Jump to content



Recommended Posts

HogwartsLegacy_2023_02_11_00_33_00_229.jpg

 

Το μακρινό 2020 , το Hogwarts Legacy ανακοινώνεται. Ακολουθεί σιγή ιχθύος μέχρι να ξανάρθει στο προσκήνιο, και Boom, ανακοινώνεται η ημερομηνία κυκλοφορίας του. 

Το παιχνίδι βγαίνει και ξεκινάει το ταξίδι στον κόσμο του Harry Potter. 

 

Το Ho.L (εν συντομία), λέει μια ιστορία που διαδραματίζεται στα τέλη το 1800, γεγονότα πριν το actual Harry Potter που γνωρίζουμε.

 

Πρόκειται για έναν μαθητή/μαθήτρια του Hogwarts , ο οποίος μπαίνει ως 5th grade student και προσπαθεί να κάνει keep up με τους υπόλοιπους μαθητές, παίρνοντας διάφορα classes και με την βοήθεια συμφοιτητών του, ώστε να είναι up-to speed.

 

Στην πορεία του κάνει φιλίες, διαμάχες και πολλή εξερεύνηση, αλλά ένα μεγάλο μυστικό κρύβεται στα έγκατα του Hogwarts, το οποίο ως μαθητής ο οποίος έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα, ο χαρακτήρας που δημιουργείτε, καλείται να το λύσει.  

 

Είσαστε στο στόχαστρο ενός Goblin και ενός Μάγου οι οποίοι γνωρίζουν την δύναμη την οποία κατέχετε, και σας θέλουν out of the picture.

 

Δεν μπορώ να πω πολλά χωρίς να υπάρξουν spoilers, για αυτό στην συγκεκριμένη παρουσίαση, θα μείνω στα pros/cons/ουδέτερα και σε πράγματα που θα ήθελα να δω, αλλά και σε αυτά που δεν θα ήθελα να δω.

 

Μετά από 50 ώρες παιχνιδιού και έχοντας τελειώσει το Main Story αλλά έχοντας μείνει με μία επιπλέον mission αλλά και κάποια Side Quest, μπορώ νομίζω να καταθέσω την άποψή μου.

 

Pros:

-Προσωπικά, δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα στο σύστημά μου. Το παιχνίδι πέρα από κάποια frame drops , με τα κατάλληλα settings, έτρεχε κομπλέ. Για τα σημεία με πρόβλημα, θα αναφερθώ παρακάτω.

-Γραφικά και Art Style. Τα γραφικά είναι όμορφα (όχι breathtaking), αλλά το art direction κάνει το HoL να ξεχωρίζει.

-Αλλαγή εποχών. Θα δείτε και χιόνια και βροχές.

-Ωραία animation με Spells, πόρτες, κίνηση χαρακτήρα κλπ).

-Πολύ ωραία μουσική και ηχητική επένδυση.

-Ενδιαφέρουσα ιστορία.

-Το Combat όσο περνάει η ώρα, γίνεται ενδιαφέρον, ειδικά με την αρχαία μαγεία.

-Μεγάλος κόσμος, προσφέρεται για πολλές ώρες εξερεύνησης.

-Συμπαθητικοί χαρακτήρες.

-Πολλά και ωραία Quest.

-Ωραία Skin χωρίς να χρειάζονται microtransactions, τα κερδίζετε απλά παίζοντας.

-Επιλογές/μενού

-Το Room of requirement. Ωραίος τρόπςο να κάνεις κάποια upgrades along the way.

-Κάτι που παρατήρηση - στα Quest τα NPC που μπορεί να συνοδεύουν το Quest, θα "τρέξουν" στην ταχύτητά σας. Αυτό μου άρεσε και το βρίσκω θετικό.

 

Cons: 

-Δεν έχει Quidditch και ενώ η αρένα υπάρχει, όλες οι συνθήκες υπάρχουν.

-To character customization είναι minimal στην αρχή του παιχνιδιού (εννοώ κατά την δημιουργία χαρακτήρα)

-Το Voice Pitch ενώ υπάρχει, αν το αλλάξετε θα λάβετε μερικές αρκετά "ρομποτικές" φωνές.

- Σε αρκετές στιγμές το stuttering είναι αντιληπτό. Πολλές φορές θα δείτε ένα loading σηματάκι κατά το άνοιγμα κάποιας πόρτας και ίσως αρκετά massive stutters ανά περιοχή. Frame Drops σε συγκεκριμένα σημεία. Για εμένα, δεν χάλασαν την εμπειρία.

-Τα NPC στο Hogwarts κλπ, δεν κάνουν τίποτα, δεν αντιδρούν σε spells, απλά μιλούν randomly και κινούνται. Δίνουν κάποια ζωή στο Castle αλλά με τόση δουλειά που'χει πέσει, θεωρώ πως το ελάχιστο που θα έπρεπε, είναι να αντιδρούν στα spells σας.

- Κάποια minor bugs με NPC που κολλάνε και περπατάνε στο πουθενά.

-Δομή της ιστορίας. Δεν υπάρχει κάποια κορύφωση. Εκτός από το τέλος βέβαια αλλά αυτό είναι αναμενόμενο

-Μπορεί να γράφω τους χαρακτήρες στα θετικά, αλλά δεν είναι από αυτούς που θα σου μείνουν. Δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο build-up, είναι λίγο "ξύλινοι". 

-Μπορεί να γράφω ωραία Quest αλλά πέρα από 3-4, τα περισσότερα θα τα ξεχάσετε. Επίσης κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται, αλλά σε τέτοιο κόσμο, λογικό φαντάζει, αλλά θεωρώ σκόπιμο να το αναφέρω.

- Το ΑΙ των εχθρών, δεν είναι το καλύτερο, ανεξαρτήτως επιπέδου δυσκολίας.

 

 

Ουδέτερα:

-Η κάμερα μερικές φορές δεν βοηθάει, αλλά είναι σπάνιο φαινόμενο.

-Το combat στην αρχή μπορεί να κουράσει, αλλά γίνεται καλύτερο

-Ίσως κάποιους τους ξενίσει το μενού στην αρχή, αλλά συνηθίζεται

-Έλλειψη photo mode

-Νιώθω πως τα upgrades όσο φαίνεται να χρειάζονται στην αρχή, τόσο αχρείαστα είναι στην συνέχεια. 

-Δεν έχει σημασία τι θα απαντήσετε. Είναι "οκ, θα το κάνω" ή "οκ θα το κάνω αλλά είμαι και λίγο παπάρας". 

 

Τι θα ήθελα να δω

-Quidditch. Έστω και σαν DLC. 

-Photo Mode (είναι πραγματικά κρίμα να μπορείς να πετάς around και να μην έχεις photo mode.

-Ίσως προσθήκη περισσότερου customization στην αρχή, καθώς και σωστότερου voice pitch.

-Γενικότερη υποστήριξη (μέχρι στιγμής υπήρξαν 2-3 Patch).

-Πιθανό Sequel/Prequel. Η συνταγή υπάρχει και ο κόσμος προσφέρεται!

 

Τι ΔΕΝ θέλω να δω

- Overpriced DLC

- Μicrotransactions (τα όσα υπάρχουν τώρα είναι κοσμητικά και δεν τα θεωρώ καν mt)

 

Επίλογος:


Όπως κυκλοφορεί (καλύτερα μην το δείτε γιατί δεν είναι ακριβώς spoiler-free) , κάθε house παίρνει από 1-2 διαφορετικά quest, κάπως διαφορετικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια, κάποια exclusives για το κάθε house (robes etc )και εννοείται διαφορετικά common rooms (αλλά και τα steam achievements που αφορούν διαφορετικά houses).

Μπορούμε να φτιάξουμε 4 διαφορετικούς χαρακτήρες, for that matter.

Το παιχνίδι το απόλαυσα και θα συνεχίσω να το απολαμβάνω μέχρι να το ολοκληρώσω όσο πιο πολύ γίνεται. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα παίξω τόσο καλό game στον κόσμο αυτό, κι όμως συνέβη! Κερδίζει με την ατμόσφαιρα, το combat και γενικά σαν πρώτο παιχνίδι σε αυτόν τον κόσμο είναι πολύ καλό.

 

Έπαιξα ως Gryffindor. 

 

 

 

PC SPECS

i7-13700K

GTX 1080 Ti

32GB DDR4

1TB Sata SSD 

 

⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠿⠿⠿⠿⢿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠟⣩⣶⣾⣿⣿⣿⣷⣶⣍⡛⢿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⠿⠿⢋⣞⣛⣛⠢⢭⣭⠥⢚⣛⣛⣿⣆⣛⣛⣛⡛⠿⢿⣿⣿⣿⣿
⣿⢟⡥⠖⣛⢻⣿⠟⡅⠬⡙⣷⣶⣿⢋⠅⢭⠻⣿⣿⢫⣴⣮⣍⡒⢍⠻⣿⣿
⢃⡎⣴⣿⣿⣎⣽⡜⢄⣃⢇⣿⣿⣿⡸⣘⡢⢃⣿⡟⣼⣿⣿⡿⢛⣚⡓⠜⢿
⣶⣦⣭⣍⡛⢿⣿⣿⡶⠲⢛⣻⣿⡿⠳⠶⣶⣿⣿⣡⣿⣿⠟⣱⣿⣿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣮⣛⢻⣤⣷⡌⢿⣿⢋⣥⣷⣦⢹⡟⣛⣋⣵⣾⣿⣿⣿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣧⠻⡿⣿⣘⣣⣿⣿⣿⣷⠞⣴⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣧⡙⢮⣙⣛⣛⣭⡾⣣⣾⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣶⣭⣭⣭⣥⣾⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿
 

 

Ακολουθούν μερικά Screenshots (ανοίξτε το Spoiler)

 

Spoiler

HogwartsLegacy_2023_02_20_00_20_59_526.jpgHogwartsLegacy_2023_02_20_00_18_42_745.jpgHogwartsLegacy_2023_02_19_19_52_53_647.jpgHogwartsLegacy_2023_02_19_19_03_44_142.jpgHogwartsLegacy_2023_02_19_02_32_34_272.jpgHogwartsLegacy_2023_02_18_23_59_39_489.jpgHogwartsLegacy_2023_02_19_20_57_13_943.jpgHogwartsLegacy_2023_02_16_23_34_53_144.jpgHogwartsLegacy_2023_02_16_01_18_29_366.jpgHogwartsLegacy_2023_02_14_00_04_04_087.jpgHogwartsLegacy_2023_02_13_21_57_16_659.jpgHogwartsLegacy_2023_02_13_00_25_20_010.jpgHogwartsLegacy_2023_02_13_00_18_10_384.jpgHogwartsLegacy_2023_02_12_22_47_15_472.jpgHogwartsLegacy_2023_02_12_22_46_43_094.jpgHogwartsLegacy_2023_02_12_16_57_38_926.jpg

 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Ολοκλήρωσα το game με τα challenges στο 80% (εκ των οποίων τα quests στο 100% - ένα από αυτά με δυσκόλεψε αρκετά για να το βρω).

 

Το σύνολο ήταν 54 ώρες και δεν έχω καθαρίσει τον χάρτη αλλά για να γίνει αυτό θέλει πολλή περισσότερη ώρα. Σε περίπτωση που αποφασίσω να πάρω όλα τα achievements, ισως προχωρήσω και τα κάνω. 

Το παιχνίδι δεν έχει exclusive fullscreen , κάτι που νομίζω κάνει το steam να μετράει ακόμη κι όταν έχουμε κάνει alt+tab. Αυτό συνετέλεσε στο να δείχνει το steam πως έχω παίξει 91 ώρες (που δεν ισχύει).

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Μερικά additional notes

 

Να πω πως το κτίριο του Hogwarts, είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχω δει σε παιχνίδι του είδους (και όχι μόνο). Όχι μόνο σέβεται τον πυρήνα των βιβλίων αλλά εμβαθύνει και δίνει ζωή σε ό,τι ονειρευτήκαμε όσοι μεγαλώσαμε με αυτά τα μαγικά...παραμύθια! Είναι ασύλληπτο πραγματικά το τι κάθισαν κι έφτιαξαν οι τύποι και ενώ δεν περνάς τις περισσότερές σου ώρες εκεί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού (από σκοπιά αποστολών), θες να το γυρίσεις όλο. Θα παίξετε 15-20 ώρες και θα ανακαλύπτετε συνεχώς νέους διαδρόμους! Αφού να σκεφτείτε πως την ώρα που'γραψα το κείμενο, δεν είχα ανακαλύψει αρκετά πράγματα τα οποία βρήκα...σήμερα! 

 

Να πω πως, ΜΟΝΟ RPG δεν είναι. Θέλουν να το κάνουν να φαίνεται έτσι, το πλάσαραν (πολύ κακώς ) έτσι, αλλά ΔΕΝ είναι έτσι, μιας και θα καταλάβετε πως το loot  είναι εντελώς τυχαιοποιημένο  (με όλη την έννοια καθώς εκεί που θα κάνεις μια υπεραποστολή, θα βρεις κάτι σύνηθες και από ένα τυχαίο γκόμπλιν μπορεί να βρεις legendary item) και ο τρόπος που δυναμώνετε, είναι πολύ linear, "τόσο όσο" να λέμε ότι κάναμε level up. 

 

Από την μία το room of requirement  (ο προσωπικός σας χώρος στο Hogwarts) σας ωθεί (χωρίς να σας αναγκάσει) να ξοδέψετε χρόνο εκεί, να ταΐσετε τα μαγικά beasts με αντάλλαγμα υλικά για upgrades, να δημιουργήσετε potion tables και διάφορα άλλα καλούδια.

Ομολογώ πως έπεσα "θύμα " αυτής της λούπας και μου άρεσε.

 

Από την άλλη και ενώ πολλά κάστρα εγκαταλελειμμένα που θα βρείτε στον κόσμο (στα οποία θα μπείτε για να ολοκληρώσετε είτε κάποιο side mission είτε κάτι σε μορφή challenge), είναι διαφορετικά μεταξύ τους και νιώθεις πως το δούλεψαν το πράγμα, θα διαπιστώσετε πως ο open world σχεδιασμός γενικά είναι ο γνωστός, που'χετε δει σε πολλά άλλα παιχνίδια του είδους. Ένα treasure cave, ενα κάστρο, μερικά goblin outposts για κυνήγι θησαυρών, κάποια σκόρπια challenges, τα γνωστά.

 

Βέβαια, επειδή ο κόσμος του σε "ρουφάει", οι ώρες περνάνε νεράκι!

 

Για όσους επιθυμούσαν οι επιλογές στους διαλόγους αλλάζουν κάτι, το μόνο που αλλάζουν είναι το perspective σας για τον χαρακτήρα που θέλετε να χτίσετε, δεν τον καθορίζουν και κατά συνέπεια, δεν καθορίζουν και την συνέχεια του παιχνιδιού. 

 

Να πω και για τα facial animations που ξέχασα. Κάπου μέτρια, κάπου κακά, κάπου καλά.Δεν υπάρχει consistency. Δεν καταλαβαίνω το γιατί. 

Τα animations /εκφράσεις των χαρακτήρων καλά γενικά.

 

Εν κατακλείδι για τους φαν του Χάρι Πότερ, είναι must , dream come true, όπως θέλετε πείτε το.

 

Για τους μη μυημένους, είναι μία όμορφη εμπειρία και ανάλογα το τι επιθυμεί ο καθένας, μπορεί να τον "ρουφήξει" ή να τον κουράσει (η ιστορία έχει περίεργο αφηγηματικό ρυθμό , πολλά σκαμπανεβάσματα - τα side quest το ίδιο και ενώ μερικά από αυτά είναι εξαιρετικά).

 

 

 

 

 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

52 λεπτά πριν, το μέλος navaho7 έγραψε:

για την 10χρονη ανιψιά που έχει τρέλα με τον Χάρη Πότερ, κάνει αυτό το παιχνίδι; 

Αν της επιτρέπεται να δει τις ταινίες, δεν βλέπω γιατί όχι. Από θέμα δυσκολίας , στο easy είναι αστείο. :) 

Άπλως δεν είναι Χάρης Πότερ, είναι στον κόσμο του Χάρη, αλλά "unwritten story" ξέρω γω. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.