Jump to content



Προβληματισμός για απόδοση custom Water Cooling συστήματος.......


f117

Recommended Posts

Καλησπέρα....τελείωσε το "projectaki" και γεννήθηκαν διάφοροι προβληματισμοί για την απόδοση του συστήματος....

 

Το σύστημα αποτελείται από έναν Xeon E5450 @ 3.4Ghz @ 1.2 volt (80W TDP) 

Το block είναι ένα Swiftech Apogee Gtz 

Αντλία μια Ek-dcp 2.2 με ροή 400Lt/h

Για ψυγείο έχω βάλει ένα ψυγείο απο καλοριφέρ αυτοκινήτου...χάλκινο ... 3,5χ31χ16 με 4 ανεμιστήρες σε διάταξη Push-pull και 4 μέτρα και κάτι χαλκοσωλήνα 3/8" σαν σερπατίνα....

Μέσα στο reservoir το Swiftech MCRES Mircro έχω βάλει έναν αισθητήρα θερμοκρασίας ο οποίος καταλήγει σε ένα controlleraki για να ανοίγουν οι 4 ανεμιστήρες στην θερμοκρασία που επιθυμώ.

Σε αυτή την φάση είναι αρκετά χαμηλά το set point και είναι συνεχώς σε λειτουργία.

Ο στόχος του αισθητήρα είναι να βλέπω την θερμοκρασία του νερού μετά το block.

Το λοιπόν....

Με θερμοκρασία περιβάλλοντος 16 βαθμούς:

Σε idle έχω 18 βαθμούς στο νερό και 29-30 βαθμούς στον επεξεργαστή

Σε full load έχω 22 βαθμούς στο νερό και 48-50 βαθμούς στον επεξεργαστή

 

Αυτό το οποίο μου κάνει εντύπωση είναι ότι περίμενα να έχω πιο υψηλές θερμοκρασίες στην έξοδο του block (θερμοκρασία νερού στο reservoir) και χαμηλότερες θερμοκρασίες στον επεξεργαστή. Δηλαδή η θερμότητα να απάγεται περισσότερο στο νερό...

 

Αυτό που μου έρχεται σαν σκέψη είναι να βγάλω και αν βάλω καινούργια θερμοαγώγιμη πάστα για αρχή.

Το κακό είναι οτι δεν υπάρχουν βίδες εργοστασιακές για να σφίξω το block πάνω στην mobo...οπότε έχω βαλει εγώ βίδες Μ3 με παξιμάδια και δεν ειναι ευκολο να καταλάβω το πόσο πρέπει να σφίξω.....

Τι λέτε....?

 

IMG_20170205_130155.jpg

IMG_20170207_220250.jpg

 

@Seafalco για πες και εσύ μάστορα μου...

Έγινε επεξεργασία από f117
Link to comment
Share on other sites

πριν 15 λεπτά, το μέλος LevelOne έγραψε:

Εμένα μου κάνει για θέμα (συμβατότητας ?) με το μπλόκ. Επίσης αν η αντλία είναι ρυθμιζόμενη, δοκιμασε να την ρίξεις στα 200-250 λιτρα/ωρα. More is not always better.

για σου levela με το μωββ! :) ρυθμιζόμενη?? https://www.ekwb.com/shop/ek-dcp-2-2-12v-dc-pump ??

όσο για την ασυμβατότητα είναι συμβατό με 775 socket .... 

Link to comment
Share on other sites

Πάει το μώβ. Πωλήθηκε. :p

 

Απο οτι βλέπω η αντλία ειναι ελαφρώς ρυθμιζόμενη, δοκίμασε να την ρίξεις μεσω της μητρικής λίγο. Οταν λέω ασυμβατότητα δεν εννοώ με το socket, εννοώ με άλλα μέρη του κυκλώματος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει θεωρητικά γαμάτα μπλόκ να χαντακώνονται απο ενα επίσης θεωρητικά καλύτερο ψυγείο. Είναι μια γενικότερη χημεία.

Link to comment
Share on other sites

Για το θέμα του σφιξίματος και επειδή χρησιμοποιείς τους παλιούς τρόπους συγκράτησης του μπλοκ πρέπει να του βάλεις δάχτυλο. :hehe:

1) Βιδώνεις το μπλοκ μέχρι το σημείο που πιστεύεις πως είναι αρκετά ασφαλές ώστε να μην πιέζεται αλλά να χαζοψύχει τον επεξεργαστή

2) Καθώς το σύστημα δουλεύει σε idle, έχεις ανοιχτό κάποιο temp monitor πρόγραμμα

3) Πιέζεις διαδοχικά κάθε άκρη του μπλοκ με το δάχτυλο και βλέπεις πως μεταβάλλονται οι θερμοκρασίες. Έτσι θα καταλάβεις που θα σφίξεις σιγα-σιγά περισσότερο

και που όχι.

Προσοχή να μην το παρακάνεις ούτε με το δάχτυλο αλλά ούτε με το σφίξιμο.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, f117 said:

για σου levela με το μωββ! :) ρυθμιζόμενη?? https://www.ekwb.com/shop/ek-dcp-2-2-12v-dc-pump ??

όσο για την ασυμβατότητα είναι συμβατό με 775 socket .... 

 

More is always Better.. except for the money you pay for the electricity.

 

Έπρεπε να βάλεις την αντλία να πέφτει κατευθείαν πάνω στην ψύχτρα ώστε στην ψύχτρα να υπάρχει όσο το δυνατον μεγαλύτερη ροή και πίεση.

 

Αλλα το βασικότερο μαλλον ειναι οτι η ψυχτρα σου δεν παταει καλα στο cpu.

 

Επισης αυτή η σπειρα μειώνει αισθητα την πίεση του νερού (παροχή)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωση που μου περιγράφεις δεν ξεφεύγει και πολύ από τα αναμενόμενα.

Πάρε υπόψη σου ότι όσο πιο μεγάλη παροχή έχει μια αντλία τόσο μικρότερη διαφορά θερμοκρασίας υπάρχει ανάμεσα στην είσοδο του bloc (ή και του radiator) και την έξοδό του !  

Φαντάσου τo θέμα σαν μεταφορά ενέργειας:

1. Έχεις ένα δεδομένο ποσό θερμότητας να παράγεται στη μονάδα του χρόνου.

2. Αυτή η ποσότητα ενέργειας μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία μιας ποσότητας νερού.

3. Το πόσο θα την ανεβάσει, εξαρτάται από το σε πόση ποσότητα νερού (στη μονάδα του χρόνου εννοείται) θα διανέμεται αυτή η θερμότητα.

4. Αν η ποσότητα είναι μικρή (η παροχή της αντλίας είναι μικρή) , τότε η θερμότητα κατανέμεται σε λιγότερο νερό και αυτό πιάνει μια κάποια Χ θερμοκρασία.

5. Αν η αντλία είναι δυνατή, θα περνάει περισσότερο νερό στην μονάδα του χρόνου από το block, συνεπώς, η ίδια ποσότητα θερμότητας (ενέργεια) διανέμεται σε μεγαλύτερη ποσότητα νερού και φυσικά δεν επαρκεί για να της ανεβάσει την θερμοκρασία στο ίδιο επίπεδο με πριν!   

Συνεπώς:

Το ότι το Δθ είναι "μικρό" δεν σημαίνει ότι το block  δεν κρυώνει αρκετά.

Η δομή του block σου (στυλίσκοι) ευνοεί την ανάπτυξη στροβίλων μεταξύ τους και αυτοί σημαίνουν καλύτερη μεταφορά θερμότητας, συνεπώς αν η αντλία σου είναι ισχυρή το σύστημα θα έχει πιο υψηλό ρυθμό μεταφοράς της θερμότητας από το block στο νερό!

Υπάρχει βέβαια ένα θέμα εδώ με την σερπαντίνα που έχεις στο πίσω μέρος, αυτή προκαλεί πτώση της πίεσης και περιορισμό της ροής.

Τελικά όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν παράγοντες που «αντιτίθενται» και έτσι . . .

. . .το αν υπάρχει πρόβλημα θα το δεις από το τι θερμοκρασία πιάνει η CPU.

 

Στο θέμα του block λοιπόν,  οι θερμοκρασίες που πετυχαίνει στην CPU φαίνεται να είναι μέσα στα αναμενόμενα για ένα αρκετά ισχυρό σύστημα σε πλήρη φόρτιση, (μιλάω για CPU με μεγαλύτερο TDP από τη δική σου), οπότε εδώ έχουμε ένα ζήτημα . . . !  

Οπότε έχουμε μια κατ' αρχήν ερμηνεία αυτών που μετράς.

Δες και εδώ:

 

http://www.swiftech.com/apogeegtz.aspx

 

στον πίνακα με τις θερμοκρασίες.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις -τουλάχιστον ισχυρές-  ότι έχεις θέμα με το block, μπορεί κάλλιστα το όποιο -μικρό- πρόβλημα να οφείλεται σε άλλο θέμα . . .  

Αν όπως υποψιάζομαι πειραματίστηκες με τα σφιξίματα των βιδών και έσφιγγες και ξέσφιγγες, ενδέχεται να έχεις θέμα . . . 

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε, είναι να βγάλεις το block από τη CPU να καθαρίσεις καλά (καθάρισε καλά τις παλιές πάστες, πέρνα τις επιφάνειες με οινόπνευμα -ιδανικά θα ήταν να τις καθαρίσεις με Ισοπροπυλική Αλκοόλη- και τελικά σκούπισέ τις προσεκτικά με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια -μπορείς  να χρησιμοποιήσεις και ένα χάρτινο φίλτρο καφέ φίλτρου- δεν αφήνει χνούδια).

Μετά περνάς την πάστα και σφίγγεις προοδευτικά και περιμετρικά τις βίδες μέχρι να πάνε στο σημείο που συνιστά -ή επιβάλει- ο κατασκευαστής.

 

Πρόσεξε :

Μόνο σφίγγουμε, ποτέ δεν ξεσφίγγουμε ! ! !

Αν ξεσφίξεις έστω και λίγο, τότε υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν μικροσκοπικοί ή και μεγαλύτεροι θύλακες αέρα ανάμεσα στο block και το CPU heat spreader και αυτό κάνει πολύ κακό στη μεταφορά θερμότητας !

Αν για οποιοδήποτε λόγο αναγκαστείς να ξεσφίξεις, είναι καλύτερα να ξαναρχίσεις τη διαδικασία της τοποθέτησης από την αρχή, για να έχεις σωστή εφαρμογή !

Είδα πιο πάνω  ο  Ζάχος σου πρότεινε μια εμπειρική λύση . . .  καλή και δουλεύει !
Προσοχή όμως σε αυτό που σου είπα πριν, δοκιμάζεις αν μπορείς να πιέσεις και αν δεις ότι έχει κάποιο περιθώριο βιδώνεις λίγο ακόμα χωρίς να χαλαρώσεις την πίεση με το δάχτυλο.

Το ξέρω είναι λίγο αλχημεία, αλλά καθώς η βίδα θα παραλαμβάνει την αντίσταση που εξασκεί το block στο δάχτυλο σου, θα έχεις την αίσθηση ότι το σφίξιμο έκανε δουλειά!

 

Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις τέσσερα ίδια ελατήρια (όχι πάρα πολύ σκληρά! )  και  να τα περάσεις σε μακρύτερες βίδες. Σφίγγεις προοδευτικά και πηγαίνοντας από το ένα ελατήριο στο άλλο,  φροντίζεις όλα τα ελατήρια να έχουν το ίδιο ύψος  (π.χ δίνεις μια στροφή σε κάθε βίδα και πας από βίδα σε βίδα συνέχεια!

Τα ελατήρια δεν τα συμπιέζεις τελείως, πρέπει να υπάρχει κενό ανάμεσα στις σπείρες τους , διαφορετικά δεν έχεις καμία εγγύηση ότι εξασκούν τις ίδιες δυνάμεις στα bracket του block! ! !

 

Τρίτη λύση και ίσως η πιο ασφαλής είναι να δεις  τι τελική απόσταση έχουν τα bracket του δικού σου block από τη μητρική, σε ένα σύστημα σωστά στημένο και να φτιάξεις αποστάτες που θα ορίζουν αυστηρά το πόσο θα κινηθούν προς την μητρική τα bracket του block, ορίζοντας έτσι έμμεσα αλλά με ασφάλεια την εφαρμογή της σωστής πίεσης του block πάνω στο CPU heat spreader.

Εδώ θα χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου που έχει το ίδιο block να σου μετρήσει τις διαστάσεις των βιδών (μήκος κορμού χωρίς πάσο) και το πόσο ψηλότερα από την επάνω  πλευρά του bracket, σταματά το κάτω μέρος της χειρόβιδας (που είναι και ο φορέας του ελατηρίου)  σε ένα στημένο σύστημα.

Λίγο μπέρδεμα όλα αυτά, αλλά το να μην έχεις τα εξαρτήματα του block, είναι ένα δύσκολο πρόβλημα !

Εύχομαι καλή συνέχεια !  J

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

:o:o:o:o:o:o

Θα μετρήσω την ροή και θα επανέλθω.... όσο για τον τρίτο τρόπο νομίζω κάπου είχα πετύχει σε ένα review να έλεγε τις αποστάσεις στο σφίξιμο κτλπ... ( προσπαθούσε ο reviewer μαλλον να σε φτάσει στο μεράκι αλλά...είσαι ΤΟΠ <3 ) 

πάμε για prolimatech pk-3 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αφαίρεσε την σερπατίνα  (θα αυξηθει και αλλο η ροή) και δες τι διαφορα στις θερμοκρασιες θα έχεις. Τελικά βελτιώθηκαν οι θερμοκρασίες με την ξανατοποθετηση της ψυχτρας?

 

 

Έγινε επεξεργασία από apostolis22
Link to comment
Share on other sites

θα πω σήμερα για τις θερμοκρασίες ώστε να δώσω λίγο χρόνο να "στρώσει" η πάστα.....θα την αφαιρούσα την σερπατίνα αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο.... πρέπει να τερματίσω και άλλο κομμάτι σωλήνα κτλπ.... έτσι σαν 120λτ πώς σας φαίνεται η ροή????  πρέπει να κάνει 2 λούπες το λεπτό ............. 

Link to comment
Share on other sites

Βγαλε την σερπατινα εχεις καταστρεψει ολο το head pressure της αντλιας :p

 

Επισης για το σφιξιμο μπορεις να βαλλεις ροδελα-ελατηριο-ροδελα-χειροβιδα.. για να καταλαβαινεις ποσο σφιγγεις..οπως καναμε παλια με τα μπλοκ του eleven.

Έγινε επεξεργασία από GeorgeVasil
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 5 λεπτά, το μέλος GeorgeVasil έγραψε:

Βγαλε την σερπατινα εχεις καταστρεψει ολο το head pressure της αντλιας :p

 

Επισης για το σφιξιμο μπορεις να βαλλεις ροδελα-ελατηριο-ροδελα-χειροβιδα.. για να καταλαβαινεις ποσο σφιγγεις..οπως καναμε παλια με τα μπλοκ του eleven.

χαχαχαχα ... εγώ την θέλω την σερπατίνααααα!!!  ....... έχουμε και απόκριεςςςς............!!!!!!!!!

και αυτές "χειροβιδες" της έχω κάνεις.... ροδελάκι και 5 παξιμάδια ( τα οποί είναι μ4 αρα είναι μόνο σαν αποστάτες...δεν κομπλάρουν) και εγώ γυρνάω απο το κεφαλάκι της αλενοβιδας και σφίγκω.... την άλλη φορά είχα σφίξει ελάχιστα και με άλλεν

Έγινε επεξεργασία από f117
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Περα απο την πλακα το μπλοκ σου θελει Head Pressure (πιεση) για να παιξει σωστα.

 

Με την συνδεσμολογια που εχεις κανει, περιοριζεις την πιεση (με την σερπατινα και μετα με το ψυγειο) πριν το μπλοκ.

 

Κρατα την σερπατινα αν θελεις..αλλα μην την εχεις στην εξοδο της αντλιας.

 

Βαλλε την εξοδο της αντλιας κατευθειαν στην εισοδο του μπλοκ να δεις πως συμπεριφερεται.(δλδ Pump-->Cpu-->Rad-->σερπατινα-->τανκ-->pump)

 

Στα ιδια με τον @Seafalco καταληγουμε παλι. :p

 

 

Σχετικά με την στηριξη του μπλοκ:

 

Βαζεις:

 

Βιδα-->Ροδελα-->Λαστιχακι-->PCB Μητρικης-->Λαστιχακι-->ροδελα--> παξιμαδι και ετσι εξασφαλιζεις την σωστη στηριξη του σηστηματος χωρις να κυνδυνευεις να φας πλακετα με τις βολτες ή το πολυ σφιξιμο.

 

Μετα βαζεις το μπλοκ με το πλεξυ και βαζεις απο πανω ροδελα-->ελατηριο-->ροδελα-->χειροβιδα/παξιμαδι.

 

Και εισαι πενα..

 

DSCN1031.jpgDSCN1035.jpgDSCN1040.jpgIMG_0010.JPG

 

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 14 λεπτά, το μέλος f117 έγραψε:

είναι μανίκι να γίνουν πάλι οι σωληνώσεις+πρέπει να παραγγείλω καινούργια fittings....

Εντάξει τη σερπαντίνα την θέλεις! 
Αυτό το καταλάβαμε ! :p

Αλλά είναι ανάγκη να είναι στο κύκλωμα ?  ;)

Θα σου έλεγα να κάνεις πρώτα μαι δοκιμή για να δείς τι επίδραση έχει η αφαίρεσή της από το κύκλωμα.

Την αντικαθιστάς με μια ίσια σωλήνα (εύκολο αυτό και με τα ίδια ρακόρ !) μετράς και αποφασίζεις αν πράγματι η αισθητική της παρέμβαση αξίζει το κόπο! :)

Σημείωσε εδώ ότι μπορείς να ελαφρώσεις και τα ρακόρ (όγκο κυρίως) αν χρησιμοποιήσεις κολλητές συστολές προς το radiator) και όχι ορειχάλκινες )

Αν λοιπόν δεις ότι έχεις σημαντική Βελτίωση των θερμοκρασιών αφαιρώντας την σερπαντίνα (πράγμα που σημαίνει ότι καταρρίπτεται κάθε υπόθεση περί ενδεχόμενης βοήθειας μέσω της θερμότητας που ακτινοβολεί αυτή στο περιβάλλον) τότε αποφασίζεις αν θα την κρατήσεις απλά σαν μια αισθητική παρέμβαση και εφόσον το κάνεις μπορείς (με την βοήθεια κολλητών εξαρτημάτων) να κερδίσεις χώρο και να μπορέσεις να την κάνεις bypass με μια ίσια σωλήνα που θα είναι στο εσωτερικό του κυλίνδρου της (έτσι για να μην προκαλεί υποψίες ! :)  ) και όλα καλά !

Link to comment
Share on other sites

πριν 19 λεπτά, το μέλος Seafalco έγραψε:

Εντάξει τη σερπαντίνα την θέλεις! 
Αυτό το καταλάβαμε ! :p

Αλλά είναι ανάγκη να είναι στο κύκλωμα ?  ;)

Θα σου έλεγα να κάνεις πρώτα μαι δοκιμή για να δείς τι επίδραση έχει η αφαίρεσή της από το κύκλωμα.

Την αντικαθιστάς με μια ίσια σωλήνα (εύκολο αυτό και με τα ίδια ρακόρ !) μετράς και αποφασίζεις αν πράγματι η αισθητική της παρέμβαση αξίζει το κόπο! :)

Σημείωσε εδώ ότι μπορείς να ελαφρώσεις και τα ρακόρ (όγκο κυρίως) αν χρησιμοποιήσεις κολλητές συστολές προς το radiator) και όχι ορειχάλκινες )

Αν λοιπόν δεις ότι έχεις σημαντική Βελτίωση των θερμοκρασιών αφαιρώντας την σερπαντίνα (πράγμα που σημαίνει ότι καταρρίπτεται κάθε υπόθεση περί ενδεχόμενης βοήθειας μέσω της θερμότητας που ακτινοβολεί αυτή στο περιβάλλον) τότε αποφασίζεις αν θα την κρατήσεις απλά σαν μια αισθητική παρέμβαση και εφόσον το κάνεις μπορείς (με την βοήθεια κολλητών εξαρτημάτων) να κερδίσεις χώρο και να μπορέσεις να την κάνεις bypass με μια ίσια σωλήνα που θα είναι στο εσωτερικό του κυλίνδρου της (έτσι για να μην προκαλεί υποψίες ! :)  ) και όλα καλά !

φουστιάα!!! :o 

επειδή τερματίζουν τα συγκεκριμένα θες άλλο "παξιμαδάκι" και άλλο φέρρουλο.... 

 

κολλητά θέλουν φλόγιστρο και είναι μόνιμο... για να καταλάβεις τι θα γινει αργότερα.... θα βγάλω το ψυγείο και θα το βάλω σε πάγο ( προσωρινά για bench...έχω προιστορία .... 

μου αλλάξει και τον τίτλο τα καθάρματα.... οπότε... δεν είμαστε για τόσο μόνιμα πράγματα....

αλλά για το ίσιο κομμάτι για δοκιμή ψήνομαι να το κάνω.... τώρα τα 120lt είναι λίγα? άμα έμπαινε μια mcp655 1200λτ από 400 λτ που είναι αυτή ?

 

concom_OldAndNew.png

compression-brass-male-to-female.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.