Jump to content



Γνώμη για ΙΕΚ "Τεχνικός Δικτύων και τηλεπικοινωνιών" και για πιστοποιήσεις επί του θέματος


VaggFourt

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Όπως προανέφερα και στο θέμα θα ήθελα κάποιος να μου πει την γνώμη του πάνω σε αυτά τα θέματα που έχω προβάλει για το αν αξίζει, τι απολαβές μετέπειτα θα μπορώ να έχω και γενικά μια εικόνα για το αν ακολουθήσω το μονοπάτι που θα σας πω παρακάτω.

 

Συγκεκριμένα είχα περάσει το 2015 στο ΤΕΙ "Μηχανικών πληροφορικής" στην Αθήνα και για λόγους πολύ προσωπικούς ήρθα σε θέση να την αφήσω τελείως έχοντας 1,5 χρόνο παρακολούθησης. Μετέπειτα ασχολήθηκα με διαφορετικού τύπου δουλειές που δεν είχα καμία σχέση με το αντικείμενο της σχολής. Ύστερα λοιπόν μετά από 7 χρόνια, μου έχει έρθει μία ιδέα ώστε να μπω στο "τρυπάκι" ξανά και μάλιστα συγκεκριμένα στον τομέα των δικτύων. Το αποφάσισα διότι είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και θα ήθελα  φυσικά να το εξελίξω. Ναι καταλαβαίνω είναι περίεργο που ξανα επιστρέφω κάτα κάποια έννοια απλά έχω φτάσει στα 25 και πρέπει κάπως  να προσανατολιστώ και να βρω το "λιμάνι" μου αν θέλετε.

Επειδή ο χρόνος μου είναι περιορισμένος και διαβάζοντας σχετικά Forums επί του θέματος είχα σκεφτεί να προσανατολιστώ στο να μπω σε ένα ΙΕΚ (2 χρόνια) και μετέπειτα να προχωρήσω σε πιστοποιήσεις της CISCO (CCNA κ.τ.λ.) . Βέβαια όλο αυτό σαν μια ιδέα πάντα χωρίς να ξέρω την συνέχεια. 

 

Έτσι λοιπόν θα παρακαλούσα  κάποιον που είναι ειδήμων, να μου πει αν αυτός ο προσανατολισμός μπορεί να μου δημιουργήσει τις κατάλληλες απολαβές μελλοντικά. Άλλος μου έχει πει να ξεχάσω το μονοπάτι του ΙΕΚ και να πάω κατευθείαν για κατάρτηση-πιστοποίηση. Οι γνώμες ειναι πολλές. Γενικά είμαι της άποψης να αποκτήσω κατάρτηση σε ένα πράγμα , και σε αυτό να γίνω όσο το δυνατόν καλύτερος.

 

Επειδή είναι οι γνώμες διαφορετικές θα ήθελα να μου πείτε μια γνώμη για το πως να κατευθυνθώ και φυσικά να είναι σίγουρα τα βήματα γιατί δεν θέλω να αναλωθώ σε πράγματα χωρίς λόγο σε καμία περίπτωση. 

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ κ πολλά χρόνια η αγορά εργασίας έχει αποσυνδεθεί από τους τίτλους σπουδών. Ως "τεχνικούς δικτύων" θα συναντήσεις ανθρώπους που προηγουμένως δούλευαν σε άσχετα αντικείμενα κ τους έκαναν μια εκπαίδευση στην εταιρεία που μπήκαν μέσω γνωριμίας. Αν δεν θες να χάσεις χρόνο πας κ παίρνεις ένα μπακαλοχαρτο για τα μάτια του κόσμου βλ. πιστοποίηση κ ψάχνεις γνωστό να σε πάρει για δουλειά. Η όποια ασφάλεια στα εργασιακά που σου παρέχει ένα ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν συγκρίνεται με κανένα ΙΕΚ ή πιστοποίηση άσχετα από το τι διαφημίζουν όλοι αυτοί. Ο εργοδότης κατά 90% θα σου κολλάει ένσημο ανειδίκευτου εργάτη κ μισθολογικα θα είσαι στον βασικό. Η κάθε εταιρεία ζητάει τρομερή εξειδίκευση, προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά κλπ αλλά στην πράξη θα πάρει τον γνωστό του γνωστού που μπορεί να έκοβε τυριά στο super market. Εσύ σωστά το σκέφτεσαι κ το σωστό είναι να κατέχεις το αντικείμενο, αλλά αυτό πίστεψε με έχει να κάνει αποκλειστικά με σένα κ απαιτεί χρόνο κ προσπάθεια. Αν μπορείς να βγάλεις περισσότερα χρήματα σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο, δεν αξίζει καν να ασχοληθείς με όλο αυτό μιας κ οι μόνοι που αμείβονται καλά στον ιδιωτικό τομέα είναι οι μηχανικοί software. 

Link to comment
Share on other sites

Δε θα μπορουσε να τα πει καλυτερο ο @Chipakias

Για εμενα , αμα σου αρεσει βγαλτο , ετσι για να εχεις ενα πατημα παραπανω αλλα και να εισαι ετοιμος αμα αποφασισεις να εργαστεις στο εξωτερικο . 

 

Στην ελλαδα 99.99999% θα πας σε εταιρια που ζηταει της παναγιας τα ματια απο ικανοτητες , και θα καταληξεις να συμπληρωνεις εξελοχαρτα η να κανεις ενα σωρο βλακειες ασχετες με αυτο που εχεις παει . 

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις όρεξη για διάβασμα, καλύτερα να διαβάσεις μόνος σου πέντε πράγματα και να δώσεις για πιστοποίηση cisco.

Μπορείς να κάνεις βέβαια και τα σεμινάρια αν σου περισσεύουν τα χρήματα αλλά μπορείς και να δόσεις μόνο τις εξετάσεις.

Μεγαλύτερη ισχύ έχουν στις μεγάλες εταιρείες οι πιστοποιήσεις της cisco παρά τα πτυχία.

Αν σου στείλει μια εταιρεία πιστοποιημένο τεχνικό cisco θα σε χρεώσει άνετα πάνω από 60€/ώρα.

Link to comment
Share on other sites

Για μένα τα ΙΕΚ ήταν μια μέτρια εμπειρία.Πολλά παιδιά δεν πάτησαν ποτέ απο την πρώτη μέρα γιατί δούλευαν και απλά ήθελαν ένα χαρτί.Παρόλαυτά έδιναν εξετάσεις και πέρασαν.Θα περνούσαν ούτως ή άλλως επειδή πλήρωναν και είναι το μόνο που ενδιαφέρει ένα ιδιωτικό ΙΕΚ.Αν κάποιος ενδιαφέρεται να πάρει την πιστοποίηση και να δώσει κατατακτήριες για να μπεί σε ΑΕΙ τότε ναι αξίζει τα χρήματα.

Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα του 2022 και στον τομέα της πληροφορικής τα άνωθεν ο γνωστός του γνωστού μετράει ελάχιστα έως πολύ λίγο.

Η Ελλάδα έχει από πολλούς ανειδίκευτους ή ημιμαθείς χωρίς όρεξη να μάθουν κάτι παραπάνω.

Ξαναλέω ότι αναφέρομαι σε τεχνικά επαγγέλματα και πληροφορική που υπάρχει ανάγκη.

Τα του γνωστού τον γνωστό έχει άλλο λόγο ύπαρξης. Και αυτό είναι κατά 90% γιατί η εταιρεία παίρνει μικρότερο ρίσκο για το ποιόν του υπαλλήλου αν είναι από άνθρωπο που τον γνωρίζει. Όπως εσύ ρωτάς τους γύρω σου για έναν ηλεκτρολόγο ή μηχανικό που να είναι καλός.

 

Γενικά στον ιδιωτικό τομέα, το πτυχίο μετράει ελάχιστα σε σχέση με την εμπειρία. Συγκεκριμένες εταιρείας πιθανών ζητάνε πτυχία τα θέλουν πραγματικά μόνο για έναν λόγο.

Αν κατεβαίνουν σε διαγωνισμούς δημοσίου, χρειάζεται σαν εταιρεία να έχει π.χ. κάποιο με πτυχίο από AEI, CCNA, CCNP κλπ.

Γιατί είναι απαιτούμενα σε έναν διαγωνισμό.

Από εκεί και πέρα ζητάνε πτυχία για να φιλτράρουν την "πλέμπα" από τα βιογραφικά που θα λάβουν.

Στο λέω γιατί έχω λάβει βιογραφικό από πωλητή σε κατάστημα για θέση ώς Mid Senior System Engineer πάνω σε Windows & Linux υποδομές.

Ο οποίος βέβαια και δεν παρουσιάστηκε ποτέ στην συνέντευξη που κλείσαμε, και σκέψου ότι δεν είμαι εταιρεία προσωπικού αλλά η εταιρεία η ίδια.

 

Επειδή και εγώ από ΙΕΚ τελείωσα και μετά έπεσα με τα μούτρα στην δουλειά και κυνήγησα και κάποιες γνώσεις και πιστοποιήσεις αργότερα, θα σου έλεγα ότι ξέχνα το ΙΕΚ.

Από την φουρνιά της "τάξης" μου νομίζω εγώ και άλλος ένας ασχοληθήκαμε με το επάγγελμα απ` όσους αποφοιτήσαμε. Και το χαρτί του ΙΕΚ είτε οι γνώσεις από εκεί δε μου προσφέρανε τίποτα απολύτως. Δυστυχώς χωρίς να θέλω να προσβάλω ούτε καθηγητές ούτε μαθητές, πολλές φορές εγώ διόρθωνα τους καθηγητές.

Και σε όσες συζητήσες έχω κάνει πάνω στον τεχνολογικό κλάδο και podcasts έχω παρακολουθήσει σχετικά, οι σχολές το μόνο που προσφέρουν είναι να μάθεις να δουλεύεις ομαδικά.

 

Σχετικά με την ειδικότητα, θέλω να ξέρεις ότι δυστυχώς καθαρά τα δίκτυο δεν έχουν "δουλειά" στην Ελλάδα. Οι μόνες καθαρά δικτυακές εταιρείες είναι οι πάροχοι και ελάχιστες εταιρείες θέλουν άνθρωπο μόνο για το δικτυακό κομμάτι.

Όσους ξέρω, έχω πετύχει με δικτυακές γνώσεις το γυρίσαν σε Information Security είτε είναι σε δουλειές και πληρώνονται βασικό για να κάνουν ελάχιστα δικτυακά. Π.χ. πέτυχα παλικάρι που έχει CCNA αλλά κάνει εγκαταστάσεις και παραμετροποίηση δικτυακού εξοπλισμού και εργάζεται σε εργολάβο/εγκαταστάτη παρόχων. Καλώδια, κεραίες, οπτικά, configuration κλπ.

 

Όπως το βλέπω αυτή την στιγμή η αγορά έχει ανάγκη από Developers, Devops, Security Engineers, Security Analysts, Mid Senior System Engineers.

Το δικτυακό κομμάτι θα σε διευκολύνει πάρα πολύ αν το αποκτήσεις σε οτιδήποτε ακολουθήσεις μετά.

 

Οποιοδήποτε πτυχίο στο βιογραφικό σου, απλά θα τραβήξει το βλέμα μόνο αν το βιογραφικό σου είναι καλά δομημένο, αν και εφόσον στα technical skills γράφεις ότι ξέρεις και κάτι. Άρα π.χ. εγώ διαβάζωντάς το δε θα πώ "αυτός λέει ψέμματα" και γράφει τίτλους για να γεμίσει σελίδες.

Και πίστεψέ με έχω διαβάσει πολύ ψέμα σε βιογραφικά και έχω πολύ μικρή εμπειρία .

Μόνο 2 φορές έχει τύχει μόνο να βρεθώ να αξιολογώ εγώ τους υποψηφίους.

 

Επίσης συμβουλή, το βιογραφικό αν έχει κενά από δουλειά, κλπ καλό θα ήταν αν ρωτηθείς ότι λόγο ανάγκης εργάστηκα σε άλλες ειδικότητες γιατί δεν έβρισκα θέση στον τομέα μου. Προσωπικά απέφυγα ανθρώπους είτε που δεν είχαν εξέλιξη είτε είχαν μεγάλα κενά μετά από σχολή σε οποιαδήποτε θέση εργασίας. Θεωρώ ότι καλύτερα να είσαι ειλικρινής αρχικά με εσένα και μετά με αυτό που σου παίρνει συνέντευξη "ότι θεώρησα τότε λάθος ότι με παίρνει ο χρόνος αλλά το μετιάνιωσα τώρα και κυνηγάω να διορθώσω τον χαμένο χρόνο" κλπ.
"Τεμπέληδες" δεν θέλω, έχουμε αρκετή δουλειά και λίγο προσωπικό και ας με παρεξηγήσουν με την έκφραση αυτή. Γιατί ότι δε μπορεί να καλύψει η μονάδα, θα πρέπει η ομάδα να το καλύψει.

Έγινε επεξεργασία από swatoner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ωραία και καλά όλα αυτά για το πόσο "ιερές" είναι οι εταιρίες πληροφορικης στην Ελλάδα που δεν "βρίσκουν" εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά δεν τους ενδιαφέρει κιόλας το πτυχίο, αλλά η προϋπηρεσία στον ανταγωνιστή κ δεν κοιτάνε τον γνωστό του γνωστού που θα τους βάλει μειοδοτες στο δημόσιο, γιατί έχουν πολλή δουλειά κ δεν προλαβαίνουν. Μήπως να κόβαμε λίγο το δούλεμα; 

Link to comment
Share on other sites

Στην δικια μου τουλαχιστον , τους τελευταιους 6 μηνες εχουν μπει 3 γνωστοι του μποςς ..... 

Μαλιστα ο ενας με CCNA - δικτυα και δεν συμμαζευεται , δεν ηξερε να χρησιμοποιει υπολογιστη γιατι ετσι και αλλιως στο σπιτι παιζει με playstation ....  

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, kpetros said:

Μαλιστα ο ενας με CCNA - δικτυα και δεν συμμαζευεται , δεν ηξερε να χρησιμοποιει υπολογιστη γιατι ετσι και αλλιως στο σπιτι παιζει με playstation ....  

Θα είχε δομημένο βιογραφικό σαν του Κυρανακη... 🤣 🤣 🤣 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, το μέλος Chipakias έγραψε:

Ωραία και καλά όλα αυτά για το πόσο "ιερές" είναι οι εταιρίες πληροφορικης στην Ελλάδα που δεν "βρίσκουν" εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά δεν τους ενδιαφέρει κιόλας το πτυχίο, αλλά η προϋπηρεσία στον ανταγωνιστή κ δεν κοιτάνε τον γνωστό του γνωστού που θα τους βάλει μειοδοτες στο δημόσιο, γιατί έχουν πολλή δουλειά κ δεν προλαβαίνουν. Μήπως να κόβαμε λίγο το δούλεμα; 

 

Καταρτισμένο προσωπικό δεν βρίσκεται γιατί ζητάνε τα μέγιστα και δίνουν τα ελάχιστα.

Το εργασιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά τοξικό, δεν υπάρχει σωστό μάνατζμεντ, δεν υπάρχει σωστό HR.
Και αυτά έχουν διαμορφώσει και την προσφορά.

Πασσαλειματίες πάρα πολλοί στον κλάδο της πληροφορικής και όταν όντως κάποιος ψάχνει κάτι συγκεκριμένο, δεν βρίσκει. 

  • Like 1
  • Agree 2
Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, το μέλος Cyber_Cookie έγραψε:

 

Καταρτισμένο προσωπικό δεν βρίσκεται γιατί ζητάνε τα μέγιστα και δίνουν τα ελάχιστα.

Το εργασιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά τοξικό, δεν υπάρχει σωστό μάνατζμεντ, δεν υπάρχει σωστό HR.
Και αυτά έχουν διαμορφώσει και την προσφορά.

Πασσαλειματίες πάρα πολλοί στον κλάδο της πληροφορικής και όταν όντως κάποιος ψάχνει κάτι συγκεκριμένο, δεν βρίσκει. 

 

Αυτοι ομως ειναι που αναλαμβανουν τα μεγαλα εργα.... με τον εναν η τον αλλον τροπο 

Έγινε επεξεργασία από kpetros
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς στην Ελλάδα υπάρχει και το βύσμα παντού. Μην ανυσηχείτε παντού υπάρχουν

Αλλά επειδή αυτή η καραμέλα νομίζω παρα παίζει και γίνεται δικαιολογία για να μην εξελιχθεί κανείς.

 

Αν θέλετε να κυνηγάτε δράκους αντί να δείτε τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το εαυτό σας.

Αν θέλετε να δείτε πως θα βολευτείτε επειδή έχετε γνωστό.

Είστε ελεύθεροι να το κάνετε. Αλλά που είναι η προσωπική εξέλιξη?

Στην δουλειά που βρίσκεστε και φέρνουν φυτευτούς ανρθώπους η δουλειά προχωράει είτε είναι όλοι στάσιμοι;

Εσείς κάνετε το καλύτερο για εσάς είτε βολευτήκατε πίσω από το ότι φαίρνουν φυτευτούς;

Την δουλειά την βγάζετε για εσάς είτε για να σας χαϊδέψουν το κεφάλι;

 

Έξω νομίζεται ότι αυτά δε γίνονται και είναι καλύτερα;  Και μη μου συγκρίνεται τίποτα Σκανδιναβικές χώρες είτε Αγγλία.

Για συγκρίνεται Ινδία, Πακιστάν, Κίνα, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία.

 

Προσωπικά τα πολλά "δεν ξέρω", "δεν είναι δουλειά μου", "δεν είναι δική μου ευθύνη" με έχουν κουράσει.

Θα πρότεινα στον οποιοδήποτε να κάνει ότι καλύτερο για τον εαυτό του και μετά όλα θα έρθουν.

Αν έχεις κονέ χρεισιμοποίησέ το προς κέρδος και εξέλιξη.

 

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι πολύ απλά, ωστόσο ωραίο είναι να ζητάμε ειλικρίνεια από τους άλλους χωρίς να είμαστε οι ίδιοι ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Δεν κατάλαβα ποτέ, πως και γιατί ο κάτω των 25 (βλ. φθηνότερο ημερομίσθιο βάσει νόμου) γίνεται να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια προϋπηρεσία στον ανταγωνιστή κ εμπειρία σε πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο κ ταυτόχρονα να είναι πρόθυμος να μάθει και να εργαστεί σε άλλα 3 άσχετα αντικείμενα με τον βασικό μισθό κ όλο αυτό να έχει διάρκεια κ όχι κάθε τρεις και λίγο να γίνεται ανακύκλωση προσωπικού. Δεν κατάλαβα επίσης ποτέ, από που κι ως που ο κάθε άσχετος ή με χαμηλό μορφωτικό background είναι σε θέση να αξιολογήσει κάποιον σαφώς ανώτερο του μορφωτικα κ άκρως εξειδικευμένο για μια θέση εργασίας, όταν του λείπει άπειρη ποσότητα πληροφορίας και γνώσης. Η συνθήκη όμως το επιτρέπει αυτό κ η ανάγκη του κάθε ανθρώπου που αναζητά εργασία. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα να ευτελιζεται η αξία της παρεχομενης υπηρεσίας, αφού παρέχεται από φτηνά έως τζάμπα ανειδικευτο εργατικό δυναμικό με αμφίβολο αποτέλεσμα για χάρη της ανταγωνιστικοτητας. Η απάτη που πουλάει ο κάθε εργοδότης τύπου "εγώ εδώ θέλω να ιδρωνετε την φανέλα" δεν έχει να κάνει με την εξέλιξη, αλλά με την ευελιξία κ την εκμετάλλευση του εργαζόμενου. Όποιος θέλει εξειδικευμένο προσωπικό που να στιβει πέτρες θα πρέπει να το πληρώσει τα νόμιμα, διαφορετικά θα ακούγονται ιστορίες για αγρίους από εργοδότες που το παίζουν guru σε πιτσιρικάδες, αλλά κλαψουριζουν στις δημόσιες υπηρεσίες που έχασαν τον μειοδοτικο διαγωνισμό. 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.