Jump to content



Ρυθμιση στα ανεμιστηρια


dukepapas

Recommended Posts

καλησπερα σε ολους........ηθελα να ρωτησω εχω ενα κουτι με δυο ανεμιστηρια μπρος, δυο πανω και ενα πισω.........οι υποδοχές που μπορει για να παρει αυτα η μητρική ειναι μονο δυο πως μπορώ να τα βαλω ολα μαζι ανα δυάδα και μια 3αδα υπάρχουν ανταπτορες που μπορει να δει ενα ανεμιστηρι οταν ειναι επανω ενα η περισσότερα για να μπορω να τα αφξωμιωνω ολα μαζι;;; ρευμα εχει κατι ανταπτωρες απλα για να περνουν ρευμα αλλα μονο για αυτο υπαρχει κατι για να κουμπωνουν στο cha fan ;;;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Αντάπτορες υπάρχουν διάφοροι, αλλά καλύτερα είναι να μας πεις πρώτα ποια είναι η μητρική σου και ποιοι είναι οι ανεμιστήρες μοντέλο κλπ.

Και μετά θα μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα!

:)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα,

Είναι το 1ο μου ποστ, σας γνωρίζω από τώρα ότι οι γνώσεις μου είναι από ανύπαρκτες έως περιορισμένες επάνω στο αντικείμενο.

Πριν 2 ημέρες μου ήρθε συναρμολογημένο το desktop που αγόρασα. Το πρόβλημα μου είναι ο θόρυβος που προέρχεται από τους 3  case fans. Τα fans είναι αυτά του κουτιού Crustal 570x corsair και η μητρική μου η Asus TUF gaming b460 pro wifi. 

Μέχρι τώρα έχω δοκιμάσει τα παρακάτω για να μειώσω τις στροφές r.p.m και επομένως το θόρυβο χωρίς αποτέλεσμα:

  1. Από το Bios
  2. Με προγράμματα τύπου speed fan
  3. Με το icue της Corsair.

Σας παρακαλώ πείτε μου τι μπορώ να κάνω, δαπάνησα αρκετά χρήματα για τον υπολογιστή, για να είναι αθόρυβος μιας και τον θέλω για επαγγελματική χρήση.

Πέρα από το να τους αποσυνδέσω εντελώς υπάρχει τρόπος να μειωθεί η ταχύτητά τους?

Στον επεξεργαστή i9 10900 έχω την H115i elite capelix και η θερμοκρασία idle είναι 25-30 οC.

ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Link to comment
Share on other sites

Πόσοι είναι συνολικά οι ανεμιστήρες του συστήματος πλην αυτού του τροφοδοτικού; Για πόσους από αυτούς έχεις ανάγνωση στροφών είτε στο bios είτε σε software της asus ή άλλο;

 

Με αυτές τις πληροφορίες, θα κοίταζα ποιων οι στροφές είναι πολλές για τη διάστασή τους και ποιων τις στροφές μπορώ να επηρεάσω είτε από bios είτε από software. Π.χ. ένας 12ρης στις 1200 δεν θα πρέπει λογικά να κάνει ιδιαίτερο θόρυβο αλλά στις 1800 θα κάνει. Αν έχεις περισσότερους ανεμιστήρες από όσους βλέπεις τις στροφές στα διάφορα software ή το bios, μπορεί κάποιοι να παίρνουν κατευθείαν από το τροφοδοτικό και να δουλεύουν στο τέρμα και από εκεί να προέρχεται ο θόρυβος.

 

Σε αυτήν την περίπτωση ίσως θα πρέπει να δεις αν μπορείς να τους συνδέσεις στη μητρική η οποία απ' ότι είδα έχει συνολικά 5 headers για ανεμιστήρες οπότε λογικά πρέπει να χωράει 4+την αντλία αλλά δεν ξέρω εάν υποστηρίζει έλεγχο στροφών σε όλα τα headers.

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν @Γιάννης_84σε ευχαριστώ πολύ για την κατανοητή σου απάντηση.

3 ανεμιστήρες προεγκατεστημένοι στο κουτί μπροστά και άλλοι 2 στον εναλλάκτη της υδρόψυξης στο "ταβάνι" του κουτιού. Η εικόνα είναι από το icue. Οι 2 πρώτοι στα 300rpm είναι της υδρόψηξης των 140mm και για αυτούς έχω τη δυνατότητα να τους ρυθμίσω μέσω το icue αν και δεν είναι αυτοί που κάνουν τη φασαρία.

Για τους άλλους 3 που είναι των 120 mm το μεν icue μου λέει πως είναι περίπου στα 1500 rpm το δε BIOS στα 2200 rpm (στο BIOS όντως μου δίνει 1 τιμή, σαν να "βλέπει" 1 ανεμιστήρα).

30 minutes ago, Γιάννης_84 said:

Σε αυτήν την περίπτωση ίσως θα πρέπει να δεις αν μπορείς να τους συνδέσεις στη μητρική η οποία απ' ότι είδα έχει συνολικά 5 headers για ανεμιστήρες οπότε λογικά πρέπει να χωράει 4+την αντλία αλλά δεν ξέρω εάν υποστηρίζει έλεγχο στροφών σε όλα τα headers.

Καλά αυτό δεν παίζει να το κάνω εγώ γιατί δεν έχω ιδέα και θα κάνω ζημιά, θα το πάω στον τεχνικό να το κάνει, αλλά μου ακούγεται λογικό αυτό που λες.

2 ερωτήσεις:

  1. Έστω ότι υποστηρίζουν ρύθμιση στροφών και οι 5 θύρες, ένας ανεμιστήρας μένει ασύνδετος ή μπορεί με κάποιο τρόπο να συνδεθούν 2 ανεμιστήρες στην ίδια θύρα. Οι 2 ανεμιστήρες της υδρόψυξης μπαίνουν σε μια θύρα και οι 2 μαζί ή καθένας στη δική του.
  2. Αν μερικές από τις 5 θύρες δεν υποστηρίζουν ρύθμιση στροφών μπορεί να αγοραστεί κάποιος controller που να δίνει αυτή τη δυνατότητα?

Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι

Capture.PNG

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος rndmg176 έγραψε:

Έστω ότι υποστηρίζουν ρύθμιση στροφών και οι 5 θύρες, ένας ανεμιστήρας μένει ασύνδετος ή μπορεί με κάποιο τρόπο να συνδεθούν 2 ανεμιστήρες στην ίδια θύρα. Οι 2 ανεμιστήρες της υδρόψυξης μπαίνουν σε μια θύρα και οι 2 μαζί ή καθένας στη δική του.

Ναι., μπορούν με καλώδιο Υ να μπουν δύο ανεμιστήρες στην ίδια θύρα και να ρυθμίζονται ταυτόχρονα. Πολλές αερόψυκτρες αλλά και AIO υδροψύξεις περιλαμβάνουν στη συσκευασία τέτοιο καλώδιο αλλά πωλείται και ξεχωριστά.

 

πριν 4 λεπτά, το μέλος rndmg176 έγραψε:

Αν μερικές από τις 5 θύρες δεν υποστηρίζουν ρύθμιση στροφών μπορεί να αγοραστεί κάποιος controller που να δίνει αυτή τη δυνατότητα?

Ναι, βέβαια. Ή εναλλακτικά να βάλεις κάποιον πιο ήσυχο.

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Γιάννης_84 said:

Αυτούς που είναι στις ~1500 μπορείς να τους πας ~1000~1200; Εάν ναι καταλαβαίνεις διαφορά;

Όχι σε αυτός τους 3 δεν έχω κανέναν έλεγχο και είναι αυτοί που κάνουν την πολλή φασαρία,

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, rndmg176 said:

Όχι σε αυτός τους 3 δεν έχω κανέναν έλεγχο και είναι αυτοί που κάνουν την πολλή φασαρία,

ευχαριστώ

Καλησπέρα και από εμένα !
Δεν μπορείς να τους ρυθμίσεις γιατί ο Fan controller που συνοδεύει την Capellix (Commander Core) μπορεί να οδηγήσει μόνο ανεμιστήρες που ελέγχονται από σήμα PWM.

Αν συνδέσεις ανεμιστήρα που ελέγχεται από DC τάση (μεταβολή της) τότε αυτό ο ανεμιστήρας θα στρέφεται στο μέγιστο των στροφών του.

Κακό αυτό βέβαια αλλά ο controller αυτός είναι αποκλειστικά για την Capellix και για PWM ανεμιστήρες.

Αντίθετα ο Commander Pro, έχει και εκείνος 6 θύρες ανεμιστήρων , αλλά σε αυτόν ορίζεις εσύ τι ανεμιστήρας συνδέεται και μπορεί να ελέγξει και PWM και VDC και γενικώς μόνο καφέ δεν ψήνει !  :) 

Άποψή μου και μπορείς να το δοκιμάσεις, αν ψήνεσαι και αντέχεις για καλύτερο RGB αποτέλεσμα, να αλλάξεις ανεμιστήρες με PWM RGB.
Αν αυτό δεν παίζει για το πιο οικονομικό, μπορείς να τους βάλεις όλους σε ένα Molex να παίζουν με ανταπτοράκι και Y-triple splitter είτε στα 5 Vdc, είτε στα 7Vdc.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες πολλές λύσεις που ήδη αρκετές ειπώθηκαν.
Αν πιάνουν τα χέρια σου και έχεις στοιχειώδεις γνώσεις από ηλεκτρονικά , κολλητήρι κλπ, το πεδίο είναι αχανές ! ! !  :D

 

Και κάτι τελευταίο, από την πλευρά της μητρικής σου (δεν είδα αν συζητήθηκε αυτό) τι δυνατότητες έχεις?

Μήπως έχει θύρες για ανεμιστήρες σασί κλπ που να είναι ρυθμιζόμενες με τάση ?

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αγαπητέ @Seafalcoέστω και καθυστερημένα σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!

Η αλήθεια είναι ότι αποσύνδεσα τους 3 φασαριώζους ανεμιστήρες από ένα μαύρο κουτί με το λογότυπο corsair (σόρυ είμαι εντελώς άσχετος και δεν ξέρω ορολογία, βλ. φώτο με κόκκινο) από τότε που έγραψα το ποστ και θεωρούσα ότι problem solved! Παρατηρώ όμως πως καθώς αρχίζω πλέον να χρησιμοποιώ το pc πολλές ώρες τη μέρα η θερμοκρασία έχει αυξητική τάση πράγμα που λογικά θα συνεχιστεί καθώς πλησιάζουν και οι πιο ζεστοί μήνες.

Οι case fans είναι οι SP120 RGB και η μητρική η TUF Gaming B460-pro (wifi).

 

Άρα έτσι που μου τα λες έχω 3 επιλογές:

  1. Αγορά ανεμιστήρων PWM και σύνδεση με τον Controller
  2. Αγορά Commander pro και διατήρηση των υπάρχοντων ανεμιστήρων
  3. On 2/8/2021 at 12:54 AM, Seafalco said:

    Αν αυτό δεν παίζει για το πιο οικονομικό, μπορείς να τους βάλεις όλους σε ένα Molex να παίζουν με ανταπτοράκι και Y-triple splitter είτε στα 5 Vdc, είτε στα 7Vdc.

    από αυτή την πρόταση δεν κατάλαβα τίποτα ?. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνω μείωση των rpm αλλά με τρόπο που δεν μπορώ να ελέγξω, σωστά? Δεν με ψήνει.

     

    On 2/8/2021 at 12:54 AM, Seafalco said:

    Αν πιάνουν τα χέρια σου και έχεις στοιχειώδεις γνώσεις από ηλεκτρονικά , κολλητήρι κλπ, το πεδίο είναι αχανές ! ! !  :D

    Δυστυχώς έχω μεσάνυχτα αν και πρέπει να είναι ενδιαφέρον αντικείμενο, χρειάζομαι ένα pc δυνατό και αθόρυβο για τη δουλειά μου (τα φωτάκια είναι πάντα καλοδεχούμενα όμως!)

Ποιό από τα 1ή 2 είναι πιο καλή λύση σε ότι αφορά το αποτέλεσμα, την ευκολία εγκατάστασης και το κόστος?

Επίσης άν έχεις την καλοσύνη να βάλεις κάποιο λινκ για ανεμιστήρες PWM και για ότι άλλο μου πρότεινες?

Αυτοί εδώ είναι το μοντέλο ανεμιστηρων που έχω αλλά με PWM δυνατότητα? Θα κάνουν δουλειά?

 

Επισυνάπτω επίσης και φώτο της ΜΒ αν έχεις την υπομονή και τη διάθεση να μου πείς ποιές είναι αυτές οι θύρες.

 

Ευχαριστώ πολύ και πάλι!

 

Υ.Γ. Η αλήθεια είναι ότι είμαι εμμονικός με τη φασαρία του κουτιου ?. Είναι λογικό να με ενοχλεί η Capelix σε αυτες τις rpm?

Inked20210308_235852_LI.jpg

20210308_235922.jpg

20210309_003205.jpg

20210309_003148.jpg

Capture.JPG

Link to comment
Share on other sites

Το λοιπόν από ότι βλέπω και με κάθε επιφύλαξη μιας και δεν έχω άλλη επαφή παρά μόνον θεωρητική με το το συγκεκριμένο hardware:

To manual της μητρικής σου :
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1200/TUF_GAMING_B460-PRO_(WI-FI)/E16865_TUF_GAMING_B460-PRO_WI-FI_UM_V2_WEB.pdf

έχει στη σελίδα 1.1 την εικόνα της μητρικής όσον αφορά στα διάφορα βύσματα :

large.1386940555_Ashampoo_Snap_92021_19h17m00s_001_.jpg

Έχει 4 βύσματα για ανεμιστήρες:

 

large.2268083_Ashampoo_Snap_92021_19h26m43s_002_.jpg

Και τα τέσσερα αυτά Fan headers είναι ελεγχόμενα μέσω του ASUS Q-Fan προγράμματος.

Σε αυτό έχεις προσπέλαση μέσω BIOS :

 

 

Αυτός ο ενσωματωμένος στη μητρική fan controller μπορεί να χειριστεί και ανεμιστήρες PWM control  (4pin) και Vdc Control  (3pin), καθώς διαθέτει την κατάλληλη επιλογή που είναι ανεξάρτητη για κάθε fan header.

Επιπλέον αυτού το κάθε fan header μπορεί να παρέχει μέχρι 1 Α (12W) συνεπώς -με τους δεδομένους ανεμιστήρες του κουτιού σου που κάθε ένας τραβάει μεγίστως 0,3 Α- μπορείς να βάλεις όλους τους ανεμιστήρες σε ένα μόνο fan header (με τα κατάλληλα Y-Fan Splitter) αν και αυτό δεν είναι ανάγκη καθώς έχεις διαθέσιμα 4 fan headers που το κάθε ένα από αυτά μπορεί να συσχετίσει την λειτουργία του με τη θερμοκρασία κάποιου sensor (κατά προτίμηση της CPU).

Έτσι με δυο Υ-fan splitter μπορούν οι εμπρός 9αλά και ο πίσω ανεμιστήρας να μπούν στα CHA-fan headers της μητρικής και να ελέγχονται αυτόματα με βάση τη θερμοκρασία της CPU !

 

Οπότε δεν χρειάζεσαι κάποιον εξειδικευμένο fan controller για οδηγήσεις του κινητήρες των εμπρός ανεμιστήρων, σε ότι στροφές θέλεις, είτε με κάποια από τα ήδη 4 προκαθορισμένα modes του Q-fan, είτε να φτιάξεις το δικό σου με την manual επιλογή.

 

Όσον αφορά στο setup του κουτιού σου σε σχέση με τους ανεμιστήρες:

 

large.490325696_CorsairCrystal570XRGBfanwiring_rndmg176_01.jpg

 

Νομίζω ότι με λίγη προσοχή όλα θα γίνουν όπως θέλεις!  :) 

Και τους ανεμιστήρες και τον RGB φωτισμό τους!  :T: 

  • Like 2
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

@Seafalcoσε υπερευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσες να απαντήσεις τόσο εμπεριστατωμένα?, αν υπήρχε κουμπί +50 θα στο πάταγα!

 Θα μελετήσω αυτά που λες και θα επιχειρήσω να συνδέσω τους ανεμιστήρες στη μητρική. Είχα μπει στο Qfan πριν γράψω το 1ο ποστ αλλά εκεί υπήρχε μόνο 1 ένδειξη (αργότερα συμπέρανα, δε θυμάμαι πως, πως πρόκειται για την αντλία της υδρόψυξης) και με την απάντησή σου καταλαβαίνω το γιατί!

Θα το επιχειρήσω και θα επανέλθω αν συναντήσω δυσκολίες!

ευχαριστώ πάαααρα πολύ!

 

Όλα αυτά τα σύνδεσε-ξεσύνδεσε γίνονται με σβηστό υπολογιστή, σωστά?

 

Edit:

Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο δεν έγινε έτσι η συναρμολόγηση από εκεί που το πήρα, επί πληρωμή εννοείται η συναρμολόγηση. Και πρόκειται για πολύ γνωστό κατάστημα ?

Έγινε επεξεργασία από rndmg176
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ @Seafalcoσυνέδεσα τους 2 από τους 3 ανεμιστήρες σύμφωνα με αυτά που μου είπες και με την εικόνα του manual και όντως μπορώ να τους ρυθμίσω (μερικώς) από το QFAN. Από ότι κατάλαβα δεν μπορώ να τους κάνω να δουλεύουν σε rpm λιγότερα από το 60% των μέγιστων rpm, γιατί άραγε?

Για να γίνει αυτό πρέπει να αγοράσω ή PWM ανεμιστήρες ή τον Commander pro?

Επίσης δεν φαίνονται στο ICUE αυτοί οι ανεμιστήρες..

Τι αξιοπιστίας είναι άραγε οι μετρήσεις θερμοκρασίας από τα διάφορα προγράμματα? Ρωτάω διότι άλλη θερμοκρασία λέει το icue, άλλη το NZXT Cam και άλλη το Qfan.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, rndmg176 said:

Από ότι κατάλαβα δεν μπορώ να τους κάνω να δουλεύουν σε rpm λιγότερα από το 60% των μέγιστων rpm, γιατί άραγε?

Για να γίνει αυτό πρέπει να αγοράσω ή PWM ανεμιστήρες ή τον Commander pro?

Επίσης δεν φαίνονται στο ICUE αυτοί οι ανεμιστήρες..

Από ότι είδα στο Video μάλλον όταν οι ανεμιστήρες είναι ορισμένοι σε DC control πάνε μέχρι το 60% της τάσης τροφοδοσίας τους, πιθανότατα για να μην υπάρχει πρόβλημα εκκίνησής τους.

Αν είναι ορισμένοι σαν PWM control τότε πάνε και αρκετά χαμηλότερα (20%) .
Εδώ πάρε υπόψη σου και κάτι ακόμα που σχετίζεται με τους ανεμιστήρες τους ίδιους όταν είναι PWM.

Μπορεί να μην είναι δυνατόν να τους καταβάσεις κάτω από κάποιες συγκεκριμένες στροφές (ο κάθε ένας από αυτούς έχει τις δικές του!)
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που είναι zero rpm οι οποίοι παύουν να στρέφονται όταν λάβουν σήμα PWM="0% " (στην πραγματικότητα σήμα κάτω από το ~10%.

 

Αν χρησιμοποιήσεις τον Commander PRO τότε θα μπορείς :
1. Να τους ακινητοποιήσεις αν θέλεις

2. Να τους κατεβάσεις μέχρι περίπου το 30 % των "rpm" τους (στην ουσία μπορεί να κατεβάσει την τάση μέχρι το 30 % της ονομαστικής και κάποιοι πάνε και πιο κάτω.

3. το πόσο θα κατέβει εξαρτάται από το είδος του ελέγχου που έχει ο ανεμιστήρας.
Για παράδειγμα με τον Commander PRO και τους ανεμιστήρες Noctua NF-A12x25 PWM (4 pin - 2000rpm) και Noctua NF-A12x25 FLX (3pin- 2000rpm) :

  • Ο  FLX κατεβαίνει μέχρι τις 870rpm ασχέτως αν το σήμα έχει φτάσει στο 10% !
    Αν Σταματήσει δεν ξεκινάει αν το σήμα δεν φτάσει την τιμή 45%.
    Αν δουλεύει αρχίζει να ανεβάζει πάνω από τις 870 rpm μόνο αν το σήμα πάει 45% και πιο πάνω.
    Αν το σήμα πάει στο 0% ο ανεμιστήρας σταματάει (είτε είναι zero rpm είτε όχι) καθώς ο controller μηδενίζι την τάση εξόδου της συγκεκριμένης θύρας.
  • Ο PWM σε αντίθεση μπορεί να κατέβει περίπου στις 250rpm για σήμα 10%.
    Ακινητοποιείται για σήμα 0%
    Και αν κάνεις ρύθμιση όχι με ποσοστό , αλλά με συγκεκριμένες στροφές μπορεί να κατέβει μέχρι τις 300rpm γιατί ο controller δεν δίνει χαμηλότερες στροφές!

Οπότε οι PWM ανεμιστήρες έχουν πολύ πιο μεγάλο φάσμα στροφών και ο Commander PRO έχει κάνα 80ρι €, οπότε μιά η άλλη είναι.

 

Αλλά τους ανεμιστήρες των 3pin μπορείς να τους κατεβάσεις και άλλο μέσω του Q-FAN χρησιμοποιώντας σε σειρά με αυτούς ένα Low Noise Adapter (η Noctua τα ε΄χει αυτά και μπορεί να σου κάνει και εσένα , αλλά θέλει δοκιμή, ή να κάνεις το απλούστερο και απείρως φτηνότερο να παρεμβάλλεις μια μικρή αντίσταση στο καλωδιάκι των 12Vdc που τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα (θέλει δοκιμές όμως για να το προσδιορίσεις πόση θα είναι αυτή)

 

Αυτοί οι ανεμιστήρες καλά κάνουν και δεν φαίνονται στο iCUE, καθώς δεν είναι συνδεμένοι από άποψη RPM σε κάποιον controller της Corsair.
Το RGB τους όμως πρέπει να φαίνεται στο iCUE μέσω του Lighting Node.

 

Σχετικά με τις θερμοκρασίες, η δική μυ υπόθεση είναι το ίδιο καλή με τη δική σου  . . . δεν ξέρω !  :)
Αυτό που έχει σημασία -εφόσον αυτές δεν παρουσιάζουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους- είναι το πώς αυτές μεταβάλλονται ανάλογα με τις στροφές των ανεμιστήρων και του πόσο θερμικό φορτίο έχει ο επεξεργαστής.

 

 

1 hour ago, rndmg176 said:

Επίσης στο bios μου δείχνει ένδειξη μόνο για τον 1 από τους 2 ανεμιστήρες (CHA FAN) που συνέδεσα.

Μήπως ξέρεις γιατί?

 

 

Αν έχεις βάλει τον ένα ανεμιστήρα στο CHA-FAN 1 και τον άλλο στο CHA-FAN 2 τότε λογικά θα έπρεπε να σου τους δείχνει και τους δύο εκτός -και πρόσεξε το αυτό -

 αν ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας που  δεν φαίνεται στο πρόγραμμα, μήπως έχει κάποια κακή επαφή στο τρίτο ποδαράκι του που δίνει το σήμα Tach (rpm), γιατί τότε δικαίως δεν τον εμφανίζει το Q-Fan !

Για αντιμετάθεσε τον ένα ανεμιστήρας με τον άλλο και δες αν υπάρχει τώρα πρόβλημα?

Μια ιδέα είναι να δεις πως ακριβώς και που ακριβώς έχεις συνδέσει τι και αν στο Q-Fan έχεις ορίσει ότι εκεί υπάρχει ανεμιστήρας και τι τύπος είναι αυτός.

Σου επαναλαμβάνω ότι το συγκεκριμένο hardware δεν το έχω δουλέψει, οπότε μόνο "θεωρητικά" μιλάω οπότε έχουμε πάντα και μια κάποια επιφύλαξη !  :) 

Νομίζω ότι αν ε΄χεις κάνει σωστές συνδέσεις τότε θα πρέπει να βλέπει ότι μια πόρτα έχει ανεμιστήρα επάνω.

 

Αν όμως έχεις βάλει και τους δύο ανεμιστήρες πάνω στην ίδια θύρα CHA -FAN (με κάποιο Υ-fan splitter) τότε σωστά βλέπεις μόνο ένα ανεμιστήρα, καθώς η κάθε πόρτα μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα σήμα Tacho προς τον controller της μητρικής , διαφορετικά δημιουργούνται προβλήματα.
Για το λόγο αυτό αν δεις σε Υ-fan splitter το ένα από τα δύο βύσματα που υποδέχεται βύσμα ανεμιστήρα δεν έχει συρματωμένο το Pin 3, έτσι εξασφαλίζεται ότι μό νο ένας ανεμιστήρας θα δίνει τις στροφές του στον controller και εσύ αποφασίζεις με τη συνδεσμολογία που κάνεις, ποίος θα είναι αυτός.


Καλή συνέχεια και καλή διασκέδαση !   :D

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.