Jump to content



The Itanium Alliance


DarthMoul

Recommended Posts

Σε μια προσπάθεια τους να βελτιώσουν τις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις του Itanium, οι συμπαραγωγοί του Intel και HP, δημιούργησαν ένα group εταιριών με την ονομασία Itanium Solutions Alliance. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο group είναι οι Intel, HP, NEC, SGI, Unisys, Hitachi, Fujitsu, Bull, Microsoft, Red Hat, Novell, Oracle, SAP και SAS.

Η κίνηση έρχεται ως αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται ο Itanium από τους 64μπιτους x86, κάτι το οποίο του έχει κοστίσει πολύ. Παρόλα αυτά, το software porting συνεχίζεται κανονικά με αποτέλεσμα ο Itanium να είναι ο μοναδικός επεξεργαστής που μπορεί να τρέξει πάνω από 5 λειτουργικά συστήματα. Οι εκπρόσωποι της Intel δήλωσαν ότι η εξαιρετική ικανότητα του chip στο floating point performance και η μεγάλη ποικιλία software που τρέχει αποκλειστικά σε Itanium είναι ο λόγος που το chip παραμένει ακόμα ζωντανό στην αγορά.

http://news.zdnet.com/2100-9584_22-5844877.html

Gossip: Για το ILTAC έχει ακούσει κανείς; Είναι το Intel-Levono Technology Advancement Center. Ενώ υπάρχει από το 1997 και λειτουργεί κανονικά δεν έχει κάν web site. Η Intel μάλιστα δείχνει υπερδραστήρια το τελευταίο διάστημα σ'αυτόν τον τομέα.

Link to comment
Share on other sites

O τύπος συνεχίζει σήμερα για το θέμα:

http://www.eweek.com/article2/0,1759,1854645,00.asp?kc=EWRSS03119TX1K0000594

Σε ερώτημα που έγινε στο εκπρόσωπο τύπου της Intel για το θέμα ή απάντηση ήταν <<Δεν σχολιάζουμε για projects που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, και στα οποια μπορεί να συμμετέχουμε, μπορεί και όχι>> :017:

Στην συνέχεια η Πυθία εεε...ο εκπρόσωπος τύπου της Intel δήλωσε πως 43 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο στηρίζουν την υποδομή τους στον Itanium. Φυσικά αυτές οι εταιρίες ενδιαφέρονται πρωτίστος για το software, δηλαδή το OpenVMS. Αν το OpenVMS έτρεχε σε Z80 αυτόν θα αγόραζαν. Και το λειτουργικό δεν είναι επιτυχία της Intel.

Γενικότερα πάντως το μέλλον του chip είναι μάλλον ασαφές. Αν η φημολογία επαληθευτεί, και το OpenVMS στα υπόγεια της HP τρέχει ήδη σε Opteron, μάλλον ο Itanium δεν έχει κανένα μέλλον. Πράγμα το οποίο εν μέρει θα μας βγει σε καλό αφού ένα μέρος της τεχνολογίας του θα φτάσει συντομότερα και φτηνότερα σε εμάς.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι η ΗΡ το παίζει σε διπλό ταμπλό με τους Itanium και τους Opteron ή κάνω λάθος? Ωραία συμμαχία.

Φαντάζομαι και στα... υπόγεια της Intel τρέχουν το OpenVMS σε Xeon.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι η ΗΡ το παίζει σε διπλό ταμπλό με τους Itanium και τους Opteron ή κάνω λάθος? Ωραία συμμαχία.

Φαντάζομαι και στα... υπόγεια της Intel τρέχουν το OpenVMS σε Xeon.

H HP τα έχει κάνει θάλασσα. Και θα το πληρώσει ακριβά αυτό στο τέλος. Δεν νομίζω πως η Intel έχει πρόσβαση στα sources του VMS. Και αν πάει ποτέ το VMS σε x86, δεν θα πάει ποτέ σε Intel γιατί η κοινότητα του OpenVMS την έχει στην μπούκα. Την θεωρεί υπεύθυνη (όχι αδίκως) για τον ιδιαίτερα πρόωρο θάνατο του Alpha προς ώφελος του Itanium αλλά και για την αποτυχία της να προωθήσει τον Itanium στην αγορά, παρόλο που είναι κλάσσεις ανώτερο chip από τους x86.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Στον dual-core Ιtanium Montecito η Ιntel αποσυρει υποστηριξη για x86 εντολες.

http://www.theregister.com/2006/01/20/intel_swope_riddle/

Aυτο τελικα γινεται μονο για να πεσει η καταναλωση των Watt ή να ειμαστε αισιοδοξοι και να περιμενουμε κατι καλυτερο ?

Link to comment
Share on other sites

To x86 instruction layer δεν χρειάζεται πια αφού ο x86 software emulator είναι γρηγορότερος, πιο ευέλικτος στην συντήρηση του και φτηνότερος.

Το chip είναι καλό αλλά δεν πουλάει. Η intel άργησε πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.