Jump to content



Βοήθεια σε πρόβλημα με μαύρη οθόνη (RTX3090)


Recommended Posts

Καλησπέρα και καλό μήνα! Το πρόβλημα αφορά το μηχάνημα της υπογραφής.

Εδώ και καιρό, μία στο τόσο το PC (πριν αλλά και μετά από σχετικά πρόσφατη αναβάθμιση σε μητρική, επεξεργαστή, μνήμες) ενώ λειτουργεί κανονικά το κλείνω και πάω να το ανοίξω την επόμενη ημέρα, δεν εκκινεί και έχω τα ανάλογα beep που δείχνουν θέμα στην κάρτα γραφικών. Επίσης με την νέα μητρική ανάβει και κόκκινο το αντίστοιχο LED.

Μετά από 2-4 επανεκκινήσεις το μηχάνημα άνοιγε κανονικά και όλα καλά. Αυτό που σας αναφέρω το έκανε μία στο τόσο και όποτε του την βάραγε.

 

Αρχές του προηγούμενου μήνα λοιπόν το έκανε ξανά (είχε να το κάνει κάνα τρίμηνο) και ο μόνος τρόπος που πήρε μπροστά ήταν να αφαιρέσω την κάρτα γραφικών και να την κουμπώσω ξανά.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν μία από τα ίδια αλλά όταν δούλευα (excel, spotify) μαύρη οθόνη και το spotify έπαιζε κανονικά (απο τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου άλλαζε κανονικά κομμάτια, οπότε το PC δεν είχε κρασάρει). Λόγω ότι έχω ρυθμίσει από τα power settings να κάνει shutdown το μηχάνημα όταν πατάω το power button το πάτησα ώστε να δω τι θα κάνει και να γλιτώσει το cold reboot. Όντως έκανε shutdown και καπάκια άνοιξε κανονικά.

Το κάνει ξανά 2-3 φορές και κάνω τα εξής: 

- ξήλωμα κάρτας και εκκίνηση με την ενσωματωμένη GPU του επεξεργαστή

- DDU για πλήρες καθάρισμα drivers

- εγκατάσταση των drivers

Όλα καλά για καμιά ώρα και να σου πάλι μαύρη οθόνη. Κουμπώνω ένα καινούριο HDMI καλώδιο στην μητρική (την 3090 την έχω με Display Port) και βλέπω μέσα από τον device manager πως δεν βλέπει την 3090.

Ξήλωμα πάλι και την πάω να την ελέγξουν μιας και είναι ακόμη σε εγγύηση. 

 

Δουλεύω λοιπόν με τα ενσωματωμένα γραφικά και μετά από 4-5 μέρες λειτουργίας (εχθές) να πάλι μαύρη οθόνη αλλά επανερχόταν η εικόνα. Αλλάζω και βάζω πάλι νέο καλώδιο HDMI αυτό που είχε μέσα η οθόνη της υπογραφής με τα ίδια αποτελέσματα.

 

Οπότε ίσως και να μην φταίει η 3090 αλλά κάτι άλλο από τα κομμάτια που έχω. Το θέμα είναι ποιο. Για αρχή πήγε το μυαλό μου στο τροφοδοτικό αλλά θέλω την γνώμη σας και την συμβουλή σας μέχρι να μου απαντήσουν και από το κατάστημα στο οποίο πήγα την 3090. (εχθές που τους κάλεσα μου είπαν πως την έστειλαν στην αντιπροσωπεία)

Έγινε επεξεργασία από gkatsogr
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, το μέλος fatalara έγραψε:

Η μητρική φταίει λογικά η κάτι πάνω στην μητρική. Μήπως έχεις σφιξει πολύ την ψυκτρα;

Η ψυκτρα έχει βιδωθεί με πολύ προσοχή χιαστί και, σιγά σιγά. . Το μόνο που δεν έχω εγκαταστήσει ακόμη γιατί δεν ξέρω που το έχω πετάξει, είναι το secure frame της Thermalright. Θα ψάξω να το βρω να το βάλω και θα ξυλωσω usb κτλ από πάνω να δω πως θα πάει. 

Link to comment
Share on other sites

Αυτο το εκανε σε ενα μεταχειρισμενο pc που ειχε παρει ο αδερφος μου. Η μητρικη δεν αντεχε το βαρος της ψηκτρας και εκανε αυτα τα τσιρκα που σου κανει εσενα. Τελικα την εδεσε απο το πανο μερος και τελειωσε η ιστορια. Αλλα εσυ βλεπω εχεις ΑΙΟ. Για τσεκαρε τωρα τι θα κανει με το secure frame.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως βρήκα το πρόβλημα.

Είχα βάλει αυτό:

spacer.png

Γιατί δεν με φτάνουν τα 2 που έχει η μητρική.

 

Σήμερα λοιπόν εδώ και ώρες όλα κομπλέ και λέω να κουμπώσω πάλι το usb header hub ώστε να έχω πάλι εικόνα από την εσωτερική οθόνη των 7", να "διαβάζει" το icue το τροφοδοτικό και το commander για τα ανεμιστηράκια.

 

Με το που το κούμπωσα και άνοιξα το PC πάλι τα ίδια.

 

Τώρα το ξύλωσα μόνιμα (μαζί και την οθόνη που δεν μου είναι απαραίτητη) και θα το παρακολουθήσω για καμία εβδομάδα να δω πως θα πάει!

 

Άσχετο αλλά τσίμπησα σήμερα και έναν PATRIOT VP4300-2TBM28H που βρήκα ετοιμοπαράδοτο (γιατί περιμένω να πέσουν οι GEN5) και όντως τις ταχύτητες που αναφέρει τις πιάνει και τις ξεπερνάει κιόλας.

 

 

Screenshot 2023-09-02 183328.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Τελικά μία από τα ίδια και χειρότερα. Κολλάει για 1-2 δευτερόλεπτα ποντίκι-πληκτρολόγιο (η μουσική παίζει κανονικά) μαυρίζει και επανέρχεται.

Θα ρίξω ένα format να φρεσκαριστούν τα Windows και στην τελική θα δω αν μπορώ να βρω μητρική να κάνω δοκιμή.

Link to comment
Share on other sites

μπορεί να μην έχει σχέση με το δικό σου θέμα αλλά θα καταθέσω την εμπειρία μου . 

Στο παλιο πισι είχα την ραδεον 7 για κάρτα από το 2019 . μετά από ένα χρόνο ξέσπασε η κρίση με τις μαύρες οθόνες της αμδ και για δύο χρόνια έπεζα με μαύρες οθόνες. 

Τώρα πήρα καινούργιο πισι με καινούργια κάρτα ( 3060 ασους ) . Δυστυχώς όμως έχει ενσωματωμένα γραφικά ο επεξεργαστής (έχω τον 7950χ) . Πρέπει να εγκαταστήσανε τον οδηγό της αμδ για την ενσωματωμένη κάρτα και μου προκαλεί μαύρες οθόνες λόγω των οδηγών της αμδ . εδώ και 6 μήνες έχω το πρόβλημα το οποίο είναι συνέχεια από την παλιά κρίση του 20 ,21 .

 Για κοίταξε το . Πρέπει να έχει εγκατεστημένο τον οδηγό της αμδ για τα ενσωματωμένα γραφικά . Αυτός έχει πρόβλημα και κάνει μαύρες οθόνες στο πισι. Κοίταξε τον οδηγό και δοκίμασε με άλλον επεξεργαστή χωρίς ενσωματωμένα γραφικά αμδ. 

Link to comment
Share on other sites

Τώρα δεν έχω κάποια 2η κάρτα να δοκιμάσω. Θα τρέξω αν είναι μια το DDU να καθαρίσει πλήρως και θα αφήσω τα Windows να τραβήξουν τους drivers μέσω του Windows Update. Θα σας ενημερώσω με την εξέλιξη...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σε όλους και όλες!

Τελικά η VGA βγήκε πιστωτικό, (δεν ξέρω τι πρόβλημα βρήκαν εκεί στην Gigabyte, αλλά δεν με χαλάει γιατί θα αναβαθμιστώ) οπότε θα πάω για RTX4090 και συγκεκριμένα την Gigabyte VGA GeForce RTX 4090 XTREME WATERFORCE 24 GB.

 

Το θέμα μου τώρα είναι να αλλάξω και τροφοδοτικό και θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο που να σηκώνει το μηχάνημα της υπογραφής και να μην ζορίζεται ιδιαίτερα. 

Βάση 2-3 Online PSU calculators που δοκίμασα, μπερδεύτηκα. Μου λένε από 846-1300W τροφοδοτικό οπότε να αλλάξω το 1000αρι ή όχι. Αν ναι, ποιο θα μου προτείνατε;

 

Στο θέμα της τιμής ακόμη δεν ξέρω τι να κάνω γιατί π.χ. στα corsair που είδα έχουν το ΗΧ1500i με το AX1600 200€ και δεν ξέρω αν η τόσο μεγάλη διαφορά αξίζει.

 

Ευχαριστώ!

Έγινε επεξεργασία από gkatsogr
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.