Jump to content



Σιγα σιγά, ψάχνουμε για έξω. Πού όμως ;


Dr.Paneas

Recommended Posts

Καλησπέρα σας

Σε ένα χρόνο ξεμπερδεύω με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου είμαι Μηχανικός Αυτοματισμού και σκέφτομαι να αναζητήσω την τύχη μου στην Γερμανία κάνοντας κάποιο μεταπτυχιακό με στόχο να μπώ στο κλίμα και να έχω ένα πάτημα σε γερμανικό έδαφος για να βρω δουλειά εκεί ή να κάνω κάτι με έρευνα το οποίο με ενδιαφέρει πολύ. Ας σας δείξω καλύτερα, τι έχω στο νού μου:

Option 1: TUM στο Μόναχο

Για το TUM πιστεύω δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις. Είναι μέσα στα 50 καλύτερα Πανεπιστήμεια του κόσμου στον κλάδο του Engineering (2012 ranking) . Κοιτάζω για δύο μεταπτυχιακά εκεί που γίνονται στο Garlich, 20 λεπτά με το μετρό έξω από το Μόναχο (και πιο φτηνό ενοίκιο φαντάζομαι):

1) http://www.in.tum.de...nformatics.html στα αγγλικά

2) http://portal.mytum....lligence_master δίγλωσσο

Φαντάζομαι ότι αν επιλέξω το TUM, θα έχω συνέχεια στην έρευνα κάτι με το οποίο θέλω να ασχοληθώ + το κύρος με το χαρτί ενός τέτοιου Πανεπιστημείου. Επίσης στο Μόναχο έχει αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, αλλά και η Mercedes διπλα στην Στουτγγάρδη είναι. Ο στόχος μου όμως θα είναι να ακολουθήσω μία ακαδημαϊκή καριέρα ερευνητή.

Option 2: Hasso Platner Insitute

Μια άλλη καλή επιλογή είναι το http://www.hpi.uni-p...kommen.html?L=1 . Είναι ένα ιδιοτικά χρηματοδοτουμενο ίδρυμα στο πανεπιστήμειο του Potsdam. Το γεγονός ότι είναι ιδιωτικό, με έκανε να μην το βρίσκω σε διεθνή rankings. Ωστόσσο αν δείτε το πρόγραμμα σπουδών που έχει, θα μείνετε άφωνοι. Είναι σαν τον παράδεισο του προγραμματιστή, αφού ο χρηματοδότης είναι co-founder της SAP. Για όσους δεν γνωρίσουν η SAP είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες λογισμικού αν όχι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα είναι μόνο στα Γερμανικά και δωρεάν - αν καταφέρεις και σε δεχτούν. Αν δείτε στα Γερμανικά rankings της ZeitOnline έχει άριστο μεταπτυχιακό πρόγραμμα: http://ranking.zeit....=1&ab=4&hstyp=1

Αυτό που με απασχολεί είναι αν με πάρουν και στο TUM και σ'αυτό.. ποιο να επιλέξω ;

Option 3: IBM

Τέλειος συνδυασμός θεωρίας και πράξης - διπλό πρόγραμμα φοίτησης στην IBM

Επιθυμείτε να αρχίσετε τις σπουδές σας με συναρπαστικό περιεχόμενο και σταθερό μηνιαίο μισθό; Θέλετε μετά το προπτυχιακό σας (Bachelor) να ξεκινήσετε γρήγορα και επιτυχημένα την επαγγελματική σας ζωή; Τότε αυτό το διπλό πρόγραμμα φοίτησης στην IBM είναι το ακριβώς σωστό για εσάς Γιατί εδώ (μπορείτε) να πάρετε ακαδημαϊκή/επιστημονική τριτοβάθμια εκπαίδευση στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμιά μας και να αποκτήσετε πρακτική εμπειρία σε μία παγκόσμια καινοτόμα επιχείριση, ως μία από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τεχνολογίας στον κόσμο της Πληροφορικής

Για να σπουδάσεις στο DHBW πρεπει να έχεις profiency στα Γερμανικα:

- DSH 2– Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausl. Studienbewerber (German language university entrance exam for foreign students).

- TestDaF (TestDaF Institut ) with TDN 4 in all four subtests

- GDS – Großes Deutsches Sprachdiplom

- KDS – Kleines Deutsches Sprachdiplom

- ZOP – Zentrale Oberstufenprüfung (Advanced Level Examination)

- Deutsches Sprachdiplom der KMK (2.Stufe)

Πόσα χρήματα παίρνεις καθώς κάνεις φοίτηση εκεί παράλληλα:

Διαφοροποιείται με βάση το έτος σπουδών/εκπαίδευσης που βρίσκεται ο μαθητής:

1ο έτος: 810 Ευρώ

2ο έτος: 920 Ευρώ

3ο έτος: 1.100 Ευρώ

+ επίδομα ενοικίου κατοικίας (εθελοντική προφορά της IBM)

+ Συμμετοχή στο σχέδιο αγοράς μετοχών

+ Φορητός υπολογιστής και κινητό τηλέφωνο (εθελοντική προσφορά της IBM)

+ Ευέλικτα ωράρια εργασίας

+ 30 μέρες διακοπών ανά έτος

Η προοπτική είναι να το κάνεις και μετά να εργαστείς στην εταιρία, που έχει διάφορες περιοχές Mainz, Στουτγκάρδη και Βερολίνο. Ωστόσσο, ψάχνοντας λίγο τις θέσεις εργασίας, είδα ότι ζητάνε πάρα μα πάρα πολύ IT Consultants, κάτι που δε με ενδιαφέρει να ασχοληθώ.

Το θέμα είναι.. θα κάτω να ξαναμάθω όλα όσα ξέρω; Οι συμφοιτητες μου θα ειναι 18χρονα που δεν ξερου τι ειναι τάση και αμπέρ, την στιγμή που εγώ προγραμματίζω PLC και κάνω remote έλεγχο κίνησης βραχίονα.

Option 4: Πάμε Ελβετία

Σκεφτόμουν και το ETH της Ζυρίχης, και συγκεκριμένο πάνω στην Ρομποτική έχει διάφορα: ETH - Master in Robotics, Systems, and Control - Master Programme in Robotics, Systems & Control

Σαν Πανεπιστήμει σου δίνει πιστεύω αρκετά περισσότερες δυνατότητες (μεα στα 10 καλύτερα του κόσμου λόγω της έρευνας που κάνουν). Ωστόσσο η ζωή στην Ζυρίχη θα είναι φαντάζομαι αρκετά ακριβή, οπότε θολό το τοπίο.

Για όσους θέλουν να ψάξουν περισσότερα για τα Technische Universitat στην Γερμανία, ας ριξουν μια ματιά στο παρακάτω site

TU9.de - TU9 - Homepage - German Institutes of Technology

Αν λοιπόν γνωρίζετε κάτι, έχετε ακούσει κλπ, οποιαδήποτε συμβουλή ή πληροφορία θα μου ήταν χρήσιμη

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορώ να σου πω για το αντικείμενο που θες να ασχοληθείς αλλά να σου πω ότι το ETH όπως πολύ σωστά είπες είναι απ´ τα καλύτερα στον κόσμο. Αν καταφέρεις και σε πάρουν εκεί (γιατί βλέπω έθεσες υψηλούς στόχους) θα είσαι θεός.

Και το TUM πολύ καλό. Φίλος συνασύρματος τελείωσε πρόσφατα το (αγγλόφωνο) μεταπτυχιακό του εκεί στις τηλεπικοινωνίες. Αλλά ζορίστηκε αρκετά με τη γλώσσα παρ' ολο που ήξερε Γερμανικά. Και είχε και θέμα στις συνεντεύξεις για αυτό το λόγο.

Ρίξε και μια ματιά στο KTH στη Σουηδία. Αλλά εκεί έχε το νου σου για τις αιτήσεις γιατί ανοίγουν για 1-1,5 μήνα τον Δεκέμβρη.

Τα παραπάνω τα ανέφερα με σειρά προτίμησης εφόσον σε καλύπτουν τα προγράμματα σπουδών τους.

Link to comment
Share on other sites

Εγω και μονο που ακουω τη φραση μεταπτυχιακο στη Ζυριχη τρομαζω. Οσες φορες εχω παει νιωθω σαν χαμηλοσυνταξιουχος στο κολωνακι. Δε ξερω την οικονομικη σου κατασταση αλλα προετοιμασε τους γονεις σου ψυχολογικα πριν το παρεις αποφαση. Μια ιδεα επισης θα ηταν και ενα δευτερο πτυχιο ισως σε ΑΕΙ.

Link to comment
Share on other sites

Εχω την ενυπωση οτι Ζυριχη δεν δεχονται απο ΤΕΙ ή απλα ειναι η ιδεα μου?

Επισης καλυτερη σχολη για καθαρα ηλεκτρονικα θεματα απο το τει δεν υπαρχει αρα το μονο ΑΕΙ που βολευει ειναι ηλεκτρολογων μηχανικων το οποιο ομως θελει προσοχη .

Μεταπτυχιακα παντως πανε και στογ ραφειο διασυνδεσης και ρωτα για προγραματα στα ελληνικα πανεπιστημια.

Link to comment
Share on other sites

Με δέχονται κανονικά από το ΤΕΙ, τους έχω στείλει mail και μου απάντησαν πριν λιγες μερες. Ο τίτλος σπουδών μου είναι μέσα στα κριτήριά τους. Γενικά όμως δεν φτάνει μόνο αυτο αλλά να έχεις κι αλλα να παρουσιάσεις.

Εγω τους έστειλα ότι γραφει το πτυχείο μου στα αγγλικα:

Main fields of studies:Automation, Control Systems and Systems Engineering.

Title granted: Automation Engineer

Level of the title granted: Higher Education undergraduate program (Bachelor level)

Name of the Institute:Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki

Status of the Institute: Institute of Higher Education, Public Education Institute

Τώρα σχετικά με αυτά που λέει ο Χρήστος, όντωςη Ζυρίχη είναι πανάκριβη με όλη την σημασία της λέξης. Εξού και το όνομά της, Zu Reich που θα πει Πολύ Πλούσιος ή κάτι τέτοιο. Ο βασικός μισθός ενός ανειδίκευτου είναι 2800 Ευρώ (πχ γκαρσόν), ενώ αμα έχεις τελειώσει κάποια σχολή και έχεις κάποιο προπτυχειακό, ο αρχικός σου μισθός είναι 4-5000 χιλιαρικο. Με μεταπτυχιακό δεν ανεβαίνεις πολύ, αρχίζεις απο τα 5700 Ευρώ, απλά σου εξασφαλίζει σίγουρα δουλειά. Χωρίς Master ή PhD είναι πιο δύσκολο να βρεις δουλειά στην Ελβετία λόγο του ότι προτιμάνε προφανώς ντόπιους που μιλάνε και τα ΕλβετοΓερμανικά. Με διδακτορικό παίρνεις 6+ χιλιάρικα, ενώ καθώς κάνεις το διδακτορικό σου πληρώνεσαι τον μήνα με ~4900 Ευρώ από το ETH. Αν συνεχίσεις για ακαδημαική καριέρα, ερευνητής ή καθηγητής με papers και ιστορίες (κατι που με ενδιαφερει) ο μισθός σαν βοηθός καθηγητής είναι 11.500 Ευρώ, χωρίς τα έξτρα μπόνους σε διαλέξεις κλπ. Πέρα από αυτό, το ETH σαν χαρτί από μόνο του σου ανοίγει πολλές πόρτες, αν όχι όλες, + ότι παρέχει industrial intership σε εταιρίες της Ζυρίχης. Ενδεικτικά, τα κεντρικά γραφεία της Google, IBM, ABB κ.α. είναι Zyrich. Τα δίδακτρα του Πανεπιστημείου είναι συμβολιλά 500 Ευρώ το εξάμηνο, αλλά το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στο ενοίκιο.

Τα ενοίκια αρχίζουν κυριολεκτικά από τα 1000 Ευρώ. Για ένα 2αρι 60τμ έξω από την Ζυρίχη θελεις περιπου 1200 Ευρώ, ενώ για κάτι πιο ανθρώπινο αρχίζουμε απο τα 1500 - 2000 Ευρώ. Ντάξει, μας φαίνονται τραγικά πολλά τα χρήματα, αλλά αν σκεφτείς ότι ο μέσος Ελβετός έχει 5000 + 5000 (γυναικα) = 10.000 Ευρώ το μήνα, δεν του είναι τίποτα τα 1500 για ενοίκιο. Η ζωή για να φας έξω, ξεχασε το, πανακριβη. Μόνο αν αγοραζεις απο σουπερμαρκετ και μαγειρευεις, τότε είσαι άρχοντας.

Γενικά, αν καταφέρω κάποια υποτροφία για το ETH το έχω στα υπόψην. Δηλαδή φαντάζομαι με κάποιο δάνειο + υποτροφία να τα βγάλω πέρα για 2 χρόνια που είναι το master, όπου απο κει και περα θα αρχισω να πληρώνομαι.

Πάντως είναι πολύ δύσκολο έχω ακούσει, ειδικά αυτό που θέλω να κανω με ρομποτική κλπ είναι ξέσισμα σκέτο. ΠΑΟΚ εισαι.

Δεν με ενδιαφερει η Ελλάδα, κοιτάζω μόνο έξω. Ρε παιδια στο ΠΑΜΑΚ μου ζητανε 9000 Ευρώ για να κανω μεταπτυχιακο. Παμε καλα; Στο Αριστοτελειο δε, δε με δεχονται λεει γιατι ειμαι απο ΤΕΙ. Greek off.

Τα οικονομικα χαλια, πως να πανε... κανα 800αρι να μου στελνουν max + 800 την Αλεξανδρα που θα παμε μαζι = 1600. Δυσκολα, πολύ δύσκολα τα πραγματα. Τωρα που δουλευω part time, οτι βγαλω θα τα κρατησω για αυτο τον σκοπο.

Link to comment
Share on other sites

^^

θα συμφωνησω....

οι μισθοι αποκλειεται να ειναι κατα Μ.Ο. τοσο υψηλοι

εχω 2 φιλες γιατρους που ειναι Ελβετια εδω και 2 χρονια η μια και 9 μηνες η αλλη σαν ειδικευομενες-Γιατροι (ο ειδικευομενος στο εξωτερικο δεν εχει σχεση με Ελλαδα...πρακτικα ειναι σαν γιατρος εξω)και δεν παιρνουν 5000....

παιρνουν κοντα στο 4χιλιαρο +/- (δεν θυμαμαι ακριβως το ποσο)

αρα αν υπολογισεις αυτο το βρισκω λιγο δυσκολο ο σερβιτορος να παιρνει 2.8k...

εκτος αν τα ποσα που αναφερεις ειναι μεικτα (προ φορων) που τοτε δεν εχει και πολυ μεγαλη σημασια γιατι η φορολογια εκει πρα ειναι τραγικα υψηλη...

αν το γκαρσονι παιρνει 2800 εκει να παμε να γινουμε σερβιτοροι ολοι...

Link to comment
Share on other sites

2100 Ευρωπουλέους το γκαρσόνι στο Zermatt (+τα μπουρμπουρια πάμε περίπου 2.5κ)

Τα κουμπαριά μου είναι εκεί.

Νοίκι για στούντιο 650-700 (τα γνώστα, μέσα στο νοίκι είναι και η θέρμανση και το ρεύμα και η τηλεόραση και το ιντερνετ μερικες φορές) και το "σουπερ μάρκετ" 10-15% πιο ακριβό... Άρα??

Και όλα αυτά σε ένα απο τα πιο ακριβά θέρετρα στην Ελβετία...

Παιδία όποιος μπορεί να φύγει ας φύγει, πουθενά δεν είναι χειρότερα απο εδώ...

Καλά μη πάτε Λυβίη ή Αίγυπτο ή Πακιστάν δεν ξέρω εγώ...

Επίσης εκεί έχουν τα παιδιά ζωή χωρίς άγχος.

Όλοι είναι ήρεμοι και ο κρατικός μηχανισμός δουλεύει για σένα, όχι το αντίθετο.

Εγώ αν δεν είχα δικιά μου δουλειά εδώ θα είχα φύγει.

Θα έπερνα τη γυναίκα μου και το παιδί μου και θα πήγενα Καναδά :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.