Jump to content



Dell 1905FP mini review


jax7480

Recommended Posts

Dell 1905FP mini review

Dell.jpg

Συχνά αναφέρω μέσα στο φόρουμ την επιλογή οθόνης Dell για κάποιον υποψήφιο αγοραστή οθόνης TFT. Δεν είναι κάποια εμμονή που έχω, ούτε είμαι κολλημένος με την εν λόγω εταιρία. Απλά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει ένα όνομα στο εξωτερικό και πλέον και στην Ελλάδα προσπαθεί να αναδείξει το όνομα αυτό διαμέσου τον κορυφαίων σε ποιότητα αλλά ΚΑΙ τιμή προϊόντων της στον έλληνα καταναλωτή. Το παρακάτω review δεν αναφέρεται σε υποψήφιους αγοραστές οι οποίοι πρόκειται να δώσουν 1000 και 1500 για αγορά καλής TFT οθόνης αλλά σε αυτούς που με τα ίδια λεφτά που θα αγόραζαν μια καλή και επώνυμη 17αρα, μπορούν να αγοράσουν μια εξίσου κορυφαία, τόσο σε επιδόσεις όσο και σε ποιότητα κατασκευής, προσιτή 19αρα.

Η Dell λοιπόν έβγαλε το συγκεκριμένο μοντέλο 1905FP στην ελληνική αγορά στην τιμή των 449+ΦΠΑ. Θα αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι και τόσο δα φθηνή, αν θέλει να λέγεται φθηνή. Αλλά ας δούμε τι προσφέρει και μετά όλοι ας κάνουμε τον συλλογισμό μας:

connectors.jpg

Ξεκινάμε από τα βασικά. Εκτός από την κλασική είσοδο D-sub 15pin υπάρχει και είσοδος DVI. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι συνδέοντας το DVI δεν έχουμε να παραμετροποιησουμε την οθόνη ως προς την γεωμετρία της καθόλου παρά μόνο την φωτεινότητα και την αντίθεση(brightness-contrast).

Δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα μικρό power connector το οποίο είναι για τα έξτρα ηχεία που μπορούν να κουμπώσουν πάνω στην οθόνη και ακόμα πιο δίπλα η κυρίως τροφοδοσία της.

Από τα δεξιά τώρα βλέπουμε 2 USB θύρες και έναν USB connector. Η οθόνη παρέχει την δυνατότητα USB Hub, δηλαδή μέσα στην συσκευασία της παρέχεται ένα καλώδιο το οποίο συνδέουμε σε μια USB θύρα του υπολογιστή μας, και έτσι μας παρέχονται ακόμα 4 ? θύρες USB. Μπορεί να πει κάποιος κατ αρχάς πως τις μέτρησα 4 ενώ βλέπει 2, και ότι η θέση τους δεν είναι και τόσο πλεονεκτική.

Στα πλάγια όμως της οθόνης, από την αριστερή πλευρά καθώς την κοιτάμε, υπάρχουν άλλες 2 USB θύρες για μεγαλύτερη ευκολία.

side%20USB.jpg

Συνεχίζουμε λοιπόν την περιήγησή μας και βλέπουμε την οθόνη από την πίσω μεριά της.

back.jpg

Όπως παρατηρείτε κι εσείς, η οθόνη έχει σαν βάση ένα μισοφέγγαρο σε διαφορετικό χρώμα από το πλαίσιο της(ασημί) και ακριβώς στην κολώνα της βάσης της, έχει 2 πλαστικά εύκαμπτα αυτάκια τα οποία βρίσκονται εκεί για το «συμμάζεμα» των καλωδίων της οθόνης. Ακριβώς από κάτω από τα 2 αυτάκια βλέπουμε ένα μικρό «κουμπί». Το κουμπί αυτό λοιπόν είναι ένα release button, το οποίο χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να απελευθερώσουμε την οθόνη από το μικρότερο δυνατό ύψος που μπορεί να έχει ο «λαιμός» της. Διευκολύνει παρά πολύ και κατά την διάρκεια μετακίνησης την οθόνης, γιατί δεν ανεβοκατεβαίνει ελεύθερα ο λαιμός με αυτό το κούμπωμα.

Φεύγουμε λοιπόν και από το πίσω μέρος και ερχόμαστε πάλι μπροστά. 19αρα TFT αγοράσαμε λοιπόν αλλά, ούτε ένα ολόκληρο έγγραφο του Word δεν μπορούμε να δούμε. Λάθος! Με την δυνατότητα Pivot της οθόνης μπορούμε να βλέπουμε μια ολόκληρη σελίδα του Word στην οθόνη μας, χωρίς να χρειάζεται να σκρολάρουμε με το ποντίκι. Το κακό είναι ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα δουλεύει μόνο όταν η οθόνη είναι συνδεμένη με DVI εκτός αν δίνει την δυνατότητα η κάρτα γραφικών μας να περιστρέψουμε την επιφάνεια εργασίας μας.

rotate.jpg

Επίσης να δείξουμε στην παρακάτω φωτό την διαφορά που έχει η 19αρα με την αντίστοιχη 17αρα TFT της Dell.

17vs19.jpg

Στην συσκευασία(που δυστυχώς δεν έχω φωτό) θα βρείτε όλα τα απαραίτητα καλώδια και συνοδευτικά manuals για την οθόνη(καλώδιο τροφοδοσίας, USB, D-sub 15pin, DVI) όπως επίσης και ένα CD με τους απαραίτητους drivers για το νέο σας monitor. H οθόνη έρχεται σε 2 κομμάτια, το πάνελ, και η βάση της, αλλά η σύνδεση είναι πανεύκολη και δεν θα σας προβληματίσει.

Η οθόνη κατά της διάρκεια χρήσης της(περίπου 1 μήνα) δεν παρουσίασε κάποιο προβληματικό pixel, όπως επίσης, με άφησε έκπληκτο με την πιστότητα των χρωμάτων, την πολύ καλή φωτεινότητα και αντίθεση, το εξαιρετικό μαύρο χρώμα αλλά κυρίως με την μη ύπαρξη ghosting παρά τα 20ms απόκρισης της.

Τέλος να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο review έγινε γιατί χρησιμοποιώ οθόνες Dell, το τελευταίο 1,5 χρόνο, λόγω του ότι τις αγοράζει η εταιρία όπου δουλεύω και από σύνολο 100+ οθονών TFT δεν έχει παρουσιαστεί ΟΥΤΕ μια με καμένο pixel, ανάμεσα σε 15αρες, 17αρες και 19αρες οθόνες.

Δεν λεω ότι είναι οι κορυφαίες, απλά πιστεύω ότι είναι μια τίμια λύση για τα λεφτά που ζητάει από τον υποψήφιο καταναλωτή.

Σελίδα κατασκευαστή

Σελίδα για on line αγορά

Την περίοδο που έγινε το review η οθόνη βρισκόταν σε ειδική προσφορά από την Dell στην τιμή των 399+ΦΠΑ δηλαδή 475 τελική τιμή κάτι που ισχύει και σήμερα.

Jax7480

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από ATi

Πολύ καλό review jax περιεκτικότατο. Τελικά μου φαίνεται ότι θα γίνουν γνωστές πολύ σύντομα οι Dell!!!

Ελπίζω να εννοείς για την Ελλάδα, γιατί ο υπόλοιπος πλανήτης έχει κατά ένα τεράστιο ποσοστό PCs και οθόνες Dell.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω 6 αλλα για μενα δεν μετραει αυτο. Η Dell ελεγχει καθε TFT πριν φυγει απο το εργοστασιο για τυχον καμμενα pixel, και προπαντως εγω θα την αγοραζα μονο και μονο για αυτο που ζω εδω και 1.5 χρονο. Κανενα καμμενο πιξελ σε καμια οθονη, οποιοδηποτε μοντελου και οποιασδηποτε διαστασης.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι πολύ καλή παρουσίαση. Προσωπικά άρχισα να σκέφτομαι πριν περίπου 2 μήνες για αγορά μιας 19" TFT και η συγκεκριμένη μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον. Μάλιστα η Dell την έχει προσφορά -50 με -60 ευρώ από την τιμή που αναφέρεις αν δεν κάνω λάθος.

Πρόσφατα είδα τις νέες LG (L1980) και διχάστηκα λόγω της καλύτερης τιμής στο response time (12ms) αλλά δεν έχω μάθει ακόμα τιμή.

Επειδή με ενδιαφέρει και το gaming (κυρίως strategy & RPG) και η παρακολούθηση DVD θα ήθελα τις εντυπώσεις σου αν είναι δυνατόν σε αυτούς τους δύο τομείς.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Λογω δουλειας,λοοολ, μπορω να πω οτι στα DVD δεν παρατηρησα το παραμικρο προβλημα(ghosting, αλλοιωση εικονας, χαλια χρωματα) μαλιστα ηταν πολυ καλυτερη απο την αντιστοιχη 17αρα (173P) της Dell. Τωρα για παιχνιδια η μονη μου εμπειρια ηταν με το nanaca crash το οποιο ειναι ΠΟΛΥ γρηγορο παιχνιδι, και δεν παρατηρησα κατι.

Απλα να αναφερω οτι το θεμα ghosting ειναι κατι τελειως υποκειμενικο. Ο κος Sisman, στην οθονη που εχω στο σπιτι, Samsung 172X με 12ms responce time, ελεγε οτι εβλεπε ghosting, ενω 5 ατομα τριγυρω του δεν παρατηρουσαν τιποτα.

Αρχική απάντηση από Solid Snake

Πολυ ομορφη οθονη..:inlove: . Jax,ξερεις τον χρονο αποκρουσης αυτης της οθονης?

Δεν ξερω στο ποδοσφαιρο πως τα παει, αλλα o χρονος αποκρισης ειναι 20ms.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ jax για την απάντησή σου αλλά τελικά μάλλον θα έχω την ευκαιρία να την δω από πρώτο χέρι χε χε χε. Ζήτησα μια προσφορά εξοπλισμού για την εταιρία που δουλεύω από την Dell και οι τιμές τους είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές οπότε θα βάλω και μια 1905FP μέσα ...:devil:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jax καταρχας μπραβο για την ωραια παρουσιαση.

Καταδευτερον ηθελα να ρωτησω αν 1280χ1024 σε 19αρα οθονη σε ικανοποιει σαν αναλυση. Εχω την L550 αλλα σκεφτομαι να παω σε 19αρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 month later...
Αρχική απάντηση από morfeas-dsl- [25-04-2005 10:31]

Jax καταρχας μπραβο για την ωραια παρουσιαση.

Καταδευτερον ηθελα να ρωτησω αν 1280χ1024 σε 19αρα οθονη σε ικανοποιει σαν αναλυση. Εχω την L550 αλλα σκεφτομαι να παω σε 19αρα.

ολες οι 19 τφτ εχουν 1280/1024 μαχ.

ελπιζω η ντελ να βαλει και εδω τις προσφορες που βαζει στις ηπα (-25%) κατα περιοδους.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Chosen

Ελπίζω να εννοείς για την Ελλάδα, γιατί ο υπόλοιπος πλανήτης έχει κατά ένα τεράστιο ποσοστό PCs και οθόνες Dell.

Και PDA... Από χτές έχω την τύχη να έχω στα χέρια μου ένα axim x50v...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.