Jump to content



Αναβάθμιση του τροφοδοτικού της συσκευής δοκιμών των ψυκτρών "Ήφαιστος".


Recommended Posts

Αναβάθμιση του τροφοδοτικού του Ήφαιστου_ Μέρος-2

Κυριακή απόγευμα, μετά την ευωχία του μεσημεριανού . . . στο pc για το επόμενο update! :)

Μικρό θα είναι αυτό, αλλά όχι σε σημασία.

 

Η κατασκευή ενός διαιρέτη τάσης για την προσαρμογή της οδήγησης του τροφοδοτικού Mean Well RSP 750 24, προς οποιαδήποτε εξωτερική πηγή τάσης αναφοράς.

Βαρύγδουπος ο τίτλος της σημερινής δουλειάς , αλλά όχι και η ίδια η δουλειά !

Είδαμε στο τέλος του προηγούμενου post, πως φτιάχτηκε ένας πρόχειρος διαιρέτης -σε μορφή "γέφυρας"- για την μικρομετρική ρύθμιση της τάσης που οδηγεί το τροφοδοτικό του Ήφαιστου.

Αυτό το κύκλωμα όμως δεν θα μπορούσε να είναι η τελική λύση, καθώς και ογκώδες είναι και απροστάτευτο από το κακό συναπάντημα ! :p

Έτσι αγοράστηκαν τα υλικά, για να το συμπυκνώσω σε πιο βολικό και εργονομικό σχήμα.

 

large.MW_RSP-750-24_Vdrv-01_224202.jpg  large.MW_RSP-750-24_Vdrv-02_230613.jpg

 

Δύο ποτενσιόμετρα σύρματος των δέκα στροφών, είναι η βάση του κυκλώματος (δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάτι πραγματικά ποιοτικό, (σπανίζουν έως εξαφανίσεως σαν ετοιμοπαράδοτα υλικά! :( ), αλλά και έτσι θα γίνει η δουλειά μας!

Και άρχισε να χτίζεται το κύκλωμα της "γέφυρας" με κάποια επιπρόσθετα υλικά πολύ μεγάλης ακρίβειας!

Ο λόγος για τις αντιστάσεις της Vishay  που ούτε λίγο ούτε πολύ είναι ακρίβειας 0,05% ! ! !

Ούτε και αυτά φυσικά τα βρήκα στην Ελληνική αγορά, απλά τα ξήλωσα/ ανέκτησα από κάποια κάρτα ενός παροπλισμένου συστήματος analog data aqusition παλαιών εποχών!

 

large.MW_RSP-750-24_Vdrv-03__003619.jpg  large.MW_RSP-750-24_Vdrv-04__003637.jpg

 

Μπήκαν και τα υπόλοιπα υλικά, που εξασφαλίζουν καταστολή των παρασίτων και σταθερότητα της τάσης που οδηγεί το PSU της Mean Well.

Καθώς επίσης και ένα LED που δείχνει ότι το κύκλωμα τροφοδοτείται με τάση, και μια zener προστασίας από πάσαν νόσον και . . . αφηρημάδα ! :p

 

large.MW_RSP-750-24_Vdrv-05__003802.jpg  large.MW_RSP-750-24_Vdrv-06__135917.jpg

 

Το κουτάκι έκλεισε και οι δοκιμές -είχα τη πρόθεση να είναι  εξαντλητικές  . . . αλλά- . . . !

Πάντα υπάρχει ένα "αλλά" . . . ευτυχώς αυτή τη φορά ήταν απλά στραβομάρα ! !  :)

 

Ο διαιρέτης αντιστάσεων που ορίζει την αναλογία επίδρασης του κάθε ποτενσιόμετρου στην τάση που θα οδηγήσει το PSU, είχε λάθος τιμές.

Έτσι ενώ το ποτενσιόμετρο χονδρικής ρύθμισης επιδρούσε μια χαρά, αυτό της μικρομετρικής ρύθμισης, σα να παραήταν "ζωηρό" και μου έκανε τη ζωή δύσκολη, καθώς, δεν ήταν εύκολο να ορίσεις την τάση ακριβώς στο mV.

 

Εδώ να πω ότι αυτό το κύκλωμα λειτουργεί σαν  ενδιάμεσος, μεταξύ της τάσης που οδηγεί το PSU ( Vset) και της τάσης που τελικά πάει ακριβώς στα άκρα των αντιστάσεων θέρμανσης του Loader (VLoad) και με τη βοήθειά του, μπορώ να πετύχω να είναι η Vset = VLoad.

Με άλλα λόγια, θέλω εγώ να ρυθμίζω την τάση στην πηγή της "τάσης αναφοράς"  και τρεις συσκευές παρακάτω (!), η τάση να είναι ή ίδια ακριβώς με αυτήν που  ρύθμισα.

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, αλλά γίνεται !

Αυτό με ενδιαφέρει τόσο για λόγους ελέγχου, όσο και για την εργονομία του πράγματος!

 

Άνοιγμα και πάλι το κουτάκι και επέμβαση στο αεροκύκλωμα . . .

 

large.MW_RSP-750-24_Vdrv-07__205537.jpg

 

. . . όπου,  με την προσθήκη μερικών αντιστάσεων ακόμα -πράγμα που λόγω της κατασκευής ήταν εύκολο- πέτυχα το ζητούμενο!

Η ακρίβεια ρύθμισης είναι πλέον της τάξης του 1mVdc και ανά στροφή του ποτενσιόμετρου έχω μεταβολή 36 mVdc (περίπου 1mV ανά 10 μοίρες στροφής) και η ρύθμιση είναι πλέον ζήτημα μερικών δευτερολέπτων! :)

Ο διακόπτης που φαίνεται στην φωτογραφία,συνδέεται στη remote ON/OFF είσοδο του PSU και επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό ΟN / OFF της εξόδου του PSU.

 

large.MW_RSP-750-24_Vdrv-08__205452.jpg

 

Με την ευκαιρία -οι παρατηρητικοί θα το εντόπισαν ήδη- άλλαξα και τα κουμπάκια με άλλα (το μαύρο δέχτηκε αρκετές περιποιήσεις για να μπει στο ποτενσιόμετρο γιατί το μόνο που είχε ήταν μια τρύπα και αυτή μικρή, οπότε έγινε η σωστή τρύπα προστέθηκαν και δυο σκουληκόβιδες για την pro ( :p )  στερέωσή του και έτσι τώρα σε όλες τις συσκευές που έχω χειρισμούς τα ποτενσιόμετρα έχουν ανάλογα τη δουλειά τους (coarse / fine) το ίδιο κουμπί.

Αυτό και για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως,  για να δέσουμε τον "γάιδαρο της αφηρημάδας" ! :hehe: 

 

Έτοιμο λοιπόν το κουτάκι, στήθηκε πάνω στο τροφοδοτικό, και επιτρέπει τον εύκολο και ακριβή χειρισμό της τάσης τροφοδοσίας του Loader του Ηφαίστου ! :)

 

Και τώρα αρχίζει η κύρια δουλειά, αυτή του καθορισμού της σταθερότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου, της αναισθησίας του στις αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κλπ κλπ.

Αλλά για την ώρα πριν πάμε σε αυτά, για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα, χρειάζεται ένα ακόμα post που ασχολείται με την πηγή της τάσης που τροφοδοτεί το κύκλωμα που σας παρουσίασα σήμερα.

Αυτό θα είναι το επόμενο update, μέχρι τότε καλό υπόλοιπο Κυριακής και όσοι . . .  "αδειάζετε" (!),  κοιτάτε να το ευχαριστηθείτε όσο παίρνει και οι υπόλοιποι, υπομονή, πλησιάζουν και οι δικές μας άδειες! :D

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Νίκο να ΄σαι καλά ! :)

Από υπομονή, το έχω το διδακτορικό μου πλέον !  :p

Εδώ οι διαστάσεις έπρεπε να είναι μικρές για να κάτσει σωστά πάνω στο PSU, και πέρα από αυτό η συμμαζεμένη κατασκευή βοηθάει στην καλή θερμική σύζευξη των εξαρτημάτων, που βοηθάει στην ακρίβεια !

Αλλά εκεί που χρειάστηκε πραγματικά υπομονή είναι αλλού . . . 

 

large.20160811_200115_psed.jpg

 

 . . . πρόκειται για το πεισματάρικο τροφοδοτικό που μέχρι τώρα τροφοδοτούσε τον Ήφαιστο!

Είναι φανερό ότι πριν 30 χρόνια είχα πιο πολύ "υπομονή " ! :hehe:

Είχα ξεκινήσει με ένα δεδομένο -μεγάλο- κουτί και καθώς προχώραγε η κατασκευή, ερχόντουσαν και νέες ιδέες και έτσι πρόσθετα την μια βαθμίδα μετά την άλλη  . . . μέχρι που γέμισε μέχρι επάνω σαν σαρδελοκούτι ! :D

 

Πάντως δεν το εγκαταλείπω, κατά κάποιο τρόπο έχω συναισθηματικό δεσμό μαζί του ! :p

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Αναβάθμιση του τροφοδοτικού του Ήφαιστου_ Μέρος-3

Σήμερα έχουμε μια πιο ενδιαφέρουσα φάση των εργασιών αναβάθμισης της βαθμίδας τροφοδοσίας του "Ηφαίστου"!

 

Η πηγή της τάσης οδήγησης / ελέγχου του τροφοδοτικού ισχύος του "Ηφαίστου".

Στα προηγούμενα αναφέρθηκε ότι το νέο τροφοδοτικό της Mean Well, επιλέχτηκε γιατί είναι ρυθμιζόμενο μέσω εξωτερικής τάσης ελέγχου. 

Επομένως ώρα είναι να δούμε την πηγή της τάσης ελέγχου της βαθμίδας τροφοδοσίας .

 

Αρχικώς είχα σκεφτεί και σχεδιάσει -εκ του μηδενός-  μια βαθμίδα που θα παράγει αυτή τη τάση, η κατασκευή της όμως δεν έγινε γιατί -ευτυχώς- άναψε το "λαμπάκι" και "φώτισε" ένα Linear τροφοδοτικό της Lambda που μάζευε σκόνη σε ένα ράφι εδώ και χρόνια, περιμένοντας την ώρα να αξιοποιηθεί ! :)

 

Για τους αρκετούς φίλους -πιστεύω- που δεν έχουν έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, η Lambda δεν θα τους λέει και πολλά, για τους σχετικούς όμως, σημαίνει ποιότητα, απλότητα, ακρίβεια και απίστευτη αντοχή και μάλιστα σε συνθήκες δυσμενούς χρήσης, μιας και η εταιρία αυτή έχει κύρια στόχευση στο στρατιωτικό υλικό.

Αδιάψευστη απόδειξη αυτών αποτελεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τροφοδοτικό, πολλά χρόνια μετά το τέλος της "ευδόκιμης υπηρεσίας"  του, εξακολουθεί να δουλεύει όπως την πρώτη μέρα ! :)

 

Αλλά ας αφήσω τη πολλή κουβέντα για να δούμε από κοντά το LAMBDA LNS-P-28 :

 

large.LNS-P-28_07_103143.jpg  large.LNS-P-28_01_102728b.jpg

 

Η επίδραση των συνθηκών λειτουργίας του, έχουν αφήσει κάποια ίχνη στον μετασχηματιστή, αλλά πουθενά αλλού!

 

large.LNS-P-28_02__102749.jpg  large.LNS-P-28_03__102824.jpg

 

Η προβλέψεις για συνδέσεις που έχει, είναι η επιτομή της στιβαρότητας, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των υλικών και το custom ολοκληρωμένο που ελέγχει την συμπεριφορά του και πετυχαίνει ρύθμιση τάσης και ρεύματος τουλάχιστον 0,1 %, με μέγιστο ripple+noise κάτω από 5mV p-p  !

 

large.LNS-P-28_04_102839.jpg  large.LNS-P-28_05_102818.jpg

 

Οι οδηγίες σύνδεσης είναι τυπωμένες εκεί ακριβώς που χρειάζονται . . . 

 

large.LNS-P-28_06_103150.jpg  large.LNS-P-28_08_103217.jpg

 

Και τα τρανζίστορ ισχύος κρυώνουν από μια custom ψύκτρα από πριτσινωμένα προφίλ αλουμινίου.

 

Αρκετά όμως με την ξενάγηση, ώρα να το "σφάξω" και πρώτα πρώτα να δω  το τυπωμένο  . . .

 

large.LNS-P-28_10_102944.jpg

 

Νομίζω ότι τα σχόλια περιττεύουν, το κοιτάω και δεν πιστεύω ότι αυτό το τυπωμένο είναι στη τέταρτη δεκαετία του! ! !

Φυσικά, πριν το "σφάξιμο" είχε προηγηθεί εκτεταμένος έλεγχος για την καλή λειτουργία του, οπότε προχώρησα άμεσα στις παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες προκειμένου να έρθει στα δικά μου μέτρα! :)

 

1. Η τροφοδοσία του από το δίκτυο

Στην δεύτερη εικόνα αυτού του post, φαίνεται ένα τετράγωνο άνοιγμα από το οποίο περνούσαν τα καλώδια τροφοδοσίας από το δίκτυο, αυτό το άνοιγμα, μετά μια μικρή περιποίηση υποδέχτηκε μια πρίζα σασί με ενσωματωμένο αντιπαρασιτικό φίλτρο.

 

large.LNS-P-28_11__195908.jpg  large.LNS-P-28_12__164802.jpg

 

Και ανοίχτηκαν οι τρύπες για τη στερέωση των δυο ποτενσιομέτρων σύρματος που θα ρυθμίζουν την τάση εξόδου.

Φυσικά -όπως είναι ο κανόνας σε κάθε μοντάρισμα- έπεσε πολύ μέτρημα και πολλές δοκιμές για να βρουν τα εξαρτήματα τη θέση τους, αλλά αυτό είναι και ένα μεγάλο μέρος της ευχαρίστησης του modding, όταν καταλήγει καλά βεβαίως βεβαίως  ! :)

 

Επόμενο βήμα, η προσθήκη ενός διακόπτη για το ON/OFF του τροφοδοτικού, αλλά αυτή τη φορά το πράγμα πήγε ακόμα πιο βαθειά στα χωράφια των στρατιωτικών υλικών, με ένα διακόπτη ακόμα υψηλότερων προδιαγραφών.

Πρόκειται για ένα στεγανό διπολικό διακόπτη της AIRPAX ο οποίος είναι εφοδιασμένος με διάταξη θερμομαγνητικής πτώσης του σε περίπτωση που το ρεύμα ξεπεράσει κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο.

Η όλη κατασκευή είναι μεταλλική με μονώσεις από πορσελάνη (γαλάζιο) με τις επαφές του και την διάταξη ελέγχου του ρεύματος να λειτουργούν σφραγισμένα μέσα σε ατμόσφαιρα αδρανούς αερίου και έτσι, η φθορά των επαφών είναι αμελητέα καθώς, το τόξο τη στιγμή της λειτουργίας τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο !

 

large.LNS-P-28_13__025851.jpg  large.LNS-P-28_14__025923.jpg

 

Τα σημειώνω όλα αυτά γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε κάποια "εξωτικά" υλικά, αλλά κυρίως για να αποκτήσουμε και ένα μέτρο της αβυσσαλέας απόστασης που χωρίζει,  αυτά που συνήθως βρίσκουμε στα καταστήματα και  εκείνα που παράγονται για να καλύψουν τις αυστηρότερες προδιαγραφές!

Δεν τολμάω ούτε να σκεφτώ το κόστος ενός καινούριου τέτοιου διακόπτη, εμένα, χάρη στον πολύ ψαγμένο παλαιοπώλη που είχα την εποχή εκείνη, δεν μου κόστισαν σχεδόν τίποτε! :)

 

large.LNS-P-28_15__025945.jpg  large.LNS-P-28_16__164755.jpg

 

Μιας και "βρισκόμουν" εκεί . . . έβαλα και μια εξωτερική ασφάλεια στο πρωτεύον του μετασχηματιστή και φυσικά όλα καλύφθηκαν με μονωτικό μακαρόνι από ύφασμα γυαλιού με επικάλυψη σιλικόνης, γιατί -μην ξεχνάμε- το τροφοδοτικό είναι κάπως . . .  ευάερο ! ! !

 

large.LNS-P-28_17__164748.jpg  large.LNS-P-28_18__222446.jpg

 

2. Η μετατροπή του σταθερού τροφοδοτικού, σε ρυθμιζόμενο

Το έχω ήδη αναφέρει ότι η τάση εξόδου του τροφοδοτικού αυτού θα πρέπει να μεταβάλλεται από τα 5 έως και τα ~30Vdc.

Ας δούμε πως έγινε αυτό.

Από πάνω -στη δεξιά φωτογραφία-  φαίνεται και η παρέμβαση που έγινε στην πλακέτα για να προστεθούν τα δύο ποτενσιόμετρα ρύθμισης της τάσης.

Αλλά καλύτερα μπορείτε να την δείτε εδώ:

 

large.LNS-P-28_19__222523.jpg  large.LNS-P-28_19__222512.jpg

 

Η απλότητα του κυκλώματος επέτρεψε την εύκολη μετατροπή του με δυο ακροδέκτες που "φυτεύτηκαν" στην πλακέτα, πάνω στους οποίους συνδέθηκαν δύο ποτενσιόμετρα εν σειρά και δυο αντιστάσεις 1% (50ppm) που μπήκαν στην κάτω πλευρά της πλακέτας για να φέρουν τα όρια λειτουργίας εκεί  που χρειαζόμουν!

 

large.LNS-P-28_20__222544.jpg  large.LNS-P-28_39__103047_com.jpg

 

Στην αριστερή φωτογραφία διακρίνονται οι δύο αντιστάσεις που μπήκαν στην κάτω πλευρά καθώς και οι δύο ακροδέκτες που προστέθηκαν στην επάνω πλευρά, αλλά και ένας από του πυκνωτές που μπήκαν για την απόζευξη  των εισόδων του remote sense. 

Δεξιά,  μπορούμε να δούμε πως και που ακριβώς, μπήκαν αυτές οι προσθήκες που αποσκοπούν στην αλλαγή των ορίων λειτουργίας του τροφοδοτικού και τη δημιουργία "χώρου" για να προστεθούν τα δύο ποτενσιόμετρα ρύθμισης της τάσης.

 

3. Οι πρώτες δοκιμές και . . . προβλήματα!

Επόμενο βήμα φυσικά οι δοκιμές της μετατροπής, οι οποίες πήγαν πολύ ικανοποιητικά, αλλά -όπως συμβαίνει κατά κανόνα σε αυτές τις δουλειές-  ανέκυψαν και κάποια προβλήματα!

Συγκεκριμένα, ένα πρόβλημα, που είχε να κάνει με το υψηλό ρεύμα εκκίνησης του τροφοδοτικού ( τα 23.000 μF του πυκνωτή εξομάλυνσης, δεν είναι "παιχνιδάκι" !) και την ρύθμιση του θερμομαγνητικού διακόπτη της AIRPAX.

Το ρεύμα ζεύξης του τροφοδοτικού, πολλές φορές ήταν αρκετά μεγάλο, με αποτέλεσμα να λειτουργεί το μαγνητικό στοιχείο του διακόπτη και το τροφοδοτικό να σβήνει ακαριαία!  :(

 

Δεν ήταν κάτι που δεν το περίμενα και ούτε ήταν αξεπέραστο, με μερικές επαναλαμβανόμενες προσπάθειες εκκίνησης , ο πυκνωτής φόρτιζε προοδευτικά και τελικώς κάποια στιγμή ο διακόπτης "κράταγε" και το τροφοδοτικό δούλευε κανονικά!

Αλλά φυσικά αυτό δεν ήταν αποδεκτό, τόσο γιατί ταλαιπωρεί τον διακόπτη, όσο και γιατί -όπως και να το κάνουμε- δεν έχει καμία σχέση με pro κατασκευή!  :p

 

Η λύση ήταν εύκολη και δοκιμασμένη πολλές φορές στο παρελθόν . . . ένα απλό κύκλωμα antidemarrage με ένα ρελέ και μια αντίσταση ισχύος.

Η βασική ιδέα είναι γνωστή από τα ποιοτικά τροφοδοτικά των υπολογιστών, και συνίσταται την παρεμβολή μιας αντίστασης εν σειρά με τους πυκνωτές εξομάλυνσης του φίλτρου εισόδου του τροφοδοτικού, και σε ένα ρελέ που οπλίζει όταν η τάση των πυκνωτών αυξηθεί αρκετά και βραχυκυκλώνει την αντίσταση αυτή, επιτρέποντας στο τροφοδοτικό να δουλέψει σε πλήρη απόδοση!

 

large.LNS-P-28_21__184033.jpg  large.LNS-P-28_22__190720.jpg

 

Η αντίσταση είναι 100 Ohm / 25 Watt  και στερεώθηκε με επιπρόσθετες μονωτικές ροδέλες στο σασί του τροφοδοτικού.

Ευτυχώς δίπλα της πέρναγαν τα καλώδια της ασφάλειας και ήταν εύκολο να κοπούν για να παρεμβληθεί το κύκλωμα περιορισμού του ρεύματος εκκίνησης του τροφοδοτικού.

Εκεί κοντά βρέθηκε και ο χώρος για να κολληθεί και το ρελέ που θα χειρίζεται το κύκλωμα.

 

large.LNS-P-28_23__192459.jpg  large.LNS-P-28_21b__184033.jpg

 

Επόμενο βήμα, η προσεκτική μόνωση όλως των σημείων που έχουν  την τάση του δικτύου, γιατί όπως λέει και ένα σοφός . . .

"Το ρεύμα είναι ο καλλίτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά χάδια, δεν θέλει ! ! ! "  :)

 

Και με αυτά φτάσαμε εδώ, που βλέπουμε την τελική εικόνα των παρεμβάσεων :

 

large.LNS-P-28_29__212552.jpg

 

4. Οι τελικές λεπτομέρειες

Οι προσεκτικοί παρατηρητές θα είδαν στην προηγούμενη φωτογραφία και μια ακόμα παρέμβαση (μηχανική αυτή τη φορά).

Αλλάχτηκε η προστασία επαφής με τα σημεία που έχουν τάση, γιατί τα εξαρτήματα μπήκαν τόσο τσίμα τσίμα, που  το κουτί, με τα προστατευτικά από μακαρόνι υαλοϋφάσματος, απλά δεν έκλεινε!

Έτσι, αντί αυτού, χρησιμοποιήθηκε χοντρή αδιάσταλτη "ζελατίνα" που κολλήθηκε πάνω στα επίμαχα σημεία.

 

large.LNS-P-28_26__211059.jpg  large.LNS-P-28_25__212128.jpg

 

Τόσο στον διακόπτη τροφοδοσίας, όσο και πάνω από τα ποτενσιόμετρα, γιατί είπαμε του κουτί είναι "ευάερο" ! :)

Ανάλογη προστασία μπήκε και στο άλλο κρίσιμο σημείο που είναι η περιοχή των καλωδίων της εξόδου του . . .

 

large.LNS-P-28_32_221611.jpg  large.LNS-P-28_33__221618.jpg

 

Όπως καταλαβαίνεται, η τυχαία εισβολή κάποιου αγώγιμου αντικείμενου στην περιοχή αυτή, είναι ικανή να "τρελάνει" το τροφοδοτικό! :p

 

Επόμενο ζήτημα είναι η απόζευξη της τάσης εξόδου, ακριβώς στο σημείο που καταλήγουν τα καλώδιά της, γιατί το τροφοδοτικό αυτό για πρακτικούς λόγους δεν βγάζει την έξοδό του σε μπόρνες, αλλά σε κατ' ευθείαν σε καλώδιο που καταλήγει σε κλέμες ελατηριωτού κλωβού της  Wago.

 

large.LNS-P-28_35__214729.jpg  large.LNS-P-28_36__214747.jpg

 

Εδώ να πω ότι τα καλώδια είναι τέσσερα, γιατί το τροφοδοτικό χρησιμοποιείται σε remote sense συνδεσμολογία.

Το κόκκινο / μαύρο ζευγάρι καλωδίων, φέρνει την τάση στο φορτίο και το πορτοκαλί / μπλε μετράει την τάση που φτάνει στο φορτίο, ακριβώς πάνω σε αυτό!

Έτσι, η όποια πτώση τάσης πάνω στους αγωγούς ισχύος, αντισταθμίζεται και η τάση που παρέχεται στο φορτίο παραμένει σταθερή και ανεξάρτητη από το πόσο μεγάλο είναι αυτό, εκτός και αν αυτό είναι υπερβολικό οπότε λειτουργεί η προστασία περιορισμού του ρεύματος εξόδου!

 

5. Το τροφοδοτικό . . . έτοιμο!

Αρκετά μεγάλο -και ελπίζω λεπτομερές- το "ταξίδι" σε αυτή τη μετατροπή! :) 

Ας το κλείσουμε λοιπόν να το δούμε και απέξω !

 

large.LNS-P-28_30__220012.jpg  large.LNS-P-28_31__215915.jpg

 

Λιτό, απέριττο και κομμάτι "κατσούφικο", σαν "καραβανάς" λοχίας είναι ε?  :hehe:

 

large.LNS-P-28_37__104350.jpg  large.LNS-P-28_38__104426.jpg

 

Αλλά αυτό δε με χαλάει, μου αρκεί που κάνει τη δουλειά που θέλω και μάλιστα πολύ καλλίτερα από ότι περίμενα ! :)

Τελευταία πινελιά -για λόγους επίσης μηχανικής ασφάλειας- η προσθήκη των μπλε σωλήνων σιλικόνης πάνω στις βίδες στερέωσης του μετασχηματιστή, γιατί δεν χρειάζομαι περισσότερες γρατζουνιές από αυτές που ήδη έχω !  :p

 

Κάπως έτσι έφτασε στο τέλος της η παρουσίαση των παρεμβάσεων στο τροφοδοτικό της LAMBDA, που εστέφθη με μεγάλη επιτυχία, αλλά γι' αυτήν καθώς και για τα αποτελέσματα των σχετικών μετρήσεων, θα επανέλθω σε επόμενο post!

Για την ώρα, χαιρετώ την παρέα και πάω κατά καναπέ μεριά, να τεντώσω τα γέρικα κόκκακαλά μου ! :hehe:

Καλό βράδυ σε όλους ! :D

 

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 3
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.