Jump to content


Εναλλακτικοί "πάροχοι" ρεύματος


tragikos

Recommended Posts

Καλημέρα σας!

δεν θέλω αυτό το θέμα να γίνει διαφήμιση σε παρόχους, θέλω απλά να καταλάβω πως λειτουργεί η κατάσταση ως κάποιος που χρόνια τώρα γνωρίζει μόνο την ΔΕΗ όσον αφορά το ρεύμα. Προσωπικά βρίσκω τα bullets πιο εύκολα στην ανάγνωση οπότε ας δούμε τι έχω καταλάβει εγώ:

  • Τα εισαγωγικά τα έβαλα στον "πάροχο" γιατί απ' ότι καταλαβαίνω αυτός που παρέχει το ρεύμα είναι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και όχι η ΔΕΗ. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι ονομάζονται ως πάροχοι.
  • Αν έχεις κάποια βλάβη στο δίκτυο σου, δεν καλείς τη ΔΕΗ, αλλά τον ΔΕΔΔΗΕ
  • Η ΔΕΗ πλέον είναι απλά ένας ενδιάμεσος ώστε να πληρώνω το ρεύμα μου στον πραγματικό πάροχο καθώς και κάποιους έμεσους φόρους σε δήμο, ΕΡΤ κτλ

 

Οι απορίες μου λοιπόν όσον αφορά την αλλαγή σε εναλλακτικό είναι:

  1. Η εγγύηση που έχω δώσει στη ΔΕΗ επιστρέφεται εφόσον αλλάξω εταιρεία; (και μετά υποθέτω δίνω άλλη εγγύηση στη νέα εταιρεια)
  2. Εφόσον εξοφληθούν όλοι οι λογαριασμοί σε ΔΕΗ, δεν θα λάβω ξανά κανέναν λογαριασμό από αυτήν
  3. Στη νέα εταιρεία θα λαμβάνω λογαριασμούς με αντίστοιχη ανάλυση αυτών που λαμβάνω τώρα από τη ΔΕΗ
    • Πάγιο (εδώ θα έχει διαφορά αλλά ελάχιστη αφού το ποσό έτσι κι αλλιώς είναι μικρό)
    • Ρυθμιζόμενες χρεώσεις (εδώ θα έχει διαφορές λόγω τιμής kWh)
    • Διάφορα (δεν θα έχει διαφορά γιατί είναι ειδικά τέλη)
    • Δήμος (δεν θα έχει διαφορά)
    • ΕΡΤ (δεν θα έχει διαφορά)
  4. Έχει νόημα να προτιμήσω πρόγραμμα χωρίς "ρήτρα οριακής τιμής";

 

Υπάρχουν διάφορα sites με συγκριτικές προσφορές των άλλων εταιρειών και υποθέτω η διαδικασία αλλαγής είναι απλή. Οπότε γιατί δεν έχουν αλλάξει όλοι από την ΔΕΗ σε κάποιον εναλλακτικό εφόσον γλιτώνεις χρήματα; Γιατί κάποιος δηλαδή να παραμείνει στη ΔΕΗ;

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Κοινωνικό τιμολόγιο είναι ένας λόγος, αν και δεν ξέρω αν είναι πιο φτηνό από το φτηνότερο εναλλακτικό τιμολόγιο.

 

Άλλη περίπτωση είναι όποιος νιώθει ότι ρισκάρει με εναλλακτικούς, οι μνήμες energa είναι ακόμα φρέσκιες.

 

Τέλος γνωρίζω κάποιον όπου λέει ότι δεν έχει πληρώσει για ρεύμα εδώ και χρόνια γιατί είναι δημόσιο αγαθό (ή κάτι τέτοιο), δεν θα μπορούσε να το ισχυριστεί αυτό πηγαίνοντας σε ιδιωτική εταιρεία.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

4 hours ago, JaguarOne said:

Τέλος γνωρίζω κάποιον όπου λέει ότι δεν έχει πληρώσει για ρεύμα εδώ και χρόνια γιατί είναι δημόσιο αγαθό (ή κάτι τέτοιο), δεν θα μπορούσε να το ισχυριστεί αυτό πηγαίνοντας σε ιδιωτική εταιρεία.

Να φανταστώ δε πληρώνει ούτε φόρους, νερό, τηλέφωνο ή δημοτικά τέλη ε? :hehe: 

Link to comment
Share on other sites

1. Η εγγύηση της ΔΕΗ αφορά εσένα και τη ΔΕΗ. Απλώς άσε απλήρωτο τον (προ)τελευταίο λογαριασμό και στον τελικό εκκαθαριστικό θα την συμψηφίσουν. Εναλλακτικά θα πρέπει να πας να την πάρεις πίσω και δεν ξέρω πόσο ευέλικτη είναι η ΔΕΗ στον τρόπο που θα πάρεις την εγγύηση πίσω. Στη νέα εταιρεία δίνεις νέα εγγύηση. Συνήθως ζητάνε το ίδιο ποσό με τη ΔΕΗ ή στη χαρίζουν εάν βάλεις πάγια εντολή.

 

2. Σωστά

 

3. Ακριβώς όπως τα γράφεις. Προσοχή όμως στο ότι σε πολλά προγράμματα, την διαφημιζόμενη τιμή την παίρνεις μόνο με εμπρόθεσμες πληρωμές και εμφανίζεται στο λογαριασμό μία γραμμή που γράφει έκτπωση συνέπειας ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να σου δίνει μέχρι και τιμή ίση με της ΔΕΗ. Για παράδειγμα στο πρόγραμμα που έχω εγώ τώρα έχω τιμή KWh 0,07x αλλά αν αργώ τις εξοφλήσεις πηγαίνει 0,08x ενώ σε άλλο πρόγραμμα της ίδιας εταιρείας έχει τιμή KWh 0,055 αλλά με εκπρόθεσμες πληρωμές πάει 0,1011!

 

4. Έχει νόημα αλλά το αν σε συμφέρει εξαρτάται πολύ και από το πόσο καταναλώνεις. Σε μικρές καταναλώσεις δεν σε συμφέρει γιατί βάζουν ετήσια συνδρομή συνήθως σε αυτά τα προγράμματα και εάν διαιρέσεις αυτή τη συνδρομή με τις ετήσιες KHh πιθανότατα να σου βγει η KWh ακριβότερη από του κανονικού προγράμματος με τη ρήτρα.

 

Όλοι φοβούνται από το κακό προηγούμενο Energa/Hellas Power αλλά από όσο το έχω ψάξει και διορθώστε αν κάποιος έχει αντίθετη πληροφόρηση, κανένας καταναλωτής δεν ζημιώθηκε οικονομικά πέραν της ταλαιπωρίας να ξαναπάνε ΔΕΗ, αλλά αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις γλύτωσαν και κάτι τις πολλοί πελάτες τους. Το σκάνδαλο ζημίωσε το κράτος και όχι τους πελάτες των παραπάνω εταιρειών δηλαδή. Για το κοινωνικό τιμολόγιο, οι εναλλακτικοί δεν το πολυθέλουν και τους αποφεύγουν τους πελάτες που το δικαιούνται γιατί δεν βγάζουν τίποτα αλλά και ο πελάτης δεν κερδίζει τίποτα γιατί η τιμή αυτή του ΚΟΤ δεν πάει πιο κάτω.

 

Έγινε επεξεργασία από Γιάννης_84
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τις προάλλες που ήμουν 1 βδομάδα Αθήνα για το εμβόλιο, ήρθε μια καλοντυμένη κοπελίτσα Πλ. Αμερικής.

Της άνοιξα περιμένοντας να μου πει για το θεό, την εκκλησία, γκόσπελ, τζεχόβα κλπ. αλλά μου είπε ότι πληρώνω πολλά για ρεύμα.

Όντως πληρώνω πολλά, μας σκίζουν στη Δανία, αλλά στην Ελλάδα δεν έχω καταφέρει να βρω τη διαφορά.

Υποθέτω ότι με ένα νυκτερινό τιμολόγιο + ΔΕΗ δεν χρειάζεσαι τα λιμάρια.

Υποθέτω όμως (δις) ότι εάν υπάρξει κάποια ειδική περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης (π.χ. ηλεκτρικό αυτοκίνητο), εκεί η ιδιωτική πρωτοβουλία που κλέβει από το δημόσιο δίκτυο όπως ο (sic) ρομά από την κολώνα της ΔΕΗ ίσως έχει να προτείνει κάτι φτηνότερο.

 

Net metering το μέλλον, όποιος μπορεί να το έχει σχεδιασμένο και να ναι έτοιμος να κουμπώσει τα παβέ όταν θα 'ναι φτηνά, θα ναι ο βασηλιάς.

Έπαθα Μιθριδάτη και γράφω πλέον ρίμες.

  • Like 2
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.