Jump to content



APC UPS και Προστασία Ethernet


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

Με αφορμή την αγορά νέου συστήματος, αγόρασα και ένα UPS APC (Back-UPS BX800CI) με σούκο. Είδα πως στην πίσω του μεριά έχει και θύρες rj-45 in-out για προστασία modem/router/fax/phone κτλ.

Δεν κατάφερα όμως να το κάνω να δουλέψει. Να σας εξηγήσω την τοπολογία του δικτύου μου σπίτι.

Απο εξωτερικά έρχεται καλώδο ΟΤΕ σε μια χωνευτή και μπαίνει στην κουζίνα και εκεί αρχίζει το δίκτυο. Το τηλεφωνικό καλώδιο που δίνει ιντερνετ-τηλ πάει σε ενα switch που ειναι συνδεδεμένο με router και απο εκεί μοιράζει δίκτυο με δομημένη καλωδίωση σε όλο το σπίτι. Κανονικά εκεί πρέπει να βάλω προστασία για το δίκτυο μιας και όλα εκεί αρχίζουν και θα το κάνω μάλλον με πολύμπριζο ασφαλείας.

Πάμε στο δωμάτιο τώρα. Εκεί έχω στον τοίχο μια πρίζα που έχει αριστερά θύρα για ethernet και δεξιά τηλέφωνο. Απο την πρίζα αυτή φεύγει καλώδιο σε ένα άλλο ρουτερ που το χρησιμοποιώ σε bridged mode σαν repeater και switch και απο το ρουτερ καλώδιο ethernet στο pc και άλλο ένα σε πολυμηχάνημα δικτυακό. Επίσης απο την ίδια μπρίζα φεύγει καλώδιο τηλεφωνικό στο πολυμηχάνημα που ειναι και φαξ.

Βάζω το νεο pc λοιπόν, βάζω το ups, και απο τον τοίχο ρίχνω το καλώδιο δικτύου στο ups στο In και απο το out στο router, δεν έκανε γέφυρα με τίποτα οτι συνδυασμό και να δοκίμασα. Έχει κανείς ιδέα τι παίζει? Μήπως κάνω λάθος;

Το ups ειναι αυτό: http://www.skroutz.gr/s/4876151/APC-Back-UPS-800VA-Schuko.html

Δείτε φωτογραφίες πίσω όψης

Και το τεχνικό του εγχειρίδιο αυτό

http://www.apcmedia.com/salestools/MMIS-8CKN6E/MMIS-8CKN6E_R2_EN.pdf?sdirect=true

Btw τρομερό του ups και νόμιζα πως είχα πάρει μικρό!! Εριξα πάνω EPSON πολυμηχάνημα inkjet, tv-monitor led samsung 27αρι, router linksys, ηχεία με subwoofer, και το νεο μου pc (i7 τον μεγαλο με corsair 650 w psu r9-270x φορτωμένο με 2 σκληρούς εξωτερικούς, καμερα, usb hub κτλ) και απο το πρόγραμμα του Ups βλέπω πως το ups ακόμη και όταν τυπώνει και τα πάντα αναμένα παίζει στο 25% load και έκλεισα το ρεύμα και έδινε 15 λεπτα αυτονομία.

Link to comment
Share on other sites

Απ'ότι βλέπω οι υποδοχές είναι rj11 για απλό τηλέφωνο όχι rj45 δικτύου. Αυτό είναι για να προστατεύει τις τηλεφωνικές συσκευές και τα modem routers απο διακυμάνσεις ρεύματος στην τηλεφωνική γραμμή. Λογικά πρέπει να πας το ups στο σημείο που εισέρχεται η γραμμή στο σπίτι, να την συνδέσεις στην μία υποδοχή και στην άλλη να συνδεθεί το modem router.

 

Επίσης νομίζω πως η APC συμβουλεύει να μην συνδέονται εκτυπωτές πάνω σε ups.

Έγινε επεξεργασία από Attilas
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα φίλε μου και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Πως το είδες πως ειναι rj11; Το rj11 δεν ειναι το μικρό το τηλεφωνικό? Σε αυτές τις οπως χώραγε το rj45 του δικτύου κανονικά. Είναι αδύνατο να βάλω το ups στην κεντρική πρίζα στην κουζίνα, προφανώς θα βάλω εκεί απλά πολύμπριζο ασφαλείας. Για laser ξέρω πως δεν τα σηκώνει το ups, το inkjet όμως δεν έχει ιδιαίτερη κατανάλωση και το είδα στην πράξη με το φορτίο. Παραλίγο να την πατήσω, πάλι καλά που πήρα το 800αρι, και 650 μου έκανε τελικά.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου τελικά είχες δίκιο, rj11 ειναι το γραφει στα specs εδώ

 

http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=BX800CI-GR&total_watts=200

 

Πως όμως γίνεται να ειναι η υποδοχή μεγέθους rj45; Εννοώ δεν θα έπρεπε να ειναι η υποδοχή στο ups μικρή σαν του τηλεφωνικού βύσματος ή υπάρχει και rj11 φαρδύ σαν το rj11;

 

Προφανώς πρέπει να ξεκινήσω απο την αρχή της κεντρικής πρίζας με πολύμπριζο ασφαλείας εκεί μιας και απο την κεντρική παροχή πήγε στο router Και μετά στο switch και μετά σε όλο το σπίτι.

 

Είμαι παθών βλέπεις, το 2013 έπεσε κεραυνός στην περιοχή μου σε μια κεραία σπιτιού μακριά μου, το ρεύμα πέρασε μέσα απο το δίκτυο του ΟΤΕ και έφτασε στο router, το έκαψε (οχι το ρουτερ, το μοντεμ, σαν ρουτερ παιζει αλλά δεν κάνει dial) και μετά πήγε στο switch, πέρασε στις πρίζες δικτύου, έκαψε μια πρίζα δικτύου και έφτασε στην motherboard του παλιού pc και το έκαψε και αυτό, μιλάμε κουφή περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Αφού τα σηκώνει για πλάκα όλα το αφήνω ως έχει. Όποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

 

Ούτε το ups δεν εμπιστεύομαι όταν δεν ειμαι πάνω στο pc, οταν κλείνω το pc κλείνω και το ups και βγάζω απο τον τοίχο ethernet και τηλ.

Link to comment
Share on other sites

οταν κλείνω το pc κλείνω και το ups και βγάζω απο τον τοίχο ethernet και τηλ.

αν εχεις θεμα με κεραυνους βγαζε και το pc απο την πριζα (αλλιως δεν κλεινει τελείως)

ΑΥΤΟ σημαινει 100% προστασια [emoji14]

Link to comment
Share on other sites

μην το γελάς....1μιση χήνο έχουν όλα τα προικιά, δεν μένει κανένα καλώδιο σε πρίζα μετά απο αυτό που έπαθα, το ups για φιλτράρισμα το έχω ενώ δουλεύω, όντας κλειστό δεν ακουμπάει τίποτα τοίχο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτοί που έμεναν πλατεία στο σημείο του κεραυνού τους κάηκε οτι μπορείς να φανταστείς, μέχρι και ψυγεία και τηλεοράσεις.

 

Εχθές btw έβαλα τηλεφωνο πάνω στο ups και παίζει οπότε όντως ήταν rj11. Το ΣΚ θα έρθει ο ηλεκτρολόγος σπίτι μου που ειναι συγγενής και θα πιάσουμε το πρώτο πρώτο σημείο που έρχεται το καλώδιο ΟΤΕ απο την χωνευτή μέσα και θα μπει στο rj11 πολύμπριζου ασφαλείας πρώτα και μετά θα κάνει την υπόλοιπη δρομολόγηση ώστε να ξενιάσω και με αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως θα ήταν πιο εύκολο να ζητήσετε απο τον δήμο να σας βάλει ένα αλεξικέραυνο? Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να μην υπάρχουν τέτοιες υποδομές προστασίας. Αν πέσει κεραυνός και χάσει κάποιος την ζωή του (χτύπα ξύλο) τι θα γίνει?

Link to comment
Share on other sites

Αυτοί που έμεναν πλατεία στο σημείο του κεραυνού τους κάηκε οτι μπορείς να φανταστείς, μέχρι και ψυγεία και τηλεοράσεις.

 

 

 

 

δεν παιζει να μην εχουν αντικεραυνικη προστασια ,

πιο πιθανο μου φαινεται να ειναι καμια δουλεια του ποδαριου απο κανα καθυστεριμενο για να παρει τα λεφτα 

 

οπως και να εχει , μαλλον πρεπει να το κοιταξετε το θεμα σαν κοινοτητα 

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα σπίτι στην πλατεία την περιοχής έπεσε στην κεραία του και απο εκεί μπήκε στα σπίτια και σε όλο το δίκτυο ΟΤΕ της περιοχής ΚΑΦΑΟ κτλ. Εγω μένω 300 μέτρα απο εκεί, πέρασε απο γραμμή ΟΤΕ, έκαψε οxι εντελώς, το μοντεμ κομμάτι μόνο του Linksys wag200 (το έχω ακόμη σαν switch) και απο εκεί πέρασε στο switch, στην εσωτερική δομημένη καλωδίωση, έκαψε πρίζα δικτύου στον τοίχο, και έφτασε στη μητρική του pc και την έκαψε και αυτή. Ύπουλο χτύπημα. Μια φορά στα 36 χρόνια που μένω Άνω Βριλήσσια είδα κάτι τέτοιο. Εγώ σαν ιδιώτης παίρνω τα μέτρα μου, πέρσι το Πάσχα έγινε και φαντάσουν είχα το παλιό pc, δεν κάνω αστεία με το νέο, μαζί με οθόνη και πολυμηχάνημα και ups μιλάμε για 1700 προίκα. Ο δήμαρχος ειναι γνωστός, έχω και φίλους στην πολιτική προστασία, θα δω αν έχουν κάτι κεντρικό εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Η απόλυτη γκαντεμιά άραγε να πέσει εκεί ο κεραυνός και να πάρει τέτοια διαδρομή ή εγκληματική παράλειψη άραγε κάποιου επαγγελματία που δούλεψε στην Οικοδομή αυτή σε κάποιο κομμάτι του έργου?

Link to comment
Share on other sites

Στην ελλάδα έχουμε γεμίσει με εγκληματικές παραλείψεις.....αυτό είναι λεπτομέρεια. Ξέρεις τι σημαίνει να μπαίνεις σε computer room να δουλέψεις και ο προηγούμενος να μην έχει καλύψει τους πόλους των μπαταριών του ups? Μιλάμε για κακούργημα.

Link to comment
Share on other sites

Λογικά πολύπριζα με προστασία από overvoltage θα κάνουν δουλειά σε περίπτωση κεραυνού. Αυτό για τις υπόλοιπες συσκευές πλήν του PC.

 

Αυτό εδώ το έχω στο καθιστικό για σύνδεση modem-router και λοιπών συσκευών που δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία αν και είχε χαρτί μέσα και έλεγε κάτι τρελά για εγγύηση μεγάλου χρηματικού ποσού αν καεί συσκευή προστατευμένη από το συγκεκριμένο. Τουλάχιστον έχουν καλό marketting :p

 

http://www.e-shop.gr/apc-ph6vt3-gr-home-office-surge-arrest-6-p-PER.701177

Έγινε επεξεργασία από vagsk
Link to comment
Share on other sites

Κάτι τέτοιο έχω σε APC που προστατεύει και Modem-tel κτλ, θα ρίξω εκεί την πρώτη γραμμή που έρχεται απο έξω και μετά θα πάρει την άλλη διαδρομή και είμαστε οκ, και το καλό UPS APC στο pc για προστασία απο τα ρεύματα και προσευχή μετά.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.