Jump to content



Trascend SSD 320 256GB


NaPoleoN

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

είμαι χρόνια μέλος του thelab.gr, ωστόσο δεν έχω γράψει σχεδόν ποτέ :p (η αλήθεια είναι ό,τι είχα να μπω 3 χρόνια σχεδόν και εδώ και κάνα 4μηνο ξεκίνησα πάλι να μπαίνω και διαβάζω).

Έχω ένα laptop σχετικά παλιό (sony vgn-ns31s), αλλά κάνει ακόμα τη δουλειά του και σκέφτομαι να το αναβαθμίσω με έναν ssd. Επειδή ασχολούμαι με τη βιοπληροφορική και κάποια αρχεία σε μορφή .txt αργούν πολύ να φορτώσουν, σκεφτόμουν ότι με έναν ssd, αυτό το πρόβλημα θα λυνόταν σε ένα σεβαστό βαθμό. Αγόρασα ένα OBHD caddy για να βάλω τον παλιό δίσκο στη θέση του dvd rom, αλλά με έχει απασχολήσει αρκετά το ποιον ssd να αγοράσω.

Έχω καταλήξει να πάρω έναν στα 250gb, δείνοντας 120-130gb στο ubuntu και τα υπόλοιπα σε win7. Χρειάζομαι το dualboot, κυρίως λόγω του office και κάποιων άλλων προγραμμάτων (άντε και για κανά lol). Ωστόσο, αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι το laptop μου αν δεν κάνω λάθος έχει θύρα sata I, οπότε δεν θα αντικρίσω ποτέ τις ταχύτητες που υπόσχονται οι καλοί "σχετικά" δίσκοι των 200++ ευρώ.

Έχω βρει αυτόν τον Trascend SSD 320 256GB από Ολλανδία, που μαζί με μεταφορικά θα πάει περίπου 120 ευρώ. Πιστεύετε ότι αξίζει, η να πάω καλύτερα σε κάποιον Samsung 840 (απλό ή Evo γιατί για Pro θα ανέβει αρκετά η τιμή και δεν θα μου προσφέρει τπτ) που από ότι υπολογίζω θα μου βγει κοντά στο 150-170 ευρώ. Με ενδιαφέρει να είναι όσο γίνεται λίγο αξιόπιστος ο δίσκος και να μην παραδώσει πνεύμα από τη μία στιγμή στην άλλη. Ξέρω ότι στραβές γίνονται (την έχω πατήσει και με κάποιου HDD), απλά έχω διαβάσει ότι μερικοί ocz δεν τα πάνε καλά και ανησυχώ μήπως με τον trascend υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα. Το μόνο που βρήκα είναι ότι επειδή έχει sandforce ελεγκτή, έχει θέμα με incompressible data.

Αν έχετε και κάτι άλλο να προτείνετε, παραπάνω από ευπρόσδεκτο.

Ευχαριστώ!

Υ.Γ ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα με το link που έβαλα, αλλιώς αν μπορεί να το βγάλει κάποιος moderator ή πείτε μου να το αφαιρέσω.

Link to comment
Share on other sites

εγω εχω καπια λαπτοπ μετριας εως καλης αποδοσης εχω βγαλει οτιδηποτε περιτο απο προγραμα τα εχω βαλει στα κλασικα γουιντοους και απο κει που ηταν αργα σχετικα εγιναν γρηγορα..

Link to comment
Share on other sites

Έχω βρει αυτόν τον Trascend SSD 320 256GB από Ολλανδία, που μαζί με μεταφορικά θα πάει περίπου 120 ευρώ. Πιστεύετε ότι αξίζει, η να πάω καλύτερα σε κάποιον Samsung 840 (απλό ή Evo γιατί για Pro θα ανέβει αρκετά η τιμή και δεν θα μου προσφέρει τπτ) που από ότι υπολογίζω θα μου βγει κοντά στο 150-170 ευρώ.

Βασικά δεν ξέρω για τον Transcend, ενώ ξέρω για τον Samsung. Οπότε με αυτό το σκεπτικό, συν ότι είναι η καλύτερη επιλογή στα χρήματά του, θα σου πρότεινα να πας για τον Evo. Ειδικά που θα τον πάρεις από έξω, δεν υπάρχει λόγος να πάρεις ρίσκο για κάποιον που δεν ξέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Ε καλά, τον samsung από Ελλάδα θα τον πάρω, ώστε σε οποιαδήποτε στραβή να είναι πιο εύκολο το θέμα της εγγύησης. Η αλήθεια είναι ό,τι τον evo τον είχα δει στο mindfactory.de στα 144, αλλά άμα βάλεις και ~20 ευρώ έξοδα αποστολής πάει στα 164, ενώ στην Ελλάδα παίζει στα 170. Απλά ο Trascend μου φάνηκε ευκαιρία (ως προς τιμή/gb), ωστόσο κάποιες φορές με αυτές τις ευκαιρίες βαράς το κεφάλι σου στο τοίχο όσο πιο δυνατά μπορείς :S :p

Από Αμερική παίζουν κάτι τρελές ευκαιρίες, αλλά άμα ξανακάνω αγορά από Αμερική, παίζει να αποκτήσω εφιάλτες με τους Έλληνες τελωνειακούς.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το chipset του λάπτοπ σου, έχεις SATA II θύρες.

O Transcend απ'ότι είδα φοράει Sandforce SF-2281. Ο controller είναι καλός, το θέμα είναι με τι μνήμες τον έχουν συνδυάσει. Το drive φοράει μνήμες Asynch MLC, που σημαίνει πως θα έχει χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με ότι κυκλοφορεί.

Προσωπικά θα πήγαινα για τον Samsung κυρίως για το θέμα της εγγύησης.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, δεν έχω θέμα στο να ρυθμίσω το λειτουργικό σύστημα μου ώστε να ανταποκρίνεται όσο πιο άμεσα γίνεται. Όσο να'ναι έχω αρκετές γνώσεις πάνω σε ότι αφορά το software. Το πρόβλημα μου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος τη δουλειάς μου γίνεται linux (λόγω του ότι η perl δουλεύει καλύτερα και πιο εύκολα και διαχειρίζομαι και τα αρχεία πιο εύκολα μέσω terminal). και όταν έχω να διαχειριστώ ένα αρχείο με γονίδια ~4-6gb, όσο να'ναι αργεί να φορτώσει, για αυτό έχω σκεφτεί τη λύση του ssd. Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές. Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι αν αξίζει λόγω του laptop μου να πάω π.χ. στον pro ή στον evo αντί για τον απλό samsung (εφόσον ο Trascend έφαγε άκυρο).

Αν είχα sata I που είναι ~150mb/sec, πιστεύω ό,τι δε θα έβλεπα διαφορά είτε έπαιρνα τον απλό, είτε τον pro. Ωστόσο ο jax7480 ανέφερε ότι το laptop μου έχει sata II που είναι ~300mb/s. Το κοίταξα και εγώ πριν λίγο, το ICH9M/ICH9M-E είναι στα sata II (είχα υποθέσει λάθος λόγω χρονολογίας sry).

Μάλλον θα πάω στον samsung evo 250gb, γιατί τον pro έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορέσω να τον αξιοποιήσω πλήρως.

Σας ευχαριστώ όλους :)

Link to comment
Share on other sites

οι ταχύτητες που αναφέρει είναι οι μέγιστες και αναφέρονται σε sequential read. Σε random read είσαι πιο κοντά στα 25-50 MB/sec. Επίσης, δεν ξέρω τι είδους δουλεία θα κάνεις και χρειάζεσαι γρήγορη πρόσβαση σε αρχεία 4-6GB αλλά έχε κατά νου ότι το γράψε-σβησε καταπονεί τους SSD. Λογικά μια τριετία θα την βγάλει αλλά και πάλι δεν είναι ότι καλύτερο αν σκοπεύεις να γραφείς-σβήνεις συνέχεια. Το SATA II δεν θα σε κόψει τόσο πολύ σε επιδόσεις όσο νομίζεις και ειδικά στο write.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το έχω διαβάσει αυτό και η αλήθεια είναι το με ανησυχεί ως ένα βαθμό, αλλά άμα βγάλει μία τριετία ακόμα, θα είμαι υπερευχαριστημένος. Γενικά, στο project που δουλεύω εγώ, ξεκινάς από ένα μεγάλο αρχείο κειμένου π.χ κάτι σαν αυτό, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος και στη συνέχεια το αναλύεις σε μικρότερα. Από ένα σημείο και μετά έχεις πολλά μικρά αρχεία ~3-20mb που τα διαβάζεις συνέχεια. Γενικά παίζουν πολλά μικρά random IO requests και πιστεύω ό,τι θα δω βελτίωση.

Link to comment
Share on other sites

Βελτίωση θα δεις σίγουρα. Οι SSD δεν είχαν πάντα μεγαλύτερη ταχύτητα από τους μηχανικούς. Είχαν πάντα 8-10 φορές μικρότερο seek time αρχείων. Οπότε στα random request το νιώθεις αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.