Candyman1442169163 Ιούνιος 4, 2007 Author #21 Ιούνιος 4, 2007 ετσι και αλλιως 2 δισκους πηρα γιατι να μην τους κανω raid 0εχω να χασω τιποτα?οτι και να παρω κερδος ειναιΆμα χτυπήσει ο ένας δίσκος χάνεις δεδομένα και από τους δύο. Πως σου φαίνεται αυτό;Το cluster size / stripe size που ανέφερε ο panoc δεν εξαρτάται από το μέγεθος του δίσκου αλλά κυρίως από το μέγεθος των αρχείων που θα αποθηκεύσεις στο δίσκο. Με διαφορετικά stripe sizes έχεις διαφορετική συμπεριφορά από το RAID με μεγάλα stripe size να ευνοούν τα βίντεο και μικρότερα stripe sizes να ευνοούν το access time.Κι αν εγώ θέλω να έχω επιδόσεις και σε μεγάλα αρχεία και σε μικρά (access time) να υποθέσω ότι πρέπει να πάω σε ράπτορς με stripe size ανάλογο για μεγάλα αρχεία ώστε να έχω καλή ταχύτητα σε μεγάλα αρχεία και στα μικρά θα αναλαμβάνει το γρήγορο access time των Raptor?Εχω μια απορία όμως. Στο άρθρο που παραθέτω στην 1η σελίδα, το τεστ έδειξε σχεδόν μηδαμινές διαφορές. Μηδαμινές ή σχεδόν τέλος πάντων.ΑΥΤΟ πως γίνεται; Δεν είναι απαράδεκτο; Κι εμένα η λογική μου λέει ότι δεν μπορεί να είναι τόσο μικρές οι διαφορές έναντι ένός non-Raid συστήματος...Ανεξάρτητως της ηλικιας του άρθρου, την ηλικία των controllers ή την τεχνολογία των δίσκων.. Μιλάμε για το 2004 όχι για το 1997 π.χ. Δεν φαίνεται σε κανέναν τραγικό (εκτός από εμένα) τα αποτελέσματα των μετρήσεων;Ο backgroundman που πόσταρε πριν, μίλησε για διαφορά από 43mb/s σε 50mb/s. Right?Εγώ δεν έχω raid και δεν γίνεται να φορμάρω το pc για να κάνω συγκριτικά (που αν μπορούσα πολύ θα ήθελα να δω τι γίνεται και αν υπάρχουν διαφορές που αξίζουν). Κάποιος όμως που το έκανε (backgroundman) είδε τις παραπάνω διαφορές. Το anandtech λέει ότι διαφορές -αν υπάρχουν- είναι αμελητέες.Από την άλλη κάποιοι που έχουν raid μιλάνε για μεγάλες ή έστω αισθητές διαφορές σε απόδοση...ΠΟΙΟΣ έχει δίκιο τελικά;
madg1442169081 Ιούνιος 4, 2007 #22 Ιούνιος 4, 2007 candyman, εγω ειδα διαφορες και αρκετα αξιολογες μπορω να πω απο εναν raptor μονο του σε δυο raptor raid 0,το μονο που μενει ειναι να το κανεις και να το δεις και μονος σου :003: ανεπιφυλακτα :003:
bfc_xxx Ιούνιος 4, 2007 #23 Ιούνιος 4, 2007 Εγω πριν λίγο καιρο καταργησα το raid-0 που ειχα στο βασικό μου σύστημα και εχω δει τις επιδόσεις να πέφτουν κατακόρυφα ειδικά όταν ξεκινάνε τα XP. Απο την άλλη αισθάνομαι πιο σίγουρος όσον αφορα τα δεδομενα μου γιατι και σε περίπτωση που δε ξεκινάνε τα XP μπορω να βάλω το δίσκο μου σε άλλο σύστημα και να πάρω τα αρχεία μου κατι που με το raid-0 είναι αρκετα δύσκολο.
tristeno1416003162 Ιούνιος 4, 2007 #24 Ιούνιος 4, 2007 Οι διαφορές είναι όπως τις λέει ο anand. Σε καθημερινή χρήση και στην πλειονότητα των χρηστών οι διαφορές είναι ελάχιστες - σε τέτοιο βαθμό που να μην είναι σχεδόν αντιληπτές.Για κάποιους άλλους όμως που ο χρόνος είναι χρήμα και το είδος της εργασίας (εφαρμογές που χρησιμοποιούν κτλ) μπορεί να εκμεταλλευτεί τα ειδικά χαρακτηριστικά του RAID (και δεν μιλάμε φυσικά για RAID 0) οι διαφορές δικαιολογούν την χρήση του.
yanni Ιούνιος 4, 2007 #25 Ιούνιος 4, 2007 ΠΟΙΟΣ έχει δίκιο τελικά;Ξέρω άτομο που θα σου ζήταγε να ζητήσεις συγχώρεση για αυτό που έγραψες!!! :077: Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.Η αλήθεια είναι ότι μπορεί και οι δύο να έχουν δίκιο. Διαφορετικά συστήματα, διαφορετική μεθοδολογία και διαφορετικό στην τελική το ζητούμενο από το RAID. Απλά να σου απαντήσω σε ένα ερώτημά σου ποιο πάνω, ότι γενικά το dual channel δεν προσφέρει πάνω από 5-10% επιπλέον επιδώσεις κατά μέσο όρο.
Candyman1442169163 Ιούνιος 4, 2007 Author #26 Ιούνιος 4, 2007 Λίγο Offtopic: Καλή φάση madq, αλλά δεν το ρισκάρω. Προτιμώ την σιγουριά των single drive. Φοβάμαι μην χτυπήσει κανάς δίσκος και τρέχω... Είμαι και ολίγον τι γκαντέμης με το hardware. Πέρα από την θεωρία όμως, κάντε κανα benchmark ρε παιδιά να δούμε σήμερα τι γίνεται... Οι διαφορές είναι όπως τις λέει ο anand. Σε καθημερινή χρήση και στην πλειονότητα των χρηστών οι διαφορές είναι ελάχιστες - σε τέτοιο βαθμό που να μην είναι σχεδόν αντιληπτές.Για κάποιους άλλους όμως που ο χρόνος είναι χρήμα και το είδος της εργασίας (εφαρμογές που χρησιμοποιούν κτλ) μπορεί να εκμεταλλευτεί τα ειδικά χαρακτηριστικά του RAID (και δεν μιλάμε φυσικά για RAID 0) οι διαφορές δικαιολογούν την χρήση του. Tristeno: Συμφωνώ ως επί το πλείστον και επί της ουσίας. Γι'αυτό άνοιξα και το thread, να δώ τι λένε και οι πιο έμπειροι από εμένα με τo RAID-0. Ξέρω άτομο που θα σου ζήταγε να ζητήσεις συγχώρεση για αυτό που έγραψες!!! John dr. Τι εννοείς ακριβώς mate, δεν κατάλαβα...; Για το ποσοστό επί τοις % λές; Εντάξει το dual channel δίνει κι αυτό λίγο στις επιδόσεις ποσοστιαία. Το SLi ας πούμε δίνει κάτι παραπάνω (μιλάω εκ πείρας)... Απλά γενικώς πιστεύω ότι η σύγκριση ήταν ελαφρώς άτοπη. Κάθε τεχνολογία έχει διαφορετικά ποσοστά κέρδους επιδόσεων... Ναι; Το θέμα όμως είναι το Raid-0... Το ποστ του φίλου bfc_xxx θα το σχολιάσεις σχετικά αν θες; Εγώ πάντως έχω μπλέξει με αυτό το thread... Εγω πριν λίγο καιρο καταργησα το raid-0 που ειχα στο βασικό μου σύστημα και εχω δει τις επιδόσεις να πέφτουν κατακόρυφα ειδικά όταν ξεκινάνε τα XP. Απο την άλλη αισθάνομαι πιο σίγουρος όσον αφορα τα δεδομενα μου γιατι και σε περίπτωση που δε ξεκινάνε τα XP μπορω να βάλω το δίσκο μου σε άλλο σύστημα και να πάρω τα αρχεία μου κατι που με το raid-0 είναι αρκετα δύσκολο.
madg1442169081 Ιούνιος 4, 2007 #27 Ιούνιος 4, 2007 εχουμε εδω benches με raid 0 αν θες να συγκρινεις http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=32865
yanni Ιούνιος 4, 2007 #28 Ιούνιος 4, 2007 Το offtopic σχόλιο άστο. Όσο για το post του bfc_xxx δεν λέει κάτι το άγνωστο. Χαμηλότερες επιδώσεις, μεγαλύτερη αξιοπιστία.Από εκεί και πέρα ένας δίσκος μπορεί να χαλάσει και όταν είναι σε RAID διάταξη και όταν είναι μόνος του. Και όταν έχει 200GB ψιλό άχρηστα δεδομένα και όταν έχει 1 αρχείο 200kb ιδιαίτερα κρίσιμο όσον αφορά το περιεχόμενό του.Άλλωστε όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον εξωτερικό δίσκο. Διότι και RAID-1 να έχεις, αν κάνει "MΠAM" το PSU.....
Candyman1442169163 Ιούνιος 4, 2007 Author #29 Ιούνιος 4, 2007 Το offtopic σχόλιο άστο.Γιατί; Δεν ισχύει αυτό που είπα; Αναφέρεται και στο άρθρο του anandtech αυτό.Όσο για το post του bfc_xxx δεν λέει κάτι το άγνωστο.Γιατί; Το άτομο είπε ότι με RAID-0 είχε χειρότερες επιδόσεις. Αυτό είναι λογικό; Αν ναι, τότε πάσοΧαμηλότερες επιδώσεις, μεγαλύτερη αξιοπιστία.Συγνώμη, με το RAID-1 δεν έχουμε ασφάλεια; Το RAID-0 προσφέρει τίποτε άλλο εκτός από επιδόσεις;
panoc Ιούνιος 4, 2007 #30 Ιούνιος 4, 2007 [QUOTΕ]Γιατί; Το άτομο είπε ότι με RAID-0 είχε χειρότερες επιδόσεις. Αυτό είναι λογικό; Αν ναι, τότε πάσο Εγω πριν λίγο καιρο καταργησα το raid-0 που ειχα στο βασικό μου σύστημα και εχω δει τις επιδόσεις να πέφτουν κατακόρυφα ειδικά όταν ξεκινάνε τα XP. Απο την άλλη..... εγω παντως το αντιθετο καταλαβαινω, οτι ειχε καλυτερες επιδοσεις με το raid και χειροτερες τωρα... [Συγνώμη, με το RAID-1 δεν έχουμε ασφάλεια; Το RAID-0 προσφέρει τίποτε άλλο εκτός από επιδόσεις; φυσικα και οχι, παντα ομως μπορεις να εχεις ενα 0+1 και αν εχεις και linux:049: μπορεις να κανεις απλα παπαδες με το software raid του...
Candyman1442169163 Ιούνιος 4, 2007 Author #31 Ιούνιος 4, 2007 panoc: Καλά διάβασα τέσσερεις φορές το ποστ του bfc_xxx.. Μα την Παναγία. Τέσσερεις ! ! ! Και κατάλαβα 4 φορές ΛΑΘΟΣ πράγμα!!! Πρέπει να κόψω τα ναρκωτικά. Συμφωνώ για raid 0+1, αλλά χάνεις χωρητικότητα. Θα μου πεις "ε ρε φίλε, δεν μπορείς να τα έχεις όλα". Σωστά. Κοίταξα επίσης και τις μετρήσεις σε raid-0 με ραπτορς στο ανάλογο thread μας εδώ. Διαπίστωσα ότι περίπου 240mb/s φτάνουν σε burst και περί τα 140-150mb/s σε μέση διαμεταγωγή οι 36άρηδες raptor. Έκανα μια μέτρηση από περιέργεια στο δικό μου pc. Ο δίσκος προφανώς δεν είναι σε raid και το τεστ έγινε και στα δύο modes δίνοντας ακριβώς ίδια αποτελέσματα. Μεγάλη διαφορά βλέπω όχι τόσο σε burst, όσο στην μέση διαμεταγωγή data. Επίσης είχα 5% CPU utilization έναντι 2% των RAID-0 συστημάτων. Στοιχεία του δίσκου φαίνονται στο screenshot, και του pc μου στο signature.
panoc Ιούνιος 4, 2007 #32 Ιούνιος 4, 2007 τα 240ΜΒ ειναι απο 4 δισκους 36 σε raid0 για τους 36αρηδες με τα 8ΜΒ ενα πιο ρεαληστικο νουμερο για 2 δισκους ειναι περιπου τα μισα μια και μονοι τους ΔΕΝ ειναι πιο γρηγοροι απο το δισκο που διαθετεις εσυ (οχι τουλαχιστον οι δικοι μου 36αρηδες). οι 74ρηδες ειναι σαφως πιο γρηγοροι.καπου τοσα ποιανω και εγω με τους 4 στο software σε linux, κοιτα εδω http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showpost.php?p=318767&postcount=17 και οπως διαπιστωνεις ουδεποτε αγαπησα το raid του nf4, αλλα και οι δικοι μου δισκοι ειναι πιο αργοι απο αυτους που κυκλοφορουν τωρα (οχι κατα πολυ αλλα ειναι)
Candyman1442169163 Ιούνιος 4, 2007 Author #33 Ιούνιος 4, 2007 Χμ.. πιο γρήγορα σε software raid;Μάλιστα... Τελικά εγώ αν κάνω RAID θα πάω πάνω από 250mb/s σε burst; Και τι μέση διαμεταγωγή μπορώ να περιμένω κατ'εκτίμηση; Υ.Γ. Ο δεύτερος δίσκος μου είναι Baraccuda 7200rpm SATA2 160gb 8mb cache. Είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον WD (λίγο πιο αργός).
panoc Ιούνιος 4, 2007 #34 Ιούνιος 4, 2007 πιο γρηγορο απο το nf4 οχι ομως απο τα uli και τα intel....για τις ταχυτητες που μπορεις να αναμενεις εαν κανεις raid δε μπορω να παρω το βαρος να αναφερω καθοτι πολυ πιθανο να πεσω εξω ειτε προς τα πανω ειτε προς τα κατω.γνωμη μου?εαν καποιον δεν τον ενδιαφερει η ταχυτητα που φορτωνει μια εφαρμογη η δε κανει επεξεργασια μεγαλων αρχειψν multimedia το raid δεν ειναι τοσο σημαντικο.εγω ο εχω μονο στο κυριο συστημα απλα για να φορτωνει γργηορο ρα το λειτουργικο και να μη χανω καρε σε video.με τους νεους δισκους να ειναι απλα ταχυτατοι (οi 500αρηδες samsung μου πιανει στο hdparm 82ΜΒ/s) μονο εαν καποιον τον ενδιαφερει το απολυτο παει για raid κατι ας πουμε σαν το sli με 8800 GTX για αναλυση 1280Χ1024...σε καθε περιπτωση ενα raid 1 για καθημερινη χρηση ειναι καλυτερη λυση, αλλιως εαν τα θελουμε ολα και εχουμε και φραγκα 0+1.
tristeno1416003162 Ιούνιος 4, 2007 #35 Ιούνιος 4, 2007 Έχω αρχίσει να ξανασκέφτομαι την χρησιμότητα του 1 (το 0 είναι κατεργημένο εδώ και μια δεκαετία).Το σκεπτικό για το 1 είναι:1) Επειδή οι δίσκοι βρίσκονται κοντά, αν γίνει κάτι "χοντρό" τα έχασες τα δεδομένα έτσι και αλλιώς2) Κρατώντας ένα backup μια φορά την ημέρα σε έναν άλλο δίσκο αφενός δεν τον καταπονείς με το να τον έχεις και αυτόν να λειτουργεί συνεχώς κάνοντας mirroring, (οπότε μειώνεις τις πιθανότητες αστοχίας υλικού), αφετέρου μπορεί να την γλιτώσει από κάποια μεγάλη ζημιά του κεντρικού συστήματος3) Η χρησιμότητα του 1 είναι βασικά η αδιάλλειπτη λειτουργία. Δεν μου χρειάζεται πια, όπως δεν νομίζω ότι χρειάζεται στο 99% των χρηστών.
panoc Ιούνιος 4, 2007 #36 Ιούνιος 4, 2007 1. σιγουρα εχεις δικιο, αλλωστε κανενα back up δεν ειναι ασφαλες οταν δεν υπαρχει σε τουλαχιστον 2 διαφορετικα εμσα σε 2 διαφορετικες τοποθεσιες.2. εμπιπτει στο 1.3. αυτος ειναι ο βασικος στοχος του 1, και αυτο επιζητουν πολλοι χρηστες οπως εγω, εαν παθει ακτι ο δισκος να συνεχισω να δουλευω σα να μη συνεβει τιποτα μεχρι να μου τον αντικαταστησουν η να αγορασω νέο, ουτε παλι φορματ ουτε εγκαταστασεις ουτε τιποτα, ουτε καν image.παραλληλα ομως προσφερει και ενα backup δεδομενων λογω της φυσης του.*Σημειωση, το raid 1 δεν προσφερει ΚΑΜΙΑ ασφαλεια από λαθος κινησεις του χρηστη, ειναι καθαρα μονο για hardware failure και γιαυτο ακριβως το λογο πρεπει παντα να εχουμε ενα backup των αρχειων μας σε αλλο μεσο σε αλλο χωρο (δηλαδη οχι μεσα στο pc)
backgroundman Ιούνιος 5, 2007 #37 Ιούνιος 5, 2007 Κατα βάση το μεγαλύτερο bottleneck στα pc βρίσκεται στο σκληρό δίσκο. Αν μπορέσεις να αυξήσεις, έστω και λίγο την απόδοση του σκληρού δίσκου, βλέπεις αισθητές διαφορές στη καθημερινή χρήση. Αυτό προσπαθείς να κάνεις με το RAID-0. Απο την άλλη θυσιάζεις την ασφάλεια των δεδομένων σου (αν και εμένα 3 δίσκοι που μου έχουν σκάσει ήταν εκτός RAID 0 και οι 3).Τα διάφορα benchmark για τους σκληρούς δίσκους δε σε βοηθάνε καθόλου για να υπολογίσεις την αύξηση ή τη μείωση των επιδόσεων που θα έχεις στη καθημερινή χρήση. Ενα παράδειγμα είναι οτι αν σε RAID-0 βάλεις πολύ μικρό stripe-size (16K-32K) τότε τα benchmarks θα δείξουν μεγάλη αύξηση των επιδόσεων, που στη καθημερινή χρήση δεν έχεις.Όταν έκανα RAID-0 για πρώτη φορά, αμέσως είδα αισθητές διαφορές στην απόδοση. Μειώθηκε ο χρόνος εκκίνησης του λειτουργικού, μειώθηκε ο χρόνος εκκίνησης των εφαρμογών, γενικά το pc ήταν πιο άνετο στη καθημερινή δουλειά.Το RAID-0 δεν είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις επιδόσεις και να το αισθάνεσαι. Το πρώτο που μπορείς να κάνεις αν έχεις πολλούς δίσκους (πάνω απο 1) είναι να βάλεις το pagefile των windows σε άλλο δίσκο απο τα windows. Επιπλέον μπορείς να εγκαταστήσεις "βαριές" εφαρμογές σε άλλο δίσκο απο αυτόν που έχεις το λειτουργικό για να εκκινούν πιο γρήγορα. Μπορείς να κάνεις defrag (sort-by-name) στο δίσκο που έχεις τα windows, γιατι μόλις εκκινούν τα παράθυρα διαβάζουν τα dll με αλφαβιτική σειρά.Την αύξηση 16% στην αντιγραφή ενός μεγάλου αρχείου την πέτυχα με ποιο αργούς δίσκους που ήταν σε RAID-0. Όταν αυξάνεις 16% την απόδοση του ποιο κρίσιμου πράγματος στο pc για μένα είναι μεγάλη υπόθεση. Για αυτό είπα οτι τα 7MB/s παραπάνω για μένα είναι κρίσιμο. Επιπλέον όταν έχεις "βαριές" εφαρμογές (MatLAB,LabView,Corel,....) τότε αν τις έχεις σε RAID-0 και το λειτουργικό σε άλλο δίσκο τότε μειώνεις στο ελάχιστο το χρόνο εκκίνησης και λειτουργίας της εφαρμογής (επίσης κρίσιμο). Όταν δουλεύεις με μεγάλα αρχεία ή με πολλά μικρά αρχεία τότε επίσης έχεις αισθητή αύξηση των επιδόσεων με αποτέλεσμα να κάνεις τη δουλειά σου πιο γρήγορα.Δε θεωρώ οτι το RAID-0 είναι ξεπερασμένο για desktop συστήματα. Είναι για servers και μεγάλα workstations, αλλα για μικρά workstations και desktop pcs θεωρείτε μια εύκολη και σχετικά φτηνή λύση αύξηση των επιδόσεων. Προφανώς και η λύση του RAID-0 είναι μόνο για αύξηση των επιδόσεων και όχι για διασφάλιση των δεδομένων σου, οπότε θα πρέπει να το χειρίζεσαι αναλόγως.Τέλος στην αύξηση των επιδόσεων παίζει καθοριστικό ρόλο ο raid-controller. Ένας απο τους γρηγορότερους controllers είναι οι ICH της Intel που έχει στα chipset της. Έχω δοκιμάσει τον ICH5R και ήταν πολύ γρήγορος και σταθερός.Οι μετρήσεις που έκανα είναι σε NF4.
tristeno1416003162 Ιούνιος 5, 2007 #38 Ιούνιος 5, 2007 Προφανώς και η λύση του RAID-0 είναι μόνο για αύξηση των επιδόσεων και όχι για διασφάλιση των δεδομένων σου, οπότε θα πρέπει να το χειρίζεσαι αναλόγωςΓια αυτό υποστηρίζω ότι δεν είναι ούτε για οικιακά συστήματα.
tristeno1416003162 Ιούνιος 5, 2007 #39 Ιούνιος 5, 2007 Το offtopic σχόλιο άστο. .....:082: Δύσκολο να σε καταλάβει ο κόσμος.
JimmyFox Ιούνιος 5, 2007 #40 Ιούνιος 5, 2007 Για αυτό υποστηρίζω ότι δεν είναι ούτε για οικιακά συστήματα.Αυτό ακριβώς κάνει το RAID (software) ιδινικό για οικιακά συστήματα που οι χρήστες τους θέλουν επιδόσεις.Χωρίς χρηματικό κόστος αυξάνουν τις επιδόσεις τους.Όσον αφορά την ασφάλεια, τα οικιακά PC δεν περιέχουν και τα μυστικά έγγραφα του κράτους. Τίποτα δεν υπάρχει που δεν μπορεί να ανακτηθεί/αντικατασταθεί.__Την εποχή των μητρικών με 4-6-8 SATA ports και των 8-10 USB ports θεωρώ λάθος να μιλάμε για "ασφάλεια" στα δεδομένα που θυσιάζεται για χάρη των επιδόσεων. Μπορείς να βάλεις ένα σωρό δίσκους (SATA/USB) στους οποίους κρατάς εύκολα backup).Το RAID-0 θα σου δώσει επιδόσεις εκεί που μπορεί να δώσει (διαμεταγωγή, και όχι access time) και εκεί που εσύ επιλέγεις να πάρεις (μεταφορά μεγάλων αρχείων, Loading time).Δεν σου κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ (τον RAID controller τον έχεις ήδη πληρώσει στην τιμή της μητρικής) και δεν χάνεις ούτε από χώρο).Η ασφάλεια επιτυγχάνεται κατά πρώτο λόγο με την επιλογή1) αξιόπιστων δίσκων (όσο αυτό είναι δυνατό)2) αξιόπιστου RAID controllerκαι κατά δεύτερο λόγο με συχνό (ή όχιμ ανάλογα τις απαιτήσεις) backup σε έναν δευτερέυοντα δίσκο οποίος (κατά προτίμηση) δεν θα είναι καν συνδεδεμένος με τη μητρική.Ένας εξωτερικός δίσκος θα σου παρέχει καλύτερη ασφάλεια και από άποψη αστοχίας υλικού (αφού θα δουλεύει μόνο όταν κάνεις backup) και από άποψη redudancy.Στον εξωτερικό (ή όχι αμα δεν θες) μπορείς κάλλιστα να φυλάς εκτός των ξεχωριστών αρχείων (πχ Documents, άλλα σημαντικά αρχεία), και ένα image του σκληρού που δουλεύεις το OS αν βαριέσαι να το ξαναστήσεις (προσωπικά δεν κρατάω, βρίσκω ευκαιρεία να κάνω φρέσκια/καθαρή εγκατάσταση).Τα οφέλη του RAID-0 είναι ξεκάθαρα και μη αμφισβιτήσιμα:1) Ταχύτερη διαμεταγωγή μεγάλων αρχείων2) Χαμηλότερος απαιτούμενος χρόνος φόρτωσης λειτουργικού/παιχνιδιών/βαριών εφαρμογών (αλλά και ξεφόρτωμα)3) Αισθητή μειώση encoding ταινιών και συμπίεσης αρχείων (αφού το κομμάτι αρχείου που συμπιέζεται κάθε στιγμή φρενάρεται λιγότερο από τη χαμηλή σε σχέση με τον επεξεργαστή/μνήμη ταχύτητά του)Προσωπικά έχω την εξής διάταξη:1) RAID-0 (Raptors 74GB ADFD) για εγκατάσταση λειτουργικύ και προγράμματων/παιχνιδιών (εκεί δηλαδή που θέλω ταχύτητα).2) Μονός δίσκος (Seagate 320GB) για αποθήκευση αρχείων μουσικής και εικόνας/video3) Μονός δίσκος (Seagate 320GB) για αποθήκευση προγραμμάτων/utilities/drivers4) Εξωτερικός δίσκος (Seagate 200GB) για backupΝα σημειώσω εδώ οτι αν και πήρα 2 Raptors είμαι από τους πρώτους που δήλωσαν οτι είναι ακριβοί γι'αυτό που προσφέρουν αλλά:1) ήταν ότι καλύτερο κυκλοφορούν (κυρίως για access time) για desktop οικιακά συστήματα και ήταν το μόνο που "έλειπε" από το σύστημα μου που θέλω όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις2) θεωρώ οτι αυτή η λύση (Raptors σε RAID) δίνει όντως απτές και αισθητές επιδόσεις που κάποια άλλη (πχ πανάκριβες μνήμες, αλλαγή πλατφόρμας) πολύ απλά ΔΕΝ μπορούν να μου δώσουν.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.