Jump to content



Νέα οικία network


spil

Recommended Posts

Γεια σας και καλή χρονιά σε όλους,

 

θα ήθελα να ρωτήσω μιας και έχει πολλούς γνώστες εδώ γύρω,

τι θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ένας που θέλει να φτιάξει ένα σπίτι από το μηδέν εν έτη 2019 σχετικά με το δίκτυο του σπιτιού, τι θα χρειαστεί πέρα από αρκετά μέτρα cat7 καλωδίου, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, παρά να υπάρχουν σε όλους τους χώρους διαθέσιμο lan για να αποφύγουμε μελλοντικά τα powerlines, ξέχασα να πω πως η οικία θα έχει δυο ορόφους. 

Αργότερα ίσως προστεθεί και ένα nas για ασφαλή αποθήκευση αρχείων.

Ασύρματο internet θα με ενδιέφερε να έχει μόνο ο πρώτος όροφος και όχι το ισόγειο.

 

Ξέρω πως είναι γενική η ερώτηση μου, απλά πάμε να αποφύγουμε πιθανά λάθη που μπορεί να κάνει ο ηλεκτρολόγος μιας και αυτός είναι που θα κάνει την εγκατάσταση..

Όπως και να ξέρω από τώρα τι εξοπλισμό θα χρειαστώ και από που μπορώ να τον βρω..

 

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Cat7 είναι υπερ-υπερ-υπερβολικό. Cat5e και Cat6 πιάνει μέχρι Gigabit, το Cat6a φτάνει τα 10Gigabit, το Cat7 πιάνει τα 100Gigabit σε μικρές αποστάσεις και 10Gigabit μέχρι τα 100 μέτρα.

Οπότε μεταξύ των 5 και 6 αν δε σε πειράζει το επιπλέον κόστος καλωδίου, πριζών, και δεν έχεις πρόβλημα με την ελαστικότητα, προτίμησε το 6.

Αν έκανα τώρα ανακαίνιση θα πήγαινα σε διπλές γραμμές Cat5e σε κάθε δωμάτιο μέσα σε σωλήνα, ώστε να είναι εύκολη η αντικατάσταση στο μέλλον.

Προφανώς όλα τα καλώδια θα καταλήγουν σε ένα μέρος, κατά προτίμηση κοντά στην κεντρική καλωδίωση του τηλεφώνου για να έχεις το switch και το μόντεμ κοντά.

Για το ασύρματο τώρα, εφόσον έχεις τις πρίζες έτοιμες θα μπορούσες να ζητήσεις να σου βάλουν μία πρίζα στο ταβάνι για να μπει εκεί το access point και να δίνεις παροχή ρεύματος από poe. Τέλος ζήτα να σου βάλουν και cat5e από τη ρεγκλέτα σου μέχρι το σπίτι, καθώς και την εσωτερική καλωδίωση των τηλεφώνων.

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 

έτσι εχω κάνει στο σπίτι...αν γίνει σωστά μια φορά ξεμπερδεύεις...??

από κάθε δωμάτιο 2 cat 6 σε κανάλι στο πάτωμα [συνδεσμολογία αστέρα]...σε σαλόνι και γραφείο δε από 2x 2cat6...τερματίζουν σε μια αποθήκη ψηλά όπου έχω patchpanel, router, modem, ups, nas ...το καλώδιο τερματίζει μεσαστην ρεγκλέτα του ΟΤΕ...και μετά κανα δυο φορές που χρειαστηκα υποστήριξη από τον παροχο για να τεσταρουν την γραμμή, τους βεβαίωσα ότι δεν εχω προβλημα με την καλωδίωση του σπιτιου...ήθελαν όμως να βεβαιωθούν και έτσι εστειλαν κάποιον να τσεκάρει...

 

 

P3318639.JPG

P3318645.JPG

P6088871.JPG

Έγινε επεξεργασία από sstav
  • Like 2
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

Μια διπλη RJ45 διπλα σε καθε κεραια και αλλη μια στα κονοδινα απεναντι

Στο σαλονι τουλαχιστον σε 2 σημεια παλι διπλες

 

Και να βαλεις και κεντρικο UPS, αντιστοιχα στις παραπανω θεσεις

με ενα μεταγωγικο διακοπτη στον πινακα σαν αυτο

https://onnshop.onninen.fi/en/hager-change-over-switch-sf219g-2x40a-din/p/ALN931

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερεις τι θα φερει το μελλον σε 10-20 χρονια δυστυχως . 

Ποιος περιμενε παλια πως οι τηλεορασεις θα εχουν ιντερνετ ?Mπορει σε μερικα χρονακια να μας ξυλωσουν εντελως το ethernet γιατι το wifi ολο και βελτιωνεται....

 

Πλεον η καλωδιωση ειναι φουλ ασθενοι ρευματα [δικτυα , tv etc ] , και σε γενικες γραμμες το μονο "στανταρ" που υπαρχει ειναι πως σε καθε θεση TV τραβας και δικτυο . 

Απο κει περα πρεπει να υπαρξη λιγη συνεννοηση ωστε να μην φυτρωσουν παντου καλωδια , παρα μονο στα σημεια που σε ενδιαφερουν . Ισως σου φανει χαζο , αλλα υπαρχουν ανθρωποι που τσινανε στην ιδεα του "ακομα ενα utp" γιατι τους φαινεται αχρειαστο [εχω ξυλωσει αναμονη utp με σκοπο access point κρυμμενο σε ψευδοροφη ] . 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι σίγουρα φίλε μου έχεις δίκιο, η τεχνολογία μπορεί να φέρει πολλά στο μέλλον,

αλλά πιστεύω πως κάποιες σταθερές θα μείνουν στην επιλογή του καθενός όπως το ίντερνετ αν θα είναι ασύρματο ή ενσύρματο..

 

Από κει και πέρα τα καλώδια θα τα βάλω σε όλο το σπίτι και ας μην χρησιμοποιηθούν ποτέ, καλό είναι να υπάρχουν αφού η κατασκευή θα γίνει από το μηδέν..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.