Jump to content



Χρειάζομαι NAS?


leontas

Recommended Posts

Το σεναριο έχει ως εξής..

2 PC είναι για βίντεο editing και πρέπει να έχουν access στα ίδια resources, και να μπορούν να κάνουν render ανεξάρτητα.

Η αρπακόλα λύση είναι να βάλω έναν δίσκο shared κάπου, είτε κατ'ευθείαν δικτυακό δίσκο είτε σε κάποιο άλλο pc που θα έπαιζε το ρόλο του file server, αλλά πιστεύω ότι θα είναι πολύ αργή η διαδικασία.

Σκεφτόμουν κάτι σε NAS, αλλά τί ακριβώς χρειάζομαι?

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για το σκηνικό αυτό?

Link to comment
Share on other sites

ετσι οπως τα περιγραφεις, να, θελεις. πας στο google κι αρχιζεις να διαβαζεις. αν ομως θελεις κατι με παραπανω απο ενα δισκους οποτε θα εχεις και raid, να εισαι ετοιμος να πληρωσεις.

Link to comment
Share on other sites

Τα NAS προσιτού κόστους έχουν απογοητευτικές επιδόσεις ακόμα και για γενική χρήση. Πόσο μάλλον ως πηγή για video editing.

Εκτός αυτού, σε αυτές τις περιπτώσεις το raid είναι μονόδρομος (λόγω απαιτήσεων ασφαλείας).

Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι ένα serverάκι.

Αν δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις σε χωρητικότητα και ταχύτητα ένα raid 1 είναι ότι πρέπει και μπορείς να το υλοποιήσεις κάλλιστα με έναν onboard controller μητρικής κόστους ~50 . Το υπόλοιπο σύστημα θα κοστίσει επίσης ελάχιστα.

Αν τώρα θες κάτι παραπάνω, θες raid 5. Δεδομένης της χρήσης θες σοβαρό (aka hardware) raid 5 δλδ ξεχωριστό controller κόστους > 300 .

Link to comment
Share on other sites

Απο αποψη τιμης-ταχυτητας η παραπανω λυση σε συμφερει καλυτερα απο NAS.

Oποτε θελεις, προσθετεις επιπλεον δισκους στο server και καθαριζεις. Πολλες συγχρονες μητρικες με το ich9r π.χ. μπορουν να φτιαξουν ακομα και raid 10.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είναι για εταιρία, το θέμα κόστους είναι σχετικό.. Δηλαδή τα 500 για μένα θα ήταν πολλά, για την εταιρία είναι θέμα δουλειάς οπότε κάτι μέχρι 1000 πιστεύω το καλύπτουμε, αρκεί να έχει τις επιδόσεις που ζητάμε..

Απο απαιτήσεις χώρου χρειάζομαι τουλάχιστον 400-500GB. Επίσης αν στηθεί file server που θα το τραβάνε απο εκεί ουσιαστικά 2 χρήστες ταυτόχρονα και ουσιαστικά απο εκεί θα δουλεύουν, μήπως αυτό γονατίζει το δικτυό μας γενικά?

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε πρώτα με ένα κοινόχρηστο φάκελο σε ένα υπολογιστή που θα έχεις όλα τα αρχεία.

Για το render δεν χρειάζονται οι υπολογιστές να διαβάζουν συνέχεια, μόνο στην αρχή.

Οπότε γιατί να ξοδέψεις χρήματα αν δεν σου είναι απαραίτητο;

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα σε εταιρια digital printing που ειχα δουλεψει πριν απο 3-4 χρονια στην Αθήνα - Λυκόβρηση ειχαν 1 ΤΒ server και 4 gbit λαν για να τα καταφερουν να δουλευουν αξιοπρεπως. Και φυσικά μονο linux.

Αλλα εκει οι μικροτερες εκτυπωσεις ηταν στο μεγεθος λεοφωρίου ...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.