Jump to content



"Αθορυβοποίηση" συστήματος


Makis Hourdakis

Recommended Posts

Τελευταία σκέφτομαι να κάνω μερικές προσπάθιες να κάνω το σύστημα μου αθόρυβο. Το σύστημα αποτελείται από:

case: Chieftec DX-01SLD

psu: Chieftec 420W

cpu: p4 northy 2.8C

mobo: msi 875p neo LSR

vga: HIS w/ radeon 9600XT 256

hdd1: Seagate SATA 80GB

hdd2: Western IDE 40GB 7200rpm 8MB cache

NEC 3520 dvd recorder

coolermaster cooldrive4 panel

vantec nexus 305 panel

4Χ Zalman ZM-F1 8cm fans

1X Chieftec 8cm fan (side)

stock cooling

Οι πηγές θορύβου λοιπόν είναι:

1. PSU

2. CPU cooler

3. VGA cooler

4. HHD1 & HHD2

5. DVD recorder

6. system fans

Oι πιθανές λύσεις:

1. Το τροφοδοτικό υποτίθεται είναι αρκετά αθόρυβο αν και δεν μπορώ να το ξέρω ακριβώς επειδή δουλεύουν και τα υπόλοιπα μαζί. Να αλλάξω τροφοδοτικό μάλλον δεν παίζει γιατί πάει πολύ ψηλά μετά.

2. Η ψύκτρα του επεξεργαστή δουλεύει μόνιμα κάτω απο τις 1800 rpm οπότε δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο θα αντικατασταθεί από μια Zalman 7000B AlCu. Δεν επέλεξα κάποια από τις υπόλοιπες 7000 & 7700 λόγω τιμής και κυρίως βάρους. Δεν έχω τσεκάρει ακόμα κατα πόσο είναι συμβατή με τη mobo μου αλλά δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.

3. Η ψύκτρα της κάρτας γραφικών μου φαίνεται τελέιως αθόρυβη οπότε την αφήνουμε ως έχει. Εναλακτικά πάμε για μια silencer 2.

4. Οι δίσκοι θα μείνουν αναγκαστικά ως έχουν εκτώς αν βρεθεί φτηνή (όχι γύφτικη όμως) πατέντα.

5. Το DVD recorder θα πάει στο 2ο PC οπότε ακούω γνώμες για ένα καλό και αθόρυβο dvd recorder. Το συγκεκριμένο κάνει αρκετό θόρυβο.

6. Και περνάμε στο σημαντικότερο λόγο που άνοιξα το thread. Τι να κάνω με τους ανεμιστήρες; Χρειάζομαι αναγκαστικά 8cm fans. Δεν θα ήθελα να βάλω 12άρηδες με μετατροπέα καθώς δεν θα μου άρεσε και δεν νομίζω να μπορώ να βάλω κιόλας. Ποιούς ανεμιστήρες προτίνετε; Θα προτιμούσα μαύρους ή αν είναι φωτιζόμενοι κάτι σε λευκό.

Επίσης κάτι άλλο: Κατα πόσο πιστεύετε θα βοηθήσει λίγο ηχομονοτικό; Να πάρω κάτι "επώνυμο" ή καλύτερα κλασικό ricoffon;

Υ.Γ.1: Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το oc. Αυτή τη στιγμή με όλους τους ανεμιστήρες σε χαμηλές στροφές έχω θερμοκρασία CPU 40 σε idle. Θα ανέβουν πολύ;

Υ.Γ.2: Έχω βγάλει το ανεμιστήρι από το nb γιατί μου έσπαγε τα νεύρα οπότε απο κει δεν έχουμε πρόβλημα...

y.Γ.3: Για υδρόψυξη επίσης δεν το σκέφτομαι γιατί πάει πολύ ψηλά χωρίς να κερδίζω κάτι ιδιαίτερο πέρα απο θερμοκρασίες, που δε με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Επίσης θα δώσω πολλά για να βουλώσω μόνο τον επεξεργαστή ενώ έχω και άλλα στο νου μου...

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον απόψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα. Πάντως εάν σωπάσεις τα πάντα εκτός από το τροφοδοτικό θα δεις ότι είναι πολύ θορυβώδες. Εγώ άλλαξα τρία τροφοδοτικά μέχρι να καταλήξω σε fanless.:)

Link to comment
Share on other sites

τι εννοεις οτι κανει θορυβο το dvd recorder???Οταν δουλευει??Ο θορυβος αυτος αν δεν ειναι συντονισμος παντα θα υπαρχει...

Για τους δισκους:1) αθορυβους δισκους με fdb μοτερακια 2)παιρνεις λιγο ρικοφον αναλογα με το κουτι σου και προσπαθεις να απομονωσεις το cage τους απο το υπολοιπο σωμα του κουτιου για να μην εχεις συντονισμο

Στους ανεμιστηρες βαλε αντιστασουλες.Θα τις βρεις σε ολα τα καταστηματα που πουλανε ηλεκτρονικα

Στο τροφοδοτικο εφοσον ειναι αυτορυθμιζομενος ο ανεμιστηρας του συμφωνα με την τρεχουσα θερμοκρασια βγαζεις τον 8αρη του(8 αρη εχει νομιζω) και βαζεις ανταπτορα 8mm to 12mm και εναν coolermaster 12mm Blue Led(ειπα ενα χρωμα τωρα..) που ειναι μαξ στα 22 db και εισαι οκ.

Link to comment
Share on other sites

Αντιστάσεις έχω ήδη στους ανεμιστήρες. Απλώς βλέπω κάτι ανεμιστήρες silenx και panflo που έχουν 11 & 12 dB θόρυβο και λέω μήπως βοηθήσουν αρκετά. Οι Zalman πάντως μόλις ανεβάσουν λίγο στροφές γίνονται σαν τουρμπίνες. Τι αθόρυβοι και λαλακίες σου λέει ο άλλος... Ακόμα και με την αντίσταση κάνουν αρκετό θόρυβο και οι 4 μαζί...

Το τροφοδοτικό έχει 2 ανεμιστήρες, ένα πίσω και ένα κάτω, 8άριδες και οι δυο. Να αλλάξω τροφοδοτικό παίζει μόνο για όταν έρθουν τα καινούρια Tagan με τα αφαιρούμενα καλώδια. Δε νομίζω οτι αξίζει να πάω προς το παρόν σε κάτι άλλο. Τα fanless δεν τα εμπιστεύομαι ιδιαίτερα για το λόγο του οτι έχω ακούσει διάφορα, άσε που έχουν και τη διπλάσια τιμή.

Καλά, δεν θέλω να κοιμάμαι και αγκαλιά με το κουτί, απλώς μερικές φορές μου τη δίνει κάπως ο θόρυβος. Τέσπα, θα πάω προς το παρόν αυτές τις μέρες να πάρω τη Zalman και βλέπουμε μετά.

Link to comment
Share on other sites

Έχω 2 panels είπαμε και όλα είναι σε αντιστάσεις! Επίσης όπως προείπα δεν με ενοχλεί καθόλου η ψύκτρα της κάρτας γραφικών... ;)

Απο ψύκτρα για CPU μάλλον θα πάρω την 7700AlCu μιας που τη βρήκα απο Pixmania έναντι 34 (αντί γύρω στα 50 που την έχουν οι άλλοι) δλδ μόλις 2 παραπάνω από την 7000 (εντάξει, πες και τα μεταφορικά, σιγά) και απο βάρος δεν είναι και τόσο τέρας. 600g...

Βασικά οi λόγοi που άνοιξα το thread είναι:

1. Αν μπορώ να βρω πιο αθόρυβους από κατασκευής ανεμιστήρες και όχι απαραίτητα να ρίχνω τόσο τις στροφές. Γιατί άλλο θόρυβο κάνει π.χ. ένας ανεμιστήρας με τάδε πτερύγια και σχήμα πτερυγίων και άλλο ένας άλλος.

2. Αν θα βοηθήσει το ηχομονοτικό

3. Αν υπάρχει καμιά καλή πατέντα για το δίσκο.

4. Αν υπάρχει κάποιο σχετικά αθόρυβο DVD recorder. Όσο γι'αυτό που λες Nos Dio, είχα κάποτε ένα CD-RW TEAC 52X24X52. Μιλάμε φοβερό θόρυβο. Έβαλα μια φορά σε ένα μηχάνημα ένα LG 52X24X52 και ήταν μακράν καλύτερο απο άποψη θορύβου. Όταν ήταν καινούριο τουλάχιστον, μετά δεν ξέρω...

Link to comment
Share on other sites

για ριξε μια ματια σε αυτα τα φανακια...

sharkoon

fan_se.jpg

επισης σε μια σιλικονουχα βαση τροφοδοτικου μεχρι να παρεις ενα πιο αθορυβο

(κανει δουλεια)

λινκ

και σε καμια τετοια βαση σκληρων με ελαστικα παρεμβυσματα

που αποροφουν κραδασμους και φαινομενα συντονισμου

(και κρυβουν και τους σκληρους στα 5,25 εφοσον εχεις χωρο εκει)

hdddecouple2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Α, ναι, ξέχασα να πω οτι στο τροφοδοτικό δεν έχω βάλει τέτοια σιλικονούχα βάση αλλά έχω κάνει πατέντα με ταινία αφρολέξ και έχω βάλει σε όλα τα σημεία που ακουμπάει με το κουτί οπότε είμαστε εντάξει και απο 'κει.

Όσο για τη βάση, την είδα στην checkmate αλλά δεν ήταν διαθέσιμη οπότε δεν ξέρω ούτε καν τιμή. Μήπως ξέρεις πού μπορώ να βρώ κάτι τέτοιο και πόσο;

Τελικά έχω ήδη κάνει πολλά μόνος μου και θα σας βγάλω το λάδι! :D

Link to comment
Share on other sites

οσο αφορα το dvd recorder δες αυτο:

http://www.thelab.gr/showthread.php?threadid=15726

τελικα πηρα το lg και ειναι αρκετα πιο αθορυβο απο το dvd Pioneer που ειχα. και οταν θελω αθορυβη λειτουργια για ταινειες βαζω το drivespeed 4x και δεν ακουγεται τιποτα. Μονο προβλημα οτι δεν λειτουργει το drivespeed σε audio και ετσι χρησιμοποιώ και το cd-rw μου οταν εχω audio cd. Οσο για τους σκληρους ειχα ξαναπει για ενα προγραματακι της hitachi που ενεργοποιει το acoustic managment και σε εμενα τουλαχιστον εκανε πολυ καλη δουλεια με αμελητεα πτωση ταχυτητας.

πολλα φανς δεν εχεις? Εγω τον εχω ανοιχτο και μονο τωρα το καλοκαιρι εβαλα εναν 12 glacialtech (19 db μια χαρα) να φυσα πανω στον ετερο glacialtech+slk900a που ψυχει τον Amd2500@3200.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά μάλλον που θα πάρω το LG. Στην τελική, άμα κάνει και πιο πολύ θόρυβο (λέμε τώρα) ξαναβάζω το Nec στο μεγάλο και το LG στο 2ο... Ευχαριστώ πάντως! :D

Όσο για τους ανεμιστήρες... Όντως πολλούς έχω... Το γιατί μη με ρωτήσεις γιατί ούτε εγώ ξέρω... :p

@Κοπρίτης: Τώρα είδα το Link για τον ανεμιστήρα και έμεινα λαλάκας... :eek: 8dB μόνο; και σε full 17; Αυτός είναι ανεμιστήρας! το θέμα είναι πού τους βρίσκουμε Ελλάδα; Ή πολλά ζητάω;

Link to comment
Share on other sites

το σύστημα το δικό μου: με δωδεκάρια πίσω μπρός και ένα εννιάρι στο πλάι , 7000cu και ocz 450 έχει 35 idle χωρίς overclock από κει και πέρα σύγκρινε...

όσο για τους δίσκους seagate οι πιο αθόρυβοι.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ρε παιδιά, αξίζει να σκάσετε χρήματα για καινούρια DVDR's:...:

Το 98% του χρόνου τους είναι ανενεργά.

Όταν γράφετε μόνο ή όταν βλέπετε ταινία.

’λλωστε(εκτός αν μένετε σε σανατόριο) η ambient ηχορύπανση της ημέρας συνήθως ξεπερνάει τον θόρυβο ενός DVDR τα 4 λεπτά που θα γράψει κάτι.

Όταν κοιμάστε δεν δουλεύει, όταν βλέπετε ταινία το ξεπερνάει ο ήχος από τα ηχεία(αν δεν βλέπετε τσόντα :p ). Οπότε...... :...:

’ποψή μου(επειδή τα έχω σκάσει χοντρα για silent σύστημα), η μεγάλη πληγή είναι τα ανεμιστήρια(northbridge, CPU,PSU).

Στο δικό μου σύστημα, έχω

PSU: Tagan480W(μου βγήκε γμώ:inlove: ) (2 ανεμιστήρια)

CPU: Έχω κοτσάρει την XP120 με έναν Coolermaster 12άρη στις 1500 που βγάζει τον σκασμό και μου δίνει 42 C idle τώρα που βράζει ο κόσμος και τον Χειμώνα 32 C.

ΝΒ: Του ξήλωσα το ανεμιστίρι γιατί έσκουζε, και έχω μια παθητική. Βράζει και αυτό βέβαια αλλά δεν έχω παρατηρήσει κανενα πρόβλημα.

Δεν έχω άλλα ανεμηστήρια. 3 συνολικά.

Οι σκληροί μου είναι και οι τρείς συνδεδεμένοι με ένα έλασμα από extra usb θύρες, με 2 δάκτυλα κενό ανάμεσά τους και πατάνε πάνω σε βάση από αφρολέξ στην βάση του κουτιού.

Γενικά δεν νομίζω ότι έχω παραπάνω από 25dB από το σύστημά μου(όταν δεν δουλεύουν τα ROM). Δεν το έχω μετρήσει κιόλας αλλά την νύχτα κοιμάμαι σαν πουλάκι πια :upside:

EDIT:Ξέχασα την VGA:o . Εδώ πάλι τα έσκασα και έχω την x800XL με την zalman την ψύκτρα επάνω οπότε και αυτή Silent είναι. Οπότε 4 ανεμιστήρια .

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, έτσι κι αλλιώς θα άλλαζα επειδή ήθελα ένα DVD rec στο δεύτερο σύστημα. Επίσης δεν έχω dvd-rom οπότε το χρησιμοποιώ για όλα. ;)

Τελικά δεν έχω κάνει ακόμα τπτ καθώς περιμένω ΑΚΟΜΑ την αναθεματισμένη την ψύκτρα από την pixmania και στο hac shop που πήγε ο "εκπρόσωπός μου στην Αθήνα" είχε μόνο ένα ανεμιστήρι. Το πήρε να δούμε τι λέει...

Link to comment
Share on other sites

Μάκη τώρα που έφτιαξα το τροφοδοτικό μου, σου έχω δείξει σε photο το φαν που έβαλα, ΕΪΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΘΟΡΥΒΟ.

Και άκου πως να το τεστάρεις...

Θα βάλεις μόνο το καλόδιο της μητρικής έτσι ώστε να δουλέυει μόνο η ψίκτρα του CPU τότε θα σταματήσεις την ψύκτρα για 5sec(δεν παθαίνει και τπτ) για να ακούσεις το PSU.

Έτσι το έκανα και εγώ γιατί νόμιζα ότι δεν δούλευε ο ανεμιστήρας:blink:

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis

Τελικά μάλλον που θα πάρω το LG. Στην τελική, άμα κάνει και πιο πολύ θόρυβο (λέμε τώρα) ξαναβάζω το Nec στο μεγάλο και το LG στο 2ο... Ευχαριστώ πάντως! :D

Το LG DVD μου, κάνει σαν αεροπλάνο.

Για ρώτα και κανέναν άλλον.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.