Jump to content

IDF 2004: Πολλά προβλήματα για την Intel.


DarthMoul
 Share

Recommended Posts

Δεν ξέρω πόσοι από εδώ παρακολουθούν από κοντά όσα γίνονται και ανακοινώνονται στο IDF αλλά έχω την εντύπωση πως Intel δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα της που τείνουν να γίνουν σοβαρά. Θα συνοψίσω στα σημεία που εγώ νομίζω πως είναι τα πιο σοβαρά και συζητόντας στην πορεία ίσως βρούμε και άλλα.

1. Η Intel δείχνει υπερβολική μυστηκοπάθεια στα μελλοντικά της σχέδια. Ενώ από την AMD ξέρουμε ότι το μέλλον θα είναι το 940, η Intel δεν ξεκαθαρίζει την θέση της. Αυτό σημαίνει υστέρηση σε σχέση με την AMD σε ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης παρά τον πακτωλό χρημάτων που διαθέτει. Αν κάποιος σκοπεύει να αγοράσει ένα σύστημα σήμερα, ποιά είναι η καλύτερη επιλογή που έχει για να προστατεύσει τα χρήματα του;

2. Εκτός pc τώρα, ο Itanium εξελίσσεται σε πονοκέφαλο. Πτώση πωλήσεων, καθυστερίσεις και εδώ στο roadmap και υποσχέσεις και κοινό socket με τον Xeon το 2007. Αυτό όμως σημαίνει ότι ο Xeon θα έχει άλλο socket μετά από λίγο καιρό. Και μάλλον και ο Itanium. Καλό μεν το common platform architecture αλλά από την άλλη εγώ σκέφτομαι ότι ίσως τελικά να είναι το βήμα για την απαλοιφή του Itanium από την αγορά. Αφού πρώτα έχει καταπιεί τρία πολύ καλά chips.

3. Σε σχέση με τα δύο παραπάνω η υποχώρηση των κερδών. Εδώ κι αν έχουμε μυστηκοπάθεια. Η Intel αρνήται πεισματικά να μας πει από που χάνει χρήματα, αν και όλοι ξέρουν ότι ο λόγος είναι ο Opteron. Αποδίδει την πτώση στην ύποχώρηση της αγοράς των ημιαγωγών και αυτό είναι αλήθεια. Η πτώση όμως δεν έχει αγγίξει την AMD.

Δεν δίνω links για όλα αυτά γιατί λίγο εώς πολύ είναι γνωστά και για να μην γίνει πιο κουραστικό το post. Νομίζω πως θα πρέπει να το κουβεντιάσουμε λίγο. Η αίσθηση μου είναι πως αυτήν την περίοδο η καλύτερη επιλογή για κάποιον θα ήταν ένα σύστημα της AMD σε 940 socket.

ΥΓ: Ενδεχομένως να είμαι off-topic αλλά δεν ήξερα που αλλού να ανοίξω τέτοιο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Πάμε ενα - ενα:

1) Η Intel μια ζωή μυστικοπαθής ήταν, τώρα θα αλλάξει? 'Ισως τώρα έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν ξέρουν πως να προχωρησουν,εξ ου και οι καθυστερήσεις.

2) Για να δουμε! Κατα κει φαινεται πως πανε τα πραγματα, αλλα μεχρι το 2007 εχουμε σχεδον 3 χρονια και ισως 2 γενιες επεξεργαστών μπροστά μας.

3) Προφανως και δεν αρέσει στην Intel αυτό που γίνεται με τα κέρδη - όπως λεει και το αρθρο στο inquirer η ΑΜΔ είναι πρώτη στα desktops και σιγά σιγά αρχίζει να ανεβαίνει και στα server συστήματα. Αν η Ιντελ δεν αναμορφώσει την πολιτική της σύντομα στο μέλλον θα χάνει πολύ περισσότερα και η κυριαρχία της στην αγορά των μεγάλων συστημάτων θα κλονιστεί.

Τώρα βέβαια η καλύτερη επιλογή μπορεί είναι το 940 αλλά εγώ λέω να περιμένω λίγο ακόμα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση προτού πάω στα 64bits.

Link to comment
Share on other sites

940? Τώρα μπερδεύτηκα!!! Φαντάζομαι πάντως ότι και το 939 δεν διαφέρει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να δεχτεί dual core cpu. Οπότε μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα.

Η Intel σίγουρα τα έχει βρει σκούρα και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αρχίσει να ακούει την αγορά. Το λάθος της είναι ότι ακόμα και σήμερα προσπαθεί να επιβάλει την βούλησή της σε πολλά θέματα, όπως το ΒΤΧ και η DDR2, δίνοντας την ευκαιρία στην AMD να φαίνετα ακόμα ποιο συμφέρουσα στους καταναλωτές.

Ακόμα και σήμερα κοιτάει πως να βγάλει λεφτά με τέτοιο τρόπο ώστε να βγάλει και αύριο από τους ίδιους πελάτες. Τους πουλάω σήμερα τον Prescott + BTX + DDR2, αύριο τον 64bit Prescott, μετά τον Pentium M με 64bit και τέλος τον dual core Pentium M με 64bit.

Link to comment
Share on other sites

H Intel μάλλον βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση που υπήρξε ποτέ. Για πρώτη φορά φαίνεται να χάνει το πλεονέκτημα. Σίγουρα είναι και ήταν μυστικοπαθής αλλά φαίνεται οτι τους τέλειωσαν πια οι δικαιολογίες.

Επίσης, για πρώτη φορά, φαίνεται η AMD να χειρίζεται το θέμα πιο έξυπνα από την Intel. Ενώ και η ίδια έχει πολλά sockets έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα μεταξύ τους ενώ οι επεξεργαστές της είναι ξεκάθαρα καλύτεροι από αυτούς της Intel.

Η αλλαζονική συμπεριφορά της Intel έχει στρέψει τη συμπάθεια όλων στην AMD. Από τους απλούς χρήστες μέχρι τους μεγάλους κατασκευαστές servers.

Επιτέλους θα έλεγα!

Link to comment
Share on other sites

Μυστηκοπαθής μπορείς να είσαι, όταν είσαι μόνος σου. Όταν υπήρχε μόνο η Intel ήταν αναμενόμενο. Και να μην μου ανακοίνωνε τα σχέδια της ήταν μικρό το κακό. Τι άλλο θα μπορούσα να αγοράσω; Τώρα όμως τα πράγματα αλλάξανε. Από την στιγμή που υπάρχει και δεύτερη επιλογή, είναι πολύ κακή συμπεριφορά για τους πελάτες σου να μην ανακοινώνεις τα σχέδια σου. Η AMD εδώ λειτούργησε εντελώς επαγγελματικά και θα κερδίσει πολύ. Αντίθετα η Intel δεν βοηθάει τους πελάτες της να προστατεύσουν την επένδυση τους. Άλλες εταιρίες για τέτοια ζητήματα κάνουν τις ανακοινώσεις τους χρόνια πριν. Εγώ δεν έχω την απαίτηση για κάτι τέτοιο στην αγορά των pc. Αλλά αφού έκανε ανακοίνωση ο ανταγωνιστή σου, ωφείλεις να κάνεις και εσύ. Και αφού όλα αυτά τα ξέρω εγώ, θεωρώ απίθανο να μην τα ξέρει η Intel. Νομίζω πως απλά δεν έχει κάτι να πει. Τα σχέδια που έχει στο εργαστήριο δεν έχουν πάρει ακόμα τελική μορφή. Με άλλα λόγια έμεινε πίσω και μάλλον έκανε και μεγάλες σπατάλες αφού μόλις πριν 2 μήνες κυριολεκτικά έσφαξε καμμιά 10αριά projects για να διαθέσει τους πόρους της στα dualcores και στο common platform architecture.

Για το 939 τώρα που είπε ο φίλος μου ο john_dr. Η AMD είπε πως διπύρηνο θα δούμε σε 940. Για 939 δεν έχει πει λέξη. Εγώ προτίμησα πάντως να μην κάνω υποθέσεις και ψάχνω την αγορά για σύνθεση συστήματος με κάποιον Opteron 14x αφού ο FX53 και ακριβός είναι, δεν θα τρέχει τα προγράμματα μου καλύτερα από έναν φτηνότερο Pentium 4 και με το 940 θα πάω σε 64bit dualcore με μόνο κόστος αυτό της CPU στα σίγουρα. Υπόψην ότι εγώ αλλάζω μητρική κάθε 4-5 χρόνια και στο ενδιάμεσο κάνω μια αλλαγή σε CPU και προσθέτω μνήμη. Δεν έχω ανάγκη για παραπάνω και η αγορά της μητρικής και της οθόνης για εμένα είναι επένδυση.

Τώρα όσον αφορά τον Itanium, που κατά την γνώμη μου είναι εξαιρετικό chip, η Intel παίζει στην κυριολεξία την φήμη και την αξιοπιστία της απέναντι σε πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς. Αν το κομμάτι αυτό δυσαρρεστηθεί θα στραφεί κατά ένα μέρος στους PPC μην έχοντας άλλη επιλογή και τα ένα άλλο μέρος σε pc. Αλλά μετά από κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα προτιμήσουν Intel. Υπόψιν ότι η αγορά των servers είναι το 60% του τζίρου της Intel ενώ τα desktops λιγότερο από 20%. Άρα τα πλήγματα εκεί μετράνε πολύ περισσότερο από μία υποχώρηση 3% πχ στην desktop αγορά η οποία είναι και ιδιαίτερα ευμετάβλητη και εύκολα χειραγωγίσημη.

Πάντως τα σχόλια που διαβάζω από αυτούς που μετέχουν στο IDF είναι γεμάτα ερωτηματικά. Και είναι όντως αστείο. Μάθαμε τι θα γίνει μετά από 3 χρόνια, άν γίνει, και δεν μας λένε τι θα έχουν κάνει τα χριστούγεννα. Τρικυμία εν κρανίω δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Dual Core θα δουμε και σε 939 απλα αργοτερα ετσι και αλλιως στην ουσια το ιδιο πραγμα ειναι τα δυο socket η AMD παιζει με την θεση των pins......

Aν ηθελε η AMD ακομα και ο 754 θα εμπαινε σε 939 socket και θα ηταν απλα single channel πιστευω που θα ηταν μια πολυ ιδεα να εκανε αλλα και η AMD να μας τα παρει θελει τουλαχιστον μας διασκεδασε ολα αυτα τα χρονια με το socket A και τις χαμηλες τιμες,οι χαμηλες τιμες βεβαια δεν ηταν γιατι μας αγαπουσε απλα ηθελε να μεγαλωσει των αριθμο χρηστων με AMD επεξεργαστη.

Link to comment
Share on other sites

Η intel παρασύρθηκε λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Παρουσίαζε συνεχώς νέες εκδόσεις της ίδιας αρχιτεκτονικής και κόρεσε την αγορά. Τώρα, σε καιρό γενικότερης ύφεσης, προτείνει ουσιαστικά μια καινούρια πλατφόρμα (νέο socket, pci e, ddr2, btx και σε λίγο καιρό sata2). Πάει πολύ αυτό για την αγορά που δεν αντέχει ή δεν θέλει να ακολουθήσει τα μαρκετινίστικα κόλπα της εταιρίας. Το μάθημα που πήρε με την rdram προφανώς δεν το έμαθε και αυτό θα το πληρώσει.

Και κάτι άλλο. Πιστεύω οτι οι επεξεργαστές έχουν γίνει αρκετά γρήγοροι για το μέσο χρήστη και για τη μικρομεσαία εταιρία ακόμη. Θα ήταν χρησιμότερο για ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς να εμφανιστούν υπολογιστές με μεγαλύτερο βαθμό ολοκλήρωσης (επεξεργαστές που να περιλαμβάνουν ελεκτές μνήμης, pci, ide κάτι σαν system on chip, μητρικές μικρές που να περιλαμβάνουν τα πάντα και να αναβαθμίζονται πανεύκολα χωρίς καν να χρειαστεί το άνοιγμα του κουτιού) που θα τονίσουν τη χρηστικότητα των pc σαν συσκευών. Δεν είναι τυχαία η επιτυχία των barebones.

Νομίζω οτι η intel θα ακολουθήσει την τακτική "βλέποντας και κάνοντας" και θα παρακολουθήσει προσεκτικότερα τα βήματα της amd που φέρεται πιο συντηρητικά και δίνει στην αγορά προϊόντα με καλές επιδόσεις και σαφώς καλλίτερο λόγο απόδοσης προς τιμή.

Link to comment
Share on other sites

Dual Core θα δουμε και σε 939 απλα αργοτερα ετσι και αλλιως στην ουσια το ιδιο πραγμα ειναι τα δυο socket η AMD παιζει με την θεση των pins......

Aν ηθελε η AMD ακομα και ο 754 θα εμπαινε σε 939 socket και θα ηταν απλα single channel πιστευω που θα ηταν μια πολυ ιδεα να εκανε αλλα και η AMD να μας τα παρει θελει τουλαχιστον μας διασκεδασε ολα αυτα τα χρονια με το socket A και τις χαμηλες τιμες,οι χαμηλες τιμες βεβαια δεν ηταν γιατι μας αγαπουσε απλα ηθελε να μεγαλωσει των αριθμο χρηστων με AMD επεξεργαστη.

Είσαι σίγουρος ότι θα έχουμε dual core σε 939; Υπάρχει ανακοίνωση της AMD για κάτι τέτοιο; Mε τα chipsets και το bios τι θα γίνει; Ένα 940 m/b θα έχει σίγουρα τέτοια δυνατότητα ακόμα και αν είναι uniprocessor. Εννοώ από πλευράς chipset και bios. Ένα 939 θα έχει;
Link to comment
Share on other sites

Η αρχιτεκτονικη που εχουν οι A64 επιτρεπει στην AMD να κανει οτι θελει αφου ο memory controller ειναι μεσα στον CPU και ολα "μιλανε" μεταξυ τους με το HT δεν υπαρχει κανενα προβλημα καθως εχουν δει dual opteron συστηματα με τα ιδια chipset για Α64 με socket 754 και 939.........

Δεν υφισταται chipset στην ουσια για τον A64 μονο ενας AGP Controller υπαρχει και ενα southbridge και στα nforce 3 ολα αυτα ειναι σε ενα chipaki.....

Aυτο που παλια λεγαμε chipset και ειχε αμεση επιδραση στις επιδοσεις μιας CPU η AMD το εβαλε μεσα στην CPU........

O A64 754,939 o Opteron 940 o FX-53 ειτε 939 ειναι ειτε 940 η ιδια CPU ειναι ο memory controller αλλαζει καθε φορα και η διαταξη που εχουν τα ποδαρακια απο κατω στην CPU o Dual core Opteron ειναι προφανες αφου ειναι συμβατος με το 940 και οπως εχω δει ειναι σαν Dual Opteron σε μικρογραφια(Οι δυο πυρηνες συνδεονται μεσω ΗΤ μεταξυ τους και μεσω ΗΤ επικοινωνουν με τον εξω κοσμο)θα ειναι συμβατοι και με το 939 σε 754 δεν θα βγαλει οχι γιατι δεν μπορει απλα λογου του χαμηλου memory bandwidth θα ειχε μεγαλη απωλεια σε επιδοσεις....

Link to comment
Share on other sites

Thorlite ωραία όλα αυτά. Λίγο πολύ τα ήξερα. Το ζήτημα είναι άλλο. Η AMD έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα βγάλει 939 dual core, ή απλά υποθέτουμε εμείς ότι θα το κάνει επειδή μπορεί να το κάνει εύκολα; Η πολιτική της τόσα χρόνια στο socket A εμένα μου λέει ότι θα επιδιώξει να πάει σε ένα socket. Και η μετάβαση σε dual core είναι ευκαιρία. Και η Intel το ίδιο θέλει να κάνει πλεόν αλλά το θυμήθηκε λιγάκι αργά.

Τα ρωτάω όλα αυτά γιατί έψαξα και στο AMDzone και στο google και αναφορά της AMD για dual core 939 δεν βρήκα. Ίσως και να μην κοίταξα καλά.

Link to comment
Share on other sites

DarthMoul θα δειξει αυτο γιατι γενικα δεν πολυεμπιστευομαι τις φημες κλπ....

Παντως θα ειμαι απο τους πρωτους που θα τον αγορασω μια και θα παει καλυτερα απο τον τωρινο μου.......... :045:

Γιατι μετα την ταπα με τα Win 64bits :097: εχω στρωθει καπως.... :097:

Link to comment
Share on other sites

DarthMoul θα δειξει αυτο γιατι γενικα δεν πολυεμπιστευομαι τις φημες κλπ....

Παντως θα ειμαι απο τους πρωτους που θα τον αγορασω μια και θα παει καλυτερα απο τον τωρινο μου.......... :045:

Γιατι μετα την ταπα με τα Win 64bits :097: εχω στρωθει καπως.... :097:

Μόλις στρωθείς καλά ρίξε και μια ματιά εδώ:

http://store.gentoo.org/product_info.php?products_id=37&osCsid=ec867c5b092f3cffd35e781cffd6e0ba

http://www.gentoo.org/main/en/mirrors.xml

Link to comment
Share on other sites

Θα βγάλει Darth για έναν απλό λόγο. Διότι θα πρέπει να δώσει τα dual cores και στους απλούς χρήστες και όχι μόνο στην αγορά των servers. Το 940 συνεπάγεται servers και όχι απλούς χρήστες. Αν δεν το κάνει αυτή θα το κάνει η Intel.

Εξάλλου dual cores σε 939 συνεπάγεται τον οριστικό θάνατο του 754 μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, κάτι που σίγουρα το θέλει και η AMD.

Νομίζω κάτι παρόμοιο κάνει και τώρα με την απόσυρση από την αγορά των Bartons. Σκοτώνει οριστικά το Socket A που μέχρι στιγμής νομίζω κρατούσε ζωντανό αυτός ο συγκεκριμένος πυρήνας.

Link to comment
Share on other sites

Σκοτώνει τώρα το socket A σε λίγο το socket 754, αλλά τις τιμές δε βλέπω να σκοτώνει!!!!

Στο Inquire απ’ ότι θυμάμαι έλεγε ότι στις αρχές του 2005 θα βγάλει τον Toledo σε 939 dual core 90nm…

Τώρα επίσημα από την AMD και γω δεν έχω διαβάσει τπτ σχετικό….

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...