Jump to content



Router bit set με κορμό 1/4" ή με κορμό 8mm ;


Recommended Posts

 

Χαιρετώ τους αγαπητούς. 

Παρήγγειλα ένα ρουτεράκι χειρός με όλα τα αξεσουάρ (3 βάσεις, 2 υποδοχές σκόνης κλπ), προκειμένου να ασχοληθώ κυρίως με το στρογγύλεμα των ακμών στα ράφια, στα δοκάρια κλπ.

 

Router.JPG.2a48f1d8fde7f8a3a6ea48b9ad0d3e10.JPG

 

Διαθέτει υποδοχές για κορμό (Shank) σε 1/4 ίντσας (6,35mm) και σε 8mm.  
Είναι γνωστό, ότι στα μεγαλύτερα Routers, συνήθως επιλέγουμε τα παχύτερα Shank, διότι είναι πιό σταθερά – ή δεν ξέρω τι άλλο.

Εδώ όμως τώρα, που οι  κορυφαίες εταιρείες κατασκευής bits (Freud, ABN, Yonico, Neico, CMT), φαίνεται πως δεν παρέχουν αυτές τις προδιαγραφές, κατέληξα σε 2-3 άλλες εταιρείες και προκειμένου να αγοράσω 1 σέτ, θέλω τη βοήθειά σας.

 

Πρώτα απ' όλα απέκλεισα την Bosch, επειδή δεν παρέχει βοηθητικές φωτογραφίες και απευθύνεται μόνο σε πεπειραμένους, οι οποίοι με μία επιγραμματική περιγραφή στα αγγλικά και 2-3 διαστάσεις,  αποφασίζουν εάν το σετ τούς κάνει.  

Εγώ μπορεί να ψάχνω καθαρά τα λεγόμενα «Round Over» (πλήρες στρογγύλεμα), αλλά σε περιπτώσεις με σετ, χρειαζόμουν και μερικά ευανάγνωστα σχήματα, προκειμένου να δω ποιά  επιπλέον μού δίνει.  Ποιά προοπτική.  Να φανταστώ κατασκευές.  Να θυμηθώ τί άλλο οραματίζομαι.  
 
Αρχικά λοιπόν, βρήκα 1-2 σετ από MAKITA.  Εδώ μιλάμε για άλλο επίπεδο προβολής των προϊόντων. 

Εάν είναι έτσι και στο μεράκι της κατασκευής, τότε ορίστε μία σοβαρή εταιρεία.   

 

Μετά πήγα σε DEWALT, αλλά εδώ συμβαίνει κάτι ύποπτο μεταξύ πωλητών και εταιρείας :  Μιλάμε για το σετ 22 τεμαχίων «Dewalt DT90017» στα 8mm.  Το επίσημο site  δεν το έχει και δεν το αναγνωρίζει στην αναζήτηση.   

 

Ομοίως, το επίσημο site  δεν αναγνωρίζει το παλαιότερο μικρότερο σετ 12 τεμ. των 8mm DeWalt DR9992-XC ούτε και τον νεώτερο αντικαταστάτη DT90016-QZ

 

Οπότε, λέω για καλό και για κακό, άστο μέχρι να σιγουρευτείς.  Να επικοινωνήσεις, να μάθεις από τους ίδιους.  

 

Πλέον ταλαντεύομαι ανάμεσα από την καλύτερη εταιρεία  (Freud) που ενώ διαθέτει ένα  σετ 5 τεμαχίων για στρογγύλεμα, δυστυχώς είναι με Shank (κορμό) 1/4" και από την άλλη την εταιρεία  ENT (μάλλον γερμανική) που διαθέτει  ένα  σετ 6 τεμαχίων αλλά με παχύτερο shank στα 8 mm.

 

Ερώτημα 1
Συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά θεωρείτε υπερβολή την αγορά 5 εξειδικευμένων τεμαχίων, μόνο για στρογγύλεμα ;  

 

Ερώτημα 2
Είναι όντως σημαντικό το να πάρω παχύτερο κορμό στα bits, εφόσον μιλάμε για σοβαρό κατασκευαστή ;

Link to comment
Share on other sites

Πηγαινε  σ ενα οποιοδηποτε σοβαρο μαγαζι με εργαλεια, στην περιοχη σου, κ θα βρεις κ μεμονομενα κομματια αριστης ποιοτητας σε καλες τιμες...

Εφοσον το ρουτερ εχει κ τους 2 ανταπτορες δεν πρεπει να σε απασχολει το μεγεθος , αλλα η ποικιλια κ οι τιμες...οχι, δεν ειναι σημαντικος ο παχυτερος κορμος , αλλα η ποιοτητα!

Τιποτα δεν ειναι υπερβολικο, αν αντεχεις την τιμη του!:)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στην πρώτη ερώτηση : Ναι , είναι υπερβολή , μιας και είσαι αρχάριος απότι φαίνεται , και αποφάσισες να ασχοληθείς με ένα από τα πιο δύσκολα εργαλεία .

 

Στην δεύτερη ερώτηση : Εξαρτάται , αν μείνεις στη φρέζα χειρός ή αν την βάλεις σε τραπέζι. Με τη φρέζα που πήρες ,που φτάνει για αρχή , το πάχος δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Αν πήγαινες για φρεζοτράπεζο , τουλάχιστον 8mm ή ακόμα καλύτερα 12μμ , και τουλάχιστον 1500W. 

 

Στα άλλα που γράφεις: Τα κοπτικά θα σου στοιχήσουν πολύ παραπάνω από το ίδιο το εργαλείο . Μην αγοράσεις σέτ, αλλά ένα -ένα ,και όποτε χρειάζεσαι κάτι . Η φρέζα που πήρες είναι μια χαρά για αρχάριο . 

Από τα κοπτικά που γράφεις , σχεδόν τίποτα δεν θα βρεις στην Ελλάδα , πρέπει να τα φέρεις απέξω. Freud, Festool ,Ent , είναι κορυφαία και πανάκριβα. Ναι. τα Ent είναι γερμανικά ,όπως και τα Festool .Τα Freud ιταλικά. 

Καλή αρχή με ένα δύσκολο , σύνθετο  εργαλείο που διάλεξες ,που θέλει υπομονή ,επιμονή και σεβασμό. Και μην ξεχνάς ότι είναι από τα πιο επικκίνδυνα εργαλεία στο Ξύλο , σε τραπέζι ακόμη πιο επικίνδυνο .  

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.