Jump to content



NVIDIA Optimus


mariosalice

Recommended Posts

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το βασικό λειτουργικό που χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος στους υπολογιστές του, τα Windows της Microsoft, δεν υποστήριζαν δύο διαφορετικούς οδηγούς για GPUs. Τα Windows 7 δεν έχουν αυτό τον περιορισμό και επέτρεψαν στη Nvidia να μας δώσει το Optimus.

Το Optimus είναι μια τεχνολογία της Nvidia που δίνει τη δυνατότητα στις κάρτες γραφικών της Nvidia να κλείνουν εντελώς τη λειτουργία τους, ώστε να μην καταναλώνουν καθόλου ρεύμα και να μπαίνουν σε λειτουργία αυτόματα, σε όσες εφαρμογές χρειαζόμαστε δυνατή GPU. Η λειτουργία αυτή είναι προγραμματιζόμενη ανάλογα με τις επιθυμίες μας, στηρίζεται σε ήδη υπάρχοντα προφίλ, και γίνεται αυτόματα, χωρίς να κάνουμε log off, χωρίς να πατάμε κουμπιά για αλλαγή GPU και αόρατα, με τρόπο που δεν γίνεται αντιληπτή η μετάβαση από τη μια GPU στην άλλη. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε χαμηλή κατανάλωση από τη λειτουργία της CPU/GPU, χωρίς να χάνουμε τις ενισχυμένες δυνατότητες μιας ξεχωριστής ισχυρής αλλά και πιθανότατα ενεργοβόρας GPU.

Το παρόν

Η Nvidia αγόρασε από την Intel δικαιώματα ώστε το Optimus να υποστηρίξει συγκεκριμένους επεξεργαστές που είναι οι Arrandale Core i3, Core i5, Core i7, Penryn Core 2 Duo και Pine Trail Atom N4xx. Το Optimus δεν υποστηρίζει desktop υπολογιστές, αλλά μόνο φορητούς, με τις mobile GPUs next-gen Ion, Geforce M, 200M και 300M της Nvidia. Η AMD δεν έχει ανάλογη δυνατότητα προς το παρόν, ενώ η Apple ξεκίνησε πρόσφατα να υποστηρίζει με δική της τεχνολογία τους δικούς της υπολογιστές (η Apple χρησιμοποιεί αποκλειστικά κάρτες γραφικών της Nvidia). Ο πρώτος φορητός υπολογιστής που υποστηρίζει το Optimus είναι ο UL50Vf της Asus.

Το μέλλον

Δεν ανακοινώθηκε αν η συμφωνία υποστήριξης του Optimus από τους επεξεργαστές της Intel περιλαμβάνει και τους αναμενόμενους Sandy Bridge, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η Intel δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο στην Nvidia. Αυτό σημαίνει ότι οι φορητοί υπολογιστές με Optimus θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα ανταγωνισμό από τους Sandy Bridge. Οι ενσωματωμένες δυνατότητες GPU των Sandy Bridge, για χρήση σε φορητούς, είναι αρκετές ώστε να εξουδετερώσουν το πλεονέκτημα των σημερινών Arrandale/Atom/Penryn με Nvidia GPU και Optimus.

Η τεχνολογία optimus, μας δείχνει το δρόμο για τη συνύπαρξη επεξεργαστών με ενσωματωμένες δυνατότητες GPU και ξεχωριστών καρτών γραφικών, σε φορητούς αλλά και σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Σε ένα ιδανικό κόσμο, με φιλοσοφία PC, θα επιλέγαμε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών απο διαφορετικές εταιρίες και τη δουλειά του optimus θα την έκανε το λειτουργικό. Τα πράγματα όμως δεν είναι απλά. Στο απώτερο μέλλον, οι μεν Intel και AMD θα μπορούν να αναπτύξουν ανάλογη τεχνολογία με το Optimus, ώστε να υποστηρίξουν τις δικές τους κάρτες γραφικών, τόσο σε φορητούς όσο και σε επιτραπέξιους υπολογιστές, ενώ η Nvidia θα εξαρτάται πάντα από το αν θα της επιτραπεί κάτι τέτοιο από τους κατασκευαστές επεξεργαστών. Σε ένα θέμα τόσο σημαντικό όσο η κατανάλωση ενέργειας, θα έπρεπε να υπάρχουν κοινές προδιαγραφές και υποχρεωτική υποστήριξη σε επίπεδο λειτουργικού.

Βίντεο

Το hardwarecanucks μας παρουσιάζει το νέο UL50VF Notebook της ASUS με τεχνολογία Optimus.

Περισσότερα ...

http://www.nvidia.com/object/optimus_technology.html

http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/31146-nvidia-optimus-technology-video-review.html

http://www.nvidia.com/object/LO_optimus_whitepapers.html

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1591076/nvidia-transforms-switchable-graphics-optimus

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1601521/apple-shafts-nvidia-amd-employees

Link to comment
Share on other sites

Έχει πλάκα πως η... κακιά Intel έδωσε την δυνατότητα στην NVidia να ολοκληρώσει το Optimus. Η Intel δεν είπαμε ότι θέλει το κακό της Nvidia; Παράξενο!

Κατά την γνώμη μου το Optimus ήταν ότι καλύτερο έχει δώσει η Nvidia το τελευταίο χρονικό διάστημα και βέβαια πολλά laptops θα καταλήξουν με Nvidia gpus χάρη σε αυτό. Η Intel πάντως αμφιβάλλω να αντιταχθεί στην χρήση του Optimus στην Sandy Bridge πλατφόρμα. Αυτή που μπορεί τελικά να μην το χρησιμοποιήσει καθόλου είναι η Apple η οποία χρησιμοποιεί δικιά της ανάλογη τεχνολογία και δεν κάνει καθόλου χρήση του Optimus. Μάλιστα αυτή η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί από πρώην υπαλλήλους της AMD που πλέον δουλεύουν για την Apple. Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλούς στην υπόθεση ότι μελλοντικά μπορεί να δούμε Apple ηλεκτρονικούς υπολογιστές με AMD chips. Αν αυτό συμβεί θα είναι άλλο ένα θετικό της εξαγοράς της ATI από την AMD αφού χωρίς την ATI η AMD δεν θα μπορούσε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα (cpu,gpu,chipset).

Τέλος την αξία του Optimus επιβεβαιώνει και η κίνηση της AMD να σπεύσει να ανακοινώσει ότι ετοιμάζει και η ίδια κάτι ανάλογο του Optimus.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.