Jump to content



2 rads σε HAF 915, προς τα που οι ανεμιστηρες;


Shadowjump

Recommended Posts

Καλημερα.

 

Αυριο θα βαλω ενα εξτρα τριπλο ψυγειο στο 915R που εχει ηδη μεσα ενα τριπλο.

 

Η ερωτηση μου ειναι, να βαλω τους ανεμιστηρες να φυσανε απο τα εξω προς τα μεσα ή απο μεσα προς τα εξω;

 

Αν βαλω να φυσανε προς τα μεσα, πιστευω θα μαζευεται πολυ ζεστη στο εσωτερικο, απο την αλλη, αν βαλω να φυσανε προς τα εξω, δεν θα τραβανε και τον πιο δροσερο αερα, ασε που οι ανεμιστηρες θα "κλεβουν" το airflow των απεναντι.

 

 

Γνωμες;

 

Ευχαριστω!

rads.jpg

Link to comment
Share on other sites

LOL ! ! ! :D

Η περί ζωολογίας συζήτηση μια άλλη φορά, ας αφήσουμε το λαγό με τις λαγουδίνες του να κάνουν τη δουλειά τους, να βρίσκουν να φάνε και οι Παταγόνες κυνηγοί ! :p

 

Το ζήτημα του προσανατολισμού της ροής του αέρα στην περίπτωση που έχουμε αντικριστά ψυγεία δεν επιδέχεται εύκολης λύσης.

Ότι λύση και αν επιλέξεις, θα έχεις κάποια χασούρα.

Και τα βασικό πρόβλημα δεν είναι αυτή καθαυτή η θερμοκρασία του αέρα εξόδου από το radiator, αλλά από το γεγονός ότι έχουμε έξι ανεμιστήρες να βάζουν ή να βγάζουν αέρα από ένα χώρο που δεν μπορεί να υποστηρίξει, ελεύθερη ροή που να αντιστοιχεί σε τόσους ανεμιστήρες, όχι τουλάχιστον χωρίς κάποια παρέμβαση.

 

Το πρόβλημα έχει έτσι ακριβώς όπως το σκέφτεσαι :

 

large.599c86812c51f_Shadowjump_Dual360rarairfloworientation_01.jpg

 

Αν δεν βρεθεί ένας τρόπος ο αέρας που μετακινούν οι δύο ομάδες ανεμιστήρων να βγει στην Α περίπτωση, ή αντίστοιχα να μπεί στη Β περίπτωση, στο κουτί, οι δύο ομάδες ανεμιστήρων θα έχουν δυσκολότερη δουλειά να κάνουν.

Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να πετυχαίνουν μικρότερο airflow από αυτό που θα μπορούσαν να πετύχουν, αν η ροή ήταν ελεύθερη!

Επόμενη επίπτωση , είναι η αύξηση των θερμοκρασιών των rads γιατί η μικρότερη ροή αέρα σημαίνει άνοδο της θερμοκρασίας.

 

Για παράδειγμα αναφέρω μετρήσεις από ΑΙΟ 240ρα:

Στα 360 Watt και σε υψηλό air flow, η διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα εισόδου, από αυτόν της εξόδου είναι από 7 - 8 βαθμούς.

Αντίστοιχα σε χαμηλό airflow και για την ίδια ισχύ, η διαφορά θερμοκρασίας κυμαίνεται από 12 μέχρι 15 βαθμούς.

Τίποτε από αυτά βέβαια δεν είναι συγκλονιστική διαφορά, ούτε και σημαίνει κάτι για την μακροβιότητα των λοιπών εξαρτημάτων του κουτιού, αλλά καλό είναι, αν μπορούμε να το αποφύγουμε, να το κάνουμε.

 

Και εν προκειμένω, μπορούμε :

 

Στο σκαρίφημα C  έχουμε μια διάταξη Push- Pull , όπου το ένα radiator στέλνει το ζεστό αέρα του, μέσα στο κουτί, και το άλλο radiator ρουφάει αυτό το ζεστό αέρα και τον βγάζει από το κουτί!

Αυτό αρχικά φαίνεται ανορθόδοξο, αλλά αν κάνουμε τις σωστή σύνδεση του κυκλώματος, θα δουλέψει μια χαρά _δεδομένου ότι δεν έχουμε και καλύτερη διάταξη, όχι τουλάχιστον όπως είπα χωρίς παρεμβάσεις !

Στέλνουμε την έξοδο του block που έχει το θερμότερο υγρό, στο δεξιό rad (2) και εν συνεχεία, το χαμηλότερης θερμοκρασίας υγρό το πάμε στο αριστερό rad (1) και από εκεί επιστρέφει ακόμα δροσερότερο προς το block.

 

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να υπάρχει μια ανάλογη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα ψύξης και της θερμοκρασίας του rad.

Έτσι στο αριστερό rad που έχουμε υγρό χαμηλότερης θερμοκρασίας, εισέρχεται ο αέρας που έχει τη χαμηλότερη θερμοκρασία, και έτσι ο αέρας εξόδου αυτό του rad (1) θερμαίνεται μεν , αλλά όχι πολύ.

Αυτός ο αέρας μολονότι είναι πιο ζεστός από τον αέρα του περιβάλλοντος, μπαίνει στη συνέχεια σε ένα αρκετά πιο θερμό rad (2), οπότε και πάλι ο αέρας ψύξης αυτού του rad (2)  είναι αισθητά χαμηλότερης θερμοκρασίας από αυτό. Συνεπώς και το δεξιό rad λειτουργεί σωστά , σαν να τροφοδοτείται από λίγο πιο ζεστό αέρα!

 

Με τον τρόπο αυτό και τα δύο radiator δουλεύουν με καλό δείκτη απόδοσης.

Αντίθετα, αν στείλουμε τον αέρα του περιβάλλοντος στο πιο θερμό rad τότε ο αέρας εξόδου του θα είναι αισθητά θερμότερος από αυτόν του περιβάλλοντος και όταν αυτός κληθεί να ψύξει το δεύτερο rad (που έχει το νερό χαμηλότερης θερμοκρασίας) είναι πολύ πιθανό αέρας και rad, να έχουν παραπλήσιες θερμοκρασίες και έτσι το rad να μην ψύχεται αποδοτικά !

 

Ακολουθώντας αυτή τη σκέψη , υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να βελτιώσει λίγο ακόμα την απόδοση του συστήματος, διατηρώντας τις διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ αέρα και rads όσο γίνεται πιο αποδοτικές:

 

large.599c93bcea8a9_Shadowjump_Dual360rarairfloworientation_02.jpg

 

Με τον τρόπο αυτό η αποδοτική διαφορά στη θερμοκρασίας του αέρα ψύξης διατηρείται και τμηματικά.

Βεβαίως αυτό το τελευταίο είναι λίγο ψιλά γράμματα, αλλά ούτως ή άλλως αυτή  η διαδοχή σύνδεσης των δυο rad είναι και η πιο εύκολη, οπότε . . . όλα καλά και με την άδεια της φυσικής ! :D
 

Σαφώς βέβαια αν υπήρχε κάποια επιπρόσθετη εξαναγκασμένη κυκλοφορία του αέρα με την βοήθεια επιπρόσθετων ανεμιστήρων (πρώτο σχήμα , πράσινα βέλη), τότε οι επιλογές αυξάνουν! :)

Αλλά είναι κάπως κουλό σε ένα τόσο μικρό κουτί να αρχίσεις το κόψε ράψε, τη στιγμή που υπάρχει μια δόκιμη και "αξιοπρεπής" θερμικά λύση !

 

Όπως και να έχει με δεδομένη την σύνδεση των δύο radiαtors , μπορεί να παίξεις με μπούσουλα αυτά και να πειραματιστείς για την απόδοση της κάθε λύσης.

Εύχομαι καλή συνέχεια, και κράτα μετρήσεις πριν και μετά την κάθε αλλαγή της ροής του αέρα, και ενημέρωσε και εμάς για τα αποτελέσματα !

 

Καλή διασκέδαση ! ! ! :D

 

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω πως ναι!

Θα φέρει φρέσκο αέρα μέσα στο κουτί και αυτό είναι καλό, αλλά προσοχή να μην παρεμβαίνει πολύ στην ήδη υπάρχουσα ροή των απέναντι ψυγείων.

Θα πρέπει όμως να το μετρήσεις πριν και μετά να δεις διαφορές!

Εδώ όμως να σε ρωτήσω κάτι που δεν έχει αναφερθεί -νομίζω- μέχρι τώρα:

Αυτό το κουτί είναι καθισμένο επάνω σε ένα 935 ή πάνω σε ένα 915F?

Φαντάζομαι -για να θέλεις να βάλεις 2 χ 360 rad μέσα , το σύστημά σου είναι σε άλλο κουτί! :)

Με δεδομένο αυτό λοιπόν και μιλώντας για ελαφρύ modding . . .

Κατ' αρχήν -φαντάζομαι- θα έχεις αφαιρέσει από μέσα ότι δεν σου χρειάζεται (εμπρός βάση για δίσκους)  και το κουτί θα είναι τελείως άδειο.

Με την πίσω πλευρά τι έχεις κάνει, εκεί στα ανοίγματα για PSU και Mobo IO έχει καπάκια? Ή έχεις βάλει εσύ κάτι?

Με απούσα τη βάση των δίσκων, εμπρός σε παίρνει να βάλεις έναν 120ρι ανεμιστήρα?

Πίσω -εφόσον η πλευρά είναι τελείως διαθέσιμη, έχεις σκεφτεί να βάλεις κάποιον ανεμιστήρα ?

Θα χρειαστεί κάποια τροποποίηση, αλλά καλά θα ήταν να το δοκιμάσεις.

Όμως το βασικό είναι το εξής :

Στήνεις το σύστημα χωρίς προσθήκες και μόντες, μετράς θερμοκρασίες σε κάποιες συνθήκες και μετά με πρόχειρο τρόπο στερεώνεις ότι ανεμιστήρα φαντάζεσαι ότι βοηθάει, και μετρά και πάλι -στις ίδιες συνθήκες- για να δεις τι διαφορές προκύπτουν και αν αυτές αξίζουν το κόπο ενός μόνιμου μονταρίσματος.

Επίσης με διαθέσιμη στην επάνω πλευρά την λωρίδα μεταξύ των rads και εφόσον μαστορέψεις κάποιο τρόπο στήριξης μπορούν να μπουν και άλλοι ανεμιστήρες (μάλλον 92ρηδες) και έτσι θα έχεις το τρόπο να μπείς σε ένα σύστημα Push-Push ας πούμε.

Αλλά είπαμε . . . ένα βήμα τη φορά, γιατί κάλλιστα μπορεί να μείνεις απόλυτα ευχαριστημένος , χωρίς μονταρίσματα ! :)

Καλή συνέχεια ! :T: 

Link to comment
Share on other sites

Το εστησα οπως ειπαμε αρχικα @Seafalco. Το loop παει ως εξης:

 

Tank - > Pump -> CPU -> 120 rad -> GPU -> τα 360 οπως τα ειπαμε -> tank.

 

Μεχρι τωρα, stress test CPU 3,9GHz ~1.35V 60C σταθερα.

 

Πως σας φαινονται οι θερμοκρασιες;

 

Η καρτα σε benchmark επιασε γυρω στους 38C, αλλα θελω να βαλω να τρεχει κανα τεστ loop για αρκετη ωρα.

Έγινε επεξεργασία από Shadowjump
Link to comment
Share on other sites

Σημασία έχει τι πτώση θερμοκρασίας είχες σε σχέση με το προηγούμενο setup!

Οι 60 βαθμοί δεν λένε κάτι από μόνοι τους, πες και τι θερμοκρασία έχεις στο περιβάλλον , έτσι που να μπορεί να υπολογιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας σε σχέση με αυτήν του περιβάλλοντος (να δούμε το Δθ δηλαδή) .

Επίσης δεν έχεις αναφέρει τι CPU έχεις, αν είναι INTEL από αυτές που μεταξύ "κρυστάλου"  CPU και καπακιού CPU έχει αυτή τη "μουστάρδα" που βάζει για θερμοαγώγιμο υλικό η INTEL και πάλι δεν λένε κάτι οι 60 βαθμοί! :(

Μόνο με το Δθ και σύγκριση με τις προηγούμενες τιμές , θα μπορέσεις να βγάλεις συμπέρασμα ! :)

Γιατί όλα τα συστήματα ψύξης κολλάνε σε ένα σημείο, αυτό της θερμικής αντίστασης από το εσωτερικό της CPU μέχρι το block της ψύκτρας!

Με βάση αυτό και με δεδομένο ότι όταν μετράμε ψύκτρες έχουμε κατευθείαν επαφή του block με την επιφάνεια του Loader, έχουμε στα 360 Watt Δθ περίπου 30-31 βαθμούς για μια 240 ΑΙΟ !  (πες περίπου 55 - 60 βαθμούς για περιβάλλον από 25 - 30 βαθμούς).

Αν συγκρίνουμε αυτά με το δικό σου αποτέλεσμα, μάλλον κάπου υπάρχει θέμα και το πρώτο υποψήφιο σημείο είναι η TIM της INTEL !

Οπότε για πες Δθ πρίν και μετά και βλέπουμε ! :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Συνεπώς με το νέο setup έχεις Δθ ~ 34 οC, πράγμα που δεν μου φαίνεται κακό, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα έπρεπε να είναι πιο κάτω.

Εδώ όμως πιστεύω ότι μπορούν να σε βοηθήσουν, άλλα παιδιά που έχουν τον αντίστοιχο επεξεργαστή.

Για το loop -δεδομένου ότι είναι σε δύο κουτιά, δεν νομίζω ότι παίζει αναδιάταξη, οπότε η προσπάθεια βελτίωσης -στο βαθμό που θελήσεις να το ψάξεις- θα πρέπει να στραφεί στην αντλία (τι αντλία έχεις ? Με τρία rad επάνω της έχει σημασία ! ), στο γενικότερο air flow του κουτιού  και φυσικά στο επιμέρους airflow των radiators.

Εντύπωση μου κάνει η χαμηλή θερμοκρασία της GPU, καλή είναι η σκέψη να της "πιεις το αίμα" να δεις τι επίδραση έχει, τόσο σε αυτήν όσο και στην CPU.

Όμως για να βγάλεις συμπέρασμα πρέπει να κάνεις τις δοκιμές στις ίδιες συνθήκες (η θερμοκρασία περιβάλλοντος φυσικά θα παίζει λίγο ) στο ίδιο φορτίο και θα σημειώνεις όσο περισσότερα στοιχεία μπορείς

Για παράδειγμα . . .  θερμοκρασία του αέρα που είναι μέσα στο κουτί, θερμοκρασία του αέρα που μπαίνει στο κουτί, το "φορτίο" που δοκιμάζεις και στο βαθμό που αυτό δεν είναι δύσκολο,  κράτα σημειώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα  (π.χ. κάθε 10 λεπτά , η μισή ώρα) .

Έτσι σε κάθε δοκιμή θα συγκεντρώνεις αρκετά στοιχεία για μπορείς να κάνεις σύγκριση αυτής με το επόμενο setup.

Επίσης να αλλάζεις μόνο μια παράμετρο κάθε φορά, ας πούμε την διεύθυνση της ροής του αέρα, μη αλλάζεις δυο παραμέτρους ταυτόχρονα, γιατί δεν θα ξέρεις τι επίδραση είχε η κάθε μία στο τελικό αποτέλεσμα !

Χαλαρά και ήρεμα  και διασκέδασέ το!  :D

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ορεξη να εχεις να ασχοληθεις δηλαδη! 

 

Περιμενω κατι εργαλειακια απο ebay, οπως κατι αισθητηρες θερμοκρασιας, laser θερμομετρο, κλπ για να ξεκινησω της αναζητησεις :p 

 

Αντλια εχω μια Swiftech MCP655, την οποια πρεπει να την εχω απο το 2008; Ασταματητα δουλευει :p

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.