slalom Κυριακή at 05:27 μμ #21 Κυριακή at 05:27 μμ (edited) 10 ώρες πριν, το μέλος sotiris έγραψε: 4. Περπάτημα μεγάλων αποστάσεων είναι άσκηση, με την έννοια ότι φτάνεις στο όριο αντοχής των μυών σου τα πόδια σου. Είναι το ίδιο με το να κάνεις αντίσταση στο γυμναστήριο. Φέτος ας πούμε που έκανα 65000 βήματα, μπορεί να μην είχα ιδρώσει όπως σε 20 λεπτά διάδρομο στο γυμναστήριο, αλλά οι μυς μου δεν είχαν άλλο να δώσουν. Έχω 3 ρεκόρ, 60000, 65000 και 70000, δοκίμασέ το, δεν είναι τόσο εύκολο! Είναι επίσης εξαιρετική άσκηση γιατί είναι sustainable στην καθημερινότητά σου, που είναι το πιο σημαντικό. Διαφωνώ κάθετα με όποιον λέει το αντίθετο, είναι απλά ανίδεος και είμαι απτή απόδειξη του ότι δουλεύει Ακόμη και το λίγο καθημερινό είναι εξαιρετική άσκηση, αυτό είναι γνωστό χρόνια. Το περπατημα δεν ειναι ασκηση. Θα πρεπει να βαρας 140-150bpm για να κανεις αεροβια ασκηση. Θα πρεπει να ζαλιστεις απο την υπερπροσπαθεια, να σε ποναει το στηθος σου απο τους παλμους. Μονο ετσι θα ξεφυγει το σωμα σου απο την καθημερινοτητα και θα βελτιωθει η αντοχη σου Και φυσικα δεν ειναι το στατικο ποδηλατο Έγινε επεξεργασία Κυριακή at 05:32 μμ από slalom 1 1
sotiris Κυριακή at 05:57 μμ Author #22 Κυριακή at 05:57 μμ On 25/9/2025 at 11:52 ΠΜ, το μέλος sotiris έγραψε: Το δυσεπίλυτο είναι ότι έχω μεταβολικό σύνδρομο (είχα πρωινό σάκχαρο νηστείας 240 και γλυκοζυλιωμένη 8.5 % το 2020) οπότε με την τότε υπερ-αυστηρή δίαιτα ρύθμισα αυτό. Προ 15 ημερών είχα τιμές τύπου 100 πρωινό σάκχαρο και 5.4% γλυκοζυλιωμένη, οπότε μιλάμε για προφίλ φυσιολογικό (μη διαβητικό ούτε προδιαβητικό), αλλά παίρνω μετφορμίνη για να μην προσέχω υπερβολικά τη διατροφή μου. Τώρα που προσέχω ελεεινά προφανώς αμέσως έχει πέσει το πρωινό σάκχαρο σε <90. Αυτό συνδυάζεται με σχετικά αυξημένο έως πολύ αυξημένο ουρικό οξύ, το οποίο σου αποκλείει κάποιες τροφές πλούσιες σε πουρίνες (πολλές από τις πρωτεΐνούχες, που χρειάζονται προσοχή - τουλάχιστον στην αρχή). Γράφτηκα τώρα σε γυμναστήριο μετά από αρκετά χρόνια (~10), οπότε έχω πρόγραμμα 2 φορές τη βδομάδα από ένα μισάωρο βάρη και ένα μισάωρο αερόβια (διάδρομος ή ποδήλατο εναλλάξ). Μία φορά τη βδομάδα συνδυάζω και ένα μισάωρο σουτάκια, οπότε γενικά είμαι σε καλύτερο επίπεδο από το 0. Είμαι όμως ιδιαίτερα προσεκτικός στους τραυματισμούς γιατί οι κυριότερες φορές που έχω πάρει βάρος έχουν προκύψει από τραυματισμούς και από τη σύσταση ορθοπεδικών για "ξεκούραση". Τώρα που μιλάμε ας πούμε δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου λόγω μέσης, αλλά θα περπατήσω 8-10000 βήματα τη μέρα. Κάνω quote τον εαυτό μου και το ξαναλέω άλλη μια φορά ξανά: το 2020 διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 2. Είχα 240 mg/dl σάκχαρο νηστείας και 8.5 % γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Από τότε κάθε 3 μήνες κάνω εξέταση HbA1c (το πρώτο χρόνο έκανα σχεδόν κάθε μήνα) και έχω ακριβή επίγνωση των μέσων όρων. Ο τρόπος που το αντέστρεψα ήταν: 1. διατροφή 2. περπάτημα 3. ελαφρά φαρμακευτική αγωγή (ο γιατρός μου είχε πει 3 x 850 mg glucophage, το παζάρεψα στα 2 και κατάφερα σε 3 μήνες με απίστευτα σκληρή διατροφή να μη χρειάζομαι καθόλου χάπι). Πήγα από 115->88 στο εξάμηνο. 88 ήμουν στο γυμνάσιο το 1995. Από τότε, ελέγχω σχεδόν καθημερινά το σάκχαρο νηστείας μου και έχω κάποιες τιμές καμπανάκια: 1. 110 mg/dl σημαίνει έχω αρχίσει να ξεφεύγω και θέλει προσοχή 2. 130 mg/dl σημαίνει το έχω χάσει εντελώς Μετά τα 2 χρόνια (κατά το 2023) είχα αρχίσει να είμαι στο ~ 130mg/dl (όχι συστηματικά, αλλά αρκετές φορές), οπότε πέραν της διατροφής, ο γιατρός μου συνέστησε να ξαναξεκινήσω μετφορμίνη για να έχω χαμηλότερους μέσους όρους. Ο έλεγχος που πετυχαίνεις με συμπλήρωση με κάποιο χάπι, είναι σαφώς πιο εύκολος από τον έλεγχο με διατροφή. Από τότε δεν έχω ξεπεράσει το 110 πρωινό. Οπότε προφανώς ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή την οποία ιδανικά θα ήθελα να ξανα-κόψω. Φετος, ξεκίνησα να έχω και αυξημένο ουρικό οξύ, οπότε περιπλέκεται το θέμα της διατροφής με την έννοια ότι το ουρικό οξύ απαγορεύει πουρίνες κλπ. Χωρίς χάπι δεν μπορούσα να το ρίξω με τίποτα (προσπάθησα με 2 μήνες διατροφή), με χάπι έπεσε πανεύκολα. Σε κάποιον που έχει διαγνωστεί με 8.5% γλυκοζυλιωμένη να του λέτε ότι το 5.6 και 5.7 είναι υψηλό σημαίνει ότι είστε ανίδεοι με την πάθηση οπότε δεν έχει κάποια αξία αυτό που λέτε, είναι ινφλουενσερικές κετο-γενικότητες. Είμαι προφανώς ενήμερος των παρενεργειών του διαβήτη και είναι κάτι πέρα από προφανές ότι κάνω τα τσεκάπ μου. Ο κάθε άνθρωπος ισορροπεί σε κάποιο βάρος ανάλογα του τρόπου ζωής, του σωματότυπου και του DNA. Με το περπάτημα και χαλαρό φαγητό με τη φαρμακευτική μου αγωγή, ισορροπώ στα ~105-115. Η δυσκολία μου λοιπόν είναι να πέσω από τα 105, και γι' αυτό είπα ότι: 1. ξεκίνησα κετογονική οπότε αυτό εδώ είναι κάτι σαν log και ο ρόλος του παρόντος thread είναι όσοι έχετε χάσει βάρος κλπ. να δούμε πως το κάνατε κλπ. 2. είπαμε ότι έχω αυξήσει λίαν προσφάτως την άσκησή μου με γυμναστήριο (μην με ξανακάνω quote), οπότε το να μου προτείνετε γυμναστήριο σημαίνει έλλειψη κατανόησης κειμένου.
sotiris Κυριακή at 06:35 μμ Author #23 Κυριακή at 06:35 μμ 48 λεπτά πριν, το μέλος slalom έγραψε: Το περπατημα δεν ειναι ασκηση. Θα πρεπει να βαρας 140-150bpm για να κανεις αεροβια ασκηση. Θα πρεπει να ζαλιστεις απο την υπερπροσπαθεια, να σε ποναει το στηθος σου απο τους παλμους. Μονο ετσι θα ξεφυγει το σωμα σου απο την καθημερινοτητα και θα βελτιωθει η αντοχη σου Και φυσικα δεν ειναι το στατικο ποδηλατο Να βάλω μερικά data. Μέσος όρος χρονιάς: 17 Μαΐου έκανα 65κ. Αυτά είναι τα επιμέρους περπατήματα (ήταν αργία και είχα ζεσταθεί τις προηγούμενες μέρες): Επιμέρους σε παλμούς, π.χ. 5:54 am: ή 7:45 το βράδυ: Είναι ο μέσος όρος κοντά στα 103 αλλά τα spikes (σε ανηφόρες κλπ.) είναι εκεί που δίνεις πόνο. Επίσης μετά το πρώτο μισάωρο, καις λίπος σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω. Κατ'αντιστοιχία, αυτά είναι με βάρη: και αυτά είναι με μπασκετάκι / σουτάκια (το πρώτο κομμάτι) και περπάτημα (το δεύτερο): Σίγουρα το μπασκετάκι είναι πιο έντονο αλλά αυτό μπορώ να το κάνω 1-2 φορές τη βδομάδα λόγω των καταπονήσεων. Το καθημερινό περπατηματάκι δεν παίζεται σε καταπονήσεις, είναι από τις πιο καλές ασκήσεις ( και ιδανικά σε χώμα, όπου βρω χώμα το πατάω ). Σίγουρα το κολύμπι είναι καλύτερο αλλά αν αρχίσω και πηγαίνω κολυμπώντας στη δουλειά μάλλον θα χω πρακτικές δυσκολίες 1
BloodMage Χθες στις 05:27 πμ #24 Χθες στις 05:27 πμ Το χθεσινο HIIT. Στο speed μην δινετε σημασια γιατι ειναι σε διαδρομο και υπολογιζει την ταχυτητα απο το κουνημα των χεριων οποτε ειναι οτι ναναι. Το Distance ισχυει γιατι το καλιμπραρεις στο τελος της ασκησης. Ειναι πολυ "βαρια" ασκηση γιαυτο την βαζω σαββατο η κυριακη που εχω Off απο βαρη. Θελω να τη βαλω αλλη μια φορα μεσα στη βδομαδα αλλα δεν μου βγαινει (ακομα) Αναλυτικα το προγραμμα ειναι 5 λεπτα ζεσταμα στην αρχη στο 6.5Km. Μετα 1λεπτο τρεξιμο στο 8.5 για ζεσταμα. Μετα εχει τρεξιμο στο 13Κm για 30 δευτερολεπτα και 1λεπτο περπατημα στο 5.5Km για 10 φορες. Στο τελος αποθεραπεια για 10λεπτα στο 6km. Συνολο 35λεπτα. Δευτερα - Τεταρτη - Παρασκευη εχω βαρη. Ξεκινησα τον Απριλιο στα 98Κιλα και τωρα πλεον ειμαι 90.5Κιλα. Στοχος μου ειναι 10% λιπος με αρκετη μυικη μαζα κοντα στο 85%. Η διατροφη μου ειναι ακετα αυστηρη. Δεν εχω πεινασει ουτε λεπτο αλλα απεχω απο ολα τα επαιξεργασμενα τροφημα. Cheat meal θα κανω μια φορα το μηνα περιπου. Οπως το σαββατο που πηγα στο burger fest και τσακισα 2 burger. Γλυκο σχεδον ποτε, ειμαι του αλμυρου xD. Οποιος θελει βαζω και το προγραμμα της δια(σ)τροφης μου. ps. Γενικα το mindset μου ειναι οτι δεν νιωθω να στερουμαι κατι στην διατροφη γιατι το ανταλλαγμα ειναι μεγαλυτερο, προς οφελος μου παντα. Οποτε ειναι κατι που για εμενα ειναι βιωσιμο. Σκεφτειτε το εξης: ποση ωρα χαρας σας δεινει μια σαβουρα που θα φατε? 5 λεπτα? 30 λεπτα? 1 ωρα? οκ σκεφτειε τωρα ποση ωρα απολαυσης σας δινει ενα υγιες και ομορφο σωμα.... 2
sotiris 7 ώρες πριν Author #25 7 ώρες πριν On 29/9/2025 at 7:27 ΠΜ, το μέλος BloodMage έγραψε: Το χθεσινο HIIT. Στο speed μην δινετε σημασια γιατι ειναι σε διαδρομο και υπολογιζει την ταχυτητα απο το κουνημα των χεριων οποτε ειναι οτι ναναι. Το Distance ισχυει γιατι το καλιμπραρεις στο τελος της ασκησης. Ειναι πολυ "βαρια" ασκηση γιαυτο την βαζω σαββατο η κυριακη που εχω Off απο βαρη. Θελω να τη βαλω αλλη μια φορα μεσα στη βδομαδα αλλα δεν μου βγαινει (ακομα) Αναλυτικα το προγραμμα ειναι 5 λεπτα ζεσταμα στην αρχη στο 6.5Km. Μετα 1λεπτο τρεξιμο στο 8.5 για ζεσταμα. Μετα εχει τρεξιμο στο 13Κm για 30 δευτερολεπτα και 1λεπτο περπατημα στο 5.5Km για 10 φορες. Στο τελος αποθεραπεια για 10λεπτα στο 6km. Συνολο 35λεπτα. Δευτερα - Τεταρτη - Παρασκευη εχω βαρη. Ξεκινησα τον Απριλιο στα 98Κιλα και τωρα πλεον ειμαι 90.5Κιλα. Στοχος μου ειναι 10% λιπος με αρκετη μυικη μαζα κοντα στο 85%. Η διατροφη μου ειναι ακετα αυστηρη. Δεν εχω πεινασει ουτε λεπτο αλλα απεχω απο ολα τα επαιξεργασμενα τροφημα. Cheat meal θα κανω μια φορα το μηνα περιπου. Οπως το σαββατο που πηγα στο burger fest και τσακισα 2 burger. Γλυκο σχεδον ποτε, ειμαι του αλμυρου xD. Οποιος θελει βαζω και το προγραμμα της δια(σ)τροφης μου. ps. Γενικα το mindset μου ειναι οτι δεν νιωθω να στερουμαι κατι στην διατροφη γιατι το ανταλλαγμα ειναι μεγαλυτερο, προς οφελος μου παντα. Οποτε ειναι κατι που για εμενα ειναι βιωσιμο. Σκεφτειτε το εξης: ποση ωρα χαρας σας δεινει μια σαβουρα που θα φατε? 5 λεπτα? 30 λεπτα? 1 ωρα? οκ σκεφτειε τωρα ποση ωρα απολαυσης σας δινει ενα υγιες και ομορφο σωμα.... Αυτό το HIIT το κάνω σχεδόν πάντα όταν κάνω διάδρομο. Το κάνω συνήθως με αύξηση του incline και όχι με αύξηση ταχύτητας. Είχα χάσει 20+ κιλά το 2014 έτσι, αλλά τα ξαναπήρα το 2015 Αυτοί οι διάδροιμοι που έχουμε εδώ τώρα, πάνε στο 14% incline που στα 6 χλμ/ώρα σηκώνω 140-150-160 ανάλογα με την ώρα. Οπότε επιβεβαιώνω ότι και σε μένα δουλεύει. Τώρα που έπεσα στα 50g / ημέρα έχω 80mg/dl πρωινό σάκχαρο εδώ και 2 ημέρες, αλλά έχω αυξήσει τη δοσολογία του χαπιού του ουρικού οξέος γιατί ξέφυγε αμέσως λόγω του ότι δεν πρόσεξα το κρέας/ψάρι. Το ουρικό είναι περίπλοκο γιατί απαγορεύει κόκκινο κρέας, κάποιους ξηρούς καρπούς, μανιτάρια, σπαράγγια κλπ. τα οποία είναι καλή επιλογή για να διανθίζεις τη δίαιτα. Τώρα ξεκίνησα και να αφαιρώ τις ίνες από τα 50g, γιατί θεωρητικά μετράς net carbs = total carbs - fibre. Παρήγγειλα μια νέα μετρητική συσκευή 4-in-one από Amazon ώστε να μπορώ να μετρήσω κάποιες τιμές κετονών να δω που βρίσκομαι. Έχω πάντα στο μυαλό μου μία Pizza με Buratta και Nduja. Αυτό είναι η κινητήρια δύναμή μου, να μπορέσω να απολαύσω μια τέτοια πίτσα χωρίς να έχω πρόβλημα με σάκχαρο! Οπότε στη δική μου περίπτωση η σαβούρα που θα φάω μου δίνει το στόχο και το κίνητρο για να προσπαθήσω Ήρθε και το νέο fitbit οπότε τα περπατήματα είναι με πιο άνετη παρακολούθηση. Στόχος σε αυτό είναι στα 90 κιλά να κάνω 100.000 βήματα σε μία μέρα το 2027. Έχω στόχο τα 80.000 βήματα το 2026 και φέτος όταν πέσω από τα 95 θα ήθελα να ισοφαρίσω τα 70.000. 1
acct 7 ώρες πριν #26 7 ώρες πριν 9 minutes ago, sotiris said: Παρήγγειλα μια νέα μετρητική συσκευή 4-in-one από Amazon ώστε να μπορώ να μετρήσω κάποιες τιμές κετονών να δω που βρίσκομαι. Για πες... 1 1
BloodMage 7 ώρες πριν #27 7 ώρες πριν 11 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Αυτό το HIIT το κάνω σχεδόν πάντα όταν κάνω διάδρομο. Το κάνω συνήθως με αύξηση του incline και όχι με αύξηση ταχύτητας. Είχα χάσει 20+ κιλά το 2014 έτσι, αλλά τα ξαναπήρα το 2015 Αυτοί οι διάδροιμοι που έχουμε εδώ τώρα, πάνε στο 14% incline που στα 6 χλμ/ώρα σηκώνω 140-150-160 ανάλογα με την ώρα. Οπότε επιβεβαιώνω ότι και σε μένα δουλεύει. Η χρηση του Incline βοηθαει παρα πολυ ειδικα αν εχεις θεμα με γονατα μεσες κλπ σκελετικα. Οποτε πολυ σοφα το κανεις ετσι! Ξεκινα χαλαρα και καθε φορα το δυσκολευεις πιο πολυ. Προσπαθησε στα 2 τελευταια sprint (στην δικη σου περιπτωση κομματια με ανηφορα) να πιασεις τους μεγιστους παλμους σου (220- ηλικια 43 = 177) Επισης αν ειναι να κανεις HIIT εκεινη την ημερα μην κανεις αλλη δραστηριοτητα αθλητικη. Ειναι πολυ βαρια ασκηση απο πολλες αποψεις και δεν ειμαστε 20 πλεον. Ασε που αν κανεις οτιδηποτε αλλο θα καταβολισεις 15 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Τώρα ξεκίνησα και να αφαιρώ τις ίνες από τα 50g, γιατί θεωρητικά μετράς net carbs = total carbs - fibre. Μην τις αφαιρεσεις τελειως γιατι ειναι παρα πολυ σημαντικες σε μια διαιτα. Εκτος και αν ενοχλουν σε στο ουρικο οξυ η σε καποιο αλλο θεμα υγειας 17 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Έχω πάντα στο μυαλό μου μία Pizza με Buratta και Nduja. Αυτό είναι η κινητήρια δύναμή μου, να μπορέσω να απολαύσω μια τέτοια πίτσα χωρίς να έχω πρόβλημα με σάκχαρο! Οπότε στη δική μου περίπτωση η σαβούρα που θα φάω μου δίνει το στόχο και το κίνητρο για να προσπαθήσω Οσο πιο σωστος εισαι με την διατροφη και την ασκηση σου τοσο πιο σιντομα θα μπορεσεις να την απολαυσεις χωρις τυψεις και ενοχες. Και επιπλοκες στην υγεια σου προφανως 1
Γιάννης_84 7 ώρες πριν #28 7 ώρες πριν (edited) 39 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Στόχος σε αυτό είναι στα 90 κιλά να κάνω 100.000 βήματα σε μία μέρα το 2027. Έχω στόχο τα 80.000 βήματα το 2026 και φέτος όταν πέσω από τα 95 θα ήθελα να ισοφαρίσω τα 70.000. Τι 70, 80 και 100 χιλιάδες βήματα σε μια μέρα; Φαντάζομαι εννοείς μια κι έξω και μετά 5-6 μέρες σπίτι και ξεκούραση; Γιατί εγώ το Φλεβάρη έκανα ~18000/μέρα για 5-6 μέρες με τα μισά περίπου να είναι ανεβοκατέβασμα σε σκάλες και δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα ανεκτό για μεγαλύτερα διαστήματα. Έγινε επεξεργασία 6 ώρες πριν από Γιάννης_84 1 1
sotiris 6 ώρες πριν Author #29 6 ώρες πριν 37 λεπτά πριν, το μέλος acct έγραψε: Για πες... Amazon.de WWW.AMAZON.DE Αυτό είναι, Fora 6 connect 4-in-1. Στα 109 ευρώ, οι "περίεργες" ταινίες έχουν περίπου 20 ευρώ οι 10 (κετόνες, ουρικό κλπ.) οπότε η τιμή συσκευής είναι 20 ευρώ και τα άλλα "αναλώσιμα" (χοντρικά). Θα έρθει τέλος της βδομάδας οπότε θα το δοκιμάσω τότε. Για το ουρικό είχα πάρει μία συσκευή της Wellion (Luna Trio) από skroutz γιατί δεν υπήρχε άλλη στην Ελλάδα, για το σάκχαρο έχω επώνυμη (Bayer - οι συσκευές του σακχάρου είναι δωρεάν στην Ελλάδα δεν χρειάζεσαι συνταγή, αρκεί να πάρεις ένα πακέτο αναλώσιμα στο Φαρμακείο). Επειδή έχω συνηθίσει να τσιμπιέμαι τα πρωινά, δεν με πειράζουν αυτές οι συσκευές. Είναι όμως λίγο δύσχρηστες για τον αδαή, όταν είχα πάρει την πρώτη συσκευή ζαχάρου περίπου 1/2 μετρήσεις πήγαιναν κουβά γιατί δεν είχα αρκετό αίμα κλπ, οπότε αν είναι υπερβολικά ακριβά τα αναλώσιμα δεν συμφέρει, είναι πιο φτηνό να κάνεις την εξέταση σε διαγνωστικό κέντρο (στην Ελλάδα είναι πάμφθηνες οι εξετάσεις). Και εννοείται δεν συγκρίνονται σε ακρίβεια με το διαγνωστικό ειδικά αυτά που δεν αφορούν το ζάχαρο (που είναι το πιο well established λόγω παλαιότητας). Αλλά ένα 10-15% σφάλμα είναι ανεκτό, αν παίζει 50-100% είναι για πέταμα. 18 λεπτά πριν, το μέλος Γιάννης_84 έγραψε: Τι 70, 80 και 100 χιλιάδες βήματα σε μια μέρα; Φαντάζομαι εννοείς μια κι έξω και μετά 5-6 μέρες σπίτι και ξεκούραση; Γιατί εγώ το Φλεβάρη έκανα ~18000/μέρα για 5-6 μέρες με τα μισά περίπου να είναι ανεβοκατέβασμα σε σκάλες και δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα ανεκτό για μεγαλύτερα διαστήματα. Ποτέ σκάλες, είναι γονατο-φθόρες. Αυτά δεν είναι για κάποιον με το 84 στο username Τις έκοψα εντελώς το 2018 μετά από -άλλον- έναν τραυματισμό στο γόνατο, μπορεί να κάνω 60000 βήματα σε μία μέρα και για 1 όροφο να πάρω το ασανσέρ Τα είχα ανεβάσει σιγά σιγά. Αν πας σε μια πολύ λιτή διατροφή, τα 10.000 βήματα είναι μεγάλο challenge (όπως αυτή που κάνω τώρα - γιατί ψοφάς εύκολα). Όταν αρχίσεις και προσθέτεις λίγο φαγητό, έχεις τρελή ενέργεια (σε συνδυασμό με το ότι έχεις συνηθίσει να σέρνεις +5 με +10 κιλά κάθε μέρα) οπότε τότε μπορείς να ανέβεις σε βήματα. Θέλει πολλή προσοχή σε κάλτσες / παπούτσια, συνήθως θα έχεις κάποιο μικρό τραυματισμό (κάψιμο) στα πέλματα μετά από κάτι τέτοιο, ιδανικά θέλει να αλλάξεις παπούτσια στα 30000 βήματα για να έχεις άλλη "φόρμα" στην καταπόνηση. Και εννοείται δεν πιέζεις πολύ, αν ψοφίσεις σταματάς. Επίσης, δεν πας πορεία στο δάσος, πάντα παράλληλα σε δρόμους και ιδανικά σε ΜΜΜ. Στην Αθήνα περπατούσα ανά διαστήματα πολύ, και τα 60κ τα είχα κάνει Ηλιούπολη -> Γλυφάδα -> Φάληρο -> Συγγρού-Φιξ -> Ακρόπολη -> Πλ. Αμερικής (αυτά είναι γύρω στα 40-45000 αν θυμάμαι καλά - είχα ανέβει και Ακρόπολη για τουρ), ξεκούραση και μετά συμπλήρωση τα υπόλοιπα με περπάτημα παράλληλα σε μετρό ή τραμ. Πολλές φορές μου έχει τύχει να κουραστώ ή να μην έχω ενέργεια, οκ, σταματάω, και 20κ βήματα να έχω κάνει, καλά είναι για μια μέρα. Το περπάτημα μου αρέσει πλέον αρκετά γιατί παρατηρείς πράγματα που δεν είχες δει ποτέ. Έχω κάνει π.χ. Πλ. Αμερικής -> Κηφισιά (και πίσω), και δεν έχει σχέση αν το κάνεις με τα πόδια ή αν το κάνεις με το αυτοκίνητο. Είναι σαν να κάνεις άλλη διαδρομή. Επίσης η Αθήνα είναι ελεεινά εχθρική πόλη για πεζοπορία. 39 λεπτά πριν, το μέλος BloodMage έγραψε: [...] Επισης αν ειναι να κανεις HIIT εκεινη την ημερα μην κανεις αλλη δραστηριοτητα αθλητικη. Ειναι πολυ βαρια ασκηση απο πολλες αποψεις και δεν ειμαστε 20 πλεον. Ασε που αν κανεις οτιδηποτε αλλο θα καταβολισεις Μην τις αφαιρεσεις τελειως γιατι ειναι παρα πολυ σημαντικες σε μια διαιτα. Εκτος και αν ενοχλουν σε στο ουρικο οξυ η σε καποιο αλλο θεμα υγειας Οσο πιο σωστος εισαι με την διατροφη και την ασκηση σου τοσο πιο σιντομα θα μπορεσεις να την απολαυσεις χωρις τυψεις και ενοχες. Και επιπλοκες στην υγεια σου προφανως Ναι δεν κάνω ακρότητες πλην των μαραθωνοπερπατημάτων ειδικά στο γυμναστήριο, μου αρκεί να ιδρώνω και να έχω παλμούς ~150. Παραπάνω πάω πολύ σπάνια μόνο όταν κάνω συστηματικά γυμναστήριο, πάνω από 160 το αποφεύγω ούτως ή άλλως γιατί δεν θέλω να πιέζω την καρδιά (μικρή διαφυγή αορτικής βαλβίδας, παλιά είχα μεγαλοκαρδία κλπ. κλπ.). Τις αφαιρώ στο μέτρημα, τις πρώτες μέρες δεν τις αφαιρούσα οπότε έτρωγα πιο "πιεσμένα". Εννοείται ότι τρώω ίνες, και μου φαίνεται ακραίο να μην τρώω ένα φρούτο κάθε ημέρα (τρώω ανά 2-3 ημέρες)! Αλλά το προσπαθώ και παρακολουθώντας τους δείκτες μου θα δω πως πάει. 2
BloodMage 5 ώρες πριν #30 5 ώρες πριν 24 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: μπορεί να κάνω 60000 βήματα σε μία μέρα θα σου προτεινα να μιλησεις με ενα εργοφυσιολογο. αυτο λεγεται κοπωση και οχι ασκηση. και εχει τα αντιθετα αποτελεσματα απο αυτα που θελεις. εγω δεν εχω καποιο οφελος απο αυτο που λεω, για εσενα το λεω
sotiris 5 ώρες πριν Author #31 5 ώρες πριν 6 λεπτά πριν, το μέλος BloodMage έγραψε: θα σου προτεινα να μιλησεις με ενα εργοφυσιολογο. αυτο λεγεται κοπωση και οχι ασκηση. και εχει τα αντιθετα αποτελεσματα απο αυτα που θελεις. εγω δεν εχω καποιο οφελος απο αυτο που λεω, για εσενα το λεω Δεν είναι για κάθε μέρα. Προφανώς έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι συνεχές περπάτημα, το να κάνεις 60κ σε μια μέρα και την άλλη να κάτσεις σπίτι είναι το ίδιο με το να κάνεις 30 + 30. Απλά το κάνεις μια φορά το χρόνο για το "ρεκόρ". Ενδεικτικά τα badges μου στο fitbit είναι: 70.000: 24 Μαΐου 2021 65.000: 17 Μαΐου 2025 60.000: 4 Μαΐου 2017 55.000: 3 φορές (τα άνωθεν) 50.000: 3 φορές (τα άνωθεν) 45.000: 6 φορές (άρα άλλες 3 φορές) 40.000: 13 φορές 35.000: 23 φορές 30.000: 59 φορές 25.000: 117 φορές 20.000: 301 φορές 15.000: 657 φορές 10.000: 1363 φορές 5.000: 2107 φορές Αυτά είναι τα historical data στα 8-9 χρόνια, δεδομένου ότι κάποια χρονικά διαστήματα δεν το χρησιμοποιούσα (ειδικά στις αρχές) κλπ., μιλάμε για πολύ σπάνιο να κάνω μαραθώνια βήματα (ανά τετραετία όπως φάινεται στα στατιστικά μου). Παρ'όλ'αυτά, τα 65000 του 2025 δεν μου έκαναν κάποιο "trigger" ώστε να ξυπνήσει κάπως περισσότερο ο μεταβολισμός, οπότε όσο και να περπατήσεις ή να ασκηθείς, το #1 είναι η διατροφή. Επίσης, το one off δεν λέει κάτι, πιο πολύ περηφανεύομαι ότι υπήρξε μια βδομάδα που έφτασα 250.000 βήματα και μια άλλη που είχα 225.000, τα οποία στην παρούσα φυσική μου κατάσταση δεν μπορώ με τίποτα να τα επαναλάβω. Άντε να έχω φτάσει 150κ φέτος σε εμβδομαδιαίο. Επίσης σίγουρα το 2017 ήμουν 35 και το 2025 είμαι 43, η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, δείτε jordan 80s, 90s και wizards 00s 2
BloodMage 5 ώρες πριν #32 5 ώρες πριν οκ νομιζα οτι κανεις 60κ βηματα σχεδον καθε μερα αλλα και παλι δεν εχει νοημα να μετρας τα βηματα σου και να <<αγχωνεσαι>> οτι πρεπει να πετυχεις καποιο στοχο. το θεωρω ανουσιο μη βιωσημο και αγχωτικο! 15 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Παρ'όλ'αυτά, τα 65000 του 2025 δεν μου έκαναν κάποιο "trigger" ώστε να ξυπνήσει κάπως περισσότερο ο μεταβολισμός, οπότε όσο και να περπατήσεις ή να ασκηθείς, το #1 είναι η διατροφή. Η μονη αεροβια που χρειαζεσαι ειναι το HIIT που σου δεινει το μεγιστο EPOC και ετσι θα ανεβασεις τον μεταβολισμο σου και οχι μονο με την διατροφη. Γενικα υπαρχει ενας κανονας που λεει διατροφη και γυμναστικη πανε μαζι. Δεν γινεται να κανεις μονο το ενα απο τα δυο, για πολλους λογους. 16 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Επίσης, το one off δεν λέει κάτι, πιο πολύ περηφανεύομαι ότι υπήρξε μια βδομάδα που έφτασα 250.000 βήματα το να κανω Χ βηματα σε Χ ημερες δεν μου λεει κατι. προσωπικα ο στοχος μου ειναι να φτασω σε ενα σημειο που να μην χρειαζεται να μετραω θερμιδες και να ζυγιζω το φαγητο μου γιατι ειναι μια διαδικασια που βαριεμαι απιστευτα. εννοειται να τρωω καθαρα και υγιεινά αλλα να μπορω να κανω το Cheat meal να πινω κανενα ουισκακι μια φορα τη βδομαδα και να ειμαι στο 10% λιπος. Θεωρω πως σε 6 μηνες απο τωρα θα εχω φτασει εκει. αν οχι, θα ειμαι πολυ μα πολυ κοντα βεβαια ο καθενας εχει διαφορετικους στοχους 1
Γιάννης_84 5 ώρες πριν #33 5 ώρες πριν 6 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Ποτέ σκάλες, είναι γονατο-φθόρες. Αυτά δεν είναι για κάποιον με το 84 στο username Ήταν ψιλοαναγκαστικό σε χώρο εργασίας (dry dock πλοίου - αντικατάσταση pc,οθονών, server, εκτυπωτών κλπ και για να μην χάνω χρόνο τα κουβαλούσα κιόλας), δεν το έκανα για γυμναστική. Πάντως όταν βάζεις το περισσότερο βάρος στις φτέρνες και κρατάς όσο γίνεται ίσιο τον κορμό σε σκαλιά, βαθιά καθίσματα κλπ, η καταπόνηση των γονάτων μειώνεται κατά πάρα πολύ και ταυτόχρονα γυμνάζονται οι μύς που βοηθάνε στο να μην πονάνε γενικά τα γόνατα. Εγώ είχα πολύ πόνο στα γόνατα με το παραμικρό, που ξεκίνησε από τα 20κάτι μου που πέρασα τα 80 κιλά και παράτησα κάθε αθλητική δραστηριότητα, μέχρι και πριν κανά χρόνο και κάτι στα 107, αλλά από όταν έπεσα κάτω από 100 και βέβαια και τώρα στα 86 έχω μηδέν πόνο με 2 40λεπτους αγώνες και 3 έντονες προπονήσεις μπάσκετ + 3 φορές γυμναστήριο την εβδομάδα. Στο γυμναστήριο κάνω 80+% πόδια με τη λογική να 《θωρακίσω》 γόνατα, αλλά στο μπάσκετ, θέλοντας και μη, όλο το βάρος είναι συνέχεια στο μπροστά μέρος με απότομα σταματήματα κλπ και παρόλα αυτά δεν πονάω ούτε εκείνη την ώρα, όυτε μετά. Επίσης όποτε το θυμάμαι παίρνω και ένα χαπάκι arthrosis που μου είχε προτείνει ο ορθοπεδικός όταν είχα πάει για εξετάσεις προκειμένου να ξαναρχίσω το μπάσκετ. Συγγνώμη αν βγήκα εκτός θέματος, αλλά το θέμα γόνατα αποτελεί ευαισθησία μου και είπα να το αναπτύξω λίγο παραπάνω. 3
BloodMage 4 ώρες πριν #34 4 ώρες πριν @Γιάννης_84 Το να χασεις κιλα και να γυμνασεις τα ποδια σου ωστε αυτα να τραβανε το ζορι και οχι το γονατο παιζει καθοριστικο ρολο. Σε αγωνα βόλει επαθα θλαση 2ου βαθμου στη δεξια γαμπα. εκανα 2 μηνες να περπατησω κανονικα με φυσικοθεραπεια 3 φορες τη βδομαδα. οταν αρχισα να περπαταω κανονικα ειχα ενοχληση στο γονατο. σε φαση κουτσενα και ποναγα ειτε ξαπλωνα ειτε καθομουν. πηγα παλι στον ορθοπαιδικο και μου κουνησε το ποδι με διαφορους τροπου και μου ειπε να κανω καποιες κινησεις και ρωταγε αν ποναω και εβγαλε το συμπερασμα οτι εχω ρηξη εσω μηνισκου και χονδροπαθεια στο ιδιο ποδι που ειχα παθει και τη θλαση στη γαμπα. Οντως ειχε δικιο γιατι εκανα μαγνητικη και εδειξε την ρηξη εσω μηνισκου και χονδροπαθεια 2ου βαθμου (ελειπαν ολοκληρα κομματια απο τον χονδρο). Ο μηνισκος δεν ειχε μεγαλο σκισιμο ισως μου λεει φτιαξει με φισιοθεραπειες αλλα η χονδροπαθεια δεν φτιαχνει και μου προτεινε καποιες ενεσεις που κανουν και οι αθλητες ή παρα πολυ ηλικιωμενοι. Αυτες οι ενεσεις ουσιαστικα ειναι εκχυση ενος υγρου μεσα στο γονατο. Κοστος 500ε και θελει καθε 6 μηνες με 1 χρονο. Κατα την αποψη του αν δεν το εκανα αυτο δεν θα μπορουσα να ξανατρεξω ουτε να κανω καποια αθλητικη δραστηριοτητα. Μιλαμε για ιδιοτικο γιατρο μαξ 45 ετων υποτιθεται γνωστος μου. Του ειπα ευχαριστω αλλα θα το σκεφτω και θα παρω και μια 2η γνωμη και θα επανελθω. Εκει σεληνιαστηκε. Χαλαστηκε παρα πολυ, σχεδον θυμωσε. Καταλαβα οτι κατι δεν παει καλα. Εννοειται δεν ακολουθησα το μονοπατι που μου προτεινε απλα εκανα φυσικοθεραπεια βελονισμους ηλεκτροβελονισμους και ασκησεις μαζι με περπατημα συν πολλα συμπληρωμα για αρθρωσεις τυπου MSM και χονδροιτινη γλυκοζαμινη Πλεον σηκωνω 160Κιλα πρεσα και δεν εχω καμια ενοχληση. Τρεχω μεχρι και 16 ταχυτητα στον διαδρομο χωρις καμια ενοχληση. Οποτε μακρυα απο χασαπηδες και γιατρους που θελουν και καλα το καλο μας. 2
sotiris 3 ώρες πριν Author #35 3 ώρες πριν Το ότι δεν πονάς δεν σημαίνει ότι δεν έχεις πρόβλημα. Καλό θα ήταν να κάνεις μαγνητική ξανά να δεις τι γίνεται, μην αποκλείεις αυτό που σου είπε. Ο άλλος γιατρός τι σου είπε? Τα συμπληρώματα για τις αρθρώσεις σε γενικές γραμμές είναι σουπερ μαντολίνη, γιατί υπάρχει δυσκολία να πάει η δραστική ουσία στην άρθρωση, μιας και αυτή δεν αιματώνεται. Εγώ σε μαγνητικές που έκανα το 2024 που έπαθα τη μικρή ρήξη μηνίσκου, η εικόνα που είχα στα 2 γόνατα δεν ήταν πολύ διαφορετική. Δηλαδή σε αυτό με τη ρήξη είχα: Σε αυτό που είναι... υγιές, είχα: Δηλαδή και αυτό είχε μικρή συλλογή υγρού, κι αυτό έχει εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους μηνίσκους κλπ. αλλά δεν είχα την παραμικρή ενόχληση. Το 2019 που ήταν η προηγούμενη φορά που είχα κάνει μαγνητική, σε αυτό με τη ρήξη μηνίσκου είχα κύστη baker: Ασανσέρ μόνο Εμένα η ρήξη του 2024 με κράτησε πίσω και δεν μπόρεσα να πέσω στα 100 κιλά που ήθελα τότε. Ήμουν σε πολύ δυναμική δίαιτα (καλή ώρα όπως τώρα) με αρκετή άσκηση (είχα εντάξει εβδομαδιαίο μπάσκετ), και μετά από αυτό μου πήρε > 3 μήνες για να επανέλθω στη δυνατότητα των 10000 βημάτων την ημέρα. 2
Γιάννης_84 3 ώρες πριν #36 3 ώρες πριν Σωστό για τις μαγνητικές, δεν αρκεί το να μην πονάς εφόσον έχει υπάρξει ιστορικό ή/και ηλικία άνω των 30. Όταν είχα πάει στον ορθοπεδικό πριν αρχίσω δίαιτες, γυμναστικές μπάσκετ και σουπερμαντολίνες, τον πίεσα να μου γράψει μαγνητικές επηρεασμένος απο ιστορίες τρόμου φίλων μου που πήραν τα γόνατα στο χέρι με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ιδιαίτερο ιστορικό, για να προλάβω το να είμαι ο επόμενος. Ευτυχώς δεν υπήρχαν ευρήματα, αλλιώς σιγά μην έπαιζα τόσο μπάσκετ. 1 ώρα πριν, το μέλος BloodMage έγραψε: @Γιάννης_84 ... Πλεον σηκωνω 160Κιλα πρεσα και δεν εχω καμια ενοχληση. Τρεχω μεχρι και 16 ταχυτητα στον διαδρομο χωρις καμια ενοχληση. Οποτε μακρυα απο χασαπηδες και γιατρους που θελουν και καλα το καλο μας. 160; Εννοείς κάνεις σετάκια με τόσα, ή απλώς το μπορείς; Γιατί 4-5 με 160 έχω κάνει, αλλά για σετάκια τύπου 3χ12 μου φαντάζει πολύ μακρυνό... 1
BloodMage 24 λεπτά πριν #37 24 λεπτά πριν Κύστη baker ειχα Και Εγώ. Θα είχε ενδιαφέρον να κάνω μια μαγνητική να δω σε τι κατάσταση είναι τώρα που το πιέζω φουλ και δεν κάνει κιχ. Και στο αυχένα θα ήθελα να κάνω βέβαια.... Που είχα 2 δισκοκηλες. Τεσπα 2 ώρες πριν, το μέλος Γιάννης_84 έγραψε: Σωστό για τις μαγνητικές, δεν αρκεί το να μην πονάς εφόσον έχει υπάρξει ιστορικό ή/και ηλικία άνω των 30. Όταν είχα πάει στον ορθοπεδικό πριν αρχίσω δίαιτες, γυμναστικές μπάσκετ και σουπερμαντολίνες, τον πίεσα να μου γράψει μαγνητικές επηρεασμένος απο ιστορίες τρόμου φίλων μου που πήραν τα γόνατα στο χέρι με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ιδιαίτερο ιστορικό, για να προλάβω το να είμαι ο επόμενος. Ευτυχώς δεν υπήρχαν ευρήματα, αλλιώς σιγά μην έπαιζα τόσο μπάσκετ. 160; Εννοείς κάνεις σετάκια με τόσα, ή απλώς το μπορείς; Γιατί 4-5 με 160 έχω κάνει, αλλά για σετάκια τύπου 3χ12 μου φαντάζει πολύ μακρυνό... 160 κιλά σετ των δέκα επαναλήψεων. Έχω μεγάλο ιστορικό με βάρη. Παλιά έκανα για πολλά χρόνια, (άσχετα που μετά τα παράτησα και για πολλά χρόνια κωλοβαραγα) οπότε το σώμα θυμάται. Παλιά έκανα με 180κιλα άνετα
BloodMage 7 λεπτά πριν #38 7 λεπτά πριν 3 ώρες πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Το ότι δεν πονάς δεν σημαίνει ότι δεν έχεις πρόβλημα. Καλό θα ήταν να κάνεις μαγνητική ξανά να δεις τι γίνεται, μην αποκλείεις αυτό που σου είπε. Ο άλλος γιατρός τι σου είπε? Τα συμπληρώματα για τις αρθρώσεις σε γενικές γραμμές είναι σουπερ μαντολίνη, γιατί υπάρχει δυσκολία να πάει η δραστική ουσία στην άρθρωση, μιας και αυτή δεν αιματώνεται. Δεν πηγα σε αλλον γιατρο. Πηγα στον φυσικοθεραπυτη μου το εδειξα την μαγνητικη και του λεω "ο ορθοπαιδικος μου ειπε το και το, τοχουμε? η να παω να κανω τις ενεσεις καθε 6 μηνες και να σκαω 500ευρα?" και μου λεει αραξε, τι νομιζεις κανουμε εδω? μπρικια κολλαμε? Να ξερεις τις ιδιες παπατζες μου ειπε και ο ορθοπαιδικος, οτι η αρθρωση και εσω μηνισκος δεν αιματονονται οποτε δεν γινεται επουλωση και οτι το σωμα δεν εχει την δυνατοτητα να κανει αναπλαση του χονδρου. Εγω ξερω οτι με 3 συνεδριες με βελονισμο και κατι αλλα περιεργα με ηλεκτρισμους ο πονος περασε μετα εκανα αλλες 5 και εγινε σχεδον καλα. Υπο πιεση ακομα ποναγε, εκει ομως ηρθαν και δεσανε οι ασκησεις μαζι με τα συμπληρωματα. Μην τα υποτιμας τοσο τα συμπηρωματα, αν ξερει ο αλλος τι θα σου πει να παρεις για το προβλημα σου κανουν θαυματα πιστεψε με. Για παραδειγμα, δεν παιρνεις μονο σκετο κολλαγονο, παιρνεις και μια βιταμηνη η οποια boostarei το σωμα σου για να παραγει κολλαγονο. Βεβαια ολα αυτα απαιτουν να βρεις εναν ειδικο που να εχει γνωση απο ολα αυτα και να μην ειναι παπατζης οπως ειναι οι περισσοτεροι τεσπα μαλλον ξεγυγαμε πολυ απο το θεμα
Recommended Posts