Jump to content



Δίλημμα ανάμεσα σε Sata3 SSD και NVMe για την χρήση μου και θέματα συμβατότητας


Recommended Posts

Καλημέρα. Σκέφτομαι να προσθέσω έναν δίσκο στο σύστημά μου (ως boot drive) και είμαι σε δίλημμα για το αν θα είναι καλύτερο να πάω σε Sata SSD ή σε m.2 NVMe ανάλογα με την καθημερινή μου χρήση.

 

Το σύστημά μου αποτελείται από:
- Μητρική: ASRock X99 Extreme4
- Επεξεργαστής: i7-5820k (με 28 PCIe lanes, αν παίζει κάποιο ρόλο)
- GPU: Nvidia GTX 1070
- RAM: 32GB
- Boot drive: Crucial MX300 500GB Sata SSD
- M.2 NVMe: Samsung EVO 960 250GB
- 2 Sata3 HDD 4TB.

 

Ως προς την χρήση που κάνω:
- Παιχνίδια ΔΕΝ παίζω σε σταθερό ρυθμό. Εννοώ ότι έχω εγκατεστημένα 1-2 παιχνίδια, αλλά κυριολεκτικά μπαίνω μία φορά την εβδομάδα και αν. Γι'αυτό και τα έχω περασμένα σε μηχανικό δίσκο, το να γλιτώσω κάποια δευτερόλεπτα ή ms σε loading time ΔΕΝ με ενδιαφέρει.
- Photoshop & Illustrator, στα οποία έχω ρυθμισμένα ως scratch disks τον κύριο SSD και έναν από τους μηχανικούς λόγω μεγάλου μεγέθους.
- 3DS Max (κανά 2 εκδόσεις) με αρκετά projects που αποτελούνται από λίγα αρχεία αλλά κάποιες φορές μεγάλου μεγέθους & AutoCAD (αλλά 2D projects).
- Unity (αρκετές εκδόσεις) και projects πολλών GBs με πάρα πολλά μικρά αρχεία λίγων kb.
- 1-2 Virtual Machines.

Αυτήν την στιγμή το OS (Windows 10) είναι περασμένο στον SSD γιατί ο NVMe αγοράστηκε μετά και δεν μπήκα στην διαδικασία να μεταφέρω το OS εκεί, δεν ξέρω αν με την μεταφορά σε NVMe δίσκο να κέρδιζα κάτι παραπάνω από κάποια δευτερόλεπτα στο startup, που δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι, αφού το PC ανοίγει μια φορά το πρωί και κλείνει μια φορά το βράδυ. Η πλειοψηφία των εφαρμογών είναι περασμένες στον SSD, με εξαίρεση 1-2 εφαρμογές που έχω περάσει μαζί με τα Virtual Machines στον NVMe. Επίσης το 99% των projects μου, βιβλιοθήκες κλπ είναι σε μηχανικό δίσκο, καθαρά λόγω μεγέθους. Με εξαίρεση 1-2 τεράστια Unity Projects που έχω μεταφέρει στον NVMe και είδα μεγάλη διαφορά σε compile και build.

Έριξα μια ματιά στους δίσκους των 2TB και είδα αρκετά μικρή διαφορά στις τιμές ανάμεσα στους Sata3 SSD και τους NVMe οπότε μπήκα σε δίλημμα. Από την μία φαίνεται "προφανής" η επιλογή του NVMe, αλλά διαβάζω θέματα με πιθανές ασυμβατότητες ανάμεσα σε μητρικές και μοντέλα NVMe (είδα μια compatibility list στην σελίδα της μητρικής αλλά ειδικά για 2TB είναι αρκετά περιοσμένη και αν πάω σε μια -θεωρητικά- σίγουρη λύση θα πρέπει να πάω σε ακριβότερο μοντέλο), ενώ επίσης αν πάω σε αυτήν την επιλογή μάλλον τον υπάρχοντα NVMe θα τον βάλω σε μια PCIe κάρτα. Η επιλογή ενός -καλού- SSD φαίνεται πιο safe επιλογή.

 

Επί της ουσίας:
- Αναρωτιέμαι αν με την χρήση χρήση που κάνω δω μεγάλη διαφορά σε καθημερινή χρήση. Και SSD να πάρω πάλι θα μεταφερθούν όλα τα projects (που τώρα είναι σε μηχανικό δίσκο) εκεί. Για PS και ΑΙ πάντα είχα την περιέργεια αν η χρήση ενός NVMe ως scratch disks επιβαρύνει πολύ με συνεχείς εγγραφές και μειώνει την μακροζωία του.

- Αυτά τα θέματα ασυμβατότητας που διαβάζω επηρεάζουν μόνο το κατά πόσο θα μπορεί να περαστεί το λειτουργικό στον NVMe; Ή μπορεί να επηρεάζουν γενικά τις επιδόσεις του μέχρι και να είναι παράγοντας αστάθειας για το σύστημα;

- Έχω μπερδευτεί λίγο με τον αριθμό των PCIe lanes στην CPU και κατά πόσο επηρεάζουν την γενικότερη απόδοση του συστήματος. 28 έχει η CPU, και -αν έχω καταλάβει σωστά- η m.2 θύρα χρησιμοποιεί 4 (στην σελίδα της μητρικής γράφει PCIe Gen3 x4 & SATA3 για την m.2) και έχουμε GPU, ακόμα μια PCIe που ενδεχομένως θα μπει για να μπει ο υπάρχοντας m.2, ενώ δεν ξέρω αν επηρεάζονται οι μηχανικοί δίσκοι και ο SSD.

 

Γενικότερα υπάρχει κάτι άλλο που μου διαφεύγει;

Link to comment
Share on other sites

Επί του ενδεχομένου ασυμβατότητας που σε απασχολεί. Έχεις ξεμείνει -συγγνώμη κιόλας ε;- με έναν επεξεργαστή που είναι το ίδιο γρήγορος με τον i3-10320, οπότε, κάποια στιγμή στο βραχυπρόθεσμο μέλλον θα αναβαθμίσεις (όταν ανοιξεί και η AMD τα χαρτιά της έναντι των Intel 12ης γενιάς). Οι μεγάλοι ssd δεν αλλάζονται από τη μια μέρα στην άλλη, και αν επιλέξεις την ασφαλή λύση, με τη νέα σου πλατφόρμα (που υποθέτω ότι θα πάρεις) μετά από κάτι μήνες, με PCIe 5, η παρουσία sata 3 boot drive θα είναι (μη σου πω και εντελώς) άκυρη. Η προφανής επιλογή είναι να περιμένεις. 

 

Στη θέση σου, θα αντικαθιστούσα το boot drive με έναν 500άρη Kingston KC2500, που είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δουλέψει απροβλημάτιστα, η ταχύτητά του είναι επαρκής για τις ανάγκες σου, και η τιμή του είναι αρκετά χαμηλή, ώστε να θεωρηθεί μια λύση επί του παρόντος κι αργότερα βλέπουμε. Πόσο κάνει πια, ούτε 60 ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν επίκειται μετάβαση σε νέα πλατφόρμα τώρα στα κοντά, δεν το δικαιολογεί αυτήν την στιγμή ο φόρτος εργασίας μου. Για το μέλλον βλέπουμε. Το θέμα είναι ότι χρειάζομαι αρκετό χώρο με γρήγορη πρόσβαση, βιβλιοθήκη και projects είναι αυτήν την στιγμή γύρω στο 1,5ΤΒ (χώρια οι εφαρμογές) και είμαι σίγουρος ότι η μετάβαση σε ένα πιο γρήγορο μέσο θα έχει άμεση επίδραση στην καθημερινή μου άνεση.

 

Δεκτό οι Sata SSD να είναι ψιλοάκυροι (όπως ανέφερα ούτως ή άλλως όταν βλέπω τόσο κοντά τις τιμές με τους NVMe σκαλώνω να πάω σε κάτι πιο αργό), γι'αυτό και το ψάχνω για τους NVMe. Αν διασφαλίσω ότι εκεί δεν θα έχω θέμα εξάλλου, υποθέτω ότι και σε κάποια αναβάθμιση στο μέλλον μπορώ απλά να μεταφέρω τον m.2 στην νέα μητρική. Εκτός αν παίζει να έχουμε αλλαγές και εκεί.

Link to comment
Share on other sites

1. Για τις δουλειές που περιγράφεις, δεν αναμένεται να καταλάβεις πολύ μεγάλη διαφορά με NVMe vs SSD

2. Δεν αναμένεται να έχεις πρόβλημα συμβατότητας με NVMe

3. Ούτως ή άλλως θα χρειαστείς PCIe lanes, είτε για SSD, είτε για NVMe. Κοίταξε στο manual της μητρικής για να δεις πως μοιράζονται. Πχ κάποιες SATA ports μπορεί να χρησιμοποιούν κοινά lanes με τον NVMe και χρησιμοποιείς είτε τα μεν ή το δε

4. Για να μεταφέρεις το υπάρχον λειτουργικό στον NVMe ίσως χρειαστεί λίγες "αλχημείες". Σε SATA θα είναι σίγουρα πιο απλή η μεταφορά. Τώρα κάνεις boot με UEFI και ο δίσκος σου είναι GPT formatted, ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα. Για να μην ανοίγω νέο παρόμοιο θέμα ρωτάω εδώ.

Έχω σύστημα με την μητρική asrock b450m pro4.LeitoyrgikoΛειτουργικό τρέχω σε ssd samsung evo επάνω στο nvme.Εολισης έχω άλλον έναν ssd σε m2 θέση (sata3 αυτός).

Κάνω video editing και έχω ξεμείνει από χώρο για proxy cache κλπ.Σκέφτομαι να πάρω άλλον έναν nvme αλλά δνε έχει άλλη υποδοχή η μητρική.Έχω όμως μια PCIe 2.0 x1.Οπότε κάτι τέτοιο

20201015125745_raidsonic_pcie_card_with_
WWW.SKROUTZ.GR

Βρες τιμές για RaidSonic Κάρτα PCIe για 1 M.2 NVMe SSD (IB-PCI214M2-HSL) σε 37 καταστήματα στο Skroutz. Διάβασε χαρακτηριστικά & πραγματικές αξιολογήσεις χρηστών!

μαζί με εναν ssd ,αυτόν πχ

20211102165923_intel_660p_ssd_2_0tb_m_2_
WWW.SKROUTZ.GR

Βρες τιμές για Intel 660p SSD 2.0TB M.2 NVMe SSDPEKNW020T8X1 SSDPEKNW020T801 σε 10 καταστήματα στο Skroutz. Διαθέσιμο σε 3 παραλλαγές. Διάβασε χαρακτηριστικά & πραγματικές αξιολογήσεις...

 

Θα είμαι εντάξει; Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Εάν πάρεις κάρτα x4 όπως την παραπάνω, χρειάζεται να την βάλεις σε υποδοχή x4, x8 ή x16.

Εάν πάρεις κάρτα x1, δεν θα πάρεις όλη την απόδοση του δίσκου, ακόμη και πριν αθροίσουμε πόσα PCIe lanes χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.