Jump to content



Pentium4 - Athon64 συμπερασματα


geoal

Recommended Posts

Γενικα οσοι με ξερετε απο παλια θα εχετε παρατηρησει οτι δεν κανω και πολλα ποστ πλεον. Αυτο εχει να κανει με τα επαγγελματικα προβληματα που εχω ενα χρονο τωρα αλλα αυτο δεν αφορα το φορουμ και για να μην βγω εκτος θεματος σε δικο μου thread θα μπω στο ζουμι της υποθεσεως. Οπως εχω και παλαιοτερα αναφερει σε διαφορα ποστ δεν εχω κανενα κολλημα με καμια

εταιρεια hardware/software και κοιταζω παντα τι εχει την καλυτερη αποδοση για τα χρηματα που δινω. Τα τελευταια 3 χρονια ημουν στην Intel μερια εχοντας αλλαξει παρα πολλους επεξεργαστες ψαχνοντας το καλο κομματι που "ανεβαινει" και γενικα λογω και της αγορας του Prometeia Mach II δεν ειχα λογo αλλαγης στρατοπεδου μια και η αγορα ηταν σε αναστατωση τον τελευταιο χρονο. Αλλαγες socket κτλ. Ετσι απο τα Χριστουγεννα και μετα ηθελα να δοκιμασω και εγω τι λεει ο Athlon64 και γινετε ολη αυτη η

φασαρια στα φορουμ ολου του κοσμου και ιδιαιτερα στα δικα μας. Ειναι γνωστο οτι ειμαστε παθιασμενος λαος και στιριζουμε παντα την αποψη μας με καθε τροπο... αλλα ας ερθουμε στο προκειμενο, ετσι μια και τωρα πλεον ο αδερφος μου νοικοκυρευτηκε και δεν εχει PC σπιτι του ειπαμε να φτιαξω ενα και για αυτον και του ειπα να βαλουμε Athlon64. Στην αρχη ειχε αντιρρησεις για το αν θα ηταν καλος κτλ μια και δεν ασχολειτε ιδιαιτερα με αυτα και ειναι περισσοτερο του αποτελεσματος. Τελικα το επεισα λεγοντας του οτι αν δεν του αρεσει το αποτελεσμα θα του βαλω τα σωθικα του "δικου" Pentium4 και θα κρατησω εγω τον Athlon. Εδω να ζητησω και συγγνωμη για τον μεγαλο προλογο αλλα κρινω οτι ειναι απαραιτητος για να μπουν οι ενδιαφερομενοι στον τροπο σκεψης μου και να το συζητησουμε ομορφα και πολιτισμενα.Benchmarks δεν θα ποσταρω λογω του οτι με ενα απλο ψαξιμο στο net υπαρχουν τα παντα για συγκριση. Εγω θα πω για την αισθηση που αφηνουν τα δυο μηχανηματα δουλευοντας τα στις ιδιες εφαρμογες που ειναι

: Παιχνιδια,video conversion, dvd authoring και κλασσικες εφαρμογες office και προγραμματα συμπιεσης RAR/ACE/ZIP (ανω του 1 Gb αρχεια). Οσον αφορα τα δυο μηχανηματα ο Pentium4 @ 4,26Ghz 266fsb 1:1 , 2x512 OCZ 4000 EL platinum 2,5-4-4-5 ,abit Ic7-Max3, Prometeia Mach II R404 gas , ο αντιπαλος Athlon 64 @ 2,608Ghz 237 HTT 1:1 , 2x256 Geil 2,5-4-3-6, gigabyte K8NS ultra 939, watercooled . Οπως βλέπετε ο pentium εχει καλυτερη ψυξη και περισσοτερη μνημη και λογω αυτων εχει προβαδισμα και βαση αυτου βγαινουν και ολα μου τα συμπερασματα. Εχουμε και λεμε λοιπον , ο Athlon 64 clawhammer πυρηνας ζεματαει σε φουλ φορτιο και γενικα η συμπεριφορα του μου θυμισε τους Pentium 4 Northwood πανω απο 3,4Ghz.Ολα αυτα σε φουλ γιατι idle ειναι πιο κρυος κοινος εχει μεγαλη ψαλιδα idle-full load τουλαχιστον αυτος που δοκιμασα εγω, και τον δοκομασα και με την στοκ ψυκτρα και με νερο. Με την ψυκτρα του στα 2,53Ghz και 1,65 ταση ειχε idle 43 και full 68 και το snm ηθελε καπου 6 λεπτα για να τελειωσει και το εκοψα οταν ειδα 69 βαθμους. Στο νερο τα πραγματα ειναι σαφως βελτιωμενα με τον επεξεργαστη να δουλευει στα 2,6 Ghz 1,6 και idle 32-33 και full 58-59 με το snm να εχει τελειωσει και ενα πι 8Μ νωριτερα. Φανταστειτε να το εβαζα και στο promie τι θα γινοταν... Απο αποδοση τωρα εχω να πω οτι δικαιως οι AMDαδες εχουν ξεσπαθωσει και οντως ο επεξεργαστης πεταει σχεδον σε οτι τον δοκιμασα και ειδικα στα παιχνιδια (γνωστο αυτο) απλα ομως σκεφτηκα οτι ο P4 με προμμιε εχει τις ιδιες επιδοσεις με ΑΜD με νερο χονδρικα και μπακαλικα και μην υπολογιζοντας καλο-κακο κομματι CPU κτλ εγω αποδοση βλεπω και συγκρινω. Φυσικα το αδερφι μου ουτε λογο για να παρει τον P4 γιατι το prommie μενει στον μπαμπα του (εμενα δηλαδη) και ο D0 με το ζορι θα επαιζε 3,9 με νερο και φυσικα θα εχανε επιδοσεις.Τελος να πω οτι ολα τα part του Αθλον συστηματος αγοραστηκαν μεταχηρισμενα και ολο το συστημα στοιχισε περιπου 700 ευρω με οθονη 17''. Τα συμπερασματα μου απο ολα αυτα ειναι οτι ενας ΑΤΗLON 64 στα 2,6 ειναι ισαξιος με Pentium4 (Πρεσκοτ) στα 4,2. Τωρα το τι ειναι ποιο ευκολο να γινει δηλαδη να φτασει ο Athlon 64 στα 2,6 για καθε μερα ή ο Pentium 4 στα 4,2 αυτο εξαρτατε απο πολλους ασταθμητους παραγοντες και απο την ψυξη του καθε ενος.

Link to comment
Share on other sites

Τα συμπερασματα μου απο ολα αυτα ειναι οτι ενας ΑΤΗLON 64 στα 2,6 ειναι ισαξιος με Pentium4 (Πρεσκοτ) στα 4,2. Τωρα το τι ειναι ποιο ευκολο να γινει δηλαδη να φτασει ο Athlon 64 στα 2,6 για καθε μερα ή ο Pentium 4 στα 4,2 αυτο εξαρτατε απο πολλους ασταθμητους παραγοντες και απο την ψυξη του καθε ενος.

Σε single threaded εφαρμογές ή σε multithreaded;

Με sse2/sse3 multimedia εφαρμογές έκανες δοκιμές;

Οι περισσότεροι εδώ δοκιμάζουν τις μηχανές τους πιέζοντας την FPU και την μνήμη, σημεία στα οποία σαφώς ο Athlon64 έχει προβάδισμα. Αν κάνεις και multithreading και vectorization, η μέση απόδοση των δύο μηχανών στο ίδιο PR δεν θα διαφέρει πάνω από 1-2%.

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα μιλαω για τη γενικη συμπεριφορα του συστηματος και οχι για benchmarks αν διαβασες αναφερω τις εφαρμογες που θα χρησιμοποιηθει το συστημα που πιστευω οτι ειναι και τυπικες για το μεσο οικιακο PC. Απλα μου εκανε εντυπωση η αποδοση του συστηματος σε σχεση με την τιμη του και αυτο αναφερω στο παρον thread. Γενικα πιστευω οπως και οι περισσοτεροι απο οτι εχω καταλαβει οτι αυτη την στιγμη το socket 939 εχει ζωη μπροστα του ενω το 775 τελει υπο καταργηση απο την Intel και απλως βγαζει τα τελευταια λεφτα για αυτην.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον το τυπικές εφαρμογές είναι πολύ σχετικό. Αν ψάξεις να βρεις έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή στις τυπικές εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο μέσος οικιακός χρήστης, θα δεις ότι με αυτές η διαφορά των δύο συστημάτων δεν είναι κάν αισθητή.

Τυπική εφαρμογή για την ανηψιά μου είναι ένα παιχνίδι, και για εμένα ένας compiler. Προσωπικά στο pc μου έχω AMD, γιατί δουλεύω πολύ με FPU και εκεί η AMD έχει μεγάλο πλεονέκτημα. Αν δούλευα περισσότερο με multithreaded multimedia software δεν θα είχα σίγουρα κάποιον Pentium.

Νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις επιλογή είναι να δεις πρώτα το software που θα τρέξεις περισσότερο και μετά να αποφασίσεις. Πρακτική που ο μέσος οικιακός χρήστης δεν εφαρμόζει ποτέ, κακώς κατά την γνώμη μου.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά εξαρτάται.

Τώρα που στήνω έναν Northwood με HT για προσωπική χρήση μπορώ και παρατηρώ καλύτερα αυτή την πλατφόρμα.

Συμφωνώ με τον Darth οτι θα πρέπει πρώτα να δεις τι software θα χρησιμοποιείς και μετά να επιλέξεις το hardware.

Από τα πρώτα συμπεράσματα που βγάζω είναι οτι το HT είναι -γενικά- αρκετά καλό αλλά για να δεις τα οφέλη του θα πρέπει να έχεις -σχετικά- βαριές εφαρμογές να τρέχουν. Πχ, την γενικά καλύτερη αίσθηση του λειτουργικού την έχει ο Α64 λόγω του IMC. Ανοίγουν πιο γρήγορα τα παραθύρια, είναι πιο άμεσο το σύστημα κλπ. Αλλά το ΗΤ θα δείξει τι αξίζει σε πιο βαριές εφαρμογές που τρέχουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Το θέμα είναι τι κάνει ο κάθε χρήστης ξεχωριστά.

Η ισχύς των 2,6GHz ή των 3GHz που έφτασα χωρίς ρεύμα πραγματικά δεν με εντυπωσίασε αφού χωρίς το HT είναι πιο χαμηλή από έναν Α64 754 στα 2GHz και 2.33GHz που πάλι έφτασα χωρίς ρεύμα.

Ακόμα δεν έχω κάνει κάνα encoding στον Ρ4 και ίσως να μην κάνω ποτέ αλλά σε κάτι τέτοια είναι που δείχνει την υπεροχή του το ΗΤ. Βέβαια αν σημειωθεί οτι το multi-tasking του Α64 είναι ΠΟΛΥ καλύτερο από αυτό του XP και μερικές φορές ακόμα και σε βαριές εφαρμογές ο Α64 λόγω IMC και μεφαλύτερης επεξεργαστικής ισχύος δεν χάνει τόσο πολύ από τον Ρ4 με ΗΤ.

Αλλά και πάλι είναι θέμα software και το πως θα αξιοποιηθεί το hardware.

Πάντως, με τίποτα δεν θα έδινα τα λεφτά που ζήταγε καινούριος ένας Northwood καινούριος. Για Prescott ούτε το συζητάω βέβαια....

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, σε περιπτώσεις που τρέχουν πολλές εφαρμογές μέγιστο ρόλο παίζει το configuration των δίσκων αφού αυτοί αποτελούν το κύριο bottleneck του συστήματος. Ρόλο παίζουν και οι μνήμες (SC ή DC) και άλλα.

Τέλος, για να μην πολυλογώ, όλοι καλοί είναι. Το θέμα είναι αν ΕΜΕΙΣ οι χρήστες μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το οποίο πληρώνουμε και φυσικά ΤΙ είναι αυτό που πληρώνουμε και τι μας δίνει και όλα αυτά φυσικά ΠΑΝΤΑ σε συνάρτηση με το ΠΟΣΑ μας ζητάει.

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια αν σημειωθεί οτι το multi-tasking του Α64 είναι ΠΟΛΥ καλύτερο από αυτό του XP και μερικές φορές ακόμα και σε βαριές εφαρμογές ο Α64 λόγω IMC και μεφαλύτερης επεξεργαστικής ισχύος δεν χάνει τόσο πολύ από τον Ρ4 με ΗΤ.

ακριβώς αυτό εννοούσα όταν άνοιξα εκείνο το thread περί amd64 και P4. διπλα primes και SETI στον P4 και το σύστημα σαν αν μην είχε όρεξη να αποκριθεί ενώ στον A64 πολύ μεγαλύτερη απόκριση υπό ίδιο load.

αν ισχύει το παραπάνω που λες- τότε δεν καταλαβαίνω γιατί να δίνη κανεις τόση σημασία στο HT. μπορεί το HT να είναι τεχνολογικά ότι είναι αλλα η τελική αίσθηση και αποτέλεσμα μετράει και φαίνεται καθαρά πως και τα 2 κλείνουν υπέρ του AMD64.

εμενα η αίσθηση μου είναι πως AMD64 δεν χάνι καθόλου από P4, κάθε άλλο. και δεν είμαι κολλημένος.

Link to comment
Share on other sites

@chaos: Αν κάνεις compilation τον kernel έστω και μία φορά τον χρόνο όπως κάνω εγώ, αλλά με make -j 3, ο Pentium 4 είναι μονόδρομος και πιο γρήγορος από τον αντίστοιχο Athlon λόγω Hyperthreading. Οπότε και πάλι εξαρτάται από την χρήση που κάνεις.

@Jimmyfox: Υπάρχουν multithreaded εφαρμογές που χρησιμοποιούν ελάχιστα τον δίσκο και σχετικά λίγη μνήμη. Εσύ μάλλον περιγράφεις κανένα RDBΜS αλλά στο σπίτι σπάνια τρέχει κανείς κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι πως το μέλλον βρίσκεται στα dualcores, άρα οι multithreaded εφαρμογές θα γίνουν καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα αγοράσει σήμερα έναν P4 θα έχει σταδιακά ώφελος. Το Hyperthreading είναι καταπλητικό χαρακτηριστικό και αξίζει τα λεφτά του. Δυστυχώς η AMD είναι ο μοναδικός κατασκευαστής στον πλανήτη που οι πυρήνες του δεν υποστηρίζουν SMT, αν και κάτι ακούγεται πως σκοπεύουν να το ενσωματώσουν από το 2007-2008. Δεν θα συνιστούσα Pentium4 μόνο σε όσους έχουν ανάγκη από δυνατή FPU.

Για τις τιμές επιφυλάσσομαι. Στους servers η κατάσταση έχει ήδη αντιστραφεί και η Intel είναι αισθητά φτηνότερη. Από ότι λέει η ίδια το ίδιο σκοπεύει να κάνει και στο desktop στα μικρά και μεσαία μοντέλα πριν από το τέλος του χρόνου. Ελπίζω να το κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα αγοράσει σήμερα έναν P4 θα έχει σταδιακά ώφελος.

Αυτό είναι συζητήσιμο. Οι νέες εφαρμογές που λές θα είναι σε 64-bit. Αλλά μόνο οι 6χχ υποστηρίζουν 64-bit και είναι πολύ ακριβοί. Και είναι και Prescott. Δηλαδή αυτοί που έχουν Northwood και τον ακριβωπλήρωσαν δεν θα ωφεληθούν. Όπως και αυτοί που έχουν Prescott 5xx.

Άρα μακροπροθεσμα πιο ωφελημένος θα βγει ένας με NewCastle παρά με Nortwood ή Prescott.

Και δεδομένου οτι μιλάμε για ένα σεβαστό βάθος χρόνου, τότε θα μιλάμε για AMD Dual Core γιατί ο PentiumD είναι πατάτα.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρείς δεδομένο ότι οι νέες εφαρμογές θα βγαίνουν αποκλειστικά για 64 bits; Έχουμε 2005 και το instruction set σχεδόν όλων των binaries που κυκλοφορούν είναι για pentium pro. Κανείς δεν θα αποκλείσει κανέναν από την λίστα των πελατών του. Οι Pentium-M που στα laptops κάνουν θραύση είναι ακόμα στα 32 bits. Και η Intel που έχει το 80% της αγοράς θα πουλάει και 32μπιτους για άλλους 12 μήνες.

Αν κάποιοι software vendors θέλουν να αυτοκτονήσουν για να κόψουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Pentium ίσως το κάνουν. Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Aπο τη στιγμη που η AMD τα εχει κανει ολα σωστα στο θεμα των διπυρηνων της και απομενουν μονο να πεσουν οι τιμες, οι Χ2 ειναι μονοδρομος.

Αυτη τη στιγμη ειμαστε περιπου στη φαση που ηταν οταν πρωτο-παρουσιαστηκαν οι 939: μονο με 3500+ και 3800+ πανακριβους και δυσευρετους βεβαια λιγοι αγοραζαν.

μολις εσκασαν μυτη οι 3200+ και 3000+ πηρε και η κουτση μαρια :003:

ε, ετσι θα γινει και με τους Χ2 , απο το νεο ετος ...

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασες με make -j3 ?

Ειναι ατυπος κανονας οταν εχεις 2-way SMT/SMP να δινεις -j3 ??

Αν ειχαμε 2 Xeon με SMT τοτε θα επρεπε να δωσουμε -j5 ?

(δηλαδη +1 απο το τον αριθμο των threads που μπορει να επεξεργαζεται ταυτοχρονα )

Σε 2 Opteron παλι θα διναμε -j3 ?

Πιστεψτε το ή οχι εχει τυχει στο παλιο celeron(χωρις SMT) που εχω σε μερικα compilation το -j3 να δινει καλυτερα αποτελεσματα απο σκετο make !!! Φυσικα το μετρησα με το time utility.

To ειδα οταν διαβαζα μερικα SlackBuild scripts για να γραψω τα δικα μου.

Το ειχα συναντησει σε μια βιβλιοθηκη της gnome την libbonobo .

Μερα με την μερα ο Patrick Volderding ανεβαινει ολο και περισσοτερο στην εκτιμηση μου.Αυτο να το διαβασουν και μερικοι που λενε οτι το slackware δεν ειναι σοβαρη διανομη :039: :066:

Link to comment
Share on other sites

Οπως ειπα και στην αρχη το μηχανημα οι εφαρμογες που τρεχουν στα PC του σπιτιου μου ειναι Παιχνιδια,video conversion, dvd authoring και κλασσικες εφαρμογες office και προγραμματα συμπιεσης RAR/ACE/ZIP (ανω του 1 Gb αρχεια). Παντως οντως η αισθηση του αθλον64 στα 2,6 με 512ΜΒ μνημη δειχνει ιδια αν οχι καλυτερη απο του P4 στα 4,26 με 1Gb μνημη. Με προγραμματισμο εχω να ασχοληθω πανω απο 15 χρονια και με linux πανω απο 3. Τωρα η επιλογη της AMD πλατφορμας εγινε και με τη λογικη της αναβαθμησης σε Χ2 ή καποιον san diego στο μελλον. Τελος να πω για το ΗΤ οτι εχω κανει αρκετες φορες 2 ταινιες ταυτοχρονα transcoding απο SVCD σε Divx/Xvid με τον Οpen Video Converter που δεν ειναι multi εφαρμογη και ενω με μια ταινια μιας ωρας ηθελε περιπου 25 λεπτα επεξεργασια οταν εβαζα 2 ταινιες ταυτοχρονα εκανε περιπου 48 λεπτα και τις δυο.Το κερδος ηταν 2 λεπτα δηλαδη στο συγκεκριμενο προγραμμα. Στον Α64 την ιδια δουλεια την εκανα σε 52 λεπτα δηλαδη 4 λεπτα πιο αργα απο οτι ο P4 με Hyperthreading. Αυτες οι διαφορες για εμενα ειναι ανεπαισθητες λογω του οτι το μηχανημα ειναι για home χρηση και φυσικα οπως ειπα o Pentium4 ψυχετε με το prometeia και αρα ειναι κλοκαρισμενος πολυ παραπανω απο οτι θα πηγαινε με νερο οπως ο Α64.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι ατυπος κανονας οταν εχεις 2-way SMT/SMP να δινεις -j3 ??

Αν ειχαμε 2 Xeon με SMT τοτε θα επρεπε να δωσουμε -j5 ?

(δηλαδη +1 απο το τον αριθμο των threads που μπορει να επεξεργαζεται ταυτοχρονα )

Σε 2 Opteron παλι θα διναμε -j3 ?

Ακριβώς. Ο αριθμός των λογικών CPU + 1 για να κάνει το make τα αντίστοιχα forks.

Πιστεψτε το ή οχι εχει τυχει στο παλιο celeron(χωρις SMT) που εχω σε μερικα compilation το -j3 να δινει καλυτερα αποτελεσματα απο σκετο make !!! Φυσικα το μετρησα με το time utility.

Και αυτό συμβαίνει γιατί επικαλύπτεις το disk i/o του ενός module με το compilation του άλλου. Αλλά το κέρδος είναι μικρό.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.