Jump to content



WD Raptor 150GB Vs 2x WD Raptor 150GB Raid0


Heatspreader

Recommended Posts

WD Raptor 150GB Vs 2x WD Raptor 150GB Raid0

Πολύ είναι οι χρήστες που αναζητούν τη μέγιστη απόδοση στο σύστημά τους, είτε για κάποια δουλειά είτε για διασκέδαση. Για όλες τις περιπτώσεις όμως το κόστος είναι μεγάλο και ειδικά για να αγοράσει κάποιος έναν ή παραπάνω WD Raptor 150GB σε Raid 0 διάταξη. Στο παρακάτω Test μπορείτε να δείτε πως συμπεριφέρεται ένας δίσκος WD Raptor 150GB και 2x WD Raptor 150GB σε Raid0.

Το Test έγινε στο σύστημα τις υπογραφής μου με το CPU στα 3,4GHz και τη RAM στα 900ΜHz με ίδια Timings.

Πριν αρχίσω με τα Screenshots, θα πω πως αυτό που μου έκανε εντύπωση όσον αφορά το Raid 0 όταν ήρθα στην πρώτη επαφή μαζί του, ήταν η πολύ γρήγορη εγκατάσταση των Windows που δεν ξεπέρασε τα 6 λεπτά. Όταν το έσπασα και άφησα μόνο του τον έναν δίσκο η επόμενη εγκατάσταση που πραγματοποίησα ήταν κατά 4 λεπτά πιο αργή.

Στα παρακάτω Screenshots παραθέτω από αριστερά τον WD Raptor 150GB μόνο του και στα δεξιά 2x WD Raptor 150GB σε Raid0.

Αρχικά μέτρησα με το HD Tach και πήρα τις παρακάτω μετρήσεις:

http://aycu24.webshots.com/image/15583/2001976293550023427_rs.jpg

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε, πέρα από την αύξηση της ταχύτητας με το Raid, έχουμε και πιο ομαλή γραμμή στην γραφική μας παράσταση.

Ο ένας δίσκος μόνος του όσο ανεβαίνει η χωρητικότητα χάνει τη ταχήτητά του. Αντίθετα οι δύο σε διάταξη Raid την χάνουν λίγο πριν το τέλος και μάλιστα σε πολλά σημεία ανεβαίνει ψηλά. Το Seek Time επίσης δεν μας ανησυχεί για την μικρή αύξησή του, αφού έτσι και αλλιώς με το Raid 0 επιτυγχάνουμε γρήγορους ταχύτητες όσον αφορά την διαμεταγωγή και όχι το πιο γρήγορο άνοιγμα ή ψάξιμο κάποιου αρχείου.

Σε δεύτερο στάδιο μέτρησα με το HD Tune και πήρα τις παρακάτω μετρήσεις:

http://aycu15.webshots.com/image/15494/2003464838067533231_rs.jpg

Νομίζω πως αυτό το Test ήταν λίγο πιο κατατοπιστικό, καθώς μπορούμε να δούμε ότι η γραφική διαφέρει ακόμα περισσότερο ανάμεσα στις δύο μετρήσεις. Ο WD Raptor 150GB έκανε μια τρομερή βουτιά στα 5MB/s . Την μέτρηση την πήρα δύο φορές για να διασταυρώσω μήπως απλά ήταν σύμπτωση, αλλά τελικά έτσι συμπεριφέρθηκε και τις δύο φορές. Και σε αυτήν τη μέτρηση βέβαια οι Vs 2x WD Raptor 150GB Raid0 είχαν και πάλι καλύτερη συμπεριφορά. Η ταχύτητα τους παρέμεινε σταθερή σε αντίθεση με τον WD Raptor 150GB του οποίου είναι καθοδική. Και σε αυτή την περίπτωση το Seek Time είναι σχεδόν ίδιο.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω, αν τελικά αξίζει να δώσει κάποιος 400Euro για να αγοράσει 2 από τους πιο γρήγορους δίσκους της αγοράς ώστε να κάνει Raid

H προσωπική μου γνώμη είναι πως σε καμία περίπτωση δεν αξίζουν τόσα λεφτά σε σχέση με την απόδοση των δίσκων. Μπορεί η μετρήσεις να δείχνουν κάποια αξιόλογη διαφορά, αλλά στην πράξη οι διαφορές είναι ελάχιστες. Έτσι και αλλιώς είναι γνωστό πως μόνο ένας Raptor 150GB είναι πιο γρήγορος από δύο απλούς Sata σε Raid0, οπότε τον θεωρώ υπεραρκετό για ένα σύστημα δουλεύοντας τον μόνο για το λειτουργικό.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 45
  • Created
  • Last Reply
Έτσι και αλλιώς είναι γνωστό πως μόνο ένας Raptor 150GB είναι πιο γρήγορος από δύο απλούς Sata σε Raid0, οπότε τον θεωρώ υπεραρκετό για ένα σύστημα δουλεύοντας τον μόνο για το λειτουργικό.

Μάλλον κάνεις λάθος

Link to comment
Share on other sites

Το seek time που έχουν οι raptors δεν το συναγωνίζεται κανείς στο SATA interface, όντως μόνοι τους δίνουν boost στις επιδόσεις. Συνδυαζόμενοι σε συστοιχία, είναι απλά άφταστοι.

Θεωρώ βέβαια πως 2*150 είναι υπερβολή - και λόγω κόστους. Για λειτουργικό 2 36άρια μια χαρά κάνουν δουλειά ;)

Αυτό που με απασχολεί και σκέφτομαι σοβαρά να κάνω είναι το matrix raid του ICH8R που επιτρέπει να κάνεις partitioning στη συστοιχία - κάτι που δίνει ώθηση στις επιδόσεις (ειδικά από όσα είδα στο seek time) του μικρού partition - όπου μπαίνει και το λειτουργικό.

Link to comment
Share on other sites

0 για ταχύτητα, 1 για ασφάλεια. Αλλά συνήθως όλοι μας κρατάμε backup σε άλλους δίσκους - DVD - κτλ, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνεις raid 1 στους δίσκους με το λειτουργικό - εκτός αν όντως έχεις πολύ σημαντικά πράγματα.

Ένα raid 0 και καθάρισες - και χαμηλό seek time και υψηλά transfer rates ;)

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει κάποιος 2 150άριδες, δημιουργεί ένα raid partition μικρό,30gb ας πούμε ,όπου οι επιδόσεις εκεί είναι αρκετά καλύτερες. Μιλάμε για χρόνους 6,5ns και σταθερό 180Mb/sec.

Στους 2 36άριδες, λόγω του ότι τα δεδομένα είναι πιο "αερογραμμένα" και σε κάθε στροφή διαβάζει λιγότερα δεδομένα, οι δίσκοι είναι κάπως πιο αργοί.

Link to comment
Share on other sites

καλα βρε παιδια , αν παρω δυο 160gb seagate σε raid 0 με transfer 3.0 gbits/s ακομα θα ειναι πιο αργει απο ενα raptor x 150 gb ? o raptor x 150 gb εχει transfer 1.5 gbits/s αν δεν κανω λαθως. Οταν κανεις raid 0 τα μισα γραφονται στον ενα δισκο και τα μισα στον αλλο, αρα ο χρονος αναζητησης ειναι θεωρειτικα πιο γρηγορος.

Link to comment
Share on other sites

Koίταξε, το SATA2 μπορεί να πιάνει μεγαλύτερα transfer rates, είναι όμως κάτι ανούσιο για ένα λειτουργικό. Και να κάνεις Raid 0 σε δύο απλούς SATA2 δίσκους, αυτό που μετράει δεν θα αλλάξει - το seek time.

Το seek time είναι η πραγματική ταχύτητα ενός δίσκου - ειδικά όταν χειρίζεται πολλά μικρά αρχεία. Έτσι οι 10000 στροφές των Raptors τους βοηθάνε να έχουν πολύ μικρό seek time σε σχέση με τους δίσκους των 7200 στροφών.

Σε ένα λειτουργικό λοιπόν, το οποίο διαχειρίζεται χιλιάδες μικρά αρχεία, το seek time μετράει και όχι το transfer rate, που μπαίνει σε δευτερεύουσα μοίρα. Αν κάποιος χειρίζεται μεγάλα πακέτα αρχείων, τότε όντως, 2 SATA2 δισκοι θα είναι ταχύτεροι. Στο λειτουργικό όμως οι raptors δεν πιάνονται (και εννοείται οι SCSI 10Κ-15Κ δίσκοι).

Aκόμα και στα παιχνίδια, που έχουν μεγάλα αρχεία, πάλι οι Raptors κάνουν διαφορά, γιατί στην ουσία τα .pak αρχεία των παιχνιδιών αποτελούνται από ΠΟΛΛΕΣ δεκάδες χιλιάδες μικρά αρχεία που χρησιμοποιούνται όταν παίζεις ένα παιχνίδι.

Link to comment
Share on other sites

’χρηστο δεν είναι - ειδικά στους Raptors, όπου δίνει το boost που χρειάζονται στο transfer rate. Aλλά και στους απλούς 7200, το (αρκετά μεγάλο) transfer rate που πιάνουν βελτιώνει τις επιδόσεις. Απλά δεν είναι τόση η βελτίωση όσο με τα raptoria.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από gznp

’χρηστο δεν είναι - ειδικά στους Raptors, όπου δίνει το boost που χρειάζονται στο transfer rate. Aλλά και στους απλούς 7200, το (αρκετά μεγάλο) transfer rate που πιάνουν βελτιώνει τις επιδόσεις. Απλά δεν είναι τόση η βελτίωση όσο με τα raptoria.

Θα ήθελα να δω 2 500άριδες, σε raid0, με ένα partition 30gb τι access πιάνουν, την εγγραφή/ανάγνωση λίγο πολύ την ξέρουμε.Χωρίς να έχω δει, πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση να είναι πιο γρήγορο από 2 36άριδες σε raid0.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Lafas1987

Είσαι σίγουρος για αυτό που λες με το Partition? Μπορείς να μου το εξηγήσεις λιγο?

Βεβαίως.Ένα παράδειγμα για να καταλάβεις κάτι πρώτα.

Οι δίσκοι γυρνάνε σταθερά 7200στροφές ανά λεπτό. Έχουμε 2 δίσκους, έναν 500άρη και έναν 100άρη. Σε κάθε περιστροφή του που είναι σταθερού χρόνου, έχει δυνατότητα να δει η βελόνα του πιο πολλά δεδομένα, επειδή είναι πιο πυκνογραμμένα και έχει πιο πολλά platters. Aπό την μια αυτό.

Από την άλλη, ο δίσκος, στα πιο εξωτερικά του κομμάτια, μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερα δεδομένα,γιατί η "περίμετρος εγγραφής" είναι πιο μεγάλη οπότε εκεί διαβάζει πιο πολλά δεδομένα στις 7200περιστροφές ανα λεπτό. Αν εξαναγκάσεις τον δίσκο,(με ένα partition) να δουλέψει στα πιο έξω κομμάτια του, τότε περιορίζεις τη λειτουργία του στα ταχύτερά του κομμάτια. 15gb(από κάθε δίσκο) από τα 500gb στα πιο έξω στρώματα είναι πολύ μικρό κομμάτι, που εκεί θα πηγαίνει σφαίρα. Επίσης το Access time μικραίνει, γιατί δε χρειάζεται να ψάξει σε όλο το δίσκο, αλλά η πρόσβαση είναι σε πολύ περιορισμένο κομμάτι. Οπότε συνυπολογίσεις και το raid-0 και βγάζεις ένα πολύ καλό πακέτο.:)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.