Jump to content



1η προσπάθεια υδρόψυξης - Προετοιμασία / Απορίες.


twd13

Recommended Posts

Καλησπέρα! Αποφάσισα λοιπόν να μπώ και γω στον κόσμο της υδρόψηξης. Το σύστημα:

Μητρική: Asus Rampage IV Extreme Black Edition

Επεξεργαστής: i7 4930k

RAM: 16 GB 2400Mhz Quad (Corsair Vengeance Pro)

GPUs: 2x EVGA GTX 780ti SC/ACX σε SLI

Τροφοδοτικό: Superflower 1200w Platinum

+ 128GB SSD (Samsung Evo PRO) + 2TB WD black x2

θήκη η Enthoo Primo της Phanteks.

Από αυτά σκέφτομαι να δροσίσω τις κάρτες γραφικών και τον επεξεργαστή. Προχώρησα λοιπόν στον υπολογισμό του TDP, το οποιο είναι 130 απο επεξεργαστή - 230 αν και οταν τον φουσκώσω λίγο :D + 500 για τις κάρτες = 730W.

Στο μυαλό μου το έχω ως εξής:

1x Laing D5 Vario (μάλλον από XSPC)

1x BayRes από ΕΚ

ΕΚ supremacy μπλόκ για επεξεργαστή και κάρτες

όλα χάλκινα για μην έχουμε προβλήματα + 2 ασημένια coils αντί για προεθετικά.

για τα fittings εξαρτάται από τα παρακάτω.

Και τώρα ξεκινούν τα θεματάκια που δημιουργήθηκαν:

1. Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω norpene από την Tygon για σωλήνωση - δεν βρίσκω όμως αρκετές πληροφορίες, και διάβασα πως λεκιάζει τα blocks. Το έχει δοκιμάσει κανείς? Αν όχι τότε μάλλον πάω για Primochill advanced lrt.

2. Πως μπορώ να υπολογίσω την επίδοση του Monsta της Alphacool (4χ120μμ , 80μμ. πάχος) που σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω; Δεν τον βρίσκω ούτε στον Μάρτιν ούτα στα skineelabs. Είναι αρκετός για τα παραπάνω με δύο στρώσεις από κουρσάρους SP 120mm (δηλαδή σύνολο 8) σε συνδιασμό με άλλον έναν 240μμ στην οροφή? Αρχικά σκεφτόμουν για 480 πάνω 45 σε πάχος push/pull, και τον 80αρη 480 κάτω. Το μότο 1 ή 2 120μμ ανα κομμάτι είναι ακριβες? (Η θήκη σηκώνει αυτά + άλλον έναν λεπτό 240 στο πλαι + έναν 140 πίσω, οπότε από χώρο δεν έχουμε θέμα :D)

3. Θα μου φτάσει η μία D5? υπολόγισα απώλεια σε πιέσεις απο τα μπλόκ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου δε θα έχει θέμα. Κάνω κάτι λάθος?

και τέλος 4. τις κάρτες τις έχω στα σλότς 1 - 4, με μια Asus xonar phoebus ανάμεσα. Αν όμως οι κάρτες φορέσουν μπλόκ και τις συνδέσω με (σειριακή μάλλον) γέφυρα, θα έχω χώρο για το καλώδιο ρεύματος στην κάρτα ήχου? ή θα καταλήξουμε σε onboard audio :p (το οποίο στην συγκεκριμμένη μητρική δεν είναι και άσχημο)?

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να βάλεις ασήμι, παρε ενα premixed υγρό να κανεις τη δουλεια σου. Bayres παρε alphacool, γεμίζει χωρίς να το βγάλεις απο τη θέση του. Το τετραπλό monsta ειναι μια χαρα για CPU και δυο καρτες βάλτο και push pull και θα εισαι κομπλε. Αν πας σε μικρότερο ψυγείο δεν εχει νόημα το push pull, δεν εχει καν νόημα να βάλεις και ανεμιστήρες πάνω απο 1000 στροφές. Εγω είτε με 1000 είτε με 2000 η διαφορα ειναι 1 βαθμός. Το ίδιο και στην αντλία τι 1 τη βάλω τι 5 το ίδιο και το αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Aν πάρεις πάντως το νέο bayres της ΕΚ (που φαίνεται πολύ καλό) ρίξε εδώ ένα update γιατί με ενδιαφέρει πόσο απορροφά τους κραδασμούς.

1) Πάρε τους primo advanced.

2) Δυστυχώς testing στα πολύ καλά site που αναφέρεις δεν υπάρχει αλλά γνωρίζουμε οτι γενικά οι monsta θέλουν υψηλή πίεση/push-pull/high rpms κτλπ. Αποψή μου μην τους πάρεις. Σου προτείνω UT60 με μια σειρά ανεμιστήρων μέχρι 1800rpm. Aν πάς για χαμηλά rpm θα σου πρότεινα τον xt45. Συνολικό μήκος για την λούπα σου θέλεις ιδανικά απο 5χ120 και πάνω. Oι SP δεν είναι και οι καλύτεροι ανεμιστήρες που μπορείς να πάρεις, αν διάβαζες martin θα το ήξερες αυτό.

3) Ναι σου φτάνει.

Προτείνω και εγώ pre-mixed με κάποιο corrosion inhibitor και όχι νερό με ασήμι. Εγώ χρησιμοποιώ το mayhems pastel σαν low-maintenance λύση και είμαι ευχαριστημένος (όπως και άλλοι).

Link to comment
Share on other sites

EOL Νίκο δε θα βρεις εύκολα

Sad news regarding the Scythe Gentle Typhoon line, but we have hopes that the new Scythe Grand Flex line should be an adequate replacement:

FrozenCPU,

Regretfully, both Nidec and Scythe have decided not to continue their business relationship.

We will not be able to fulfill your Gentle Typhoon order.

We will be promoting the new Grand Flex fans. These are supposedly better than the Gentle Typhoons.

We need to get the message out to the public. I should have some samples by early next month.

By the way, Scythe reserves the right to the name Gentle Typhoon.

That means Nidec can’t sell the product to anybody with our label, our package, our brand and etc. attached to it.

Thank you.

Best Regards,

Hank Peng

SCYTHE, Inc.

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν θέλω να σε διορθώσω karmen όντος scythe Gentle Typhhon τέρμα αλλά αυτά που λέει η Scythe ότι της ανήκει το όνομα και τα σχετικά είναι ένα μεγάλο ψέμα. Trademark Electronic Search System (TESS) απλά περιμένουμε πότε και αν κάποια εταιρεία του πάρει και τους λανσάρει με το δικό της Brand.

Link to comment
Share on other sites

μέχρι τώρα που είχα το σύστημα σε αέρα χρησιμοποιούσα μόνο noctua και ήμουν πολύ ευχαριστημένος, οπότε κοιτάω τώρα και τα nf-f12, θα κοιτάξω όμως μήπως βρω και gt ή e-loops. Ο μόνος λόγος που μου άρεσαν τα SP της corsair είναι τα δαχτυλίδια που εύκολα βάφονται χωρίς να επηρρεαστούν οι λεπίδες :)

οπως κάνω τα σκίτσα μου για να οργανώσω το loop καταλήγω - για να έχω όσο το δυνατόν μικρότερα μήκη σωλήνα - σε έναν 480αρη UT60/Monsta κάτω, έναν λεπτό 240 πάνω και έναν λεπτό 120 πίσω. Δηλαδή απο αέρα θα έχουμε θετική πίεση:

Πάνω από την μητρική 2χ120 χωρίς ψυγείο που σμπρώχνουν έξω και πάνω απο τις 5.25 το διπλό ψυγείο 120 σε intake,

Πίσω το 120 intake

Κάτω το 480 ψυγείο επίσης

όπως και μπροστα 2χ120 χωρίς ψυγείο. Αν δω πως ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μέσα βάζω το πίσω σαν exhaust.

Και το λούπ θα πηγαίνει έτσι: Bayres/D5 > πάνω στο ψυγείο 240 > Επεξεργαστής > ψυγείο πίσω 120 > ψυγείο κάτω 480 > κάρτες γραφικών >>

γιατί αν πήγαινα σε μονό 480 θα είχα Bayres/D5 > επεξεργαστή > κάρτες > ψυγείο 120.4 >> μεγάλη απόσταση από το κάτω ψυγείο μέχρι το Bayres ακόμα με φιττινγκς με γωνίες.

Το ασήμι να το αποφύγω λόγω διαβρωσης? Όλα τα μπλόκ και τα ψυγεία είναι από χαλκό. Ίσως όμως για να είμαστε σίγουροι βάλω Mayhems Biocide σε απoσταγμένο :D

Με τα παστέλ δεν δημιουργούνται μετά θέματα με τα μπλόκ? (λεκέδες κτλπ?) Δεν με πειράζει το χρώμα, μαύρη σωλήνωση θα έχω.

Το ΖΜΤ απο ΕΚ το έχει δοκιμάσει κανείς?

Και για το ΣΛΙ έχει κάποια διαφορά το μπλόκ που συνδέει από δυο ξεχωριστά connectors ή έιναι απλά θέμα γούστου?

Link to comment
Share on other sites

Σόρρυ για το off-topic.

Τους ΝΒ e-loop τους έχει δοκιμάσει κάποιος κυρίως τι κάνουν σε σχέση με το θόρυβο?

Γιατί οι nf-f12 πρέπει να είναι η μεγαλύτερη απάτη. Ο θόρυβος που κάνουν πάνω από τις

1000 στροφές είναι απαράδεκτος για ανεμιστήρα με 22dba στις 1500. Τους έχω στο ψυγείο μου και είναι τραγικοί.

Link to comment
Share on other sites

Ασε το 120 στην ακρη. Οι διαδρομές σου ειναι δυο: bayres -> πάνω ψυγείο -> CPU -> GPU -> 480 και πάλι bayres ή bayres -> CPU -> 240 -> GPU -> 480 και bayres. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κανεις αλχημείες απο τη στιγμή που υπάρχουν έτοιμα υγρά και μάλιστα πολυ καλα, αν δεν σε νοιάζει το χρωμα γτ έχεις μαύρο σωλήνα παρε clear υγρό.

Link to comment
Share on other sites

Oι nf 12 πάνω σε ψυγείο είναι χειρότεροι απο τους SP οπότε καταλαβαίνεις. Οι e-loop είναι κορυφαίοι ανεμιστήρες, οι GT επίσης.

Δεν ξέρω τι εννοείς λεκέδες με το παστέλ αλλά αν εννοείς αν αφήνει χρώμα και βάφει διάφορα μέρη, νομίζω οτι εξαρτάται από την απόχρωση. Αν δεν σε ενδιαφέρει το χρώμα όμως μπορείς να πάρεις το άσπρο που δεν έχει κάποια βαφή (το άσπρο χρώμα προέρχεται απο την βάση του υγρού όχι απο κάποια βαφή).

Γαλβανική διάβρωση θα έχεις γιατί έχεις διαφορετικά μέταλλα, τελεία και παύλα. Το οτι δεν θα έχεις το χάλι του συνδυασμού αλουμίνιο-χαλκός δεν σημαίνει οτι δεν θα έχεις διάβρωση. Για το λόγου το αληθές Galvanic Corrosion Explored | martinsliquidlab.org. Αν χρησιμοποιήσεις μόνο χαλκό και ασήμι θα είναι μικρή αυτή η διάβρωση. Δεν είναι όμως απολύτως έτσι γιατί παίζουν και άλλα μέταλλα που δεν βλέπεις όπως μπρούτζος, μόλυβδος κτλπ.

Δεν υπάρχει κάτι λάθος στο να χρησιμοποιήσεις νερό και ασήμι ή νερό και κάποιο biocide. Θα έχεις καλύτερες θερμοκρασίες απο έτοιμο υγρό στην αρχή. Απλά θα θέλεις πιο συχνή και προσεκτική συντήρηση.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.