Jump to content



Ήσυχη ψύξη με καλή απόδοση;


Fandom

Recommended Posts

Καλησπέρα παίδες,

 

Διαβάζω γενικά οτι οι υδροψύξεις δεν είναι ο,τι πιο αθορυβο κυκλοφορεί σε σχέση με τις αεροψυξεις. Έχετε μήπως να μου προτείνετε κάτι, μέχρι τα 130 ευρώ, σε υδρόψυξη ή εστω αερόψυξη, που να είναι αθόρυβο σε idle, χωρίς βουητά κλπ; Σε υδρόψυξη θα ήθελα κάτι με αθόρυβη αντλία (οι ανεμιστήρες όταν ανεβάζουν στροφές δε με πειραζούν τόσο). Σε αερόψυξη να μην είναι πολύ βαριά και ρίχνει κάθετες ροπές πάνω στη μητρική και την ξηλώσει με τα χρόνια.

 

Οι απαιτήσεις μου δεν έχουν overclocking στο άμεσο μέλλον -- θέλω απλά κάτι καλό και να μη βουήζει. :) Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Τι κουτί έχεις περικαλώ;

Το κουτί παίζει και αυτό ρόλο στο θέμα του θορύβου, όσο για τους ανεμιστήρες θα έπρεπε να σε ενοχλούν εκτός αν έχεις noctua ή κάποιους άλλους αθόρυβους.

Για το θέμα ψύξης με νερό ή αέρα υπάρχουν και στις δυο πλευρές οπαδοί και μη. Στο νεράκι αν τα κακαρώσει η αντλία ή αν έχεις διαρροή ψάχνεσαι, στον αέρα είσαι λίγο πιο ασφαλής.

Αν δε έχεις καμία γαϊδουρόψυκτρα ακόμα και αν τινάξει τα πέταλα ο ανεμιστήρας είσαι πιο ασφαλής.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μην σε ανησυχεί το βάρος της ψύκτρας, αν το μηχάνημα είναι σταθερό τότε υπάρχει λύση αντιστάθμισης του βάρους της ψύκτρας, έτσι που η μητρική να μην στρεβλώνει ούτε το παραμικρό!

Δοκιμασμένη χρόνια στο πισι του γιού και πλήρως ρυθμιζόμενη! :)

 

Από ήσυχη υδρόψυξη -εννοείται σε ΑΙΟ- κοίτα σε Cooler master Nepton 240 M, αλλά και τις νεώτερες αυτής με τους ανάλογους ανεμιστήρες.

Αλλά πηγαίνοντας στα σίγουρα . . . μην παραβλέψεις και τις Arctic Liquid Freezer.  Έχουν πολύ καλή απόδοση και από θόρυβο, είναι πολύ χαμηλά !

Δες σε πρόσφατο review  τους συγκριτικούς πίνακες και θα δείς τι σου λέω!

Η Lιquid Freezer 120 (είναι από μαμά push-pull)  παίρνει κεφάλι από τη Noctua NH-D15 S στημένη με δυο ανεμιστήρες!:)

 

large.Noise-to-Delta-Theta--Comparative-

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Έπος το chart Seafalco, ευχαριστώ! 

 

Σκέφτομαι πράγματι για nepton 240m, όπως και για alphacool icecream bear 240, καθώς και την nzxt kraken x61 (280). Κυρίως παράγοντας ο θόρυβος της αντλίας. Καμία ιδέα παίδες; 

 

Οπως έλεγα προηγούμενες δε με πειράζουν προσωπικά τόσο τα ντεσιμπέλ όταν η ψύκτρα δουλεύει στο φουλ, γιατί ο θόρυβος τότε είναι για μένα αναμενόμενος. Αυτό που με πειράζει είναι να χαλαρώνω στο πισι σε κάποιο φόρουμ, idle πλήρως, και να ακούγεται από πίσω βιιιιιιιιινννννν η αντλία να σφυρίζει.. 

Link to comment
Share on other sites

Πια αντισταθμηση ρε παιδια , μη τρελαθουμε κιολας .... 

@Fandom   Παρτο χαλαρα το πραμα και μην διαβαζεις βλακειες αβερτα απο αριστερα και δεξια ,  το σημειο που στηριζεται η ψυχτρα ειναι τοσο ξυστα με τον αξονα της μητρικης που και 3 κιλα να ζυγιζε παλι δεν θα καταλαβαινε τιποτα .  Το πιο απλο παραδειγμα που μπορω να σου πω , ειναι να φανταστεις να κουβαλας μια κουτα ΧΧ βαρους την οποια την ακουμπας πανω στο στηθος σου και την ιδια κουτα με τα χερια απλομενα . 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ kpetros!

 

Γενικά καταλαβαίνω το θέμα -- ίσως η αερόψυξη δε με 'ψήνει' (pun intended) τόσο λόγο οτι στέλνει τη ζέστη μέσα στο κουτί, πάνω στις μνήμες, στην gpu, και γενικά με τα χρόνια ταλαιπωρεί τη μητρική. Δεν αλλάζω cpu κλπ κάθε τριετία πλέον.. :) 

Με την υδρόψυξη είναι και πιο όμορφο το κουτί, και φεύγει έξω η ζέστη κατευθείαν. Έχει φυσικά το μειονέκτημα του έξτρα κομματιού που μπορεί να χαλάσει (αντλία), και τον 0.1% κίνδυνο του νερού, αλλά αν δεν είναι ήσυχη σε idle, δεν μπορώ να την ανεχτώ εν έτι 2017. Για αυτό και ρωτάω τις επιλογές μου μάγκες.

Link to comment
Share on other sites

Παίδες μια ακόμα ερώτηση εδώ. Τι είναι καλύτερο για την ψύξη της μητρικης και γενικά του κουτιού : μια μεγάλη αεροψυξη που στέλνει αέρα στο κέντρο του κουτιού και ψύχει πυκνωτές, μνήμες κλπ; Ή μια υδροψυξη που παίρνει τη ζέστη από τη cpu και την πετάει έξω από το κουτί; 

Link to comment
Share on other sites

Αθόρυβη αντλία σε υδρόψυξη με μεταβαλλόμενη ταχύτητα ανάλογα με την θερμοκρασία υγρού και επεξεργαστή έχει και η σειρά Χχ2 της ΝΖΧΤ. Έχω την Χ52 αλλά δεν με ικανοποιεί και σίγουρα κάνει ΠΟΛΥ θορυβο σε σχέση με την κουκουβάγια. Βασικά αν έπαιρνε το κουτί μου την Noctua θα πήγαινα εκεί, ακόμα και με απαίσια χρώματα στους ανεμιστήρες..!

Link to comment
Share on other sites

Για το αν υπάρχει φόβος για την μητρική από μια πολύ βαριά αερόψυκτρα, θα πω εξαρτάται από τις συνθήκες.

Αν το κουτί είναι ακίνητο, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα (οι κατασκευαστέςς δεν είναι βλάκες! :) ) αλλά ίσως γι' αυτό θα πρέπει να δίνουμε σημασία στο τι λένε.

Ας πούμε τονίζουν ότι μια βαριά ψύκτρα δεν μπορεί να συνοδεύει ένα κουτί το οποίο είναι κινητό ( LAN party case)

Ξεκινώντας από εκεί και σκεπτόμενος το ενδεχόμενο μικροατυχήματος (πχ. το κουτί το σηκώσαμε για να το μετακινήσουμε για καθαριότητα, και μας "προσγειώθηκε" λίγο "άτσαλα " στο τραπέζι!

Σχεδίασα κάτι που το έχω εδώ και χρόνια σε κάποιο PC :

Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από λίγο αδιάσταλτο νήμα (π.χ. Dacron, ή πλεχτό νήμα που χρησιμοποιούν οι τσαγκάρηδες  ) και ένα δεματικό μικρό.

 

Ρυθμιζόμενη ανάρτηση ογκώδους αερόψυκτρας_01.jpg

 

Αυτή η "πατέντα" παραλαμβάνει το "μισό" βάρος της ψύκτρας και λόγω του αδιάσταλτου νήματος, παρεμποδίζει την ανάπτυξη στρεπτικών ροπών στο socket.

Το αν οι ροπές αυτές είναι ικανές να δημιουργήσουν θέμα δεν το ξέρω, αλλά σε μια "κακιά στιγμή" δεν ξέρεις πόσο απότομα θα σκάσει το κουτί κάτω!

Οπότε . . .  κάλιο γαϊδουρόδενε που λένε! :)

 

Όσο για τις δυνάμεις που αναπτύσσονται, μάλλον @kpetros  θα πρέπει να το ξαναδείς ! :) 

 

Ρυθμιζόμενη ανάρτηση ογκώδους αερόψυκτρας_02.jpg

 

Αριστερά είναι με την ανάρτηση, και δεξιά χωρίς αυτήν ( μπλε οι δυνάμεις και οι ροπές που αναπτύσσονται στο socket και κόκκινο το βάρος της ψύκτρας και η ροπή του αντίστοιχα.

Δε λέω ότι είναι απαραίτητο , απλά είναι ένας τρόπος να 'εχεις το κεφάλι σου ήσυχο , αν το παρασκέφτεσαι το θέμα του βάρους ! :D

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Seafalco

 

Νομιζω τα παραλες , 

Καταρχας πλεον οι μητρικες εχουν χοντρο pcb  (εκτος απο κατι φτηνιαρικες παντα ) και επιπλεον οι αποστατες δεν απεχουν υπερβολικα πολυ τα σημεια που παταει η αεροψυχτρα , οποτε μπορεις να πεις οτι μαζευουν αρκετο βαρος πανω τους . Αν ομως θελει αερα + φοβαται για το αν ο ερμης ευθυγραμμιστει με την αφροδιτη , μπορει να παρει ενα κουτακι που η μητρικη παταει οριζοντια :p 

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος kpetros έγραψε:

Νομιζω τα παραλες , 

Δεν "παραλέω" τίποτε! :)

Δε λέω κάν ότι υπάρχει πρόβλημα!

Αυτό που λέω είναι ότι αναπτύσσονται ροπές και αυτές είναι ανεξάρτητες από το τρόπο στήριξης όσο αφορά στην ψύκτρα και σαφώς εξαρτώνται από το socket , όσον αφορά σε αυτό.

Το αν αυτές είναι ικανές να δημιουργήσουν πρόβλημα και πάλι δεν το ξέρω!

Απλά προτείνω κάτι για τους "Ανήσυχους" ! :)

Link to comment
Share on other sites

Εγω πάντως με την ψύκτρα της υπογραφής  είμαι αθόρυβος μέχρι αηδίας ( pwm)  και όταν τρέχω benchmarks και τα βάζω τέρμα στο manual  ακόυγεται μέν αλλα όχι ενοχλητικά . Σε everyday use και  gaming το έχω στο turbo profile της asus και δεν ακούγεται ποτέ όσο και να ζοριστεί .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.