Jump to content



Οδηγός Scrypt Mining (Litecoin κλπ) για Αρχάριους


Recommended Posts

Μια και βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον θα δώσω κάποιες βασικές πληροφορίες όσον αφορά το mining του Litecoin και των συγγενών νομισμάτων κατηγορίας Scrypt.

Ο οδηγός έχει ως επίκεντρο το Litecoin και απευθύνεται σε αρχάριους και μόνο.

Κατά συνέπεια οι πληροφορίες θα είναι όσο πιο απλές γίνεται και από εκεί και πέρα ψαχτείτε στο Βitcointalk.org (thread: alternate crypto currencies) και θα ανακαλύψετε πολλά περισσότερα.

Εισαγωγή

(από https://litecoin.org/el )

Τι είναι το Litecoin. Το Litecoin είναι ένα P2P (peer-to-peer) διαδικτυακό νόμισμα το οποίο επιτρέπει στιγμιαίες συναλλαγές προς οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο. Βασίζεται στο πρωτόκολλο του Bitcoin, αλλά διαφέρει από το Bitcoin στο γεγονός ότι μπορεί να εξορυχθεί αποδοτικά με μη εξεζητημένο υλικό - hardware. Το Litecoin παρέχει επίσης γρηγορότερες επιβεβαιώσεις συναλλαγών (με μέσο όρο τα 2.5 λεπτά), βασίζεται στον απαιτητικό σε μνήμη scrypt αλγόριθμο εξόρυξης (για proof-of-work) και στοχεύει σε υπολογιστές και κάρτες γραφικών που διαθέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Το δίκτυο του Litecoin έχει προγραμματιστεί ώστε να παράγει 84 εκατομμύρια νομίσματα.

Ένας από τους στόχους του Litecoin ήταν το να παρέχει έναν αλγόριθμο εξόρυξης που θα μπορούσε να εκτελεστεί ταυτόχρονα, με το ίδιο hardware που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή bitcoins. Με την δημιουργία εξεζητημένων ASICs για το Bitcoin, το Litecoin εξακολουθεί να ικανοποιεί αυτόν τον στόχο. Είναι απίθανο να αναπτυχθούν μηχανήματα ASIC για το Litecoin έως ότου επεκταθεί περαιτέρω η χρήση του.

Ποια είναι τα βήματα για να βγάλω litecoin.

1)Κάρτα Γραφικών AMD.

Μόνο οι κάρτες AMD ενδείκνυνται για την εξόρυξη Litecoin , οι NVIDIA μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά είναι περίπου 3-4 φορές λιγότερο αποδοτικές στην ίδια κατανάλωση ρεύματος.

Η απόδοση των καρτών μετράται σε Kilo Hashes per second ή Kh/s .

Καλύτερες επιλογές καρτών (σε παρένθεση τα μέσα Kh/s σε στοκ settings) 7770(100), 7850(270), 7870 (320), 7950(550), 7970(620), 270Χ(350), 280Χ(650), 290(850),290Χ(900), 7990(1200).

Για το Mining οι κανόνες αντιστρέφονται και το overclock δίνει συνήθως την θέση του στο undervolt, έτσι ώστε να μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος. Γενικά τα νομίσματα scrypt θέλουν υψηλές συχνότητες στην μνήμη , ενώ ο πυρήνας συνήθως επιλέγουμε να παίζει κοντά στα στοκ ρολόγια και undervolted .

Φυσικά κάποιος μπορεί να τρέχει undervolted και overclocked αν έχει καλό κομμάτι , ή αν δεν τον νοιάζει η κατανάλωση ρεύματος να παίζει σε max clocks.

Στην τελευταία περίπτωση προσοχή στις θερμοκρασίες της κάρτας.

Σημείωση: αν δεν έχετε κάρτα AMD έχετε όμως καλό επεξεργαστή και θέλετε να μπείτε στον κόσμο των crypto, διαβάστε κατευθείαν το 7) Coins Alternative to Litecoin και ιδίως το σημείο B.

2) Ηλεκτρικό ρεύμα.

To crypto mining χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα. Για να βγάλει κανείς Crypto υπεύθυνα πρέπει να μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει απόλυτα τις χρεώσεις σε ένα λογαριασμό ΔΕΗ και να ενημερωθεί για τις κλίμακες χρέωσης της Κιλοβατώρας και των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Π.χ. μια 7950 καταναλώνει ανάλογα τα settings 5 με 10 kWhs ανά 24ωρο, υπολογίστε με το τετράμηνο (120 μέρες) και προσθέστε την υπόλοιπή σας κατανάλωση για να βρέιτε πόσες Κιλοβατώρες θα δείτε στο λογαριασμό σας.

Συμβουλή: Ελέγξτε την στάνταρ κατανάλωσή ρεύματος έως τώρα, παρακολουθήστε την ημερήσια κατανάλωση τις μέρες που κάνετε mine και υπολογίστε τις χρεώσεις της ΔΕΗ. Τα «τρελά» νούμερα (500+ E) στον λογαριασμό δεν είναι δύσκολο να έρθουν, αν δεν προσέξετε.

Μην πει κανείς ότι δεν ενημερώθηκε!

Σημείωση : Οι miners παράγουν θερμότητα η οποία το χειμώνα είναι χρήσιμη, έτσι πολλοί χρησιμοποιούν Miners για να αντικαταστήσουν το αερόθερμο/air-condition/καλοριφέρ. Με αυτό τον τρόπο θερμαίνεται το σπίτι ενώ ταυτόχρονα παράγονται crypto coins. Οπότε το ρεύμα που καταναλώνεται αποδίδει διπλό όφελος.

Πως μπορούμε να μετρήσουμε την κατανάλωση χωρίς ειδικό εξοπλισμό.

Α) Tης κάρτας γραφικών

Κατεβάζουμε το GPU-Z, πάμε στην σελίδα sensors και πολλαπλασιάζουμε VDDC*VDDC Current (προσοχή Current σκέτο όχι Current In) = Watts.

Αν π.χ. VDCC=1.1 και VDCC Current=150

1.1*150==165 Watts.

Δηλαδή 0.165 ΚW την ώρα ή 3.96 (0.165*24) KW/h την ημέρα.

Προσοχή αυτό μας δίνει το wattage Μόνο για τη GPU δεν υπολογίζει το ρεύμα που καίει η VRAM και το υπόλοιπο BOARD της κάρτας. Φυσικά καίει και το υπόλοιπο σύστημα.

B) Για όλο το miner

Σημειώνουμε ποιες συσκευές/λάμπες είναι σε λειτουργία πάμε στο ρολόι της ΔΕΗ και μετράμε την κατανάλωση για μια ώρα. (Κατανάλωση 1)

Στην συνέχεια τρέχουμε το Miner (με τις ίδιες ακριβώς συσκευές/λάμπες σε λειτουργία) πάμε στο ρολόι της ΔΕΗ και μετράμε την κατανάλωση για μια ώρα. (Κατανάλωση 2)

Η κατανάλωση την ώρα είναι Κατανάλωση 2 – Κατανάλωση 1

Επί 24 βγάζουμε την ημέρα.

Επί 2880 (24*120) βγάζουμε το τετράμηνο.

Αυτή είναι η πιο αξιόπιστη λύση ακόμα και από εξειδικευμένο εξοπλισμό.

3)Mining Pool

Για να βγάλουμε Litecoin ή κάποιο συγγενές νόμισμα χρειαζόμαστε ένα pool,εκεί συνδυάζουμε την ισχύ του υπολογιστή μας με άλλους και μοιραζόμαστε τα κέρδη.

Είναι σημαντικό να διαλέξουμε αξιόπιστο pool.

Π.χ. Ένα από τα μεγαλύτερα pool για LTC είναι το www.wemineltc.com. (Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο δεν μπορεί να κλείσει.)

Μόλις γραφτείτε σε ένα pool φτιάχνετε workers στην αντίστοιχη σελίδα (συνήθως ένα για κάθε κάρτα γραφικών).

Καλύτερα της μορφής username.1 κλπ και pass ότι πιο απλό (αν κάποιος θέλει να κάνει mining για εσάς δεν είναι και άσχημο) και μετά κατευθείαν στην σελίδα getting started.

Προσοχή μην αφήνετε Litecoin στο πορτοφόλι του mining pool, όσο αξιόπιστο και αν φαίνεται μπορεί να ξαφνικά να κλείσει και τα χάσατε όλα. Μόνο το local κρυπτογραφημένο πορτοφόλι είναι ασφαλές.

4) Mining App

Το ποιο απλό είναι το guiminer scrypt GUIMiner-scrypt - a GUIMiner fork for mining Litecoin.

Στο κάθε pool έχει τα settings που πρέπει να βάλετε στο guiminer scryt στην σελίδα getting started.

Ουσιαστικά βάζετε

1. Tο url του pool (χωρίς το stratum+tcp://)

2. Tο port.

3. Το worker name

4. To worker pass

5. Επιλέγετε το μοντέλο κάρτας γραφικών σας

6. Πατάτε Start

Ήδη βγάζετε Litecoin

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον cgminer 3.7.2 (μετά από αυτή την έκδοση δεν υποστηρίζει scrypt) τότε θα πρέπει να λειτουργήσετε με command line ή με .bat files. Τα καλά Pool έχουν οδηγίες για το setup του bat file, από εκεί και πέρα όμως θέλει ψάξιμο στο bitcointalk.org για να βρείτε τα βέλτιστα settings για την κάρτα σας.

Γενικά προτείνω guiminer scrypt για αρχάριους/μέσους miners.

5) Αποθήκευση

Κατεβάζετε το πορτοφόλι του Litecoin, το κλειδώνετε με έναν πραγματικά ισχυρό κωδικό (αν τον χάσατε , χάσατε τα πάντα) και μετά δίνετε την διεύθυνση στο pool ώστε να στέλνετε τα νομίσματα στο local wallet.

https://litecoin.org/el

Επίσης απαραίτητο είναι αφού κωδικοποιήσετε το πορτοφόλι σας να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας σε ένα usb/memory card που θα έχετε σε ασφαλή τοποθεσία.

6)Trading Platforms

Υπάρχουν πολλά Trading Platforms στα οποία μπορείτε να μετατρέψετε το Litecoin σε Bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο από τα 100+ νομίσματα που κυκλοφορούν. Επίσης μπορείτε να κάνετε και το ανάποδο, δηλαδή να μετατρέψετε ένα από τα νεώτερα νομίσματα σε Litecoin (ή Bitcoin).

Το κέρδος τους έρχεται με την παρακράτηση κάποιου μικρού fee (συνήθως κάτω του 0.5%) σε κάθε συναλλαγή το οποίο είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν πριν γίνει η συναλλαγή.

Επίσης λειτουργούν ως μινι-χρηματιστήρια όπου μπορείτε να παίξετε με τα Litecoin σας και είτε να κερδίσετε είτε να χάσετε ανάλογα με τις ικανότητές σας.

Τα πιο γνωστά Trading Platforms είναι τα BTC-E.com και το ανερχόμενο Cryptsy.com. Επίσης γνωστό είναι το Bter.com και λιγότερο το Vircurex .

Προσωπικά εμπιστεύομαι το BTC-E που έχει λίγα νομίσματα αλλά μεγάλο όγκο διακίνησης και πελατών και το Cryptsy το οποίο έχει σχεδόν όλα τα νομίσματα και ανεβαίνει γρήγορα.

ΠΡΟΣΟΧΗ - 1

Τα κέρδη που μπορούν να προκύψουν από το trading είναι πολύ μεγάλα, το ίδιο και οι απώλειες.

Γενικά παίζουμε μόνο με τα νομίσματα που μπορούμε να χάσουμε!

ΠΡΟΣΟΧΗ -2

Aν ένα από αυτά τα site κλείσει , με δόλο ή χωρίς, χάσατε ότι έχετε αποθηκεύσει εκεί. Έχουν συμβεί και τέτοια φαινόμενα. Ασφαλές είναι μόνο το κλειδωμένο πορτοφόλι στον υπολογιστή μας. Για απόλυτη ασφάλεια, αν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα νόμισμα σε άλλο, το στέλνουμε κάνουμε την αγοραπωλησία και μετά πάλι στο τοπικό πορτοφόλι.

Γενικός Κανόνας: Κρατάμε σε Trading Platforms μόνο τα νομίσματα που μπορούμε να χάσουμε!

ΒΤW: Αν ο οδηγός μου σας βοήθησε και επιθυμείτε να γραφτείτε στο Cryptsy.com μπορείτε,αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε το reference link που ακολουθεί:

https://www.cryptsy.com/users/register?refid=69681

Προσοχή δεν έχω καμία σχέση με το Cryptsy και φυσικά δεν δίνω καμία εγγύηση για την αξιοπιστία του, όπως και για κανένα άλλο trading platform ή site που αναφέρω στον οδηγό.

7) Coins Alternative to Litecoin

Καθώς όλο και περισσότερος κόσμος μαζεύεται στο Litecoin γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βγάλουμε νομίσματα.

Η καλύτερη λύση είναι να παράγουμε άλλα πιο νέα νομίσματα τα οποία μετά μεταφέρουμε σε trading platforms (βλέπε πιο κάτω) και τα πουλάμε για Litecoin (ή Bitcoin). Μετά για απόλυτη ασφάλεια μεταφέρουμε τα Litecoins στο τοπικό πορτοφόλι μας στον υπολογιστή μας.

Για να δούμε ποια νομίσματα είναι πιο κερδοφόρα κοιτάμε εδώ:

CoinChoose (κερδοφορία προς Litecoin)

Κοιτάμε την στήλη Profitability % Adj for Stales και το Avg Profitability Past 7 Days. Τα profitability είναι σε ποσοστά %. Ένα ποσοστό 150% σημαίνει ότι αν βγάλουμε αυτό το νόμισμα και το πουλήσουμε στην τιμή που έχει εκείνη την στιγμή θα έχουμε βγάλει 50% περισσότερα Litecoin από ότι αν βγάζαμε απευθείας Litecoin.

Επίσης για profitability ως προς Bitcoin Κοιτάμε εδώ:

CoinChoose

CoinWarz - Crypto Currency Mining Profitability - Bitcoin & Litecoin Mining Calculator

Τα profitability αλλάζουν διαρκώς αφού παίζει ρόλο η τιμή και η δυσκολία εξόρυξης (η οποία αυξάνει όσο περισσότερη υπολογιστική ισχύς χρησιμοποιείται για την εξόρυξη ενός νομίσματος).

A) GPU coins ή Litecoin Clones

Οι αρχές είναι ίδιες με το Litecoin (βήματα 1 έως 6).

Pool βρίσκουμε με googling ή ψάχνοντας το bitcointalk.org forum.

Υπάρχουν pool σαν το multipool.in τα οποία αλλάζουν αυτόματα από το ένα νόμισμα στο άλλο ανάλογα με το πιο είναι πιο profitable. Στην συνέχεια ο χρήστης αποσύρει τα νομίσματα σε ένα Trading Platform και τα μετατρέπει σε LTC.

Πολλές φορές αυτό μπορεί να αυξήσει τα καθαρά κέρδη σε LTC κατά 10-20-30-40 %. Αν η μετατροπή δεν γίνει το συντομότερο τα alt-coins μπορεί να χάσουν ή να κερδίσουν αξία, οπότε αν δεν κάνουμε την μετατροπή κατευθείαν υπάρχει ευκαιρία για κέρδη αλλά και μεγάλος κίνδυνος για απώλειες.

Με τις κατάλληλες εντολές μπορεί το pool να στέλνει τα νομίσματα αυτόματα σε ένα trading platform, μόλις αυτά πιάσουν έναν αριθμό, έτσι ώστε να τα πουλάμε για LTC. Κάποια Trading Platform (π.χ. Cryptsy) έχουν επιλογές για αυτόματη πώληση των νομισμάτων μόλις «κατατεθούν» ώστε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία.

Μειονέκτημα: Πολλές φορές αυτά τα site δεν έχουν τα πλέον profitable νομίσματα μέσα στις επιλογές τους ενώ δημιουργούν πολλά stales (ουσιαστικά χαμένα Kh/s) κατά την διάρκεια των μεταβάσεων.

Μια νέα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία είναι το LTC Rabbit mining pool.

Αυτό το pool χρησιμοποιεί το hashing power των χρηστών για να κάνει mine εκτός από LTC και άλλα Alt-coins τα οποία στην συνέχεια πουλάει αυτόματα για LTC, και αποδίδει το αντίτιμο στο χρήστη απευθείας σε LTC.

Το αποτέλεσμα είναι να δείνει ένα μπονους 20-30 % πάνω σε LTC από ότι ένα κλασσικό pool.

Ουσιαστικά πρόκειται για συνδυασμό switching pool και trading platform, δηλαδή και επιλέγει κάποια alt-coins πιο κερδοφορα από το LTC και τα μετατρέπει αυτόματα σε LTC.

Οι πρώτες μου δοκιμές δείχνουν ότι όντως βγάζει ένα σημαντικά καλύτερο αποτέλεσμα από ότι άλλα LTC pools με το ελάχιστο hassle για τον χρήστη.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

O miner που προτείνουν και έχουν για κατέβασμα στο site τους δεν μου είναι γνωστός. Μάλιστα χτύπησε στο avast, αν και το community φαίνεται να μην ανησυχεί και το έχει κατηγοριοποιήσει ως false positive.

Σε κάθε περίπτωση ΠΡΟΤΕΙΝΩ να χρησιμοποιήσετε τον κλασικό GUIMINER SCRYPT και όχι τον δικό τους!!!! Εγώ κλασικό guiminer scrypt χρησιμοποιώ.

Και πάλι προσοχή, δεν εγγυώμαι την αξιοπιστία του pool, μην αφήνετε LTC στο πορτοφόλι του LTC Rabbit, μόλις μαζεύετε 0.5-1 LTC κατευθείαν στο Local κρυπτογραφημένο πορτοφόλι για ασφάλεια.

B) CPU Coins

Νομίσματα ειδικά για CPU mining. Σε αυτά οι κάρτες γραφικών δεν αποδίδουν όπως πρέπει ή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθόλου. Τα καλύτερα είναι primecoin και securecoin.

Π.χ. Ένας καλός επεξεργαστής που βγάζει Securecoin μπορεί να σας δώσει ένα κέρδος (αν τα πουλήσετε για Litecoin στα trading platforms) που να αντιστοιχεί περίπου στο μισό έσοδο που θα σας φέρνει μια 7950/70 στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Όλοι οι καλοί επεξεργαστές από sandy/bulldozer και μετά βγάζουν καλά αποτελέσματα. Φοβερή έκπληξη οι Thuban ιδίως οι 6-core που έχουν μεγαλύτερη απόδοση ακόμα και από έναν sandy/ivy ακόμα και αν τρέχουν 1ghz+ λιγότερο.

Εδώ θέλει καλό ψάξιμο στο bitcointalk.org και δεν υπάρχει απλός miner όπως ο guiminer scrypt (θέλει dos-prompt ή .bat file κλπ).

8) ΠΡΟΣΟΧΗ!

1)Οι αξίες όλων των cryptocoins αλλάζουν δραματικά μέρα με την ημέρα , προς τα πάνω και προς τα κάτω. Δεν υπάρχει όριο, μπορεί να δεκαπλασιαστεί η αξία σε μία μέρα και να μηδενιστεί την επόμενη.

2) Υπολογίστε με προσοχή και παρακολουθήστε την κατανάλωση ρεύματος.

3) Προσοχή σε Virus, Trojan και δεν συμμαζεύεται . Καλό antivirus, anti-malware, firewall κλπ.

4) Προσοχή σε απάτες όλων των ειδών. Ο χώρος των crypto είναι ναρκοπέδιο, ή μάλλον καλύτερα Άγρια Δύση (στην εποχή του πυρετού του χρυσού).

5)Προσοχή στα ποσά που αφήνετε στα Mining Pools/Trading Platforms. Ασφαλές είναι μόνο το κλειδωμένο local πορτοφόλι.

6)Δεν δίνω καμία εγγύηση για την αξιοπιστία οποιουδήποτε site αναφέρω στον οδηγό. Το πιο αξιόπιστο site σήμερα μπορεί αύριο να γεμίσει Virus και Trojan και το καλύτερο mining pool ή trading platform να βαρέσει κανόνι.

Έγινε επεξεργασία από qbiefox
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Πολυ ωραίος οδηγός.. Δεν νομίζω να μπω στην διαδικασία να ξεκινήσω mining γιατί ακόμη πιστεύω ότι ειναι μια καλοστημένη φούσκα ή απάτη αλλά γενικά με το οδηγό σου κατάλαβα πολλά για το πως δουλεύει η όλη ιστορία..

Link to comment
Share on other sites

Χρειάστηκε αρκετό googling αλλά, αν κατάλαβα σωστά, με την δικιά μου κάρτα και αν τρέχει 24/7 για έναν χρόνο θα μπορέσω να βγάλω 0.038823 bitcoins, με τα οποία θα μπορώ να αγοράσω πχ μια Nvidia 210??

Και όλο αυτό το διάστημα η GPU θα τρέχει στο 100%, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω καθόλου το pc?

Και θα έχω δώσει και στη ΔΕΗ ~140€ παραπάνω??

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραίος οδηγός.. Δεν νομίζω να μπω στην διαδικασία να ξεκινήσω mining γιατί ακόμη πιστεύω ότι ειναι μια καλοστημένη φούσκα ή απάτη αλλά γενικά με το οδηγό σου κατάλαβα πολλά για το πως δουλεύει η όλη ιστορία..
ωραιος οδηγος αλλα δεν νομιζω πως αξιζει να ασχοληθεις ακομα και που βγαζεις λεφτα
Αν υποθετικά μιλάμε δέχεσαι οτι βγάζεις λεφτά...

Για ποιό λόγο ΔΕΝ αξίζει ?

Αν θέλετε τη γνώμη μου αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση η οποία δεν είναι καλό να γίνει σε αυτό το thread το οποίο πιστεύω πρέπει να περιοριστεί στο πως παράγουμε cryptos αποδοτικά ή ακόμα και πως τα ανταλλάσουμε μεταξύ τους.

Αν δείτε άφησα τελείως έξω το θέμα όφελος σε παραδοσιακό νόμισμα USD, EUR κλπ.

Ενημερωτικά όλα αυτά τα νομίσματα ονομάζονται FIAT και είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο όλα τα νομίσματα FIAT είναι φούσκες μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού.

Η γνώμη μου είναι ότι κανείς δεν πρέπει να μπει στα cryptos αν πρώτα πρώτα δεν πιστεύει ο ίδιος σε αυτά και δεν θεωρεί πως θα εξελιχθούν σε ηλεκτρονικά νομίσματα τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς καμμία ανάγκη μετατροπής σε παραδοσιακό νόμισμα. Ήδη στην αμερική αρχίζουν και χρησιμοποιούνται.

Γενικότερα υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από τα cryptos και άνθρωποι που πήραν το ρίσκο να τα στηρίξουν από τότε που κανείς μπορούσε να μαζέψει πολλά bitcoin σε μια και μόνο μέρα mining. Η ιστορία θα δείξει αν τα cryptos θα προχωρήσουν και θα δικαιοθούν.

Εδώ ας συζητήσουμε το πως μπορούμε να τα παράξουμε αποδοτικότερα όσοι πιστεύουμε σε αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Χρειάστηκε αρκετό googling αλλά, αν κατάλαβα σωστά, με την δικιά μου κάρτα και αν τρέχει 24/7 για έναν χρόνο θα μπορέσω να βγάλω 0.038823 bitcoins, με τα οποία θα μπορώ να αγοράσω πχ μια Nvidia 210??

Και όλο αυτό το διάστημα η GPU θα τρέχει στο 100%, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω καθόλου το pc?

Και θα έχω δώσει και στη ΔΕΗ ~140€ παραπάνω??

Με περίπου 200 Kh/s (δεν ξέρω πόσο πιάνει ακριβώς) μπορείς να βγάζεις περίπου 0.5 Litecoin την εβδομάδα, αν διαλέξεις κάποιο πιο αποδοτικό Alternative coin, και μετατρέπεις σε Litecoin, μπορεί να φτάσεις και το 1 Litecoin την εβδομάδα ή περισσότερο.

Το αν αξίζει το κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του, όταν πριν λίγα χρόνια μπορούσες με μια 5850/6870 να βγάζεις 0,5-1 Bitcoin την εβδομάδα πολλοί θεώρησαν ότι δεν συμφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά αν δεν έχεις καλό μηχάνημα δεν αξίζει να ασχοληθείς με εξόρυξη. Για μένα έχει μεγαλύτερη αξία το trading όπου μπορείς να εκμεταλλευτείς τα σκαμπανεβάσματα της αξίας. Σαν το χρηματιστήριο ένα πράγμα σε πιο γρήγορους ρυθμούς.

Link to comment
Share on other sites

Χρειάστηκε αρκετό googling αλλά, αν κατάλαβα σωστά, με την δικιά μου κάρτα και αν τρέχει 24/7 για έναν χρόνο θα μπορέσω να βγάλω 0.038823 bitcoins, με τα οποία θα μπορώ να αγοράσω πχ μια Nvidia 210??

Και όλο αυτό το διάστημα η GPU θα τρέχει στο 100%, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω καθόλου το pc?

Και θα έχω δώσει και στη ΔΕΗ ~140€ παραπάνω??

Είναι αυτό που είπαμε οτι ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ με όλες τις κάρτες... Ειδικά με NVIDIA

Link to comment
Share on other sites

@The_Blade Πολύ καλός οδηγός. Πιστεύω θα προστεθούν κι άλλα χρήσιμα πράγματα σύντομα. Για παράδειγμα αξιόπιστα ανταλλακτήρια Btc/Ltc σε €, configs κτλ. Αν ασχοληθεί κάποιος πρέπει να ξέρει ότι δε θα γίνει πλούσιος μέσα σε μια μέρα γιατί θα απογοητευτεί σύντομα. Θα σε χρειαστώ (ελπίζω μέσα στην εβδομάδα να δεήσουν τα @!#$@$#@ τα ΕΛΤΑ να μου φέρουν τις κάρτες, Sapphire 280X OC x2 και στάνταρ κάπου θα κολλήσω).

@LuNaTiC Ναι δυστυχώς NVIDIA και mining δεν πάνε μαζί. Η 770 παίζει γύρω στα 350 ΚΗ/s γι 'αυτο και η δική μου θα πάει για πούλημα σύντομα. Η μόνη που τα πάει καλά αυτή τη στιγμή ειναι η 780Τi (είναι στα επίπεδα 280Χ).

Link to comment
Share on other sites

@The_Blade Πολύ καλός οδηγός. Πιστεύω θα προστεθούν κι άλλα χρήσιμα πράγματα σύντομα. Για παράδειγμα αξιόπιστα ανταλλακτήρια Btc/Ltc σε €, configs κτλ. Αν ασχοληθεί κάποιος πρέπει να ξέρει ότι δε θα γίνει πλούσιος μέσα σε μια μέρα γιατί θα απογοητευτεί σύντομα. Θα σε χρειαστώ (ελπίζω μέσα στην εβδομάδα να δεήσουν τα @!#$@$#@ τα ΕΛΤΑ να μου φέρουν τις κάρτες, Sapphire 280X OC x2 και στάνταρ κάπου θα κολλήσω).

@LuNaTiC Ναι δυστυχώς NVIDIA και mining δεν πάνε μαζί. Η 770 παίζει γύρω στα 350 ΚΗ/s γι 'αυτο και η δική μου θα πάει για πούλημα σύντομα. Η μόνη που τα πάει καλά αυτή τη στιγμή ειναι η 780Τi (είναι στα επίπεδα 280Χ).

Δε το λες και καλά αν υπολογίσεις και πόσο κάνει σε σχέση με την 280 :)

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι συγκρινα μόνο hashrates :). Από άποψη τιμής φυσικά και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

To θέμα δεν είναι τόσο η τιμή αγοράς όσο η κατανάλωση, με μια 7950/70/280X χτυπάς άνετα hashrates υψηλότερα από 780ti και με σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση.

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=10639]The_Blade[/MENTION] Διάβαζα εδώ, ότι καλό είναι να μην χρησιμοποιείς μεγάλα pool, όπως το wemineltc. Ποιά είναι η γνώμη σου?

Προσωπικά κάνω mine alt-coins τα οποία ανταλλάσω με LTC, εκεί επιδιώκω να χρησιμοποιώ pools μεσαίας δυναμικότητας. Διαισθητικά τα αποτελέσματα νομίζω πως είναι λίγο καλύτερα.

Στο LTC, λόγω difficulty, ένα μικρό pool θα χτυπάει blocks πολύ πιο σπάνια από ότι ένα μεγάλο, σε σημείο που θα περιμένεις μια μέρα+ για να δεις reward, τώρα αν αναλογικά θα είναι λίγο μεγάλύτερο από το άθροισμα των πολλών μικρών reward από ένα μεγάλο/μεσαίο pool δεν ξέρω.

Το κακό με τα μικρά και μεσαία pool είναι ότι αν δεχτούν κάποιου είδους επίθεση (ddos κλπ) δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουν. Στο LTC οι επιθέσεις ήταν συχνές, αυτό με οδήγησε στο wemineltc, το ότι άντεχε στις επιθέσεις.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει το pool να είναι δίκαιο, και να μην ρίχνει τους miners.

Edit

Εννοείται ότι από θέμα ασφάλειας των cryptos είναι καλύτερο να είμαστε σε μεσαία - μικρά pool για να μην αποκτούν κάποιοι μεγάλη δύναμη στο κάθε network.

Έγινε επεξεργασία από The_Blade
Link to comment
Share on other sites

Στο LTC, λόγω difficulty, ένα μικρό pool θα χτυπάει blocks πολύ πιο σπάνια από ότι ένα μεγάλο, σε σημείο που θα περιμένεις μια μέρα+ για να δεις reward, τώρα αν αναλογικά θα είναι λίγο μεγάλύτερο από το άθροισμα των πολλών μικρών reward από ένα μεγάλο/μεσαίο pool δεν ξέρω.

Σε ~1GH/s pool που ειμαι εγω σκανε κατα μεσο ορο 5 blocks την μερα.

Link to comment
Share on other sites

Ποιο καλό παιδάκι έχει όρεξη να βοηθήσει που ψάχνομαι λίγο με το cgminer?

Μέσα στο φάκελο που υπάρχει το cgminer, την πρώτη φορά που τρέχετε κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις, δημιουργείται ένα αρχείο με όνομα scrypt*****.bin . Αυτό είναι το εκτελέσιμο που τρέχει πάνω στην κάρτα γραφικών. Τα ***** είναι διάφοροι αριθμοί, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν και τις ρυθμίσεις που τρέχουμε το cgminer. Να δώσω ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Εμένα το εκτελέσιμο που τρέχω έχει όνομα:

scrypt130511Tahitiglg2tc8192w256l8.bin

Τα bold σημαίνουν ότι τρέχει αλγόριθμος scrypt, το binary είναι για Tahiti GPU, και τρέχω με thread concurrency 8192 και worksize 256. Επειδή κάνω κάτι δοκιμές όποιος μπορεί ας μου δώσει το εκτελέσιμο του για να κάνω δοκιμές. Με ενδιαφέρουν εκτελέσιμα από 7970 ή 280Χ (Tahiti) και 290Χ (Hawaii).

Εγώ τρέχω με ./cgminer --scrypt -I 13 -g 1 -w 256 --thread-concurrency 8192 --shaders 2048

σε κάρτα αντίστοιχη της 7970 με ρολόγια 975/1375 και πιάνω ~550KH/s (τα οποία είναι λίγα και για αυτό ψάχνομαι)

Όποιος μπορεί ας βάλει εδώ το εκτελέσιμο των ρυθμίσεων που του δίνουν μέγιστη απόδοση, και ας πει εδώ τι παραμέτρους βάζει στο cgminer, και τι επίδοση πιάνει :)

scrypt130511Tahitiglg2tc8192w256l8.rar

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.