Jump to content



Σε σενάρια 100% χρήσης vram από κάποιο παιχνίδι, ο vulkan driver της AMD (amdvlk) είναι πολύ καλύτερος από τον radv (mesa)


gdp77

Recommended Posts

Έχω διαβάσει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να εγκαθιστούμε τον amdvlk και ότι ο mesa radv είναι πολύ καλύτερος vulkan driver. Λοιπόν, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Γράφω επομένως αυτή την ανάρτηση για να ενημερώσω την κοινότητα. Μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλούς παίκτες Linux με GPU radeon.

 

Διερευνούσα τις προηγούμενες μέρες την περίπτωση του Last Epoch, ένα παιχνίδι arpg που δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα στην απόδοσή του όταν παίζεται μέσω proton. Αυτό το παιχνίδι, πιθανότατα λόγω πολύ κακής κωδικοποίησης (ίσως φταίει και η μηχανή unity με την οποία είναι φτιαγμένο), χρησιμοποιεί όλη τη διαθέσιμη vram έως και 8 GB. Στα Windows+ adrenaline driver, αυτό αντιμετωπίζεται πολύ καλά. Για παράδειγμα, η gpu μου (5600XT-6GB) μπορεί να εμφανίσει 250 fps (ας πούμε στην εναρκτήρια οθόνη όταν ξεκινά το παιχνίδι) και 100-140 FPS κατά τη διάρκεια μάχης εναντίον πολλών εχθρών. Στο Linux, μέσω proton, είναι μια άλλη ιστορία, καθώς το πλήγμα απόδοσης ήταν τεράστιο: 120 FPS (εναρκτήρια οθόνη) και 40-50 FPS κατά τη διάρκεια της μάχης. Αυτό το πλήγμα απόδοσης 50-70% ήταν πολύ περίεργο γιατί μπορώ να παίξω άλλα παιχνίδια με 100% την απόδοση που έχω στα Windows, μερικές φορές μπορεί να έχω ακόμα καλύτερη απόδοση από τα Windows.

 

Παρατηρήστε στην ακόλουθη σύγκριση τη διαφορά στο gpu utilization στην login screen. ~50% στα windows (φυσιολογικό γιατί η gpu δεν έχει και πολλά να κάνει), ενώ στο Linux μέσω proton/dxvk/radv το gpu utilization είναι 100% και τα FPS δέχονται τεράστιο πλήγμα:

 

253563256-c7711d76-1187-4e2f-a222-b00625b4a74b.thumb.jpg.981eeae6282bd18f03d770dd689fbcde.jpg

 

Άρχισα λοιπόν να διερευνώ το θέμα με αναρτήσεις στα φόρουμ του mesa, στα φόρουμ του dxvk και στα φόρουμ του proton/valve και στο reddit κτλ. Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση στα φόρουμ του dxvk που μου έδωσε την ιδέα να δοκιμάσω το amdvlk. Ήταν αποκάλυψη!!! Δεν έφτασα τα επίπεδα απόδοσης των windows αλλά πήρα μια εντυπωσιακή 50-60% αύξηση επιδόσεων σε σύγκριση με αυτό που έπαιρνα με το πρόγραμμα οδήγησης radv!

 

Παρατηρήστε στη login screen του παιχνιδιού την εμφανέστατη βελτίωση στο gpu utilization και στα FPS:

 

LE_amdvlk.thumb.jpg.f5ec0e595c807372cf5f88a0c6a79aa9.jpg

 

Τώρα παίρνω 170-200 FPS (εναρκτήρια οθόνη παιχνιδιού) και στα περισσότερα ακραία σενάρια μάχης τα fps μου δεν πέφτουν ποτέ κάτω από 60-70 FPS. Βέβαια, το amdvlk εισήγαγε κάποιο stuttering όταν φόρτωνα έναν χάρτη για πρώτη φορά (κάτι με shaders και textures), αλλά μετά από μερικά λεπτά όταν όλα φορτώθηκαν στην cache, δεν υπήρχε καθόλου stuttering! Επίσης το stuttering αυτό εξαφανίστηκε όταν μετά από 1-2 επανεκκινήσεις του steam φορτώθηκαν τα σωστά shaders/textures μέσω update και τώρα είναι πρακτικά ανύπαρκτο.

 

TLDR:

Linux + dxvk + radv → τεράστιo πλήγμα στις επιδόσεις σε σενάρια κορεσμού max vram

amdvlk → πολύ καλύτερος από τον radv σε σενάρια κορεσμού max vram

Windows os + proprietary drivers → χειρίζεται τον μέγιστο κορεσμό vram απροβλημάτιστα. Οι προγραμματιστές Linux θα πρέπει να πάρουν μαθήματα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
2 ώρες πριν, το μέλος vasi έγραψε:

δοκίμασε  με mesa-vulkan-drivers

sudo add-apt-repository ppa:kisak/kisak-mesa && sudo dpkg --add-architecture i386 && sudo apt update && sudo apt upgrade && sudo apt install libgl1-mesa-dri:i386 mesa-vulkan-drivers mesa-vulkan-drivers:i386

 

Οι drivers που δοκιμάζω είναι mesa (από άλλο ppa από αυτό που προτείνεις, ακόμα πιο ενημερωμένο - bleeding edge) και βεβαίως όπως αναφέρω και στο αρχικό post και από AMD.

 

Το πρόβλημα με τους mesa σε συνθήκες μέγιστης χρήσης VRAM είναι γνωστό και είναι επιλογή των devs. Όντως στα περισσότερα σενάρια οι mesa drivers έχουν καλύτερη απόδοση, αλλά όχι στο σενάριο εξάντλησης της VRAM. Πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα καταλάβουν ότι χρειάζεται να επαναφέρουν τις αλλαγές που έκαναν και οδηγούν σε τέτοια προβλήματα, καθώς τα παιχνίδια απαιτούν όλο και περισσότερη vram και ο κόσμος κατά κανόνα δεν αναβαθμίζει gpu λόγω εξωφρενικού κόστους.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.