεξεργαστή;

Όσο για το τεράστιο bandwidth που προσφέρει (2x4GB - full duplex σε σχέση με το AGP8x 2.1GB) και "δεν είναι απαραίτητο", έχεις δίκιο καθώς αυτό ισχύει τώρα.

Αυτό που λέω εγώ είναι ότι το PCI-E 16x είναι αναμφισβήτητα ο αντικαταστάτης του AGP, με βάση αυτά που προσφέρει. Και όταν σε 1-3 χρόνια οι κάρτες θα υποστηρίζουν π.χ. 3D textures το AGP θα μπουκώνει (όπως γίνεται τώρα με τις κάρτες γραφικών σε PCI, τις οποίες τις χρησιμοποιούν μόνο για πολλαπλές απεικονίσεις σε οθόνες). Μην ξεχνάς ότι όταν βγήκε το AGP οι AGP και PCI κάρτες είχαν πανομοιότυπες επιδόσεις, βλέπε Voodoo και TNT1, και η εξέλιξη τα δύο επόμενα χρόνια έδειξε ότι το AGP ήταν τελικά ο βασιλιάς).

Τέλος σε παραπέμπω στο τι λέει ο lead programmer του splinter cell 3:

http://www.beyond3d.com/forum/viewtopic.php?p=215956

Αρχική απάντηση από Cartman [Σήμερα, στις 15:04]

Δέν είμαι εναντίον του pci express, αλλά τουλάχιστον ας προσέφεραν και ένα agp8X port με full επιδόσεις (μερικές Mobo έχουν, αλλά το περνάνε απο το pci bus οπότε καταλαβαίνετε τι επιδόσεις έχει)

Δηλαδή; Tα δεδομένα περνάνε σε ένα pci bus και μετά μεταφέρονται στον agp; Πρώτη φορά το ακούω! Για πες καμμία τέτοια mobo να μην τη πατήσουμε ;)

Link to comment
Share on other sites

Η κάρτα γραφικών θα τρώει τον ζεστό αέρα κατευθείαν απο τον επεξεργαστή, ο οποίος παίρνει κρύο αέρα απο το μπροστινό ανεμιστήρι του κουτιού.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά η Intel είναι τιτάνας μπροστά στις VIA-AMD-SIS και λοιπούς συγγενείς. Πατάτες έχει ξανακάνει (820 και 810 και 1.13PIII κατα την πρ. μου άποψη) και τί έπαθε? Τίποτα. Μουρμουράγαμε για PCI-E DDR-2 κτλ............ε να που ήρθαν. Δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα? Ε........απο κάπου πρέπει να γίνει μια αρχή. Μιλάω για "αρχή" και όχι για την εξέληξη υπάρχουσας τεχνολογίας (π.χ AGP 16x:whistling ). Στην τελική τους φίλους κατόχους AMD τους συμφέρει (και εγώ AMD έχω). ’σε να πέσουν φράγκα για την υλοποίηση προτύπων και slots και μνημών.......κτλ κτλ.............και αν της κάνει της AMD να είστε σίγουροι οτι θα τα υιθετήσει στην καλύτερη και πιο tweaked μορφή τους. Τό θέμα είναι να μην γίνουμε εμείς οι 'δοκιμαστές' αυτής της εξέλιξης;) .........

Link to comment
Share on other sites

Επαναλαμβάνω ότι δεν αμφισβητώ το pci express. Σίγουρα θα προσφέρει μια αλλαγή στην σχέση cpu-gpu, μιας και μέχρι τώρα οι κάρτες γραφικών προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν το traffic με τον επεξεργαστή (γιαυτό άλλωστε βλέπουμε και την κατακόρυφη αύξηση της ποσότητας-bandwidth της on board μνήμης των gpu).

Όσον αφορά το agp σε pci express intel mobo, http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=2074

Αν η intel προσέφερε native agp στις mobo της, σε συνδιασμό με την υποστήριξη ddr και ATX, όπως και την διατήρηση της υπάρχουσας ευκολίας όσον αφορά το overclock, τότε το νέο της platform θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα (δηλαδή θα τους κοροϊδευα μόνο για την τεράστια διαφορά στην θερμότητα, βλέπε http://www.silentpcreview.com/article169-page1.html, την έλλιψη 64bit support, και το γεγονός ότι είναι σημαντικά ποιό αργοί απο τους αντίστοιχους amd). Τέλος, η συμπεριφορά της Intel προς τον καταναλωτή είναι απαράδεκτη, και αυτό ακριβώς ψέγω με τα Post μου. Στην περίπτωση του socket 775 θέλουν να μετατοπίσουν τα RMA για λυγισμένα pins στους κατασκευαστές mobo, με το BTX ότι τους ενδιαφέρει να ψύχεται καλά η cpu και το chipset τους, και το υπόλοιπο σύστημα ας πάρει φωτιά, ενώ η DDR2 είναι αποτυχημένη και κακοσχεδιασμένη και ταιριάζει μονο στην netburst αρχιτεκτονική, και γιαυτό οι κάρτες γραφικών πήγαν κατευθείαν στο DDR3. Να δούμε τώρα που την πετάξανε την αρχιτεκτονική netburst και πιθανότατα θα πάνε σε dual dothan με on board memory controller αν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το BTX και την DDR2.

Η όλη τους συμπεριφορά με το socket 775, το BTX και τις DDR2-Rambus δείχνει ότι γράφουν στα @@ τους τον καταναλωτή, και το μονο που θέλουν είναι μαζί με τον επεξεργαστή τους να αναγκάζεσαι να παίρνεις και άλλα προϊόντα τους όπως το chipset κτλ. (δηλαδή έχοντας μονοπώλιο σε μια αγορά προσπαθούν να το επεκτείνουν και σε άλλες-ποιά microsoft σας θυμίζει αυτό;)

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Cartman [Σήμερα, στις 18:30]

Τέλος, η συμπεριφορά της Intel προς τον καταναλωτή είναι απαράδεκτη, και αυτό ακριβώς ψέγω με τα Post μου.

Ρωτάω πάντα φιλικά μιας και δεν σε αμφισβητώ, δεν σε κοντράρω+πάνω απο όλα δεν είμαι fan της Intel. Πού είδες την "απαράδεκτη" συμπεριφορά? (μήν μου πείς το οτι δεν διάβασα το πρώτο σου post γιατί το ξεκοκάλισα)

Link to comment
Share on other sites

και δεν έχω μιλήσει ακόμα για τα Licencing fees που πληρώνουμε στην ιντελ για κάθε motherboard με τον επεξεργαστή της, όπως και κάτι παρόμοιο που πήγε να παιχθεί με την rambus. ικανή την έχω να χρεώνει licensing fees και για το ΒΤΧ. ενώ για την AMD δεν πληρώνεις τίποτα μα τίποτα άλλο εκτός απο την cpu της. Γιατί νομίζετε ότι οι mobo για amd είναι φθηνότερες;

Link to comment
Share on other sites

γιατί αυτό γιατί νομίζεις ότι το κάνει; για να παίρνεις το νεότερο-πανάκριβο πουλάκι τους αν θές οποιαδήποτε αύξηση επιδόσεων. Ο σωστός τίτλος για τη θεματική ενότητα είναι " Intel suckz bigtime!!!"

Link to comment
Share on other sites

Χα!! Δηλαδή όλα τα νεα chipsets της Intel επειδή δεν μπορούν να υποστηρίξουν το AGP, τους έχουν βάλει ένα bridge σε απλό PCI. Σωστά;

Όσον αφορά τη συμπεριφορά της Intel προς τον καταναλωτή, τι να πώ;

Προσωπικά ήμουν ένα θύμα απο αυτούς που πήραν mobo με i810 και δεν είχα AGP για τρία χρόνια. Αλλά εκεί φταίω εγώ αφού δεν ήξερα, δεν ρώταγα;;; :tomato:

Τώρα περιμένω να φτηνείνουν οι 939 και να βγούν αξιόλογες mobo για αυτούς που λογικά θα έχουν native υποστήριξη PCI-E (& AGP). ’σε την Intel να πολεμάει με το BTX της και το DDR2. Btw, ο outlaw μου θύμισε το i820 με την RDRAM. Μεγάλη πατάτα...

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Cartman [Σήμερα, στις 18:57]

γιατί αυτό γιατί νομίζεις ότι το κάνει; για να παίρνεις το νεότερο-πανάκριβο πουλάκι τους αν θές οποιαδήποτε αύξηση επιδόσεων. Ο σωστός τίτλος για τη θεματική ενότητα είναι " Intel suckz bigtime!!!"

Να σου πώ...........απο την μια έχεις δίκιο. Απο την άλλη όμως όταν ο καθένας πάει τους P4->4+GHz και τους γ@μεί τα βάρδουλα και οταν τον καίει πάει για RMA κάνοντας τον άσχετο περι oc, πώς θα εμφανίσουν νέα τεχνολογία. Αφού το βλέπεις, με το καλημέρα "για να δούμε πόσο πάει", άνευ λόγου και αιτίας (bench+super pi+++++). Πιστεύω οτι ΕΑΝ είναι να κάνει τέτοια κίνηση θα την κάνει στα πρώτα βήματα και αφού η υλοποίηση ωριμάσει θα γίνουν τα αίσχη. Ο καταναλωτής πιστεύω έχει μυαλό και μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει. Σαφώς και μας έχει χεσμένους η Intel, αλλά δές το με άλλο μάτι.........εαν κάνει πατάτα η αγαπημένη "μας" AMD θα πάρει τα πολύ πάνω της. Απο κάτι τέτοια επωφελούμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από outlaw [Σήμερα, στις 19:11] Ο καταναλωτής πιστεύω έχει μυαλό και μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει. Σαφώς και μας έχει χεσμένους η Intel, αλλά δές το με άλλο μάτι.........εαν κάνει πατάτα η αγαπημένη "μας" AMD θα πάρει τα πολύ πάνω της. Απο κάτι τέτοια επωφελούμαστε.

Βασικά η καλύτερη άμυνα για τον καταναλωτή είναι η σωστή ενημέρωση (Νομίζω τέτοιου είδους forum, πέρα απο το βασικό σκοπό τους είναι και η ενημέρωση μέσα απο την συζήτηση και τις εμπειρίες μας).

Εγώ μια φορά έκανα αυτό το λάθος και πήρα κάτι χωρίς πρώτα να ρωτήσω ή να διαβάσω κάτι σχετικό. Όλες οι εταιρείες κοιτάνε το συμφέρον τους μόνο. Επαφύεται σε μας το πως κάνουμε τις επιλογές μας, είτε αυτό που θα πάρουμε είναι προιόν, είναι της Intel είτε της AMD, πρέπει να κοιτάμε το συμφέρον μας.

Πάντως, προς το παρόν, όσο αφορά το μέλλον, οι λύσεις της AMD φαίνονται πιο ελκυστικές. To μέλλον θα δείξει...

Τέλος, η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο ανταγωνισμός κάνει καλό στην τσέπη του καταναλωτή. Αν η Intel συνεχίζει να βγάζει πατάτες τότε δεν θα δούμε προσιτές τιμές στους 939, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες για αυτό το χρόνο :(

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.