Jump to content



Υψίσυχνος ήχος από το PC


dimitris_s

Recommended Posts

Γεια και χαρά σε όλους, εδώ θα χρειαστώ λίγο τις έμπειρες γνώμες σας.

Ακούγεται ένας υψίσυχνος ήχος από το PC, ο οποίος δε ξέρω εάν προέρχεται από τη CPU, από τη κάρτα γραφικών ή από κάπου αλλού. Ο ήχος δεν προέρχεται από τα ηχεία. Ξεκινάει να ακούγεται από την εκκίνηση του PC, δηλαδή κατά το POST και έπειτα. Ακούγεται συνέχεια σε μια συγκεκριμένη συχνότητα. Όταν η CPU επεξεργάζεται κάτι (ακόμα και κατά το POST), αυτός ο ήχος αλλάζει συχνότητα. Για να σας δώσω να καταλάβετε, είναι σαν να έχω βάλει "ηχείο" στη CPU και να ακούω τι υπολογίζει, με τι ρυθμό και πότε. Αυτό συμβαίνει σε overclocked και μη καταστάσεις.

Γνωρίζω ότι είναι λογικό να υπάρχει ηλεκτρονικός θόρυβος, αλλά επειδή έχω το κουτί επάνω στο γραφείο και είναι το πλαϊνό με τη σίτα του Stacker, είναι πολυ ενοχλητικό.

Παλαιότερα, το φαινόμενο αυτό παρουσιαζόταν μόνο όταν είχα ανοιχτή κάποια σελίδα με flash περιεχόμενο, και τότε ακουγόταν και αρκετά πιο δυνατά.

Ξέρει κανείς τι παίζει με το θέμα αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Δύο είναι τα τεινά:

α) κάποιος ανεμιστήρας κάνει "νερά"

β) κάποιος σκληρός δίσκος κάνει "νερά".

Στην πρώτη περίπτωση, δοκιμάζεις να αφαιρεσεις έναν έναν τους ανεμιστήρες. Αν τυχόν πάψει ο θόρυβος με την αφαίρεση κάποιου ανεμιστήρα, βρίκες τον ένοχο. Σε αυτή την περίπτωση, ξεκολλάς το αυτοκόλλητο από την πίσω πλευρά και ρίχνεις μία σταγονίτσα λιπαντικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις βοηθά...

Αν κάνεις όλες τις δομικές με τους ανεμιστήρες (όσους μπορείς να ελέγξεις δλδ) χωρίς να λύσεις το μυστήριο, ενδεχομένως ένοχος να είναι κάποιος σκληρός δίσκος. Όχι σπάνιο φαινόμενο! Μου έχει συμβεί για μήνες να την ψάχνω με τους ανεμιστήρες για υψίσυχνο σπαστικό θόρυβο και μόλις άλλαξα το σκληρό, ησύχασε η πλάση!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά.

Nephilim, δεν ακούγεται έτσι. Αν και έχω Corsair PSU και τρόμαξα στην αρχή. :p

Όταν πλησιάζω το αυτί κοντά στο κουτί, έχω την εντύπωση ότι έρχεται από το μητρική και συγκεκριμένα από την περιοχή με τα PWMics. Λίγο δύσκολο να προέρχεται από ανεμιστήρα καθώς ο ήχος αλλάζει τόνο και συχνότητα αναλογικά με τον φόρτο της CPU. Θα το δοκιμάσω όμως, θα βγάλω τους ανεμιστήρες και θα δω αν αλλάζει τίποτα και θα ενημερώσω.

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Έγω είχα κάποια στιγμή ένα τέτοιο πρόβλημα με μια μητρική και ενα πυκνοτάκι. Είχα βάλει ένα Cpu prescott και με το που άνοιγε το pc είχε 70 βαθμούς και σφύριζε ένας πυκνοτής. Όταν το κατάλαβα άλλαξα cpu και ησύχασα. Μετά από καιρό διάβασα κάπου ότι γινόταν και σε άλλους με ίδια μητρική μόλις έφτανε το cpu στους 70 βαθμούς. Ίσως να έχεις κάτι αντίστοιχο.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά ούτε ανεμιστήρας είναι (τους έβγαλα όλους), ούτε και κάποιος σκληρός γιατί ο ήχος προέρχεται από τη μητρική κάπου στην περιοχή των PWMIc. Το θέμα είναι ότι εκεί δίπλα είναι και η CPU και το PSU, από τα οποία θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται ο ήχος.

Είναι σπαστικό, και το πιο σπαστικό είναι ότι προχθές άλλαξα RAM, και με την ευκαιρία έλυσα τα πάντα τα καθάρισα και έκανα κι ένα καλό cable management, και όλα είναι πιασμένα με tire-ups τώρα, κάτι που με κολλάει στο να δοκιμάζω άλλο PSU κτλ.

Θα δοκιμάσω να κάνω underclock στη CPU, να δω εάν μειώνεται ο θόρυβος όταν μειώνεται και η θερμοκρασία της, αν και με το νερό πάντα είναι σε normal θερμοκρασίες.

:shout:

EDIT: Τώρα που το δοκίμασα ξανά, σε stock voltage στη CPU ο ήχος είναι σημαντικά χαμηλότερος και δεν ενοχλεί καθόλου. Περίεργο, γιατί προηγουμένως ήταν στα ίδια επίπεδα. Άρα μιλάμε για τα mosfet της μητρικής που είναι δίπλα στη CPU, τα οποία είναι και υπεύθυνα για τα V που παίρνει η CPU. Αυτό εξηγεί το γιατί όταν από τα μανίσια ~1.3 ανέβει στα ~1.4, παρουσιάζεται εντονότερος ο ήχος. Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι ο ήχος όντως ακούγεται να προέρχεται από εκεί. Crap.

Link to comment
Share on other sites

Το Coil Whine μπορεί να συμβαίνει σε οποιουσδήποτε πυκνωτές και όχι μόνο στο τροφοδοτικό. Οπότε το πιθανότερο είναι πιέζεται κάποιο πυκνωτάκι εκεί κοντά στην CPU και να παράγει αυτό τον θόρυβο. Συνήθως υποδεικνύει χαμηλής ποιότητας κατασκευή ή μητρική προς το τέλος της ζωής της.

Link to comment
Share on other sites

Coil Whine. Σωστός, ευχαριστώ.

Η μητρική το κάνει αυτό σχεδόν από την πρώτη μέρα. Έχω βάλει κάτι ψυκτράκια στη περιοχή εκεί, αλλά τα έβαλα σε mosfets, θα κοιτάξω μήπως και πιέζουν κάποιον πυκνωτή εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Παίδες κοντεύει να μου γυρίσει ο εγκέφαλος.

Λοιπόν έβγαλα τα ψυκτράκια που είχα στα mosfet και το coil whine εξαφανίστηκε... Για να μην κάνω κατάχρηση των topics όμως, θα ήθελα όποιος ξέρει να βοηθήσει στο παρακάτω:

Την τελευταία εβδομάδα έγιναν οι εξής αλλαγές:

Έβαλα στο μηχάνημα 4x2GB Ram (8GB 1066) της υπογραφής.

Αναβάθμισα το BIOS της DFI με το τελευταίο stable.

Έβαλα Vista ultimate 64bit. (SP2)

Από τότε το μηχάνημα κολλάει στο ξεκάρφωτο χωρίς όμως να βγάλει BSOD και να κάνει restart. Κολλάει εντελώς με την εικόνα να παραμένει στην οθόνη, αλλά δεν είναι GPU γιατί κολλάει κι ο ήχος.

Έχω κοιτάξει τα πάντα, αλλά το μηχάνημα συνεχίζει να κολλάει στο άσχετο.

Πιθανότητες κατ' εμέ να φταίει κάτι από τα παρακάτω:

Τροφοδοτικό: ΟΧΙ

RAM: ΟΧΙ - θα έβγαζε bsod και θα έκανε restart- αν και θα τρέξω memtest να είμαι σίγουρος. Το μόνο που σκέφτομαι είναι εάν τρώνε καμιά φρίκη τα Vista με τα 8gb, αλλά έχω δει μηχανήματα desktop να δουλεύουνε 16gb σε vista x64 μια χαρά.

HDD: Δεν νομίζω - αλλά θα φτιάξω ένα partition στο 2ο δίσκο και θα κάνω πανομοιότυπη εγκατάσταση κι εκεί να είμαι σίγουρος.

ΜΟΒΟ: Έλεγξα όλα τα πυκνωτάκια, και όλα δείχνουν ΟΚ. Σε κανένα σημείο δεν είδα να έχει πετάξει υγρά κανένα, φουσκωμένο δεν είναι κανένα, ούτε καν το παραμικρό. Στην τελική η DFI φημίζεται για τους πυκνωτές που βάζει, ή έχω μείνει πίσω;

VGA: ΟΧΙ - γιατί κολλάει όλο το μηχάνημα (κι ο ήχος)

CPU: ΟΧΙ

Συνδέσεις: Όλα είναι κομπλέ, αλλά ακόμη κι αν ήταν βραχυκύκλωμα θα έπρεπε είτε να κάψει κάτι (lol), είτε bsod και restart.

ΒΙΟS: Ε εδώ τι να πω, ξέρω γω. Γίνεται να φορτώσω παλιότερη έκδοση, π.χ να βάλω μια έκδοση πίσω;

Drivers: Όλα είναι τα τελευταία για 64bit, είτε από το CD της DFI είτε από το site.

Δεν ξέρω τι να υποθέσω. Δοκίμασα τις μνήμες ganged/unganged καμία διαφορά.

Τώρα δοκίμασα και τσίμπησα λίγο το NBcore και το μηχάνημα δεν έχει κολλήσει τόσες ώρες έκτοτε, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα το ξανακάνει. Εάν όντως συνεχίζει και δεν κολλάει με το NBcore τσιμπημένο, τότε όλα δείχνουν mobo ε; :cry:

Τα φώτα σας! :flag:

P.S: Υπ' όψιν ότι τις μνήμες τις είχα περίπου μια εβδομάδα (και τα 8GB) στο μηχάνημα επάνω σε Vista ultimate 32bit, και απ' ότι θυμάμαι δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

εισαι overclocked? αν ναι δοκιμασε και με το μηχανημα στα defaults.παντος δεν ειναι σιγουρο πως παντα θα πεταξει bsod μπορει και απλα να freaze-αρει καμια φορα...εχε υποψην σου πως με 64bita δεν πιανεις της ιδιες overclocked ταχυτητες...ειναι πιο βαρια....

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.