Jump to content



Ερώτηση γιοα ψηφιακή βιντεοκάμερα


Recommended Posts

Παιδιά, βρίσκομαι σε αναζήτηση ψηφιακής βιντεοκάμερας με DVD και παρόλο που έχω ποστάρει σε "υποτίθεται" πιο εξειδικευμένα φόρουμ (doom9) κανένας δε μου έχει απαντήσει ακόμα... Απευθύνομαι σε σας γιατί μου φαίνεται ότι... οι overclockers γνωρίζουν τα πάντα!!! :flex:

Λοιπόν έχω την εξής απορία: κοιτάζω τις κάμερες της SONY και συγκεκριμένα τις DVD403 και DVD203. Η πρώτη έχει αισθητήρα βίντεο 2MPixel και η δεύτερη 0,7. Το θέμα είναι, σε τι ανάλυση είναι το εγγραφόμενο βίντεο και ποια είναι η ουσιαστική διαφορά τους?

Γιατί έχω την εντύπωση ότι ΟΛΕΣ οι DVD κάμερες γράφουν στην ΙΔΙΑ ανάλυση?

Η ίδια η SONY δεν αναφέρει πουθενά τίποτα σχετικό. Το μόνο που λέει, ότι έχεις τη δυνατότητα αποθήκευσης σε 3 ποιότητες (καλή, μέτρια, χαμηλή), είτε πάρεις τη 203 είτε την 403!

Δε λέει δηλ. ότι η 403 που έχει 2Mpixel γράφει βίντεο σε ανάλυση πχ 1600x1200 ενώ η άλλη στα 1024x768. ’λλωστε, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δε θα μειωνόταν αυτομάτως και η χρονική διάρκεια εγγραφής στο DVD?

Ποιο είναι τότε το νόημα του καλύτερου CCD αν είναι να γίνεται πάντα downsamlping?

Γράφουμε δηλ. πάντα σε ανάλυση DVD, δηλ. 724x520 ή κάτι τέτοιο, απλώς στη μία κάμερα έχει γίνει downsampling από 2MPixel ενώ στην άλλη 0,7?

Και κάτι ακόμα: έχει δοκιμάσει κανείς να φέρει βιντεοκάμερα SONY από Αμερική? Παίζει αυτή στην τηλεόρασή μας που είναι PAL? Υποτίθεται ότι στην Αμερική κυκλοφορούν μόνο NTSC βιντεοκάμερες, αλλά η ψηφιακή μηχανή μου που είναι επίσης SONY παίζει τόσο σε PAL όσο και σε NTSC...

Heeeeeeeeeeeeeeeeeelp!!!!! :help:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ναι, σίγουρα θα είναι καλύτερο και το downsampling. Αν όμως ο αλγόριθμος είναι σωστός/καλός τότε απ' τη στιγμή που η πηγή έχει μεγαλύτερη ανάλυση είναι δυνατόν οι διαφορές να είναι μηδαμινές. Μιλάμε δηλ. για διαφορές που σε καμμία περίπτωση δε δικαιολογούν το μεγαλύτερο CCD, εκτός απ' τς κλασσικές περιπτώσεις πορωμένων, που θα κάνουν ζουμ σε μεγάλες οθόνες υψηλής ανάλυσης! :)

(Και μην έρθει κανείς να μου γράψει το θεώρημα του Shannon γιατί τον έφαγα!)

Για το pal/ntsc ασφαλώς δεν υπάρχει πρόβλημα στο PC, το θέμα είναι τι γίνεται με το επιτραπέζιο DVD player. Γιατί αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που πάει κανείς σε DVD Handycam. Αν ήταν να "παίζει" πάντα το PC, οι miniDV είναι καλύτερες και φτηνότερες...

(Καλά ρε παιδιά όμως, πώς το "ξεθάψατε" το thread? Το ποστ έγινε πριν 3 βδομάδες!)

Link to comment
Share on other sites

Αρκετά σημαντική. Πχ μια DVD στο 1Mpixel κοστίζει πχ 680 στο Πλαίσιο, ενώ οι miniDV πάνε 400-500. Επίσης, η SONY403, που διαφημίζεται με 3Mpixel, στο video χρησιμοποιεί μόνο τα 2!

Και σε διάφορα reviews λένε ότι η ποιότητα στις DVD απέχει ακόμα απ' τις miniDV ακόμα και με το ίδιο CCD. Δυστυχώς δεν έχω κάτσει να ψάξω τους λόγους που συμβαίνει αυτό οπότε δεν ξέρω τεχνικές λεπτομέρειες.

Επίσης, υπάρχουν πολλές καινούργιες τηλεοράσεις στο Ελλάντα, που παίζουν και NTSC, αν και υπάρχει σημαντική απώλεια ποιότητας.

Το πρόβλημα υπάρχει όταν πας να παίξεις το δισκάκι στην τηλεόραση και αυτή δεν υποστηρίζει NTSC (όπως η δική μας) ή δεν υπάρχει DVD player, οπότε συνδέεις την κάμερα σαν πηγή και καταλήγεις στο ίδιο πρόβλημα.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά ξεπερνιούνται όταν πια πάρεις τα 3 mini DVD και τα περάσεις σε ένα κανονικό (απ' το PC), το θέμα είναι αν αξίζουν τα 200 διαφορά για να έχεις και τα προβλήματα ασυμβατότητας που αναφέρθηκαν παραπάνω και φυσικά τα προβλήματα υποστήριξης, όταν φέρνεις βιντεοκάμερα από Αμέρικα...

Link to comment
Share on other sites

Στο μάτι δεν θα δεις διαφορά εκτός και αν δεις το βιντεάκι σου σε προτζεκτορα οπότε σε αυτή με ανάλυση 2ΜΡ θα βλέπεις καλύτερη εικόνα. Επίσης μεγάλη διαφορά θα δεις και στο μέγεθος του βίντεο σου όταν θα το περνάς στον υπολογιστή σου. ΤΈΛΟς η πρώτη όντως γράφει σε ανάλυση 1600χ1200 ενώ η άλλη 1024χ768

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Vadergr [26-07-2005 07:34]

Οσο καλυτερη η πηγη,τοσο καλυτερο και το downsampling.

το αυτο. + οτι μερικες διαφημιζονται σαν 2ΜΡ ή και 3ΜΡ ακομα, με βαση τη σχεση 800Κ pixel X RGB = 2.4MP. για τα 3ΜΡ, προφανως, αντι για 800Κ βαζεις 1000Κ.

το ntsc, μαλλον δε θα παιξει, αν δεν το υποστηριζει το dvd και η τηλεοραση. ειναι λυση ομως να το ξαναγραφεις με το πισι σε pal;

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από helloween [Σήμερα, στις 01:46]

Επίσης μεγάλη διαφορά θα δεις και στο μέγεθος του βίντεο σου όταν θα το περνάς στον υπολογιστή σου. ΤΈΛΟς η πρώτη όντως γράφει σε ανάλυση 1600χ1200 ενώ η άλλη 1024χ768

Φίλε πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο δε θα δω διαφορά, καθώς το video έχει πάντα την ανάλυση του DVD (704x576 ή κάτι τέτοιο), ανεξάρτητα απ' το CCD απ' το οποίο προήλθε. Εκτός αν εννοείς ότι δε θα μπορέσει το MPEG να "δώσει" μεγαλύτερη συμπίεση λόγω περισσότερης πληροφορίας.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα θα προτιμουσα μια minidv. Εχουν πιο φτηνο μεσο αποθηκευσης που μπορεις να βρεις παντου πλεον (ακομα και σε περιπτερα), η διαρκεια εγγραφης σε Sp ειναι μεγαλυτερη (1ωρα) ενω και οι ιδιες ειναι σημαντικα φθηνοτερες.

Επισης σε μια καμερα δεν παιζουν ρολο μονο οι αναλυσεις αλλα και οι εξοδοι/εισοδοι που διαθετει, τα εφε που πιθανον να ενσωματωνει, η ποιοτητα νυχτερινης ληψης κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Και οι δύο βιντεοκάμερες γράφουν στην ιδια ανάλυση το Video στο DVD η διαφορα στα MPixel θα φανει στο ψηφιακό zoom και στη λήψη στατικής εικόνας που προσφέρουν πολλες κάμερες

Όχι μια καμερα ntsc δε θα παιζει σωστα σε τηλεόραση Pal (φυσικά αν το περνας ψηφιακά πρωτα στο PC μπορεις να μετατρέψεις το video σε όποιο πρότυπο θες)

Η ψηφιακή μηχανή σου πρεπει να υποστηρίζει και τα δυο πρότυπα γι αυτο παίζει και στα δύο pal/secam

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα τελικά. Γι' αυτό και πήραμε τελικά την DVD202 σε PAL βέβαια... Για όποιον ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες, ας περιμένει να την αφήσει ο πατέρας μου να την πάρω κι εγώ λίγο!! :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.