Jump to content


Πρόβλημα με τον SSD μου


tester21

Recommended Posts

Καλησπερα.Ξαφνικα και διχως λογο, το bios δεν βρισκει τον SSD οταν ειμαι σε AHCI mode, με το οποιο λειτουργουσε για ενα μηνα σχεδον.....Μονο αν το γυρισω σε IDE - ENHANCED τον βρισκει και κανει boot τα windows...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα.Ξαφνικα και διχως λογο, το bios δεν βρισκει τον SSD οταν ειμαι σε AHCI mode, με το οποιο λειτουργουσε για ενα μηνα σχεδον.....Μονο αν το γυρισω σε IDE - ENHANCED τον βρισκει και κανει boot τα windows...

Το ahci mode βαζει πολλα νεα καλουδια!Οποτε θα πρεπει να ξανακανεις format αν θες να παιζει κανονικα τα win!

Συμβουλη μου καντο αξιζει.

Link to comment
Share on other sites

Το λειτουργικο ηταν εγκαταστημενο, εδω και ενα μηνα στον ssd,ολα λειτουργουσαν τελεια.Και οι 3 sata σκληροι ηταν σε AHCI MODE.Εχθες κατεβασα την τελευταια εκδοση των windows 7 και την εβαλα, αντι για την 7100 την οποια λειτουργουσα τελεια, εδω και ενα μηνα.Αφου τελειωσα ολα τα install, το εκλεισα και μετα απο κανα δυο ωρες, το ανοιγω, και αναγνωριζει σε ΑHCI μονο τους 3 κλασικους σκληρους.μολις φτανει στον ssd κολαει στο search.....μολις το γυρισω σε sata-ide enhanced, ολα δουλευουν ρολοι..Βεβαια εχασα παρα πολυ σε επιδωσεις.....

Μολις το ξαναγυρισω σε AHCI MODE ο sata δεν αναγνωριζεται και δεν μπορω να κανω boot.Εβαλα windows εναν sata δισκο, σε ahci παντα, μπηκα στα windows και συνδεσα τον ssd.Τα windows 7 τον βρηκαν και τον εγκατεστησαν, ομως σε reboot, στο bios δεν τον βρισκει παλι κολλαει.......

Link to comment
Share on other sites

Μήπως έκανες κανένα BIOS update στην μητρική σου ή στον SSD, διότι από την στιγμή που λες ότι κολλάει στο BIOS κατά το BOOT ή φταίει ο SSD ή η μητρική. Δεν χρειαζόταν να κάνεις κανένα format ή να κατεβάσεις κάποια έκδοση των windows.

Clear CMOS δοκίμασες μήπως πείραξες καμιά επιλογή, ακόμα και άσχετη με δίσκους, η οποία να επηρεάζει μόνο τον SSD? Αλλαγή καλωδίου δοκίμασες? Αλλαγή υποδοχής SATA?

Link to comment
Share on other sites

Ο ssd ειχε προβλημα....αντικατασταθηκε με καινουριο απο την εγγυηση του πλαισιου!!!!

Τωρα λειτουργουν ολα οκ οπως και στην αρχη.

Παρεπιπτοντως, ο εν λογω σκληρος υποστηριζει την λειτουργια trim των Windows 7.Ξερει κανεις αν ειναι ενεργοποιημενη αυτοματα?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι είδηση. Μέχρι τώρα, δεν υποστηριζόταν το trim των Windows 7, αλλά με πρόγραμμα, γινόταν κάτι ανάλογο, αλλά με πολλά προβλήματα.

Καλό είναι να μην τρέξεις κανένα πρόγραμμα και να αφήσεις τα Windows 7 να εφαρμόσουν το trim.

Επίσης, μήπως έκανες τίποτα hdderase ή μήπως έτρεξες κανένα trim στον προηγούμενο δίσκο σου?

Καλό είναι να το ξέρουμε, ώστε να μην κάνουν το ίδιο άλλοι.

Link to comment
Share on other sites

Το trim προετοιμάζει για εγγραφή block όπου οι περισσότερες κυψέλες του περιέχουν δεδομένα που δεν αντιστοιχούν σε καταχωρημένες στο mft εγγραφές.

Οι SSD δεν μπορούν να γράψουν στο ίδιο σημείο.

Έτσι γράφουν αλλού κάθε φορά που σώζουμε κάτι και αλλάζουν τη διεύθυνση του block.

Αλλά τα στοιχεία που έχουν ήδη γραφεί υπάρχουν μεν αλλά δεν αντιστοιχούν σε κάποια διεύθυνση του mft.

Ας πούμε ότι έχουν διαγραφεί, αν και αυτό δεν είναι σωστό, γιατί οι κυψέλες συνεχίζουν να είναι προγραμματισμένες.

Απλά το λειτουργικό δεν τις διαβάζει.

Οι SSD δεν μπορούν να σβήσουν παρά μόνο ολόκληρα block.

Έτσι, αν σε ένα block υπάρχουν λίγα κομμάτια γραμμένα (που αντιστοιχούν σε διευθύνσεις του mft), μεταφέρονται σε άλλο block και διαγράφεται όλο το block.

Η διαγραφή ενός block καθυστερεί αρκετά εξ αιτίας της φύσης της μνήμης flash, που δεν διαφέρει από τα στικάκια.

Έτσι για να μη γίνει η διαγραφή τη στιγμή που πάμε να γράψουμε κάτι, το λειτουργικό Windows 7 υποστηρίζει το trim, που σε συνεργασία με το firmware του SSD εφ' όσον υποστηρίζει το trim, διαγράφει όσα block δεν είναι καταχωρημένα στο mft εκ των προτέρων όταν ο δίσκος δεν δουλεύει. Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποια block έχουν και δεδομένα που ανήκουν στο mft, αλλά είναι λίγα. Αυτά τα δεδομένα αντιγράφονται σε άλλο block και μετά διαγράφεται όλο το block.

Είναι εμφανές ότι πρέπει το firmware να υποστηρίζει το trim και να έχουμε windows 7 για να λειτουργήσει.

Από όσο είδα όμως δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανείς SSD που να το υποστηρίζει.

Οι SSD με barefoot indilinx controller, υποστηρίζουν μια μορφή ανάλογη του trim αλλά τρέχοντας ένα πρόγραμμα που από ξέρω είχε προβλήματα, ιδίως στα 64bit.

Είναι λάθος όμως που το ονομάζουν trim, γιατί δεν είναι. Το trim θα αναγνωρίζεται αυτόματα από τα Windows 7, θα ενεργοποιείται και η προετοιμασία των block θα γίνεται στο background και όχι τρέχοντας κάποια στιγμή ένα πρόγραμμα.

Αλλά περιμένουμε ότι με μελλοντικό firmware θα υποστηριχθεί τόσο από το barefoot όσο και από τους νέους δίσκους της Intel G2.

Προφανώς δεν υποστηρίζεται ακόμα από τους barefoot όπως είδα από το προηγούμενο post που μιλάει για πρόγραμμα που το τρέχουμε εμείς και όχι για λειτουργία στο background σε Windows 7.

Και μην ξεχνάμε ότι οι προδιαγραφές των περισσότερων MLC flash επιτρέπουν μέχρι 5000 διαγραφές για κάθε block, ενώ το λειτουργικό γράφει συνέχεια πληροφορίες στο δίσκο στο background. Μπορείτε να το δείτε με ctr shift esc, επιλογή επιδόσεις και εκεί το κάτω κουμπί Εποπτεία πόρων... Θα ανοίξει η εποπτεία πόρων όπου αν επιλέξουμε το δίσκο θα δούμε τι διαβάζει και τι γράφει κάθε στιγμή.

Ευτυχώς το NTFS δεν σώζει συνήθως ολόκληρο το αρχείο κάθε φορά που κάνουμε save, αλλά τις περιοχές που αλλάξαμε μόνο.

Διαφορετικά, αν το λειτουργικό έσωζε κάθε τρία δευτερόλεπτα πχ ένα αρχείο 8GB όπως το pagefile sys όταν έχουμε 8GB μνήμη, θα έπρεπε να γράφεται ολόκληρο ξανά και ξανά και ο δίσκος θα χάλαγε σε ένα μήνα. Στους μηχανικούς δίσκους επιτρέπεται το overwrite, ενώ στους SSD όχι. Έτσι εξ ορισμού τα αρχεία στους SSD είναι fragmented, αλλά λόγω ακαριαίας σχεδόν αναζήτησης δεν μας ενοχλεί.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να λένε διάφοροι ότι θα υποστηριχθεί το trim, αλλά αν δεν το δω να λειτουργεί θα κρατάω μικρό καλάθι.

Δεν είναι καθόλου εύκολη η υλοποίηση του.

Αν δεν πουλιέται ένας SSD με υποστήριξη trim από την αρχή, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υποστηριχθεί με firmware update.

Προσοχή, οι διαδόσεις ότι υποστηρίζεται trim με πρόγραμμα, είναι ψευδείς.

Απλά δεν πρόκειται για trim.

Αυτό το βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα όπου αναφέρεται υποστήριξη trim με tool.

Μπούρδες.

ent added 13 Minutes and 29 Seconds later...

This allows us to take advantage of manual TRIM commands with native Windows 7 support to be added in the future.

Τι είναι οι trim εντολές και η μελλοντική υποστήριξη Windows 7?

Το trim είναι λειτουργία των Windows 7 που φτιάχτηκε από τη Microsoft και της ανήκει. Το trim ή υποστηρίζεται και παίρνει έγκριση από τη Microsoft ή όχι.

Οτιδήποτε διαφορετικό είναι απάτη.

Link to comment
Share on other sites

Τι είναι οι trim εντολές και η μελλοντική υποστήριξη Windows 7?

Το trim είναι λειτουργία των Windows 7 που φτιάχτηκε από τη Microsoft και της ανήκει. Το trim ή υποστηρίζεται και παίρνει έγκριση από τη Microsoft ή όχι.

Οτιδήποτε διαφορετικό είναι απάτη.

Είσαι σίγουρος για αυτά που λες; Πρώτη φορά ακούω ότι το trim φτίαχτηκε από την Microsoft για τα windows 7 και παίρνει έγκριση από την MS...

http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM_%28SSD_command%29

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.