Jump to content



Το Corsair πέθανε, και τώρα τι;


Recommended Posts

Χαιρετώ,


Χαρούμενος κάτοχος ενος Corsair HX620 (oem seasonic) από το 2008, είχα την πολύ κακή συνήθεια όταν ήταν να μην χρησιμοποιήσω το pc για κάμποσες ώρες (ύπνος, δουλειά, βόλτες έξω), να βγάζω το πολύμπριζο (apc surge protection) από την μπρίζα στον τοίχο, σκεπτόμενος οτι έτσι και δεν καίνε τζάμπα ρεύμα σε standby όλα τα συμπράγκαλα πάνω του, και άμα γινόταν κάνα μπαμ της ΔΕΗ θα το γλύτωνα. Έλα μου ντε όμως που τελευταία έκανε ενα ΜΠΑΦ όταν το ξανάβαζα στο ρεύμα. Να μην τα πολυλογώ, προχθές εκτός απο το ΜΠΑΦ μου έριχνε και την ασφάλεια στον πίνακα, μια, δυο, τρεις, το αφήνω μπας και ισιώσει ως το πρωί. Το πρωί νεκρό εντελώς.


Αρχίζω να ψάχνω online τι μπορεί να παίζει, και βρίσκω τουλάχιστον μια δεκαρία posts στα Corsair forums με την ίδια ιστορία. Δηλαδή συχνό βάλε/βγάλε στην μπρίζα, μπαφ, εκρήξεις και ένα διαλυμένο πράσινο thermistor  πίσω από τον κεντρικό πυκνωτή. Το άνοιξα και αυτό είχε γίνει και σε μένα, του έλειπε το ένα πόδι και ήταν σα σκασμένο. Από την μια το λυπάμαι να το πετάξω από την άλλη δεν ρισκάρω επισκευές και να το ξαναρίξω πάνω στο σύστημα. Η αλήθεια είναι οτι περίμενα να μου βγάλει περισσότερα χρόνια όταν το έπαιρνα. Το θετικό είναι οτι δεν πήρε μαζί του κάτι άλλο.


Και φτάνουμε στο ζητούμενο. Είχα να ψαχτώ με psus από τότε που το πήρα, δήλαδή κοντά 8 χρόνια. Έριξα χτες ένα βλέφαρο, πήρε το μάτι μου κάποιες αλλαγές στην αγορά, σχημάτισα μια επιφανειακή άποψη. Μέχρι στιγμής έχω καταλήξει σε μερικούς υποψηφίους αντικαταστάτες, αλλά επειδή οι εποχές είναι δύσκολες, θα ήθελα και μια σχετική καθοδήγηση κυρίως στο κομμάτι του vfm, διότι οτι και να πάρω πάλι θα κάτσει μέσα στο case μέχρι να παραδώσει πνεύμα. Και αυτό θα ήθελα να γίνει σε πολλά χρόνια απο τώρα.

 

1) Super Flower Leadex Gold 650 ~ 120 € Στα θετικά η τιμή. Στα αρνητικά οτι είναι gold (και οχι platinum), άγνωστη εγγύηση.

 

2) Evga SuperNOVA 650 P2 ~140 € Στα θετικά 10 χρόνια εγγύηση, Super Flower leadex πλατφόρμα, καλά reviews. Στα αρνητικά το μέγεθος και οτι σε reviews λένε οτι έχει άθλια καλώδια (δεν μιλάω για το αισθητικό κομμάτι).

 

3) Seasonic SS-660XP2 ~ 155 € Στα θετικά οτι είναι seasonic, καλά reviews. Στα αρνητικά η τιμή, το πιθανό coil whine που πολλοί αναφέρουν, και ένας ψυχολογικός μου φόβος επειδή πριν δυο μέρες μου ψόφησε το Corsair μεν που φορούσε Seasonic όμως δε. Θα μου πεις άλλο το oem και άλλο το original, ίσως.

 

4) Κανένα μεταχειρισμένο Corsair AX760 γύρω στα 130 € (με υπόλοιπο εγγύησης για πάνω απο 3 χρόνια). Στα θετικά καλά reviews, seasonic oem. Στα αρνητικά το μεταχειρισμένο, τα 760watts μάλλον είναι λίγο overkill, μειωμένη εγγύηση και το ψυχολογικό που λέγαμε πιο πάνω.

 

Το σύστημα είναι ένας C2D E8500 stock (3.18), Gigabyte EP45-DS5, 4x2GB G.Skill 1066, Sapphire Radeon 6950 2GB (unlocked shaders), 3 HDDs, 4 Scythe S-FLEX fans. Και ναι, το ξέρω οτι και 500άρι με καλύπτει ανετότατα. Απλά από την μια δεν μου αρέσει απο 620άρι να κατέβω, από την άλλη με την ευκαιρία λέω να ρίξω πάνω κάναν quad, ίσως Xeon με 771 σε 775 mod. Και όπως είπα και πριν ευελπιστώ να κρατήσει και 10 χρόνια άμα μπορεί το νέο psu, οπότε θέλω να έχω αέρα για upgrades (δεν φιλοδοξώ να περάσω άλλα 10 χρόνια με τον E8500). Όποιος μπορεί είτε να δώσει συμβουλές είτε για τα μοντέλα που σκέφτομαι είτε για κάποιο άλλο που μου έχει ξεφύγει, είμαι όλος αυτιά.

 

TLDR Αναζητείται 550-750 (sweet spot 620-650) , platinum, vfm, με αντοχή στον χρόνο (ορίζοντας 10ετίας), modular (άντε και semi) psu. Budget βαριά 150, αλλά αν γίνει δουλειά και με 2/3 αυτού ακόμα καλύτερα.

Έγινε επεξεργασία από helix
Link to comment
Share on other sites

Για το EVGA θα σου έλεγα κι εγώ αλλά βγαίνει λιγάκι πιο ακριβό και στην Ελλάδα απ'ότι βλέπω το έχει μόνο το visionstudio σε αυτή την τιμή.

Οπότε κοίτα και το Corsair RMi 650 με Gold Plus, το οποίο ναι μεν είναι Gold αλλά είναι πιο φθηνό και με 10 χρόνια εγγύηση Corsair.

 

edit: O Johnyguru του έχει δώσει κορυφαία βαθμολογία στο κύκλωμα και στη λειτουργία και έχασε μόνο από την τιμή που στο εξωτερικό το βρίσκεις πιο ακριβό από το EVGA P2.

Έγινε επεξεργασία από jax7480
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν θέλεις το Corsair Link (καλό είναι αλλά όχι τίποτα σπουδαίο) πήγαινε στην χ έκδοση του RM650 που πρότεινε ο jax7480 http://www.skroutz.gr/s/7593714/Corsair-RMx-Series-650W.html. Τα καινούργια RM εξακολουθούν να είναι αρκετά ήσυχα επίσης χωρίς τα όποια προβλήματα της παλιάς σειράς (νομίζω ότι παίζει ρόλο και το ότι ο JonnyGURU συνεργάζεται πλέον με την Corsair, αν έχω καταλάβει καλά, και κάποια κακώς κείμενα διορθώνονται. ίσως ευθύνεται και για την αύξηση των χρόνων εγγύησης από 5-7 στα 7-10 χρόνια για τα καλά μοντέλα, ακολουθώντας την πρωτοπόρο EVGA). 

 

Αν μπορείς όμως να πάρεις το EVGA 650P2, πάρ' το. Τα Ρ2 έχουν βγεί φοβερά αξιόπιστα τροφοδοτικά και στην πράξη και όπως και να το κάνεις, ένα Platinum τροφοδοτικό κουβαλάει καλύτερη τεχνολογία και υλικά μέσα του (τα golden γίνονται πλέον mainstream, και ίσως "τυποποιούνται" κάποια πράγματα στον σχεδιασμό και στην παραγωγή τους). 

 

Επίσης, επειδή στο budget που κοιτάς κινούνται πολλά και καλά 750άρια, δες και το https://www.skroutz.gr/s/4633378/EVGA-SuperNOVA-750-G2.html (είναι και άμεσα διαθέσιμο), το οποίο βγήκε εξαιρετικό στην πράξη. Πολλοί το έχουν αγοράσει στα διάφορα forum και διαβάζω τα καλύτερα. Επίσης, εξαιρετικές κριτικές, 10 χρόνια εγγύηση με registration στην EVGA, κ.λπ. Ναι, το ξέρω, τα 750W μπορεί να είναι αχρείαστα τώρα. Αλλά, είναι τροφοδοτικό που λες ότι θα το κρατήσεις χρόνια (όπως το προηγούμενο) και το σύστημά σου που είναι παλιό, κάποια στιγμή θα το αναβαθμίσεις. Δεν χάνεις τίποτα να έχεις έναν "αέρα" για το μέλλον. 

 

 

Έγινε επεξεργασία από pnick
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, δεν ρίχνω quotes για να μην γεμίζει άσκοπα το thread.

 

@jax7480  Αν δεν κάνω λάθος τα HXi, RMi, RMx είναι Chanell Well oem, που αν και δεν έχω προηγούμενη εμπειρία κάπως το φοβάμαι. Επίσης τις βαθμολογίες του jonnyguru πλέον τις κοιτάζω με διαφορετικό μάτι απ'οτι παλιότερα (εξηγώ το γιατί πιο κάτω). Δεν ήξερα οτι η Corsair δίνει 10 χρόνια εγγύηση, είχα την εντύπωση οτι ήταν στα 7. Το Corsair link δεν μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη, θα παίξεις στην αρχή λίγο επειδή είναι κάτι καινούριο και μετά θα το παρατήσεις, χώρια που απ'οτι διάβασα στο software κομμάτι δεν έχει ωριμάσει ακόμα.

 

@pnick  Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, οτι ο jonnyguru φαίνεται να συνεργάζεται πλέον μαζί τους και να έχει μια ας το πούμε κομψά ''θετική προδιάθεση'' σε οτιδήποτε βγάζει η Corsair. Από την στιγμή που το ψυλλιάστηκα κάτι μέσα μου δεν θέλει Corsair, πόσο μάλλον από την στιγμή που άλλαξαν oem από Seasonic σε Flextronics για τα high end μοντέλα τους. Ίσως γι'αυτό και πλέον να μην κάνει reviews ο ίδιος ο jonnyguru, αλλά έχει πάρει την σκυτάλη ο Oklahoma_Wolf. Όσο για τα 750άρια, θα ήθελα να το αποφύγω, μιας και νομίζω οτι ακόμα και με 771 Xeon quad πάνω, θα είναι overkill και το efficiency θα πάει περίπατο. Ακόμα και με αλλαγή δηλαδή σε σύστημα που έχω εδώ και χρόνια στο πίσω μέρος του μυαλού μου se 1151 με Xeon E3-1275V5 (σαν i7 με igp πες) και ίσως dual gpus/sound cards (θέλω να εξερευνήσω virtualization hypervisors, βλέπε xen, kvm, κτλ ), έχω την εντύπωση οτι τα 650 θα με καλύπτουν.

 

Ανάμεσα στο Seasonic και στο Evga δεδομένου οτι η τιμή τους είναι πολύ κοντά; Καμιά ιδέα;

Link to comment
Share on other sites

Πάντως το Leadex που είδες έχει 5 χρόνια εγγύηση. Εγώ θα πρότεινα το Evga Supernova 650W G2(αν δε χρειάζεσαι τα επιπλέον watts) το οποίο είναι κι αυτό κατασκευασμένο απ' την Super Flower με 7 χρόνια εγγύηση, Gold Efficiency και eco/active mode για τον ανεμιστήρα. Δε νομίζω ότι σου χρειάζεται το Platinum αλλά αν το θες τόσο πολύ πάρε το 650 P2 όπως σου είπε και ο pnick.

 

 

https://www.skroutz.gr/s/7641621/EVGA-SuperNOVA-650-G2.html

Έγινε επεξεργασία από Physiciant
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.