Jump to content



Max safe Northbridge voltage για P45 Chipset για καθημερινή χρήση


Arxontas

Recommended Posts

Σύμφωνα με την Ιντέλ, max ασφαλές Northbridge Voltage για P45 είναι μόλις 1.21V

(Σημ: Northbridge=Chipset=G/MCH=Memory Control Hub)

Για την ιστορία, τα P45 chipsets είναι 65nm ενώ τα X38 & X48 ήταν 90nm chips.

Λειτουργούσα την μητρική μου με 1.4V NB voltage για πάνω απο χρόνο (Asus P5Q Deluxe) και πρόσφατα ανακάλυψα, αφού έβαλα 8GΒ μνήμη, ότι για να κάνω OC τα 4 στίκς της μνήμης μου το ΝΒ χρειάζεται 1.46V. Για να πάω πάνω απο 1140 MHz, χρειάζεται 1.5V.

Σκέφτομαι να δουλεύω τη μητρική μόνιμα στα 1.46-1.50V (αλλά όχι 24/7).

Εχει δουλέψει κανείς μητρική Ρ45 στα 1.46-1.50V για μεγάλο χρονικό διάστημα;

LL

Οπως φαίνεται στη φωτό, η P5Q deluxe διαφέρει απο τις περισσότερες μητρικές Ρ45 γιατί έχει extra large heatsink πάνω στο Chipset/Northbridge και είναι συνδεδεμένη με χάλκινο σωλήνα με άλλη heatsink, πράγμα που κατα πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι μπορεί να σηκώσει μεγαλύτερα ρεύματα απο κοινές Ρ45 στο Northbridge. Αυτό τουλάχιστον νομίζω.

(Το Northbridge heatsink βρίσκεται αριστερά της θήκης της CPU)

Ξέρει κανείς;

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει λόγος να πιέζεις τόσο για να έχεις απλώς τις μνήμες ψηλά ( που δεν παίρνεις και κάτι από αυτό... ), αλλά μέχρι 1.5V για 24/7 είναι σίγουρα οκ ( εγω τις δούλευα στα 1.6-1.65V για πολλούς μήνες και πάρα πολλές ώρες συνεχόμενες σε max load για reviews και καμμιά τους δεν είχε κάνει κιχ )

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση είναι ότι το 2008 όταν είχε βγεί αυτή η ΜΟΒΟ και οι μνήμες κτλπ, όντως δεν υπήρχε λόγος να κάνεις Υ/Χ τις μνήμες εκτός απο συνθετικά benchmarks.

Τώρα που είμαστε στο 2013 και όταν παίζει κάποιος παιχνίδια 2013 με υψηλές απαιτήσεις, η αλήθεια είναι ότι υπερχρονισμένη DDR2 μνήμη και χαμηλότερο latency στο Northbridge έχει ώς αποτέλεσμα αυξημένα FPS, πράγμα που το έχω μετρήσει μέσω FRAPS στο παιχνίδι SWTOR.

O άλλος βασικός λόγος που χρειάζεται αυξημένο ΝΒ βολτάζ, είναι προκειμένου να κατέβει το tRD (performance setting) όσο πιο χαμηλά γίνεται. Οσο πιο υψηλό βολτάζ ΝΒ έχεις τόσο χαμηλότερο tRD μπορείς να πάς.

Η διαφορά απο tRD 10 σε tRD 7 ήταν +7 minimum FPS (δηλαδή τα μίνιμουμ FPS στο παιχνίδι ανέβηκαν στα 37 απο 30 που ήταν με TRD 10).

Για το TRD δές εδώ:

Real-World Results: What Does a Lower tRD Really Provide?

AnandTech | ASUS ROG Rampage Formula: Why we were wrong about the Intel X48

MCH Read Delay Scaling and Default tRD Settings for Each Strap

AnandTech | ASUS ROG Rampage Formula: Why we were wrong about the Intel X48

How to Choose an Appropriate Memory Configuration

AnandTech | ASUS ROG Rampage Formula: Why we were wrong about the Intel X48

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.