Jump to content



Πρόβλημα με το Sleep σε Windows 7 & 10


Recommended Posts

Καλημέρα στην παρέα,

ένα μάλλον περίεργο πρόβλημα:

 

Σε σύστημα με ASROCK Z87-PRO4, i7 4770, 4x4GB Ripjawx παρουσιάζεται το εξής:

 

Όταν το σύστημα ξυπνάει από sleep (είτε hybrid είτε απλό), ανάβει στιγμιαία (οι δίσκοι κάνουν spin up), σβήνει αμέσως, ξανανάβει στιγμιαία, σβήνει αμέσως και την 3η φορά ξεκινάει!

- Αυτό το κάνει σε Windows 7 (φορτωμένα σε SSD), τα οποία συνήθως (αν όχι πάντα) θα βγάλουν τελικά μήνυμα ότι δεν ήταν "properly shutdown" και κάνουν κανονικό restart.

- Δοκίμασα να εγκαταστήσω Windows 10 σε άλλο δίσκο (WD Black - GPT) και κάνει ακριβώς το ίδιο, με τη διαφορά ότι δεν κάνει τελικά restart αλλά επανέρχεται στη φάση που ήταν όταν έγινε sleep.

- Το Hibernate λειτουργεί κανονικότατα!

- Εννοείται δοκίμασα νέους drivers κλπ, αλλά μιλάμε ότι έκανα και φρέσκια εγκατάσταση.

 

Καμμιά ιδέα τι μπορεί να "έσπασε" το sleep?

 

Additional info:

- Για πολύ καιρό, το sleep (hybrid sleep για την ακρίβεια) λειτουργούσε κανονικά.

- Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται όταν άλλαξα κουτί. Οι μόνες αλλαγές ουσιαστικά όμως ήταν οι ανεμιστήρες του νέου κουτιού, οι οποίοι κούμπωσαν στα αντίστοιχα fan control της μητρικής (παλιά έπαιρναν απ'ευθείας απ' το τροφοδοτικό) καθώς και το νέο USB hub του νέου κουτιού --> δοκίμασα όμως να τα αποσυνδέσω όλα και δεν άλλαξε τίποτα!

- Ίιιισως να ενεργοποιήθηκε κάπου εκεί και το VT-d της CPU --> Δοκίμασα να το απενεργοποιήσω, μάλιστα εγκατέστησα εκ νέου τα Windows 10 με απενεργοποιημένο το VT-d αλλά και πάλι τίποτα.

 

Bonus: κάπου πήρε το μάτι μου ότι ένα νέο update των Windows το χάλασε και σε άλλους αλλά εκεί μιλάνε αποκλειστικά για Windows 10...

 

Any ideas?

 

Link to comment
Share on other sites

Οι αλλαγές στο power settings bios επηρεάζουν το sleep και όχι μόνο, εμένα σε δοκιμές που έκανα στο power settings γιατί μου χάλασε η ξαφνικά τελείως το sleep  (δεν κοιμάται, μένει στην προσπάθεια σε 7) μέχρι τα windows σε κάποια δοκιμή μου έλεγε ότι δεν είναι ενεργοποιημένα. Άκρη δεν βρήκα ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή η συμπεριφορά (3 προσπάθειες μέχρι να ανοίξει) σε διάφορα forum δείχνει σε ελαττωματική μνήμη, αλλά αφενός έτρεξα memtest επιτυχώς, αφετέρου δοκίμασα να παίξω και με λιγότερα dimmάκια αλλά δεν είδα διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως δυσκολεύεται με κάποιον δίσκο; Δοκίμασε με μόνο το δίσκο του λειτουργικού πάνω. Αν κάνει τα ίδια δοκίμασε με διαφορετικό SATA καλώδιο.

Link to comment
Share on other sites

Τα έχω δοκιμάσει όλα αυτά, δοκίμασα μόνο με τον SSD (Win7) ή μόνο με τον WD (Win10), άλλαξα καλώδια αλλά τίποτα.

Κάτι παράξενο που συνέβη όταν είχα μόνο τον SSD, ήταν ότι μετά από reboot τον έχανε τελείως! Και δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ήταν αυτό που τον έκανε να τον ξαναβρίσκει. Άλλαξα και καλώδια και SATA θύρα αλλά τίποτα. Απλά έπαιζε μετά από μερικές προσπάθειες. Με όλους τους δίσκους μαζί, δεν το έχει κάνει ποτέ!

 

Πάντως το sleep δεν έστρωνε σε καμία περίπτωση!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.