Jump to content



Mecool M8S PRO W voice control Review: 4K Youtube/Netflix


Recommended Posts

gqPGRd4.jpg

 

Καλωσορίσατε σε μια ακόμη παρουσίαση μου,

Όσοι από εσάς έχετε αγοράσει tv box από την κίνα σίγουρα θα ακούσατε για την Mecool. H κινέζικη εταιρία που με την σειρά M8S έχει τραβήξει τα βλέμματα του λόγω της τιμολόγησης και των τεχνικών χαρακτηριστικών που προσφέρει. Το Mecool M8S PRO W με voice control υποστήριξη είναι η ενημερωμένη έκδοση τουαπλού Mecool M8S PRO W και εκτός του ανασχεδιασμένου τηλεχειριστηρίου ενσωματώνει πλέον την επίσημη Android TV OS έκδοση με υποστήριξη για 4ανάλυση στην πλατφόρμα του YouTube και του Netflix αντίστοιχα.

 

 

Κουτί και εξωτερική εμφάνιση

Αρχικά οφείλω να σας δείξω το κουτί και την εξωτερική εμφάνιση της συσκευής. Όπως βλέπετε στις εικόνες παρακάτω το κουτί είναι το γνώριμο λευκό κουτί χωρίς σχεδόν καμία πληροφορία για το εσωτερικό, με το οποίο η Mecool συσκευάζει όλα τα tv boxes της. Στα ενδότερα βρίσκουμε τα απολύτως απαραίτητα, ένα HDMI καλώδιο, ένα 5v 2A τροφοδοτικό, το voice control χειριστήριο και το M8S PRO W.

Όλο το σώμα του M8S PRO W αποτελείται από πλαστικό, η ποιότητα κατασκευή κρίνεται ικανοποιητική  δεδομένου του κόστους απόκτησης. Στις πίσω μεριά βρίσκουμε την υποδοχή για την τροφοδοσία, το HDMI port, το Ethernet LAN port, και την audio/video (AV) υποδοχή. Στην πλαϊνή μεριά βρίσκουμε δύο USB 2.0 και μια micro SD υποδοχή.

C0G7dgw.jpg

 

TVkvAX3.jpg

 

qT3zyVB.jpg

 

3tiJpRz.jpg

 

nuORcUR.jpg

 

yOiUgsX.jpg

 

mKeDHmv.jpg

 

 

Χαρακτηριστικά

Προχωρώντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά βρίσκουμε τον Amlogic S905W μια κομμένη έκδοση του S905X όπου έχει χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας στα 1.2GHz και λείπει η υποστήριξη για 4K στα 60fps.

·         S905w quad core Cortex-A53 με συχνότητα 1.2GHz

·         Mali-450

·         2GB DDR3 RAM

·         16GB αποθηκευτικός χώρος

·         2.4GHz Wi-Fi

·         100Mbps Ethernet port

·         micro SD υποδοχή

·         2 x USB 2.0

·         Bluetooth: No

·         Video decoders: 4K @ 30fps, H.265, AVI, H.264, VC-1, MPEG-2, MPEG4, DIVD / DIVX, Real8 / 9 / 10, RMVB, PMP, FLV, MP4, M4V, VOB , WMV, 3GP, MKV

Οκ, το Mecool M8S PRO δεν είναι το δυνατότερο μηχανάκι εκεί έξω, ούτε βάζει φωτιά στα benchmarks. Για πολλούς όμως τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι αρκετά και προσωπικά τα θεωρώ ως minimum requirements για ένα tv box που μπορεί να αντεπεξέλθει με αξιοπρέπεια το 2018.

Επίσης για να μειωθεί το κόστος η Mecool επέλεξε να παραλείψει το Bluetooth, το 1000Mbps Ethernet port, την υποστήριξη για 5GHz Wi-Fi και την υποστήριξη για surround ή  Dolby TrueHD ήχο.

 

 

Λογισμικό

Στον τομέα του λογισμικού συναντάμε το επίσημο Android TV OS το οποίο βασίζεται στην έκδοση Android 7.1.2. Δεν διαθέτει notification bar ούτε navigation bar και η αρχική του σελίδα έχει την παρακάτω μορφή.

 

bT3WrEn.jpg

 

hFCZL4S.jpg

 

Το επάνω μέρος της αρχικής οθόνης έχει ένα widget αναζήτησης, η οποία υποστηρίζει φωνητική και γραπτή αναζήτηση, και τέλος δουλεύει υποδειγματικά στην ελληνική γλώσσα. Στην συνέχεια υπάρχει μια γραμμή με προτάσεις για θέαση ή εφαρμογές για εγκατάσταση. Ακριβώς από κάτω βρίσκουμε μερικές από τις εγκατεστημένες εφαρμογές μας, ενώ σε ξεχωριστή γραμμή υπάρχουν τα εγκατεστημένα παιχνίδια. Τέλος στο κάτω μέρος της αρχικής οθόνης, υπάρχουν οι συντομεύσεις για τις ρυθμίσεις, το Wi-Fi και τον App Drawer.

Η συσκευή έρχεται rooted και στις πληροφορίες για τις άδεις DRM βλέπουμε το L1 security level στην Google Widevine Modular DRM. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι το M8S PRO W είναι από τα ελάχιστα tv boxes που υποστηρίζουν 4k ανάλυση στο YouTube  αλλά και στην πλατφόρμα του Netflix. Μέχρι στιγμής ελάχιστα μποξάκια υποστηρίζουν την πολυπόθητη 4k ανάλυση στο Netflix και το M8S PRO W επάξια παινεύεται γι’αυτό.

 

M7V7Exn.jpg

Το Google Play Store ακολουθεί την δομή του Android TV OS και έρχεται με διαφορετική μορφή από την συνηθισμένη. Το μόνο μειονέκτημα που εμφανίζει είναι ότι πολλές εφαρμογές δείχνουν μη συμβατές αλλά μπορείτε να τις περάσετε στο σύστημα με την sideload apk installation διαδικασία.

Τέλος, το Android TV OS είναι αρκετά φιλικό προς τον χρήστη, ιδιαίτερα απλό και ο χειρισμός του με το voice remote control είναι αρκετά εύκολος. Θα έλεγα ότι μπορείτε να χειριστείτε το Android TV OS πιο εύκολα με το τηλεχειριστήριο σε σχέση με το κλασσικό Android OS.

 

 

Επιδόσεις

Προχωρώντας στο κεφάλαιο των επιδόσεων θα σας δώσω νούμερα από δημοφιλή benchmarks ώστε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης με άλλα tv boxes. Επίσης στο βίντεο που θα ακολουθήσει μπορείτε να δείτε την γενικότερη συμπεριφορά του M8S PRO W σε παιχνίδια και αναπαραγωγή multimedia αρχείων.

 

•         3DMark  Ice Storm Extreme: 2790 marks

•         AnTuTu v6.2.7 : 25964

•         Vellamo: 1294 marks Broswer, 767 marks Metal και 1218 marks στο Multicore test 

•         A1 SD bench - Internal memory: Read 71.3MB/s και Write 51.4/s – RAM copy 2306.8/s 

•         Geekbench 4: Single-Core 475 marks και Multi-Core 1307 marks 

Αν και ποτέ δεν λαμβάνω ιδιαίτερα υπόψιν μου τα νούμερα των benchmarks, στην προκειμένη περίπτωση καταλαβαίνουμε ότι το M8S PRO W είναι ένα mid-range tv box και αυτό επιβεβαιώνεται από το Amlogic S950w chipset. Θα σταθώ όμως στην καλή συμπεριφορά του ενσωματομένου αποθηκευτικού χώρου όπου ακόμα και σε ακριβότερα και δυνατότερα tv boxes έχω δει χαμηλότερα νούμερα. Επίσης, παρόλη της έλλειψη του USB 3.0, οι USB 2.0 θύρες προσφέρουν ικανοποιητικό bandwidth και σε μεταφορές μεγάλων αρχείων από τον εξωτερικό USB 3.0 δίσκο μου προς την ενσωματωμένη μνήμη του M8S PRO W, παρατήρησα ταχύτητες ως και 31MB/s.

 Τέλος, το M8S PRO W τερματίζει την γραμμή μου (adsl στα 24,5Mbps) και δεν παρατήρησα το φαινόμενο των αποσυνδέσεων. Το Wi-Fi έχει καλή εμβέλεια αλλά δυστυχώς δεν προσφέρει γρήγορη μεταφορά αρχείων σε δοκιμές που έκανα από το nas μου. Οι ασύρματες αντιγραφές αρχείων περιορίζονται στα 2MB/s και όταν προσπάθησα να κάνω βίντεο stream, κατάφερα τέλεια αναπαραγωγή μόνο σε 1080p αρχείων χαμηλού bitrate. Το bluray stream δυστυχώς δεν ήταν εφικτό.

 

 

Gaming 

Παρόλο που το M8S PRO W έρχεται με το baseline των τεχνικών χαρακτηριστικών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί με αξιοπρέπεια σε τίτλους παιχνιδιών χωρίς βαριά 3D γραφικά. Αν είστε σε 1080p ανάλυση όπως και εγώ και δεν αποσκοπείτε να παίξετε ιδιαίτερα βαριά παιχνίδια τότε θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Στο βίντεο που ακολουθεί επέλεξα να σας δείξω την συμπεριφορά του X7 στα Dead Trigger 2 (settings: medium graphic details), Riptide GP: Renegate (settings: Higher Resolution – Low Simplest shaders and fewer details) και Real Racing 3 (settings: δεν αλλάζουν).

Στο Real Racing 3 παρατήρησα μερικά frame drops και στο Dead Trigger 2 σε μερικά σημεία είδα κάτι σαν ghosting. Παρόλα αυτά, όπως είπα και παραπάνω και όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στο βίντεο που ακολουθεί τα παιχνίδια ανταποκρίνονται με αξιοπρέπεια αν θελήσετε να παίξετε σε 1080p ανάλυση. Αν ψάχνετε tv box που να το χρησιμοποιείται και ως παιχνιδομηχανή τότε καλύτερα να κοιτάξετε σε tv boxes με τον Amlogic S912 (όπως το Mecool M8S PRO L - review εδώ), τον Allwiner H6 (όπως το Beelink GS1 – review εδώ) ή κάποιο με τον Rockchip RK3399.

Θερμοκρασίες

Όπως είδατε στις φωτογραφίες παραπάνω το tv box της σημερινής παρουσίας έχει αρκετές τρύπες για εξαερισμό στο κάτω μέρος και περιμετρικά στα πλαϊνά μέρη του. Επίσης, ο Amlogic S905W είναι ενεργειακά πιο αποδοτικό SOC από αυτά που ανέφερα παραπάνω.  Παρότι όμως την καλή δουλειά στο case της συσκευής και το καλό ενεργειακό efficiency του S905W παρατήρησα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αυτό πιθανώς οφείλετε στην μικρή ψύκτρα η οποία είναι υπεύθυνη για την ψύξη του επεξεργαστή.

Στις δικές μου δοκιμές, έχω την συσκευή γυρισμένη ανάποδα (το πάνω – κάτω) και έχω προσαρμόσει έναν 5v ανεμιστήρα. Έτσι οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν ποτέ του 50 βαθμούς Κελσίου με θερμοκρασία χώρου από 20 ως 24 βαθμούς αντίστοιχα.

 

 

Multimedia tests

Στον τομέα του multimedia η συσκευή έρχεται με το Kodi προ εγκατεστημένο και τον στοκ android media player.  Επίσης, όπως ειπώθηκε στο κεφάλαιο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά το M8S PRO W δεν διαθέτει τους κατάλληλους decoders για αναπαραγωγή βίντεο στα 4k 60fps, μπορεί όπως να χειριστεί multimedia αρχεία με ανάλυση 4k και 30fps με σχετική άνεση. Όλα τα demo που δοκίμασα και σας παρουσιάζω παρακάτω παίζουν άνετα στην συσκευή και όταν έφτασε η στιγμή να δω πραγματικές ταινίες το M8S PRO W με ικανοποίησε στο μέγιστο. Είδα επεισόδια από σειρές σε ανάλυση 1080p (mkv αρχεία), και τέσταρα επίσης την αγαπημένη μου σειρά “Stranger Things” από αυθεντικό bluray δίσκο (αρχεία με κατάληξη .m2ts) και κατάφερα τέλεια αναπαραγωγή μόνο με τον mx player με τον hw+ decoder, όλοι οι άλλοι player παρουσίαζαν σπασίματα κατά την αναπαραγωγή.

Επίσης, δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα σε θέαση υλικού μέσω του iptv προτύπου. Δοκίμασα το Terrarium TV, το Mobdro και φυσικά το Kodi. Σε κανένα από τα προαναφερθέν δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Τέλος, το σημαντικότερο από όλα και ο λόγος που αναβαθμίστηκε το M8S PRO W στην νέα έκδοση του είναι η υποστήριξη για 4k YouTube και 4k Netflix. Αν έχετε τηλεόραση με ανάλυση 4k τότε το YouTube  είναι απολαυστικό! Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι ελάχιστα tv boxes υποστηρίζουν ταυτόχρονα 4K ανάλυση στο YouTube και στο Netflix αντίστοιχα.

 

VMHQmVx.jpg

 

 

Προσωπικές παρατηρήσεις

Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης μου, θα σας πω μερικές παρατηρήσεις μου σχετικά με το Mecool M8S PRO W. Αρχικά στα θετικά βάζω την υποστήριξη για 4k ανάλυση στο Youtube και Netflix που πολλές φορές τόνισα παραπάνω και την επίσημη Android TV OS έκδοση. Επίσης, μου άρεσε αρκετά το νέο voice control τηλεχειριστήριο καθώς ξεφεύγει σε σχεδιασμό, έχει σαφώς καλύτερη ποιότητα από τα κοινά OEM τηλεχειριστήρια και η απόκριση του είναι άψογη. Τέλος, η τιμή για το παραπάνω πακέτο ανέρχεται γύρω στα 40-45€, όπου κατά την γνώμη το Mecool M8S PRO W αυτομάτως γίνεται μια από τις καλύτερες επιλογές στην κατηγορία των 50€ και κάτω.

Στα ουδέτερα, θα βάλω τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κακά αλλά τα θεωρώ ως το κατώτερο αποδεκτό όριο για την αγορά ενός tv box για το 2018. Βέβαια για 40€ είναι παραπάνω από ικανοποιητικά. Επίσης θα ήθελα μια USB 2.0 υποδοχή ακόμα και υποστήριξη για 4k 60fps.

 Στα αρνητικά θα βάλω την έλλειψη του Bluetooth και τις λίγο παραπάνω από το κανονικό αυξημένες θερμοκρασίες. Αλλά όπως είπα και παραπάνω αν προσαρμόσετε έναν ανεμιστήρα, χωρίς κάποια ειδική διαδικασία, τότε θα έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα των θερμοκρασιών.  Επίσης, θα ήθελα το Wi-Fi chips να έχει μεγαλύτερο bandwidth ώστε το ασύρματο stream από κάποιο nas ή άλλον υπολογιστή να γίνεται με σχετική άνεση.

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από p_under
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.