Jump to content



Tι συμβαίνει με τα μελάνια εκτυπωτών?


αρης_τζ

Recommended Posts

Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα μελάνια των εκτυπωτών για να καταλάβουμε τι

αγοράζουμε ή τι νομίζουμε ότι αγοράζουμε..

------------------------------------------------------------------------------------

1. Υπάρχει η εντύπωση ότι όταν αγοράζουμε ένα νέο μελανοδοχείο εταρείας, αυτό είναι γνήσιο όμως αυτό ΔΕΝ ισχύει. Πρόκειται για μελάνι κινέζικο που αγοράζουν οι κατασκευάστριες εταιρείες και το ανασυσκευάζουν για πώληση στον καταναλωτή.

2. Οι κεφαλές των εκτυπωτών ΔΕΝ καταστρέφονται από τα μελάνια αλλά από άλλους λόγους.

Για παράδειγμα, οι κεφαλές EPSON δουλεύουν με πιεζοηλεκτρικές πλάκες που φθείρονται με τον χρόνο χρήσης. Όταν σπρώξω το μελάνι από την είσοδο της κεφαλής, τότε θα γίνει κανονικά ψεκασος αλλά εάν το βάλω πάνω στον εκτυπωτή EPSON, τότε δεν λειτουργεί ο ψεκασμός και δεν βγαίνει το μελάνι προς τα έξω άρα υπάρχει πρόβλημα στην υποδοχή του μελανιού.

3. Τα μελανοδοχεία με έξοδο μια πλατίνα είναι μελανοδοχεία με ενσωματωμένη κεφαλή όπως σε συγκεκριμένα μοντέλα Hewlett - Packard, Canon και Lexmark. Αντίθετα τα μελάνια με δοχεία όπως Epson,Canon CLI8, BC21-24, Hewlett - Packard 10,11,88 έχουν είτε μια κεφαλή είτε χωριστές κεφαλές ανά χρώμα.

4. Με τις εταιρείες αναγόμωσης, μπορούμε να βρούμε καλύτερα μελάνια από αυτά που

κατασκευάζουν οι εταιρείες με τις νέες σειρές αλλά με λιγότερη ποσότητα μελανιού

και υψηλότερη χρέωση

5. Η δυνατότητα ποσότητα εκτύπωσης σε ένα μηχάνημα εξαρτάται όχι από το ύψος στάθμης μελανιού στο μελανοδοχείο αλλά τι τυπώνεται. Ο κατασκευαστής δηλώνει ένα ποσοστό 5% κάλυψης σελίδας Α4. Το έντονο μπλε χρώμα στο μελάνι καταναλώνεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα σε μια εκτώπωση όπου υπερισχύει το βαθύ μπλέ χρώμα.

6. Η στάθμη μελανιού εκτυπωτή μετράει αριθμό εκτυπώσεων και όχι μελάνι.

Επίσης η αλλαγή του μελανιού στα μελανοδοχεία να γίνεται όταν ΔΕΝ υπάρχει άλλο μελάνι και όχι όταν δείχνει την στάθμη ότι άδειασε (μελάνια microchip,smartchip). Στα μελάνια Epson με smartchip υπάρχει τουλάχιστον ένα 25% ποσότητα μελανιού όταν το πετάμε. Οι εταιρείες κάνουν εξαναγκασμό του καταναλωτή να αγοράζει ένα νέο μελανοδοχείο (magenta, cyan, κίτρινο ή μαύρο) όταν ένα τελειώσει για να τυπώσει. Επίσης όταν μια εταιρεία προμηθεύει την αγορά με smartchip έχει πρόθεση να δυσκολεύει τον καταναλωτή στην αναγόμωση στο κόστος αναγόμωσης.

Να γίνει σαφές ότι στην εκτύπωση μιας εικίνας γίνεται συνδυασμός όλων των χρωμάτων για να βγει το αποτέλεσμα.

7. Ένας καθαρισμός κεφαλής/ων καταναλώνει αρκετή ποσότητα μελανιού το οποίο αποδεικνύεται από βίντεο στο youtube. Βέβαια αυτό εξαρτάται από την κατασκευάστρια εταιρεία αφού η Epson καταναλώνει σαφώς πολύ περισσότερο μελάνι από την Canon. Τέλος το θέμα εάν ένα αναγομώμενο μελάνι καταστρέφει τις κεφαλές ή όχι όταν χρειάζεται να αποφραχτούν, τότε γιατί και στο μηχάνημα εκτυπωτή υπάρχει ρύθμιση για αυτόματο καθαρισμό κεφαλών?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μπορούμε να συζητήσουμε τις τοποθετήσεις που έχετε..

:fight::fight:

Link to comment
Share on other sites

ενδιαφέρον άρθρο. διόρθωσε μόνο μερικά λαθάκια και θα γίνει ακόμη καλύτερο. επίσης για είναι πληρέστερο νομίζω θα έπρεπε να βάλεις και ένα λινκ προς το βίντεο που αναφέρεις στην παράγραφο #7 :)

Σε περίπτωση που το άρθρο δεν είναι δικό σου και απλα το δημοσίευεσες εδώ θα πρέπει να αναφέρεις και την αρχική πηγή

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Αν οι inkjet δεν καθάριζαν τις κεφαλές, τα micro-ακροφύσια θα φρακάρουν από το ξεραμένο μελάνι και θα τρέχεις για καθάρισμα/αλλαγή κεφαλής ή αντικατάσταση μελανιού-κεφαλής (ανάλογα σε πιό στρατόπεδο είσαι). Όπως γίνονταν πριν 6-7 χρόνια σε ένα A3 HP στον οποίο είχα πρόσβαση και τύπωνα μια φορά το τρίμηνο με νέο σετ μελάνια κάθε φορά.

Δεν λέω ότι δεν είναι πρόβλημα, απλά το προτειμώ από το να έχω χαμηλή ποιοτικώς εκτύπωση (και να γκρινιάζω μετά ότι δεν τυπώνει καλά).

Οι Canon μπορέι να τρώνε περισσότερο γιατί έχουν fixed κεφαλή και πρέπει να την προσέχουν περισσότερο. Τα μελάνια όμως είναι φτηνότερα. Αντίθετα στους HP αλλάζεις κάθε φορά και την κεφαλή (με μεγαλύτερο κόστος) οπότε δεν είναι τόσο πρόβλημα, εκτός αν αγοράζεις αναγομωμένα δοχεία με ταλαιπωρημένα ακροφύσια.

Link to comment
Share on other sites

Aκολουθεί το link από φίλο για την κατανάλωση

Τα συμπεράσματα για το πεταμενο μελάνι χωρις να γινεται ουσιαχτικά καμιά εκτύπωση ειναι δικά σας..::hehe:

Αυτό τώρα είναι δήθεν αμερόληπτη έρευνα ή μαύρη διαφήμιση ;;;;

Και γιατί βλέπουμε μόνο μαύρο μελάνι να τρέχει και όχι άπό τα άλλα χρώματα ;;;;

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

περί του μαύρου είναι ανάμιξη και των τεσσάρων μελανιών οποτε σου φαίνεται μαύρο..

Περί μελανης που δεν καταστρέφει τις κεφαλές. δεν έχω ακούσει μεγαλύτερη μπούρδα! άμα δουλέψεις σε πλότερ θα καταλάβεις ακριβώς τι είναι οι inject μηχανές!

το μελάνι μπορεί που παραγγέλνουν οι εταιρίες να κατασκευάζεται στην κίνα αλλα κατασκευάζεται με συγκεκριμένα στάνταρς (χονδρόκοκκο πήγμα-"αρεοκοκο" πήγμα, βαθμοί ρευστότητας, διαφορα διαλυτικά e.t.c.) άμα χρησιμοποιήσεις λάθος μελάνι είναι πολύ μεγάλος παράγοντας για τον θάνατο των κεφαλών! + πως μπορεί πάρεις λάθος απόδοση χρωμάτων και πιθανόν μικρότερη ζωή χρώματος. με λίγα λόγια Η ΜΕΛΑΝΗ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ 80% πάνω στην ζωή των κεφαλών!!!

Link to comment
Share on other sites

Τα παντα κινεζικα ειναι πλεον, αυτο δεν σημαινει ομως οτι ειναι ολα τα ιδια.

Μπορει να υπαρχει κλιμακωση στην ποιοτητα ακομα κι αν βγαινουν απο το ιδιο εργοστασιο.

Επισης το μελανι δεν ειναι κατι που το πιανεις στο χερι σου και καταλαβαινεις αμα ειναι καλο ή οχι, για τον μεσο χρηστη η μονη κριση που μπορει να γινει ειναι μεσω των αποτελεσματων.

Εκει ειναι και η διαφορα αναμεσα στο γνησιο και το χυμα ή τα αναγομωμενα. Οταν πληρωνεις γνησιο ξερεις οτι θα εχεις μια στανταρ και ελεγμενη ποιοτητα, μπορει να μην ειναι η καλυτερη που υπαρχει αλλα σιγουρα δεν θα ειναι η χειροτερη και δεν θα εχει παρει αερα ή οτιδηποτε αλλο το μελανι.

Τελος αν χρησιμοποιεις αναγομωμενο τοτε δεν υπαρχει μονο προβλημα κατα τον καθαρισμο των κεφαλων, αντιθετως τοτε ειναι λιγοτερες οι πιθανοτητες να γινει κατι γιατι εχεις μεγαλυτερη ροη μελανιου.

Επισης δεν χρειαζεται να εχει μεσα καμια κοτρωνα για να αχρηστεψει την κεφαλη, ενας κοκκος σκονης μπορει να ειναι μεγαλυτερος απο την διαμετρο των κεφαλων.

Link to comment
Share on other sites

@dunkel_Stern #7

Περι του μαύρου....

...μερικοί/αρκετοί εκτυπωτές έχουν ξεχωριστό μαύρο για να μην ξοδεύουν τα χρώματα και μουλιάζουν το χαρτί για να πετύχουν μαύρο.

Με τα υπόλοιπα που λες συμφωνώ. Θα έβαζα ότι να'ναι αν έπρεπε να τυπώνω όλη μέρα, για τρίτους, σε εκτυπωτή που έχει την κεφαλή πάνω στα μελανάκια και ανα πάσα στιγμή θα έβαζα ένα original και όλα καλά.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.