Costasdr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2007 Χαιρετώ την κοινότητα. Έχω καιρό να postάρω και η αφορμή δόθηκε λόγω κάποιων πολύ περίεργων προβλημάτων που αντιμετωπίζω με μια αναβαθμισούλα που έκανα. Η αναβάθμιση περιελάμβανε μια mobo Gigabyte GA-X38-DQ6, έναν Q6600, και μνήμες OCZ 1066 2GB SLI READY. Το υπόλοιπο σύστημα περιλαμβάνει τροφοδοτικό Hiper Type R 780 Watt (1 μήνα αγορασμένο), μια 7800 GTX της ASUS, μια X-Fi Fatal1ty και κάποιους σκληρούς. 1ο πρόβλημα: Random BSOD ακόμα και μετά από επανεγκατάσταση των Vista 2-3 φορές με απροσδιόριστα μηνύματα ή και καθόλου μηνύματα σε εντελώς άσχετες στιγμές. Όχι συχνά αλλά μέχρι τώρα μέσα σε 4 μέρες από την αγορά έχω δει 5-6.2ο πρόβλημα: Ξαφνικά ακόμα και αν δεν κάνω κάτι στα Windows κάποιος από τους σκληρούς που δεν έχουν το λειτουργικό ακούγεται "σαν" να κλείνει και μετά απο λίγο να ξαναπαίρνει μπρος. Ή να κλείνει και να ξαναπαίρνει μπρος όταν πάω να δω κάποιο αρχείο σε αυτόν από τον explorer. 3o πρόβλημα: Οι μνήμες γράφουν επάνω 5-5-5-15. Η mobo από SPD τις βάζει 5-7-7-24 και 2Τ. Εγώ με το που έστησα το μηχάνημα τις έβαλα σε 5-5-5-15 και 1T (και με extra ρεύμα) αλλά τότε οι bSOD ήταν πιο συχνές και αρχικά έλεγα ότι για κάποιο λόγο δε τις σήκωνε το mobo με default ρεύμα. Κάποιες bsod όμως ήταν και με default ρυθμίσεις bios.Και ερωτώ: Τι μπορεί να φταίει για όλα αυτά? Γιατί οι μνήμες δεν αντέχουν στις factory "υποτίθεται" ρυθμίσεις και μάλιστα σε μια mobo που φημίζεται ως μια από τις καλύτερες σε o/c. Επίσης γιατί δεν καταφέρνω ότι fsb και αν βάλω ακόμα και με λίγο ρευματάκι να μην αναγράφει στο post πάνω από 267x9 για το cpu και λίγο πριν μπει στα vista να μου τραβάει bsod επίσης? Υποτίθεται ο 4πύρηνος ακόμα και με αέρα μέχρι 3 ghz τουλάχιστον θα έπρεπε να πηγαίνει άνετα. Αν μπορεί κάποιος να απαντήσει σε κάτι από αυτά θα του είμαι ευγνώμων.
LevelOne Νοέμβριος 11, 2007 #2 Νοέμβριος 11, 2007 1T δεν παιζει.βαλτο 2Τεπισης οι OCZ 1066 δεν τα πανε καθολου καλα με τα Gigabyte DQ6.ειδικα με τα P35 & X38.εαν δεν ξεπερασεις τα 400fsb βαλτες χειροκινητα 800 και ξαναπες μας εαν εφτιαξε η κατασταση.επισης ανεφερε λιγο αναλυτικοτερα τις ρυθμισεις των ρευματων που παιζεις....οι συγκεκριμενες εαν δεν κανω λαθος παιζουν με ρευμα απο 2.1-2.2
Costasdr Νοέμβριος 11, 2007 Author #3 Νοέμβριος 11, 2007 Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω πόσο ρεύμα δίνει από default το mobo γιατί στο bios έχει μόνο να το αυξήσω κατά 0,05 από τη default τιμή και στην default απλά μου λέει normal. Εκτός εάν το γράφει κάπου αλλού και δε το έχω δει.
theo_mich Νοέμβριος 11, 2007 #4 Νοέμβριος 11, 2007 τι μνημες προτεινετε για τη Gigabyte GA-X38-DQ6? Για OC και μη? http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977727&product=981435 Αυτες λενε τπτ πανω στο συγκεκριμενο mobo? (ταιριαζει το χρωμα των heatspreader με το pcb του mobo:tomato: ) Αν μπορει να βοηθησει καποιος που εχει εμπειρια θα ημουν ευγνωμων:daisy:
LevelOne Νοέμβριος 11, 2007 #5 Νοέμβριος 11, 2007 Δεν νομίζω να σου δίνει μόνο 0,05 παραπάνω απο το κανονικό... Δες τα settings στις τάσεις, βάλτο στο manual και δωσε ρευμα στις μνήμες...
Costasdr Νοέμβριος 11, 2007 Author #6 Νοέμβριος 11, 2007 Δεν νομίζω να σου δίνει μόνο 0,05 παραπάνω απο το κανονικό...Δες τα settings στις τάσεις, βάλτο στο manual και δωσε ρευμα στις μνήμες... Μάλλον εγώ εκφράστηκα λάθος. Εννοούσα ότι μου δίνει επιλογή μόνο να αυξήσω το ρεύμα με βήμα 0,05 τη φορά αλλά δε μου λέει πόσο τους δίνει. Τώρα έχω βάλει 5-5-15 και 2Τ στα 1066 και μέχρι στιγμής καλά τα βλέπω. Ίδωμεν. Επίσης πως μπορώ να o/c τη cpu? Όσο και να παίξω με fsb και multiplier πάντα μόνο το multiplier δείχνει να λαμβάνει υπόψη. Έβαλα πχ 7x400 και μου έγραφε στο post του bios 267x7. Έχω το τελευταιο non-beta bios (f5h). Κάνω κάτι λάθος στις ρυθμίσεις?
patrik Νοέμβριος 13, 2007 #7 Νοέμβριος 13, 2007 εγω βασικα θα αναφερθω στο 2ο προββλημα σου (σχετικα με τους σκληρους). Το περιστατικο το παρατηρησα οταν απο xp prof. 32bit πηγα σε vista ultimate 32bit. Στα vista μου το κανε στην αρχη.. μετα απο 2-3 updates σταματησε...
wolfmandim Νοέμβριος 13, 2007 #8 Νοέμβριος 13, 2007 Την ίδια μητρική έχω κι εγώ. Με τα Vista Ultimate είχα αρκετά προβλήματα, γι αυτό τ' απεγκατέστησα κι έβαλα πάλι τα XP. Στην αρχή μου έκανε κάτι τρελλά, αργούσε ΤΡΟΜΕΡΑ να μπεί στα Windows. Μετά το τελευταίο format όμως τα προβλήματα έχουν εξαφανισθεί. Υπόψιν, κατέβασα το F4 BIOS και το εγκατέστησα με το Qflash και δισκέτα. Δεν έχω προσπαθήσει overclocking ακόμα.. Οι μνήμες που χρησιμοποιώ είναι 2x1 800άρες της Supertalent . Πάντως για πληροφορίες σχετικά με το BIOS ρίξε μια ματιά στην παρακάτω σελίδα http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=2665 Ισως λυθεί το πρόβλημα με update...
Costasdr Νοέμβριος 17, 2007 Author #9 Νοέμβριος 17, 2007 Γιατί δεν καταφέρνω ότι fsb και αν βάλω ακόμα και με ρεύμα 1.4 volt να μην αναγράφει στο post πάνω από 267x9 για το cpu? Υποτίθεται ο 4πύρηνος ακόμα και με αέρα μέχρι 3 ghz τουλάχιστον θα έπρεπε να πηγαίνει άνετα. Όσον αφορά τις μνήμες το πρόβλημα φαίνεται να λύθηκε με 5-5-15 timings και 2Τ command rate σε default ρευμα που από ότι είδα είναι 2.098 volt. Όσον αφορά το o/c του επεξεργαστή όμως εξακολουθεί να ισχύει το παραπάνω. Μήπως ξέρει κανείς να μου πει τι φταίει? Υπάρχει κάποια άλλη ρύθμιση στο bios που αποτρέπει το fsb από το να ανέβει? Δοκίμασα και από windows με το Easy Tune 5 Pro με το ίδιο αποτέλεσμα (η ταχύτητα δεν ανεβαίνει παρ'ότι γράφει "και καλά" fsb 300 πχ.)
wolfmandim Νοέμβριος 17, 2007 #10 Νοέμβριος 17, 2007 Αρχική απάντηση από Costasdr [Σήμερα, στις 15:00] Όσον αφορά τις μνήμες το πρόβλημα φαίνεται να λύθηκε με 5-5-15 timings και 2Τ command rate σε default ρευμα που από ότι είδα είναι 2.098 volt. Όσον αφορά το o/c του επεξεργαστή όμως εξακολουθεί να ισχύει το παραπάνω. Μήπως ξέρει κανείς να μου πει τι φταίει? Υπάρχει κάποια άλλη ρύθμιση στο bios που αποτρέπει το fsb από το να ανέβει? Δοκίμασα και από windows με το Easy Tune 5 Pro με το ίδιο αποτέλεσμα (η ταχύτητα δεν ανεβαίνει παρ'ότι γράφει "και καλά" fsb 300 πχ.) Κάνε πρώτα BIOS update και ξαναδοκίμασε....
Ignatios Νοέμβριος 17, 2007 #11 Νοέμβριος 17, 2007 Απενεργοποίησε το C.I.A. αν έχει η δική σου μητρική.Εμένα μου δημιουργούσε συχνά προβλήματα...
Costasdr Νοέμβριος 18, 2007 Author #12 Νοέμβριος 18, 2007 Αρχική απάντηση από wolfmandim [17-11-2007 17:11] Κάνε πρώτα BIOS update και ξαναδοκίμασε.... Δυστυχώς καμία διαφορά. Έβαλα 300x9 με 1.4 v ρεύμα και στα 1000 mhz τις μνήμες. Εξακολουθεί στο post να μου γράφει 267x9 (με c.i.a 2 απενεργοποιημένο) ενώ και στο cpuz είναι σαν να μην έχω αλλάξει τίποτα. Ο επεξεργαστής είναι G0 και stepping B.
wolfmandim Νοέμβριος 19, 2007 #13 Νοέμβριος 19, 2007 Αρχική απάντηση από Costasdr [Χθες, στις 23:58] Δυστυχώς καμία διαφορά. Έβαλα 300x9 με 1.4 v ρεύμα και στα 1000 mhz τις μνήμες. Εξακολουθεί στο post να μου γράφει 267x9 (με c.i.a 2 απενεργοποιημένο) ενώ και στο cpuz είναι σαν να μην έχω αλλάξει τίποτα. Ο επεξεργαστής είναι G0 και stepping B. Στείλε email στην Gigabyte και ανάλυσέ τους το πρόβλημα. Θα σου απαντήσουν!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.