Costasdr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2006 Έχω το σύστημα της υπογραφής μου και θα προσπαθήσω όσο πιο συνοπτικά μπορώ να περιγράψω το πρόβλημα που αντιμετωπίζω εδώ και αρκετό καιρό χωρίς να μπορώ να καταλάβω ακόμα τι απ'όλα φταίει. Να σημειώσω απλά ότι έχω εγκατεστημένους τους τελευταίους drivers για όλα τα υποσυστήματα και όλα τα update των windows xp.1ον: Σε κάποια παιχνίδια (στο Flatout 2 και στο Outrun 2006) αρκετές φορές έχει κολλήσει το σύστημα με τον ήχο να κάνει περίεργα σκριτς σκρατς (δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς) και οξύς ήχους παρόμοιους με αυτόν που έπαιζε την ώρα που κόλλησε. Το pc ξεκολλάει μόνο με reset.2ον: BSOD με διάφορα μηνύματα πιο χαρακτηριστικά εκ των οποίων irq_less_or_equivalent ή κάτι τέτοιο _machine check_exception και begin dumping physical memory, physical memory dumping complete στο κάτω μέρος. Reset από το κουμπί ή μερικές φορές restart από μόνο του.3ον: Εν καιρώ Oblivion αλλά και σε άλλα παιχνίδια μετά από λίγη ώρα με πέταγε στα windows βγάζοντάς μου μήνυμα για memory could not be written κλπ. Με αλλάγή στα dimmακια μερικές φορές το πρόβλημα εξαφανιζόταν.4ον: Έτυχε (?) 2-3 φορές μετά από τέτοια κολλήματα να μην κάνει στο bootάρισμα check στη μνήμη. Κόλλαγε δηλαδή στο τι cpu έχω και δεν προχώραγε. Το έλυσα τυχαία (αφού είχα δοκιμάσει ξηλώματα συσκευών και clear cmos) βγάζοντας το 24-pin καλώδιο από το mobo και ξαναβάζοντας το.Το τροφοδοτικό είναι αρκετά καλό νομίζω και ποτέ δεν είχα πρόβλημα παλιότερα. Το κακό είναι πως δε μπορώ να θυμηθώ πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα κάτι που σίγουρα θα βοηθούσε πολύ. Για να προλάβω όσους σκεφτούν πρόβλημα μνήμης, έχω δοκιμάσει memtest και memtest86 χωρίς αποτέλεσμα αφού δεν βρήκαν κάτι (ακόμα και μετά απο αρκετές ώρες). Επίσης έχω δοκιμάσει να αλλάξω θέσεις στα dimmακια χωρίς αποτέλεσμα, όπως δοκίμασα να παίξω στα 333 αντί 400 που είναι οι μνήμες (κάτι που επιλέγεται επίσης και από σπδ (333) αν δε το πειράξω manually). Δεν ξέρω αν φταίει το ότι με 4 dimmακια η κατάσταση λόγω ενσωματωμένου memory controller στον amd ζορίζει. (Έχω διαβάσει ότι γενικά έχουν προβλήματα οι mobo με 4 dimms)Περιμένω προτάσεις από οποιονδήποτε μπορεί να ξέρει ή σκεφτεί ή φανταστεί κάτι. Κοντεύω να τρελαθώ γιατι αναβάθμισα το Σεπτέμβρη το σύστημα (cpu, gpu και mobo) και αρχικά δεν είχα κανένα πρόβλημα (2 dimmακια μνήμης τότε και χωρίς Raptor). Επίσης εδώ και καιρό μου έχει μπει στο μυαλό η ιδέα ότι μπορεί να μαμιέται και η κάρτα ήχου αλλά δεν ξέρω γιατί. Ίσως γιατί όταν δοκίμαζα να παίζω με την onboard δεν είχα πρόβλημα (ή δεν είχε τύχει να κολλήσει...) Ευχαριστώ εκ των προτέρων ακόμα και όσους διαβάσουν μόνο και δεν απαντήσουν.
Barracuda Αύγουστος 6, 2006 #2 Αύγουστος 6, 2006 καλως ήρθες στο thelab.gr . Αν είσαι κλοκαρισμένος να χαλαρώσεις το φσβ .Tσεκαρε μήπως έχει βγει κανένα καινούριο bios για την μητρική σου που να διορθώνει το πρόβλημα με τα 4 dimakia. χρησιμοποίησε μόνο τα δύο και πες μα στι γινεται με την υπάρχουσα κατάσταση. Να πας να απενεργοποιήσεις απο το βιος την on board κάρτα ήχου αν δεν το έχεις ήδη κάνει . και βλέπουμε
Jasim Αύγουστος 6, 2006 #3 Αύγουστος 6, 2006 Κατά τη γνώμη μου, ας ξεκινήσεις από κάτι πολύ απλό:κάνε μια επαναφορά συστήματος (system restore) σε μια ημερομηνία που πιστεύεις ότι δούλευε μια χαρά το PC σου και αν δε γίνει τίποτα πάμε μετά στα πιο δύσκολα. Έναρξη/όλα τα προγράμματα/βοηθήματα/εργαλεία συστήματος/επαναφορά συστήματος Βέβαια αν αυτή η ημερομηνία που όλα λειτουργούσαν σωστά πάει πολύ πίσω, αν δε σ ενδιαφέρει μήπως "χάσεις" κάποια προγράμματα που εγκατέστησες μετέπειτα ή κάποιες σημαντικές ρυθμίσεις προχώρα, αλλιώς κοιτάμε κάτι άλλο. Και καλωσόρισες
gdp77 Αύγουστος 6, 2006 #4 Αύγουστος 6, 2006 Διαφωνώ με την επαναφορά. Είναι μια "βάρβαρη" διαδικασία που ταλαιπωρεί και "βαραίνει" την εγκατάσταση των win. Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα είναι να διαπιστωθεί που υπάρχει πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούμε να λέμε "κάνε αυτό", "κάνε εκείνο" χωρίς να ξέρουμε τι φταίει. ’ρα θα πω στον φίλο Costasdr ό,τι λέω και σε γνωστούς και φίλους πριν επιχειρήσω να βοηθήσω. 1) Είσαι ok στο memtest 12 ώρες; Πήγαινε στο 2 2) Τρέξε διπλό prime95 εφόσον έχεις διπύρηνο "PRIME95.EXE" -A0 "PRIME95.EXE" -A1 24 ώρες. Εφόσον είσαι ok πας στο 3 3) Τρέξε 12 ώρες 3dmark (loop) Ανέφερε τυχόν προβλήματα εδώ και μετά τα συζητάμε
DJD Αύγουστος 6, 2006 #5 Αύγουστος 6, 2006 Βγάλε την Audigy από πάνω, και τρέχτο 2-3 μέρες με την onboard το μηχανάκι να δεις την συμπεριφορά του.
xrist Αύγουστος 6, 2006 #6 Αύγουστος 6, 2006 Καλως ηρθες CostasdrΑφου δεις αν φταιει η Audigy δοκιμασε να δουλεψεις λιγο με 2 dimmακια.Ειναι αληθεια οτι με 4 dimmακια ο memory controller ζοριζεται αλλα αυτο σε o/c..για νορμαλ καταστασεις δεν νομιζω.... αλλα δεν εχεις να χασεις τιποτα.
Costasdr Αύγουστος 6, 2006 Author #7 Αύγουστος 6, 2006 Σας ευχαριστώ για το καλοσώρισμα και τις απαντήσεις. Ξέχασα να αναφέρω ότι είμαι οπαδός του συχνού format οπότε δεν τίθεται θέμα system restore. Επίσης δεν έχω o/c τίποτα μιας και οι μνήμες δεν πολύαντέχουν (4 dimm γαρ) ενώ έχω απενεργοποιημένη την on board από την αρχή (δεν ήθελα να μου τρώει πόρους ). Όσο για το bios δεν έχω και το πιο τελευταίο αλλά δεν έχω και το 1ο που είχε από τη μάνα της (είμαι λίγο φοβητσιάρης με το bios update. Μόνο με μια προηγούμενη Gigabyte άλλαζα για πλάκα (dual bios ftw!)). Θα δοκιμάσω πάντως αυτά που προτείνετε αν και όσον αφορά τα τέστ φαντάζομαι ότι το memtest δεν είναι και 100% αξιόπιστο, έτσι? Μπορεί δηλαδή να υπάρχει πρόβλημα και απλά να μην το βρίσκει?
tristeno1416003162 Αύγουστος 6, 2006 #9 Αύγουστος 6, 2006 ΚΑι μόνο σε περιβάλλον DOS, οπότε στα Windows είναι άλλη ιστορία.
Costasdr Αύγουστος 6, 2006 Author #10 Αύγουστος 6, 2006 Λοιπόν, δοκίμασα τα λιγότερο χρονοβόρα πρώτα. Έβγαλα τα 2 dimmάκια (τα παλιότερα αγορασμένα χρονολογικά) και άφησα τα πιο καινούρια επάνω ενώ ξήλωσα και την Audigy και ενεργοποίησα την on-board. Δοκίμασα Flatout και Outrun 2006, 2 παιχνίδια που κόλλαγαν πάντα (το Flatout όταν είχα by spd στα 333 δεν κόλλησε ούτε μια φορά, το Outrun είτε σε 333 είτε σε 400 μετά από 1-2 λεπτά κόλλαγε πάντα) και έπαιξα αρκετή ώρα χωρίς να γίνει το παραμικρό. Υπάρχει περίπτωση να φταίει η κωλοAudigy? Θα δοκιμάσω μετά από κάποιο διάστημα και αφού δω ότι πάει καλά να βάλω πάλι τα 2 dimmάκια χωρίς την Audigy. Επίσης κάτι που ξέχασα να αναφέρω και μου το έχει κάνει μια δυο φορές είναι όταν κολλάει τελείως να ανάβει (!!!) ο εκτυπωτής και να αναβοσβήνει το φωτάκι του. Σταματάει να αναβοσβήνει μόλις ξαναπατήσω το power του και αφού μου φτύσει ένα χαρτί που έχει τραβήξει. Μήπως είναι στοιχιωμένο??? Μήπως να το πάω σε παπά???
DJD Αύγουστος 6, 2006 #11 Αύγουστος 6, 2006 Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό και σου είπα ήταν η audigy, γιατί αυτά τα κολλήματα και τους τζιρι τζίρι ήχους στα παιχνίδια τα είχα φάει στην μάπα με την ZS. Tι drivers, τι rma, τι αλλαγή pci.. τα ίδια έκανε.. και όχι πάντα. Οπότε την πέταξα κι ησύχασα. Βάλε πάλι τα dimmakia πάνω και δες αν συνεχίζει να παίζει καλά το μηχάνημα. Στείλε και την audigy για rma και σου εύχομαι ότι καλύτερο
chroma Αύγουστος 6, 2006 #12 Αύγουστος 6, 2006 Νομίζω οι μνήμες σου φταίνε, έχω και εγώ A2ZS πάνω σε NF4 και τα προβλήματα που περιγράφεις τα βλέπω όταν οι μνήμες είναι ασταθείς. Απεναντίας στην audigy έχω ρίξει ό,τι driver υπάρχει από final, beta ή modded και δεν είχα ποτέ προβλήματα.Το memtest είναι ένα καλό εργαλείο αλλά δεν είναι πανάκεια, τη σταθερότητα στα win θα τη βρεις πάντα λίγο χαμηλότερα. Εγω τρέχω s&m memory σε full load, αν είναι ασταθείς οι μνήμες αλλά περνούν memtest μπορεί να φας BSOD σε δευτερόλεπτα. Για gaming βαζω loop 3Dmark2k1 car & lobby tests και καμια φορα στηνω ενα DM με 32 bot στο UT2k4 και τα αφήνω να σκοτώνονται μεταξύ τους στο godlike. Μπορείς να ανεβάσεις ένα screen από A64tweaker 0.60 με τα 4 dimm πάνω; Δοκίμασες να δώσεις λίγο παραπάνω vdimm;
zaxos Αύγουστος 6, 2006 #13 Αύγουστος 6, 2006 Πιστεύω ότι τα 4 dimms φταίνε για όλα τα προβλήματά σου και όχι η ΖS.Κι εγώ με 4 dimmakia (DFI NF4 Exp) είχα παρόμοια προβλήματα. Μόλις έμεινα με 2 dimmakia τα προβλήματα σταμάτησαν κατευθείαν. εχει συζητηθει σε πολλά threads το ζήτημα 4 dimms+NF4/A64 IMC χωρίς κάποια συγκεκριμένη λύση.
Costasdr Αύγουστος 6, 2006 Author #14 Αύγουστος 6, 2006 Βασικά έψαχνα αφορμή για καμιά Fatal1ty οπότε το rma δε το βλέπω σαν λύση . Το θέμα είναι ότι αν είναι όντως οι μνήμες (δηλαδή τα 4 dimms και όχι ότι έχουν πρόβλημα) είχα βάλει στο μάτι τις ocz 3200 2x1 GB kit platinum edition. Αξίζουν? Έχετε να μου προτείνετε εσείς άλλα kitάκια των 2GB με χαμηλούς χρονισμούς? Δε με νοιάζει τόσο το o/c όσο να είναι σταθερές στις μαμίσιες συχνότητες με σφιχτά timings. @chroma: Θα δοκιμάσω το Α64tweaker μόλις μπορέσω και θα ποστάρω screens. Είχα δώσει και λίγο παραπάνω ρεύμα παλιότερα ή για να ακριβολογήσω είχα δώσει το ρεύμα που χρειάζονται manually γιατί κάπου είχα διαβάσει ότι πολλά mobo δεν δίνουν από default το ρεύμα που θέλουν οι ddr αλλά λίγο λιγότερο. Το θέμα είναι ότι δεν είναι και του πεταματού οι μνήμες, θεωρώ τις corsair από τις top εταιρείες (άσχετο αν είναι value select οι δικές μου) και μου κάνει εντύπωση να χάλασε κάποια έτσι εύκολα. Αν δεν πάω για 2x1 GB και τις πάω στο μαγαζί που τις αγόρασα θα μπορέσουν να βρουν αυτοί λάθος με κάποιο άλλο τρόπο πέρα από memtest αν τις τεστάρουν? (εφόσον υπάρχει problem φυσικά). Αλλιώς πως θα τους πείσω να μου τις αλλάξουν? (Hac Shop είναι το μαγαζί μη με κατηγορήσετε για διαφήμιση ) Edit: Τις OCZ ενώ τις έβρισκα παλιότερα δε μπορώ να τις βρω πλέον πουθενά σε ελληνικά μαγαζιά, ούτε στο skroutz. Μήπως τις έχει πάρει το μάτι σας πουθενά? Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και την υπομονή σας!
zaxos Αύγουστος 6, 2006 #15 Αύγουστος 6, 2006 Αρχική απάντηση από Costasdr μου κάνει εντύπωση να χάλασε κάποια έτσι εύκολα Οι μνήμες μια χαρά είναι, ο memory controller του Athlon ή το NF4 δεν την παλεύουν με 4 dimmakia... τουλάχιστον η δική μου, και όχι μόνο περίπτωση, αυτό αποδεικνύει.. Τωρα για τις μνήμες που λες νομίζω ότι είναι πολύ ακριβές για αυτα που προσφέρουν.. αν εχουν την ιδια τιμη με πριν 3 μνημες που ήμουν στην ιδια φάση με εσένα
Costasdr Αύγουστος 6, 2006 Author #16 Αύγουστος 6, 2006 Αρχική απάντηση από zaxos [Σήμερα, στις 20:23] Οι μνήμες μια χαρά είναι, ο memory controller του Athlon ή το NF4 δεν την παλεύουν με 4 dimmakia... τουλάχιστον η δική μου, και όχι μόνο περίπτωση, αυτό αποδεικνύει.. Τωρα για τις μνήμες που λες νομίζω ότι είναι πολύ ακριβές για αυτα που προσφέρουν.. αν εχουν την ιδια τιμη με πριν 3 μνημες που ήμουν στην ιδια φάση με εσένα Τις μνήμες αυτές τις είχα βρεί στο E-shop 250 euro αν θυμάμαι καλά την τελευταία φορά που υπήρχαν. Δεν είναι και άσχημα για 2-3-2-5 μνήμες.
Jasim Αύγουστος 6, 2006 #17 Αύγουστος 6, 2006 Αρχική απάντηση από Costasdr [Σήμερα, στις 18:18] Τις OCZ ενώ τις έβρισκα παλιότερα δε μπορώ να τις βρω πλέον πουθενά σε ελληνικά μαγαζιά, ούτε στο skroutz. Μήπως τις έχει πάρει το μάτι σας πουθενά? Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και την υπομονή σας! Tα Multirama είναι γεμάτα OCZ (δεν κάνω διαφήμιση παιδιά)!!!
Jasim Αύγουστος 6, 2006 #18 Αύγουστος 6, 2006 Αρχική απάντηση από gdp77 [Σήμερα, στις 08:29] Διαφωνώ με την επαναφορά. Είναι μια "βάρβαρη" διαδικασία που ταλαιπωρεί και "βαραίνει" την εγκατάσταση των win. Δεν διαφωνώ μαζί σου γιατί δεν ξέρω πόσο "βαριά" διαδικασία είναι. Το μόνο που ξέρω είναι ότι εμένα με "έσωσε" πριν δύο εβδομάδες από ένα conflict ενός προγράμματος του PC μου (που φυσικά δεν θα μπορούσα να ξέρω ποιο απ όλα που έχω είναι) με το antivirus μου, το οποίο(conflict) είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ψυχική μου ηρεμία(χιχιχι).Και πάνω απ όλα θεωρώ ότι είναι λιγότερο "βάρβαρη" διαδικασία απ το format
Costasdr Αύγουστος 7, 2006 Author #19 Αύγουστος 7, 2006 I'm back. Αφού δοκίμασα για μερικές ώρες με 2 dimmάκια και χωρίς Audigy χωρίς να αντιμετωπίσω κόλλημα αποφάσισα να ξαναβάλω την Audigy αφήνοντας μόνο τα 2 dimmάκια. Ξανά δοκιμές για κάποια ώρα με τα 2 πιο αμφιλεγόμενα παιχνίδια σε 1T αφού πριν ούτε λόγος για 1T με 4 dimmάκια. Αποτελέσματα? Στο Flatout κανένα κόλλημα, στο Outrun μόλις πριν λίγο και ενώ χτες δεν είχα κανένα πρόβλημα, ξαφνικά και μετά από κανένα 20λεπτο gaming σφύριγμα κόλλημα και αναγκαστικά reset. Τις πταίει ρε παίδες? Τι να αλλάξω και τι να πετάξω τελικά???? :(
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.