Jump to content



δοκιμή hi-fi συστήματος 7000 ευρώ ,κατάθεση εμπειρίας


Recommended Posts

χθές δοκίμασα να επικοινωνήσω με κάποια καταστήματα , να δω εαν μπορώ να δοκιμάσω το hd 800  της seinheizer . βρήκα ένα διαθέσιμο μοντέλο για δοκιμή σε κατάστημα νάκας στη κηφισιά . λέω ας δοκιμάσω . μου κόστισε 20 ευρώ στο ταξί να πάω και να γυρίσω .

 έκλεισα ραντεβού και πήγα.

 η αλυσίδα ήταν απλή. ένα cd player , ένας ενισχυτής ακουστικών και τα ακουστικά .

το σι ντι player ήταν το cds yamaha 3000 με κόστος 4500 ευρώ

ο ενισχυτής ακουστικών ήταν ο hdva 600 της seinheizer  1400 ευρώ

και τα ακουστικά τα hd 800 1500 ευρώ .

 

 το δικό μου το σύστημα είναι το πι σι μου

                                       α) η κάρτα ήχου essence stx 200 ευρώ

                                       β) ένα dac με έξοδο ακουστικών  Cambridge audio dacmagic plus 500 ευρώ

                                      γ) τα akg k702 300 ευρώ.

 

 

άκουσα τρια δικά μου σιντί γύρω στα δέκα λεπτά και ένα δικό τους .

η διαφορά των δυο πρώτων συστατικών με τα δύο πρώτα τα δικά μου δεν ήταν μεγάλη. δηλαδή η κάρτα ήχου μου και το ντακ δεν είχα μεγάλη διαφορά από τα δικά μου.

 

όσον αφορά την διαφορά μεταξύ των ακουστικών δεν ήταν μεγάλη . δύο στοιχεία παρατήρησα : 1) μεγαλύτερη καθαρότητα στα hd 800 2) πιο κοντά ο ήχος στα hd 800 . τα ακουστικά της seinheizer ήταν πιο καθαρά μπορώ να πω 20 με 30 /100 εαν υπάρχει αυτός ο όρος. ειδικός δεν είμα ούτε έχω μουσικές γνώσεις αλλά δεν έχω παρατηρήσει τρομαχτικές διαφορές του 500/100 όσο είναι και η διαφορά της τιμής τους . να μην πω για το cd player που κάνει 4500 χιλιάδες . 

δεν ξέρω εαν έχει δοκιμάσει κανείς συστήματα με μεγάλη διαφορά στην τιμή να μας πει τις εμπειρίες του .

 το μόνο που μπορώ να δικαιολογήσω είναι ότι κάποιες φορές το να ανέβεις 10/100 στην ποιότητα μπορεί να σου κοστίσει και 100/100. δεν ξέρω εαν αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των ακουστικών . το εξωτερικό περίβλημα ήταν από πλαστικό όπως και τα δικά μου αλλά ήταν πιο καλά κατασκευασμένα .

όποια γνώμη , ευπροσδεκτη.

Έγινε επεξεργασία από rastafari
Διόρθωση τίτλου.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Πάντα είχα την απορία που (σε ποια αυτιά) αποσκοπούν τέτοια ηχοσυστήματα που αναφέρεις. 

Γύρω στο 98-99 που έγινε της μόδας το home cinema, που βγαίναν μέχρι και στα μπακάλια ενισχυτές κτλ, είχα πορωθεί.

Αποτέλεσμα της πόρωσης είναι να μου μέινουν κάτι θηρία B&W που κοσμούν μια χαρά μια σκοτεινή γωνία του υπογείου εδώ και χρόνια. Μέχρι και στο hilton είχα πάει για να αισθανθώ την τον ποιοτικό ήχο από λαμπάτους κλπ κλπ, αλλά με κέρδισαν τα 2μετρα πιπίνια που κοσμούν φυσικά κάθε έκθεση στην εποχή μας.

Τολμώ να πω ότι διαφορά ποιότητας σαφώς και υπάρχει με τα "συμβατικά" εργαλεία του μέσου χρήστη, αλλά όχι τόση που να δικαιολογεί τέτοιες τιμές. Δεν ξέρω αν έγκειται σε τρόπο κατασκευής, λειτουργικά έξοδα κλπ. Απο κει και πέρα απλά νομίζω είναι ότι κάθε εταιρεία γνωρίζει ότι κάθε ένας περνάει μια "κρίση"¨στη ζωή του κατά την οποία θέλει να νοιώσει κάπως διαφορετικά ας το πω και είναι αποφασισμένος να ξοδέψει και κάτι παραπάνω για να το καταφέρει.

 

Τώρα για ηχοσυστήματα καθάρα επαγγελματικής χρήσης...δεν έχω ιδέα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ειναι γνωστο οτι απο καποιο ποσο και πανω υπαρχουν diminishing returns που λενε.

Υπαρχουν ατομα που πετανε λεφτα για διαφορα ειδη οποτε και οι εταιριες-μαρκετινγκ δεν θα κατσουν με σταυρωμενα χερια και κοπανανε με τετοιες τιμες για καλωδια απο γραφενιο και cd players που κανουν καφε :p

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αν εξαιρεσουμε τα ηχεια οπου παιζεται και ολο το παιχνιδι, ολα τα υπολοιπα ειναι καθαρος υποκειμενισμος στα ορια της πιστης στο μεταφυσικο!

Πολυ παλια υπηρχαν πραγματικα κακα μηχανηματα που ειχαν μια ηχητικη ταυτοτητα (θυμαμαι early 90s ποσο μερα με τη νυχτα ηταν ενα ηχοσυστημα maranz σε σχεση με ενα sanyo στα ιδια τριδρομα) ομως σημερα οι σχεδιασεις ειναι πανω κατω ιδιες, και η ψαλιδα της ηχητικης ποιοτητας ακριβων vs οικονομικων μηχανηματων εχει κλεισει εντελως, τουλαχιστο οσον αφορα μηχανηματα ημιαγωγων.

Μια πραγματικη διαφορα που μπορεις να ακουσεις ειναι στα λαμπατα μηχανηματα οπου υπαρχει μια αντικειμενικη αντιφαση: το αυτι μας ακουει πιο ευχαριστα ενα μηχανημα που εχει λιγη παραμορφωση περιτων αρμονικων απο ενα μηχανημα που εχει παραμορφωση αρτιων αρμονικων ή καθολου παραμορφωση, ετσι εγιναν της μοδας οι λαμπιτσες σε παναρχαιες υλοποιησεις απλων τριοδων χωρις αρνητικη αναδραση, κι ετσι εχουμε τις πιο απλες σχεδιασεις να υλοποιουνται με τα πλεον αριστα και προσεγμενα υλικα και να πωλουνται σε εξωφρενικα νουμερα.

Τωρα αν αυτο ειναι ok ή οχι δεν ειμαι ο καταλληλος να το κρινει καθοτι δε θα ειμαι αντικειμενικος αφου ειμαι μεν λατρης των λυχνιων αλλα απο την αλλη εχω τις γνωσεις και φτιαχνω δικα μου μηχανηματα οποτε δε μου στοιχιζουν τα εξωφρενικα ποσα του εμποριου...

Αντικειμενικα τον ιδιο ηχο -η οτι ηχο θες τεσπα- εννωειται πως μπορεις να τον πετυχεις με ψηφιακα μεσα, οποτε ο λαμπατος ειναι περισσοτερο ενα φετιχ το οποιο -δυστυχως- οποιος δεν μπορει να το υλοποιησει ο ιδιος θα το πληρωσει πανακριβα οπως ολα τα ελιτιστικα χομπυ...

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Να σας πω εγώ κάτι άλλο, για συστήματα με ηχεία...

Το ίδιο σύστημα, στημένο σε διαφορετικούς χώρους, μπορεί να έχει τεράστιες διαφορές (τύπου τη μία φορά να μη σου κάνει καμία εντύπωση και την άλλη να θες να κάψεις ό,τι ηχείο έχεις σπίτι σου).

 

Το να πας να ακούσεις κάπου, κάτι (π.χ. σε έκθεση ή σε αντιπρόσωπο) έχει τον χαβαλέ του, αλλά μέχρι εκεί. Δε μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για τα μηχανάκια που άκουσες.

Έγινε επεξεργασία από Shaman
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Οχι, γιατι το στησιμο το χωρου παιζει σημαντικο ρολο

Μονώσεις, μπασοπαγίδες, και διάφορα αλλα πράγματα.

νταξει τα θεωρω υπερβολικα βεβαια για τον μέσο χρήστη..

αλλα ΝΑΙ εχουν διαφορα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

όσον αφορά την διαφορά μεταξύ των ακουστικών δεν ήταν μεγάλη . δύο στοιχεία παρατήρησα : 1) μεγαλύτερη καθαρότητα στα hd 800

 

Η καθαρότητα είναι ένα κλασσικό γνώρισμα της υψηλής πιστότητας. Αν αυτό δεν θεωρείται βελτίωση που να αξίζει επιπλέον λεφτά τότε τί;

 

2) πιο κοντά ο ήχος στα hd 800 .

 

Η αίσθηση εγγύτητας(nearness) είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό ανωτερότητας. Αναφέρομαι στον "ζωντανό"-δυναμικό ήχο που παράγουν τα κορυφαία μηχανήματα και όχι στον πριμάτο ήχο που έχουν τα ψευτο-επαγγελματικά μόνιτορ. Η ζωντάνια είναι όλα τα λεφτά για ρεαλισμό και απόλαυση και ο λόγος που τα κορυφαία μοντέλα της Sennheiser γίνονται ανάρπαστα. Πολλές παράμετροι οδηγούν στον "ζωντανό" ήχο και αυτό πληρώνεις εν τέλει στα ultra high end μοντέλα.

Ελάχιστα μοντέλα της αγοράς πετυχαίνουν εγγύτητα μέσω υψηλής πιστότητας, χωρίς να σε κουράζουν με χρωματισμούς. Δες ας πούμε τι γράφεται για τα superlux 668. Πολλοί τα θεωρούν "καθαρά", αλλά και κουραστικά παράλληλα. Η κούραση είναι το σήμα κατατεθέν του πειραγμένου/αφύσικου ήχου.

 

 

άκουσα τρια δικά μου σιντί γύρω στα δέκα λεπτά και ένα δικό τους .

 

Δεν είναι αρκετό διάστημα για να προσαρμοστείς στον ήχο των 800 και να δεις στο τέλος τα θετικά/αρνητικά σε σχέση με τα 702. Όταν έχεις συνηθίσει το σετ Α, το σετ Β θα σου φαίνεται "λάθος" μέχρι να προσαρμοστεί ο εγκέφαλός σου σ'αυτό.

Ούτε μπορείς να δεις διαφορά στον παράγοντα κόπωση, ούτε να αξιολογήσεις πιστότητα με τόσο σύντομες ακροάσεις. Το τελευταίο θέλει δοκιμή σε αρκετές ηχογραφήσεις.

 

 

το μόνο που μπορώ να δικαιολογήσω είναι ότι κάποιες φορές το να ανέβεις 10/100 στην ποιότητα μπορεί να σου κοστίσει και 100/100.

 

Πρέπει να διπλασιάζεις την τιμή για να πάρεις μια αξιοσημείωτη διαφορά. Από ένα σημείο και μετά όμως οι βελτιώσεις θα είναι όλο και μικρότερες.

Πάντως από την πρόχειρη εμπειρία μου με διάφορα μοντέλα της AKG μπορώ να πω ότι μου φάνηκαν χρωματισμένα στις μεσαίες(ειδικά το προ μοντέλα), λίγο απόμακρα και αρκετά κάτω από τα τοπ μοντέλα(Audeze π.χ.). Κατώτερα επίσης από senn και beyer της ίδιας τιμής.

 

Πάντα είχα την απορία που (σε ποια αυτιά) αποσκοπούν τέτοια ηχοσυστήματα που αναφέρεις.

 

Σε αυτούς που θέλουν διαφάνεια(transparency). Να ακούς καθαρά χωρίς κούραση, όπως και με τους φυσικούς ήχους. Να ακούς τη δουλειά του καλλιτέχνη και όχι το σύστημα. 

Αντικειμενικά αυτό δεν γίνεται, διότι δεν υπάρχουν διεθνή στάνταρ για την ηχητική συμπεριφορά των στούντιο. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο απέχει ο χώρος σου από το "Α" στούντιο. Μπορείς όμως να ρίξεις παραμορφώσεις, στάσιμα κύματα και άλλα και να βασιστείς στην ικανότητα του εγκεφάλου να διορθώνει αποκλίσεις της απόκρισης συχνότητας.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

έχω και update στις δοκιμές του ήχου. σήμερα δοκίμασα για αρκετή ώρα το καινούργιο mytek dac 192 dsd . εγώ έχω το benchmark dac magic plus των 500 ευρώ . το mytek κάνει γύρω στα 1300 ευρώ . άκουσα πάλι γύρω στα 10 λεπτά με τρια δικά μου σι ντι που τα ξέρω και τραγούδια από το λαπ τοπ του καταστήματος με τα δικά μου ακουστικά . . η μεταφορά γίνονταν μέσω USB 2 .0  . δεν ξέρω εάν είναι κύριος παράγοντας αυτό . εγώ τα ακούω μέσω rca coaxial στο δικό μου το σύστημα .

δεν παρατήρησα μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο ντακ . και το ένα κάνει δυο φορές την τιμή του δικού μου .

έχω την ευκαιρία να το ακούσω και στο σπίτι μου με δανεισμό για δύο μέρες . εάν δω μεγάλες διαφορές στο δικό μου το σύστημα θα σας πω. απλά δεν βρήκα μεγάλες διαφορές.

οι διαφορές μεταξύ των ακουστικών ήταν μεγαλύτερες από τις διαφορές (ελάχιστες) των ντακ .

Έγινε επεξεργασία από Γεώργιος
Link to comment
Share on other sites

στα ακουστικά που είναι και αυτά ηλεκτρονικά γιατί έχουν μεγαλύτερες διαφορές?

 

τα μεγαφωνα (ηχειων η ακουστικων) ΔΕΝ εχουν καμια σχεση με τα ηλεκτρονικα (το πηνιο που ταλαντωνεται ειναι απλα μια πυλη μεταξυ του μικροκοσμου των ηλεκτρονιων και του "δικου μας" κοσμου).

Οι αρχες λειτουργειας τους εχουν να κανουν με μηχανικη κι οχι με τον ηλεκτρισμο.

Σε οτι εχει να κανει με ηλεκτρονικα ειμαστε σε θεση να κανουμε απειρες παραμετροποιησεις και ισως να αγγιξουμε το τελειο -για τα δεδομενα ενος ανθρωπινου αυτιου παντα- δεν ειναι ομως το ιδιο ευκολες οι επεμβασεις στο φυσικο κοσμο, οπως δεν ειναι παντα ευκολο ενας μηχανικος μηχανισμος να ειναι ιδανικος (σκεψου απλα το τι προυπολογισμους κρατων θες για να φτιαξεις ενα μηχανικο ρολοι που να φτανει την ακριβεια μιας ηλεκτρονικης κινεζιας του 1 ευρω)

 

@Petrossortep  λιγακι εκτος θεματος αλλα ηθελα να σε ρωτησω για κατι που μου ειχες γραψει παλαιοτερα για 5.1, 7.1 κτλ emulation σε καλης ποιοτητας ακουστικα για μουσικη (οχι τα κλασσικα gaming)... αν θες πες πως γινεται και με τι προγραμματα και αν υπαρχει περιορισμος σε καρτες ηχου που υποστηριζονται. (θα σου στελνα πμ αλλα ισως ενδιαφερει κι αλλους οποτε καλυτερα εδω εστω και ελαφρως εκτος θεματος)

Έγινε επεξεργασία από Nick74
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.