Jump to content


i7 960 1st gen upgrade -> i5 6600


kogos

Recommended Posts

Καλημέρες,

έχω έναν i7 960@3.2GHz με x58 motherboard, 18GB RAM DDR3@1600MHz, RX470 VGA, Crucial MX300 SSD, κ.α.

Η δουλειά που το χρησιμοποιώ είναι περισσότερο ως PC εργασίας, και gaming παιχνίδια τύπου wow (κυρίως mmo). Η εργασία μου περιλαμβάνει οτιδήποτε γύρω από web development και design, επομένως κάνω χρήση προγραμμάτων τύπου photoshop / illustrator για το design, αλλά και Adobe animate / dreamweaver και κάποια ακόμα λιγότερο γνωστά (αλλά εξίσου απαιτητικά). Επίσης, κατά την εργασία, τρέχει παράλληλα και ένα VM, αλλά μόνο ένα την κάθε φορά και όχι 2 ή 3 μαζί (και όχι συνέχεια μάλιστα).

 

Το συγκεκριμένο setup έχει ένα θέμα με τους SSD δίσκους, και οποιαδήποτε SATAIII συσκευή. Όταν αγοράστηκε δεν υπήρχαν αρκετοί SATAIII δίσκοι, είχαν μόλις αρχίσει να βγαίνουν στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, το motherboard δεν έχει Intel native sata3 support, αλλά χρησιμοποιεί ένα chip της Marvel, το οποίο όπως έχει cap τα 400MB/sec read / 190ΜΒ/sec write, αλλά ακόμα και τα 4K reads/writes είναι χάλια σε σχέση με άλλα setups (είναι γνωστό πρόβλημα που έχουν τα x58 motherboards με Marvel 9128 sata3 chip).

 

Μου έκατσε μία περίπτωση και μπορώ να αναβαθμίσω σε i5/i7, αλλά για να μην χρειαστεί να βάλω από την τσέπη μου χρήματα, θα πρέπει να κρατήσω τις μνήμες DDR3 για να μην χρειαστεί να πληρώσω άλλα 130€ για 16GB DDR4. Έκατσα λοιπόν και έψαξα/διάβασα/έμαθα reviews και άλλα forums, και λέω να επιλέξω i5 6600 με κάποιο φθηνό Η170 motherboard, καθώς τα H270 motherboards δεν υποστηρίζουν DDR4. Επίσης, πάω σε Skylake και όχι Kaby lake για τον ίδιο λόγο (υποστήριξη DDR3).

Σημειώνω ότι: ΔΕΝ κάνω overclock (γι'αυτό και δεν πάω σε 6600Κ cpu ή z170 mobo) - Θα χρησιμοποιηθεί η πιο βασική ψύξη (αν υπάρχει stock, αλλιώς μία φθηνή λύση των 10€) σε κουτί με αξαιρετική ροή αέρα.

 

Ρωτώ λοιπόν:

1. Για την παραπάνω χρήση που περιγράφω, αξίζει να βάλω το χέρι στην τσέπη (η οποία έχει γεμίσει καβούρια τους τελευταίους μήνες) ή η διαφορά θα είναι αμελειταία;

2. Τώρα έχω 4 cores / 8 threads και με τον 6600 θα πάω σε 4 cores / 4 threads... για την χρήση που θα κάνω, χάνω κάτι;

3. Εκτός του πιο σύγχρονου native intel sata3, θα δω καμιά σημαντική βελτίωση σε απόδοση;

4. Με τρώει το χέρι μου να πάω σε ι7 6700. Αξίζει η διαφορά των 80€ από i5 6600 -> i7 6700;

5. Πάντα για την χρήση που περιγράφω παραπάνω, η διαφορά των RAM DDR3 / DDR4 είναι μεγάλες; Δεδομένου ότι αν πάω σε ddr4 θα είναι από τις low budget επιλογές των 16GB, οι οποίες όμως θα μου στοιχίσουν περίπου 90-100€ παραπάνω... αξίζει να δώσει κανείς 100€ για να πάει από ddr3 σε ddr4;

 

Ξέρω πως έγραψα μπόλικα, συγνώμη αν κούρασα, απλά προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος... Ευχαριστώ από τώρα σε όποιον ξοδέψει χρόνο και διαβάσει όλο το κατεβατό και απαντήσει!

 

Έγινε επεξεργασία από kogos
Link to comment
Share on other sites

Παίρνοντας υπόψιν ότι

-Είναι πολύ περιορισμένα τα οικονομικά και

-ότι δεν καίγεσαι για ddr4 πλατφόρμα,

 

Η καλύτερη λύση που βλέπω εγώ είναι να δώσεις το το cpu-mobo σου περίπου ένα 150αρι και να προσθέσεις άλλα τόσα πηγαίνοντας σε i7 3770 και Z77/H77.

Τι θα κερδίσεις;

-περίπου 30% σε cpu power

-native sata3, usb3, pci-e 3.0

-Θα κρατήσεις τις μνήμες σου οι οποίες θα δουλέψουν και σε μεγαλύτερη συχνότητα.

 

Εν τέλει κερδίζεις όχι μόνο επιδόσεις αλλά και τον αναγκαίο χρόνο μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά που "αναστατώθηκε" με την έλευση των ryzen. Έτσι ή μένεις με το νέο σετάκι όσο σε ικανοποιεί είτε αργότερα κοιτάς σε καλύτερες τιμές βελτιωμένα ryzen ή τα φτηνότερα εξαπύρηνα intel.

 

Πώς βγαίνουν τα 18 GB? Δλδ σε πόσα ντιμάκια ποιάς χωρητικότητας;

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση...

δυστυχώς, από ότι είδα οι προτάσεις σου δεν υπάρχουν ετοιμοπαράδοτες πουθενά, κάτι που δυστυχώς παίζει ρόλο στην περίπτωσή μου. Άσε που από ότι είδα, τα motherboards που έχουν 1155 socket έχουν πολύ λίγα ram dims, επομένως και δεν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω όλη την μνήμη.

Κάτι που ξέχασα να προσθέσω, η όλη αγορά του νέου hardware θα γίνει από κατάστημα, γιατί πρέπει να κοπεί τιμολόγιο, οπότε δεν μπορώ να επιλέξω hardware το οποίο είναι προς κατάργηση και υπάρχει μόνο ως μεταχειρισμένο σε αγγελίες.

 

Σχετικά με την μνήμη, οι intel i7 1st gen, υποστήριζαν triple-channel για τις RAM, και η gigabyte x58 motherboard που έχω τώρα έχει 6 θέσεις ram, 2χ3 RAMS ώστε να λειτουργούν ως triple channel για καλύτερη απόδοση. Έτσι έχω, (3χ2GB) + (3x4GB) = 18GB

Στήν νέα σύνθεση θα χρησιμοποιηθούν τα 3χ4GB και θα γίνει αγορά ενός ακόμα ολόιδιου 4GB, ώστε να γίνει σύνολο 16GB...

Η όλη κατάσταση από την μεριά μου είναι πως αν δώσω το παλαιό σύστημα με τα υπολοιπόμενα 6GB και τα παρελκόμενα, δεν θα πληρώσω τίποτα για την αλλαγή σε ι5 6600, ενώ για αλλαγή σε i7 6700 θα πληρώσω περίπου 80-100€...

Ανυσυχώ και για το αν τελικά δω σημαντική βελτίωση με τον i5 6600 και σωστό native intel sata3, αλλά και αν αξίζει να δώσει κανείς 100€ παραπάνω για i7 6700.

 

Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση

Έγινε επεξεργασία από kogos
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος kogos έγραψε:

Στήν νέα σύνθεση θα χρησιμοποιηθούν τα 3χ4GB και θα γίνει αγορά ενός ακόμα ολόιδιου 4GB, ώστε να γίνει σύνολο 16GB...

Η όλη κατάσταση από την μεριά μου είναι πως αν δώσω το παλαιό σύστημα με τα υπολοιπόμενα 6GB και τα παρελκόμενα, δεν θα πληρώσω τίποτα για την αλλαγή σε ι5 6600, ενώ για αλλαγή σε i7 6700 θα πληρώσω περίπου 80-100€...

 

Επομένως, αν κάνεις τράμπα κι αυτά τα 12GB κάτι θα σου κόψουν οι άνθρωποι, δε μπορεί. Εκεί δηλαδή που θα έδινες 150€ για δύο 8άρια DDR4, ε, δίνεις ας πούμε 80-90€ - κάπου τόσο τέλος πάντων, ίσως και λιγώτερα. Καλόν είναι να μην εμμείνεις στη DDR3, μιας και οι skylake είναι συμβατοί μόνο με DDR3 1.35V, και όχι 1.5V που έχεις. Και επειδή η Intel δεν κάνει αστεία με τις προδιαγραφές της, καλόν είναι να χρησιμοποιήσεις DDR4. Οι διαφορά ταχύτητας είναι αυτή. Δηλαδή, ο επεξεργαστής σου είναι το ίδιο γρήγορος με τον i3-7100. Κατά τη γνώμη μου, αξίζει η μετάβαση και σε i5-6600, πόσο μάλλον σε i7. 

Πέραν όλων των άλλων, θα έχεις καινούργιο, ξεκούραστο σύστημα με φρέσκους πυκνωτές.

 

 

Έγινε επεξεργασία από Oric
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άσχετα από το τι θα προτιμήσεις ,η διαφορά στην πράξη ενός x58 με i7 960 ,με ενα σημερινό ακόμα και i5 ειναι πολυ μεγάλη .
Έκανε άλματα τοτε η intel .
Το βλέπω και σε κολλητό μου που εχει πανάκριβο pc της εποχής ,και ειναι λιγο βάσανο.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Είδα το θέμα με τις DDR3 και τις DDR3L, αλλά κατασκευαστές όπως η gigabyte έχουν στην memory support list των skylake motherboards και μνήμες με 1.5V... Για παράδειγμα, http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-H170M-D3H-DDR3-rev-10#support-doc

 

 

 

 

 

 

 

Αφού είναι στο support list, δεν θα δουλέψουν σωστά χωρίς πρόβλημα στη CPU?

 

Και αν όντως υπάρχει θέμα με τις μνήμες, μήπως να κοιτάξω για κανένα i7 4970 που πωλείται ακόμα στην αγορά?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ, με κάθε σεβασμό, δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να κάνεις σοβαρή δουλειά (δλδ να βγάζεις χρήματα από το μηχάνημα) και να συζητάμε για το κατοστάρικο των μνημών. Αν πραγματικά είναι θέμα, μένεις και ως έχεις μέχρι να γινει διαθέσιμο.

 

Όσο για το support list, ο memory controller είναι στον επεξεργαστή, όχι στη μητρική. Η μητρική θα τις δει τις μνήμες, αλλού είναι το πρόβλημα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να σου πω την αλήθεια, δεν έχεις καθόλου άδικο. Είχα μπει στο τριπακι της τσιγκουνιάς αλλά καλά τα λες... εδώ βγάζω λεφτά από το μηχάνημα, το κατοστάρικο θα τσιγκουνευτο... Καλά τα λες

Στάλθηκε από το LG-D855 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Τελικά πάω σε ι5 7600Κ με z270 motherboards + 16GB ddr4...

Δεν επέλεξα i7 7700 ή i7 7700K γιατί δεν κάνω video editing, εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, τα προγράμματα που λειτουργώ δεν χρησιμοποιούν hyperthreading, και η διαφορά τιμής δεν θα δικαιολογούσε την απόδοση που τελικά θα έπερνα για την χρήση που το θέλω. Επίσης, πάντα με την δική μου χρήση, από ότι φαίνεται ο i5 7600K θα αποδίδει καλύτερα από τον i7 7700, και σε απόσταση αναπνοής από τον i7 7700K.

Ως ανεμιστήρα θα βάλω http://www.e-shop.gr/deepcool-gammaxx-200t-p-PER.807806

 

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

Από ψύξη οι πιο καλές με βάση το οικονομικό κριτήριο μία από τις δύο με προτεραιότητα στην arctic.

 

http://www.e-shop.gr/alpenfoehn-ben-nevis-cpu-cooler-120mm-p-PER.815222

http://www.e-shop.gr/arctic-freezer-i32-co-cpu-cooler-120mm-p-PER.816020

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

πριν 11 ώρες, το μέλος pasjohn έγραψε:

Από ψύξη οι πιο καλές με βάση το οικονομικό κριτήριο μία από τις δύο με προτεραιότητα στην arctic.

 

Alpenfoehn BEN Nevis CPU Cooler 120mm - Συστημα ψυξης επεξεργαστη (PER.815222)

Arctic Freezer I32 CO CPU Cooler 120mm - Συστημα ψυξης επεξεργαστη (PER.816020)

Η δικη μας ψυκτρα ρε μαν γιατι εξαφανιστηκε; Τι κακο ειχε ; :hmm: 

Link to comment
Share on other sites

Οι ιδιοι την εξαφανισαν.. Λιγο μετα αφου την πηραμε , εγινε discontinued απο το σαιτ τους. Περιεργο γιατι ειναι πολυ καλη για τα 40€ που κοστιζε. Και με 14ρη ανεμιστηρα! 

Η Ben Nevis τι λεει; 

Εγω θα προτεινα arctic παντως στα λεφτα αυτα. Η Ι32 μαλλον ειναι πολυ καλυτερη. 

Link to comment
Share on other sites

Ναι όντως αμέσως εξαφανίστηκε και μου κάνει εντύπωση που δεν την βρίσκεις καθόλου στο σαιτ της εταιρείας έστω και για πληροφορίες. Έχει γίνει συλλεκτικό κομμάτι :p

 

Πολύ καλή είναι η Nevis σε αυτό το budget. Ανταγωνίζεται ακριβότερες ψύκτρες. Έδωσα προτεραιότητα στην arctic καθαρά λόγω εγγύησης. 6 χρόνια έναντι 1 είναι διαφορά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.