Jump to content



τρυπες στο cpu block!


Nick74

Recommended Posts

Το πρωι πηγα να αναψω τον υπολογιστη και απλα δεν αναβε! Το πρωτο φυσικα που κανω ειναι να τσεκαρω τροφοδοτικο και οταν ειδα πως ηταν ενταξει με ψιλοελουσε κρυος ιδρωτας.

Αρχιζω λοιπον να λυνω parts να δω τι παιζει εχοντας στο μυαλο μου τη χειροτερη περιπτωση, δηλαδη τη mobo.

Με τα πολλα οταν παω να ξεβιδωσω το cpu block αρχιζω να βλεπω σταγονες! Να μη πω ολη την ιστορια, ολα τα υπολοιπα ηταν ενταξει, την επλυνα, τη στεγνωσα, της κουμπωσα προσωρινα τη noctua απ το συρταρι κι ολα καλα (taichi και παλι taichi... με την υποψια υγρασιας απλα δεν αναβει) κι αφου αρχισα να τσεκαρω την υδροψυξη για σωληνακια, ρακορακια κτλ να δω τι να παραγγειλω βλεπω 2 ΤΡΥΠΕΣ στον πατο του cpu block καθως και οξειδωση! (οχι ιδιεταιρη αλλα υπαρκτη).  

τσεκαρω ολα τα parts οσο βεβαια γινεται, και δε βλεπω αλλου θεμα (την αντλια την ελυσα, το ψυγειο βεβαια δε μπορω να το τσεκαρω παρα μονο οπτικα, αλλα του εκανα ενα τεστακι να το πρεσσαρω στα 10 bar αερα και δεν επαθε κατι, αρα θεωρω δεν εχει φθορες η κατι τετοιο) Τα ρακορακια ειναι οκ, ολο το υπολοιπο μερος του cpu block ok κτλ κτλ και μαλιστα ο χαλκος δεν εχει θφορα γυρω γυρω απ τις τρυπες να πεις οτι "τα φαγε τα ψωμια του"... Να πω αστοχια υλικου? (τα χει τα χρονακια του. περυσι στις αρχες του χρονου του αλλαξα retrofit kit για να μπει σε ΑΜ4,  ενω το χα ηδη 2-3 χρονια σε 1150 και το ειχα παρει ηδη μεταχειρισμενο) ο τροπος που τρυπησε παντως ειναι πολυ περιεργος γιατι οντως δεν υπαρχει περιφεριακη φθορα, και μαλιστα ΣΕ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ! (αρχικα πηγε το μυαλο μου στην ηλεκτρολυση, αλλα σ αυτη την περιπτωση αν ηταν απ την επαφη με τον επεξεργαστη θα ειχαμε περισσοτερη φθορα εξωτερικα, ενω εδω αντιθετως με το μικροσκοπιο βεβαια, βλεπω περισσοτερη φθορα στο εσωτερικο, οπου η μονη επαφη ειναι με το νερο! αρα ΔΕΝ ειναι ηλεκτρολυση. Υδρολυση παλι αποκλειεται γιατι χρησιμοποιω αυτα τα ζουμια που πουλανε που υποτειθεται ειναι μη αγωγιμα, και δεν υπαρχει και επιφανεια για κατι τετοιο... )

Να πω οτι ηταν απ τις ελαχιστες φορες που ειχα χρησιμοποιησει μεταλλικη παστα (δε θυμαμαι ποια...ισως arctic silver αλλα δεν παιρνω ορκο)... δε ξερω κατα ποσο μπορει να επηρρεασε αυτο (liquid metal ξερω πως διαβρωνει στο χρονο τα παντα, αλλα αυτες που ειναι απλως ελαφρα εμπλουτισμενες με μεταλλο ειναι θεωρητικα ασφαλεις, αλλα και παλι, η  φθορα ειναι απο μεσα προς τα εξω αρα αυτο δεν παιζει ρολο)

 

IMG_20200629_213947.thumb.jpg.15031a0322c90ade54494ade63cd0308.jpg 

Έγινε επεξεργασία από Nick74
  • Like 1
  • Confused 1
  • Wow 5
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος slalom έγραψε:

Αεροψυκτρα forever, ενα φυσημα και ειναι οκ

 

Αυτη η απαντηση μου θυμιζει τον αλλο που λεει "μου χακαραν το fb" κι ο αλλος του λεει "εγω δεν εχω fb"! Η αεροψυξη δεν ειναι κακη αλλα δεν ειναι και το οτι καλυτερο.

Το θεμα δεν ειναι αν ειναι καλη περιπτωση ψυξης η υδροψηξη η οχι (ΕΙΝΑΙ, αλλα ο καθ ενας με τα γουστα του) αλλα το πως και γιατι να συμβει αυτο χωρις να υπαρχει περιφεριακη φθορα.

Σε συζητηση παντως που ειχα με μηχανικο φιλο και συνεργατη πριν λιγες ωρες σκιζει τα ρουχα του πως πως ειναι υδρολυση απο απαγωγη ιοντων απ το χαλκο και βασικα αυτο βγαζει νοημα γιατι οι τρυπες ειναι ακριβως κατω απ την εισαγωγη-εξαγωγη του νερου, αλλα για να συνεβει κατι τετοιο πρεπει να προ-υπηρχε καποια βαση η οξυ η αλατα... (χαζομαρα δεν ειχα παρει καμια μετρηση στο ζουμι, ουτε καν ph )

Εχω χρησιμοποιησει αρκετα cpu block με χαλκο στη ζωη μου και ποτε δε θυμαμαι να μου συνεβει κατι τετοιο..

 

Παντως και η ηλεκτρολυση παιζει για μενα, αφου μετρησα το ζουμι και μονο μη αγωγιμο δεν ηταν (αν εχει παρει ιοντα απ το χαλκο λογικο, αλλα δυστυχως οπως ειπα  δε το ειχα μετρησει οταν το ειχα αγορασει για μια συγκριση).

Μετα απ αυτο θεωρω must μια κατασκευουλα που να δειχνει την αγωγιμοτητα του υγρου η που αν φτασει σε ενα επιπεδο να χτυπαει αλαρμ (ποιο ειναι το επιπεδο ομως που θα θεωρηθει ακαταλληλο? ας πουμε κοντα στα 300-400 mS? )

Έγινε επεξεργασία από Nick74
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος fatalara έγραψε:

Ποιο μπλοκ ειναι αυτο και ποιο υγρο ειχες;

το υγρο ΕΣΥ μου το συστησες ?  της Mayhems (εγω μια χαρα 15 χρονια εβαζα παραφλου με απιονισμενο ?

το cpu block δε θυμαμαι ποιο ειναι, ισως θυμαται ο frostbyte (ηταν δικο του πριν κατι χρονια) ομως του ειχα κανει αναβαθμιση με το retrofit σετακι για ΑΜ4 που σημαινει πως προστεθηκε ενα διαφορετικο μεταλλο. Οπως και να χει δεν παιζει τοσο ρολο οσο τα υλικα του και μιλαμε για stainless steel και χαλκο, κατι που δεν ειναι καλος συνδυασμος αν το υγρο που παιρναει εχει αγωγιμοτητα... εννωειται θα φαει το χαλκο, αλλα πως διαολο το υγρο απεκτησε αγωγιμοτητα (η μηπως ειχε εξ αρχης? αυτο δε το χα τσεκαρει) αλλα και παλι, αν ειχε περιφεριακη φθορα θα ελεγα οκ, ηλκεκτρολυση και απλα τα επομενα θα τα γειωνω οπως κανουμε με τους σωληνες στα πλοια και τελος, αλλα εδω απο περιφεριακη φθορα εχουμε μηδενικη! κατι που οντως μου μοιαζει κουλο εως θεοκουλο.

Στην ηλεκτρολυση και ειδικα στο χαλκο εχουμε φουλ περιφεριακη φθορα και οξειδωσεις, και οταν πια γινεται τρυπα κατανταει ολη η επιφανεια να ειναι τσιγαροχαρτο, ενω εδω εχουμε κανονικα ενα κομματι χαλκου χωρις αλλες φθορες με 2 τρυπες! 

Εν τω μεταξυ αν ηταν ηλεκτρολυση θα υπηρχαν κι αλλου φθορες, και στην αντλια και στο ψυγειο... κουλο...

Έγινε επεξεργασία από Nick74
Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Nick74 said:

Να πω οτι ηταν απ τις ελαχιστες φορες που ειχα χρησιμοποιησει μεταλλικη παστα (δε θυμαμαι ποια...ισως arctic silver αλλα δεν παιρνω ορκο)... δε ξερω κατα ποσο μπορει να επηρρεασε αυτο (liquid metal ξερω πως διαβρωνει στο χρονο τα παντα, αλλα αυτες που ειναι απλως ελαφρα εμπλουτισμενες με μεταλλο ειναι θεωρητικα ασφαλεις, αλλα και παλι, η  φθορα ειναι απο μεσα προς τα εξω αρα αυτο δεν παιζει ρολο)

 

Μια χαρά το λες Νίκο!

Οι πάστες που περιέχουν θερμοαγώγιμα μέταλλα (κατά κύριο λόγο micronized silver) όπως η Arctic Silver 5, δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν διάβρωση σε τέτοιο βαθμό καθώς είναι ουσιαστικά "ηλεκτρικώς ανενεργά" με όλα αυτά τα επιπλέον χημικά στα οποία είναι "εμβαπτισμένα".

Υπάρχει μια περίπτωση να αφήσει μαι ελαφρά πατίνα, αλλά μέχρι εκεί.

Αν πράγματι είχες χρησιμοποιήσει πάστα υγρού μετάλλου που περιέχει κράμα Ινδίου και Γαλίου, τότε θα είχες στο χάλκινο cold plate σχηματισμό έντονης πατίνας (λεκές) που δεν βγαίνει από διείσδυση  του υγρού μετάλλου μέσα στο χαλκό (το γάλιο έχει -0,53 δυναμικό και ο χαλκός +0,52), αλλά για τρύπα δύσκολα!

 

 Ο λόγος για το τρύπημα μπορεί να είναι όπως λές η ηλεκτρόλυση, αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αλλά :

 

large.33739864_Ashampoo_Snap_302020_18h55m11s_001_.jpg

Όπως βλέπεις ο χαλκός του cold plate είναι αρκετά πιο ηλεκτροθετικός (-0,2)  από το αλουμίνιο του radiator (-08 to -1,05).

Συνεπώς αν κάποιο μέταλλο θα υφίστατο φθορά από ηλεκτροχημική διάβρωση, αυτό θα ήταν το αλουμίνιο, το οποίο εδώ θα έπαιζε το ρόλο του ανόδιου σε ένα ιδιότυπο μεν αλλά καθόλα εφικτό σχήμα καθοδικής προστασίας . . . του χαλκού!

Οπωσδήποτε το γεγονός ότι ο χαλκός και το αλουμίνιο "επικοινωνούν μόνο δια μέσω του ψυκτικού υγρού, προσθέτει μια δυσκολία στην ευθεία αναλογία μιας ΑΙΟ με μια καθοδική προστασία, αλλά πιστεύω ότι αυτή υπάρχει.

 

Ένα λόγος που μου έρχεται στο μυαλό είναι είναι να υπάρχει εξωγενής τάση μεταξύ του radiator και του cold plate, η οποία εξαναγκάζει το χαλκό να υφίσταται φθορά για να προστατεύσει το αλουμίνιο !

Αλλά όλα αυτά μένει να δειχτούν..

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για φθορές τέτοιου τύπου όπως είναι τα διάφορα οξέα που ενδέχεται να σχηματιστούν  μέσα στο ψυκτικό υγρό κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες:

 

Corrosion Caused by Uninhibited Ethylene Glycol

Studies1 show that uninhibited ethylene glycol will degrade into five organic acids - glycolic, glyoxylic, formic, carbonic, and oxalic - in the presence of heat, oxygen, and common cooling system metals such as copper and aluminum. Copper and aluminum act as a catalyst in the presence of uninhibited ethylene glycol. These organic acids will then chemically attack copper and aluminum in as little as three weeks under extreme conditions (212°F and oxygen bubbling into the uninhibited ethylene glycol solution) to form metal organic compounds in the fluid, which can lead to clogging of pipes, pumps, valves, etc.

Literature2 references often state that copper and aluminum are compatible with uninhibited ethylene glycol, but usually those recommendations are based on a two-week chemical compatibility study of various metals at different temperatures. The study above indicates that uninhibited ethylene glycol typically does not begin to degrade until after three weeks under those extreme conditions. In conclusion, the reported data is based on ethylene glycol's ability to dissolve the metal and ignores the concern of degraded, acidic uninhibited ethylene glycol and its effects on metals. The latter is much more corrosive towards metals.

WWW.BOYDCORP.COM

Learn key methods to protect your liquid cooling system against corrosion, associated leaking and performance degradation

 

Επίσης και εδώ

WWW.LAIRDTHERMAL.COM

Introduction Corrosion in liquid cooling loops is caused by chemical, electro-chemical, or abrasive action by the heat transfer fluid on the wetted...

 

Το θέμα είναι αρκετά μπερδεμένο και σίγουρα δύσκολο να ελεγχθεί.

Με την ευκαιρία που τα έχεις λυμένα, δε βάζεις καμιά φωτό από την εσωτερική πλευρά του cold plate να δούμε πως είναι .

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

πριν 21 λεπτά, το μέλος Seafalco έγραψε:

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για φθορές τέτοιου τύπου όπως είναι τα διάφορα οξέα που ενδέχεται να σχηματιστούν  μέσα στο ψυκτικό υγρό κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες:

 

Κοιτα, δε μπορω να του κανω και πληρη χημικη αναλυση αλλα τα μεσα να δω 5 πραγματα τα εχω: ph 8.7 (βασικο οχι οξινο...  τωρα ποου βρεθηκε η βαση μη με ρωτας... ) Αγωγιμοτητα 1097 mS!!!! (σχεδον οσο το θαλασσινο... βεβαια λογικο αφου τσιμπησε μπολικο χαλκο) και γενικη σκληροτητα GH χμμμ... εκανα πατατια με το τεστ και ειναι η 75 η 85...  δεν εχει νοημα να ξαναμετρησω, ειναι πολυ υψηλη... θεωρητικα επρεπε να ναι μηδεν η εστω ενα μονοψηφιο νουμερο, αλλα και παλι εχει ολα τα ιοντα χαλκου οποτε δικαιολογειται και δε πρεπει να ναι απο αλατα.

 Στο μικροσκοπιο διακρινω ΕΛΑΧΙΣΤΗ περιφεριακη φθορα η οποια μπορει να ειναι κι απο χρονο, καμια σχεση με την περιφεριακη της ηλεκτρολυσης (εχω δει απειρες φορες φθορες απο ηλεκτρολυση και ...οκ, καμια απολυτως σχεση).

Το radiator το πρεσσαρισα με 10 bar που νομιζω πρεπει να ειναι υπερβολικα ακομα και για τεστ. Κανενα απολυτως προβλημα, οποτε ολα δειχνουν οτι δεν ειναι ηλεκτρολυση, αλλα απ την αλλη δε μπορει να ειναι και κατι αλλο...

Περυσι στις αρχες του ετους που το χα λυσει ηταν σε αριστη κατασταση μεσα εξω... 

 

 

Αυτη ειναι η μεσα οψη. Εκτος απ τις τρυπες δεν υπαρχει φθορα ηλεκτρολυσης, και καθολου περιφεριακα απ τις τρυπες!  (στη φωτο μπορει να φαινεται σα να υπαρχει φθορα και οξειδωση αλλα δεν ειναι κατι τετοιο, ειναι απλα το μπλε υγρο )

IMG_20200630_205002.thumb.jpg.b6f6117fd50f7547db40ae157bf781d0.jpg

Έγινε επεξεργασία από Nick74
  • Like 2
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτο που φαινεται σαν να εχουν σπασει τα fins απο διαβρωση ειναι απλα χρωμα απο το υγρο?

Εκει παντως ακουμπαει το jet plate. Για βγαλε μια φωτο, μηπως εχει φυγει το νικελ γιατι αυτα δεν ειναι χαλκινα.

Link to comment
Share on other sites

Νίκο μιας και φτάσαμε ώς εδώ και μιας και η διάβρωση που έγινε εντοπίζεται ουσιαστικά στην κεντρική ζώνη του cold plate, εκεί ακριβώς που πέφτει με πίεση το ψυκτικό  κάθετα πάνω σε αυτό και διαμοιράζεται σε δύο ρεύματα το ένα δεξια΄το άλλο αριστερά.

Να πω και κάτι τραβηγμένο από τα μαλλιά . . .  μέσα στο υγρό είδες και αιωρούμενα σωματίδια που θα μπορούσαν με τη ροή του νερού να λειτουργήσουν σαν υδραμοβολή και να προκαλέσουν μηχανική επιφανειακή διάβρωση (erosion) σε αυτή τη περιοχή (βλέπω και κάποια fins σαν να παρουσιάζουν διακοπές ).

Τώρα βέβαια αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι απορίας άξιο το γιατί αυτή η διάβρωση δεν είναι ορατή και πιο πέρα, ίσως ο λόγος να είναι ότι πιο πέρα (δεξιότερα και αριστερότερα από το κέντρο η ροή του υγρού είναι πολύ πιο ομαλή ( "νηματώδης")  ενώ στην κεντρική περιοχή είναι σίγουρα με πολλούς στροβίλους ("τυρβώδης") πράγμα που θα εξηγούσε βέβαια την διαφορά στην φθορά, αλλά . . . . είπαμε . . .  τραβηγμένο από τα μαλλιά !  :) 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος fatalara έγραψε:

Αυτο που φαινεται σαν να εχουν σπασει τα fins απο διαβρωση ειναι απλα χρωμα απο το υγρο?

Εκει παντως ακουμπαει το jet plate. Για βγαλε μια φωτο, μηπως εχει φυγει το νικελ γιατι αυτα δεν ειναι χαλκινα.

 

 

κοιτα δεν ειμαι και φωτογραφος, αλλα μπορω να σου πω οτι με παχυμετρο ΠΟΥΘΕΝΑ και σε κανενα αλλο σημειο δεν εχει κατεβασμα. Μονο τρυπες!

Το νικελ ειναι οκ 

 

 

IMG_20200630_211956.jpg

πριν 4 λεπτά, το μέλος Seafalco έγραψε:

Νίκο μιας και φτάσαμε ώς εδώ και μιας και η διάβρωση που έγινε εντοπίζεται ουσιαστικά στην κεντρική ζώνη του cold plate, εκεί ακριβώς που πέφτει με πίεση το ψυκτικό  κάθετα πάνω σε αυτό και διαμοιράζεται σε δύο ρεύματα το ένα δεξια΄το άλλο αριστερά.

Να πω και κάτι τραβηγμένο από τα μαλλιά . . .  μέσα στο υγρό είδες και αιωρούμενα σωματίδια που θα μπορούσαν με τη ροή του νερού να λειτουργήσουν σαν υδραμοβολή και να προκαλέσουν μηχανική επιφανειακή διάβρωση (erosion) σε αυτή τη περιοχή (βλέπω και κάποια fins σαν να παρουσιάζουν διακοπές ).

Τώρα βέβαια αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι απορίας άξιο το γιατί αυτή η διάβρωση δεν είναι ορατή και πιο πέρα, ίσως ο λόγος να είναι ότι πιο πέρα (δεξιότερα και αριστερότερα από το κέντρο η ροή του υγρού είναι πολύ πιο ομαλή ( "νηματώδης")  ενώ στην κεντρική περιοχή είναι σίγουρα με πολλούς στροβίλους ("τυρβώδης") πράγμα που θα εξηγούσε βέβαια την διαφορά στην φθορά, αλλά . . . . είπαμε . . .  τραβηγμένο από τα μαλλιά !  :) 

 

 

κοιτα, αυτο οπως το λες ειναι οντως τραβηγμενο και δε μοιαζει ρεαλιστικο.

Υπαρχει απαντηση, αλλα θα μπερδεψει τα πραματα χειροτερα αφου νομιζω πως ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μπορει κατι τετοιο να συμβει... Τουλαχιστο συμφωνα με τις γνωσεις μου και την αντιληψη μου...

Πιο πιθανο βλεπω ολες οι τασεις να συνομωτησαν να φανε ενα συγκεκριμενο σημειο παρα αυτο... παρολο που στεκει ως προς τα σημεια που γιναν οι τρυπες....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 6 ώρες, το μέλος Nick74 έγραψε:

Η αεροψυξη δεν ειναι κακη αλλα δεν ειναι και το οτι καλυτερο.

Αν και δεν ειναι στο θεμα μας, μια συντομη εξηγηση πλιζ!

 

Στη Μηχανικη Ρευστων, μας ελεγε ο δασκαλος συνεχεια για σπηλαιωση, δεν ξερω αν ειναι τετοια η περιπτωση σου

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 5 λεπτά, το μέλος slalom έγραψε:

Στη Μηχανικη Ρευστων, μας ελεγε ο δασκαλος συνεχεια για σπηλαιωση, δεν ξερω αν ειναι τετοια η περιπτωση σου

 

 

ναι αλλα αυτο λεμε, οτι δεν υπαρχει περιφεριακη φθορα κι αυτο ειναι που μπερδευει...

Εχεις δει μεταλλα που να εχουν υποστει σπηλαιωση? δε μιλαμε για 2 random τρυπες αλλα για φθορες, οξειδωσεις, κατεβασματα χιλιοστων κτλ κτλ

πριν 5 λεπτά, το μέλος slalom έγραψε:

Αν και δεν ειναι στο θεμα μας, μια συντομη εξηγηση πλιζ!

να το κανουμε intel-amd και normal ppl - apple?  ?

Αν ηταν καλυτερη δε θα βαζαμε στα νερα μεχρι και ηλεκτρονικα ισχυος και ολοκληρες γεννητριες. 

Έγινε επεξεργασία από Nick74
Link to comment
Share on other sites

Μόλις τώρα, το μέλος slalom έγραψε:

Ξερω για μεταλλικο (μαλλον αλουμινιο) σωληνακι που τρυπησε στο αμαξι του πατερα μου. Πως το βλεπεις αυτο?

 

αλουμινιο διπλα σε σιδερο και φαγωθηκε το αλουμινιο... σωστο...

εδω εχουμε νικελ, χαλκο και αλουμινιο και φαγωθηκε ο χαλκος και χωρις φθορες αλλα με σκετες τρυπες... αυτο ειναι λαθος...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

πριν 8 λεπτά, το μέλος fatalara έγραψε:

 

@Nick74 Οταν εκανες το ξεβγαλμα στην λουπα το μπλοκ ηταν πανω? Με τι το εκανες?

 

ποτε λες? οταν μου χες πει ποιο ζουμι να χρησιμοποιησω ? ? Αυτο που μου συστησες! χαχα (δε το θυμαμαι, ενα απ το eshop που ηθελε και αναμονη)

Δε φταιει αυτο, θα ειχαν καταστραφει πολλα πραγματα, οχι μονο ο χαλκος στο block

 

νικελ υπαρχει ρε συ, απλα εγω το ξυσα για να δω για φθορες αφου το block εχει ετσι κι αλλιως καταστραφει...

Έγινε επεξεργασία από Nick74
Link to comment
Share on other sites

Το ξυσα λιγο καλυτερα να φυγουν τα μπλε

 

IMG_20200630_215151.thumb.jpg.ee71289b9ec3ac0dee27ec0b403e0ca4.jpg

πριν 41 λεπτά, το μέλος Seafalco έγραψε:

Νίκο μιας και φτάσαμε ώς εδώ και μιας και η διάβρωση που έγινε εντοπίζεται ουσιαστικά στην κεντρική ζώνη του cold plate, εκεί ακριβώς που πέφτει με πίεση το ψυκτικό  κάθετα πάνω σε αυτό και διαμοιράζεται σε δύο ρεύματα το ένα δεξια΄το άλλο αριστερά.

Να πω και κάτι τραβηγμένο από τα μαλλιά . . .  μέσα στο υγρό είδες και αιωρούμενα σωματίδια που θα μπορούσαν με τη ροή του νερού να λειτουργήσουν σαν υδραμοβολή και να προκαλέσουν μηχανική επιφανειακή διάβρωση (erosion) σε αυτή τη περιοχή (βλέπω και κάποια fins σαν να παρουσιάζουν διακοπές ).

Τώρα βέβαια αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι απορίας άξιο το γιατί αυτή η διάβρωση δεν είναι ορατή και πιο πέρα, ίσως ο λόγος να είναι ότι πιο πέρα (δεξιότερα και αριστερότερα από το κέντρο η ροή του υγρού είναι πολύ πιο ομαλή ( "νηματώδης")  ενώ στην κεντρική περιοχή είναι σίγουρα με πολλούς στροβίλους ("τυρβώδης") πράγμα που θα εξηγούσε βέβαια την διαφορά στην φθορά, αλλά . . . . είπαμε . . .  τραβηγμένο από τα μαλλιά !  :) 

 

 

Για το νικελ ελεγες η για κατι αλλο? Γιατι εμενα σε κατι αλλο πηγε το μυαλο μου (στη σκονη του χρωμματος... κατι που θεωρω αδυνατο)

Νικελ οχι, δεν ειχε... πιστευω θα το χα προσεξει, αλλα θα ειχε προκαλεσει και περιφεριακη φθορα λογικα...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Nick74 said:

αλλα θα ειχε προκαλεσει και περιφεριακη φθορα λογικα...

 

Ότι και αν έχει μπεί σαν σκέψη μέχρι τώρα κολλάει σε αυτό ακριβώς που είπες, λογικά θα είχε δημιουργήσει φθορά -έστω και βαθμιαία μειούμενη- και σε άλλα σημεία, δεν θα ήταν μια τρύπα εδώ και μία εκεί και όλο το υπόλοιπο μέσ' τη καλή χαρά που λένε !

Πάνω στο καπάκι της CPU, στα σημεία που αντιστοιχούν με αυτά που τρύπησε το cold plate, έχει δημιουργηθεί κάποια φθορά , ίχνος?

Και αν ήταν ηλεκτρόλυση μέσω ποιου μηχανισμού εντοπίστηκε αυστηρά σε δύο σημεία χωρίς να δώσει ίχνη και σημάδια και σε ευρύτερη περιοχή ?

Και ακόμα σημαντικότερο, πως αυτή η ηλεκτρόλυση επηρέασε το χαλκό και όχι το αλουμίνιο????

 

Blog-Cover-Photos.jpg
WWW.EKWB.COM

A lot of heated debates have risen during the past few weeks with the launch of our newest Fluid Gaming water cooling lineup, which is made of all...
corrosion2.jpg?w=640
MARTINSLIQUIDLAB.WORDPRESS.COM

Ahh the joy of mixing metals in a closed water loop...:)  While many water coolers have had excellent success with running copper/brass/nickel over...

 

. . .  απορίας άξιον!   :(

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.