Jump to content



(Public Internet) Domain σε προσωπικό server


stako

Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους τους συμφορουμίτες...:)

Θέλω να στήσω έναν server ο οποίος θα έχει 2-3 website σε IIS (Windows πλατφόρμα γιατί θέλω να ασχοληθώ και με Sharepoint) και αυτά τα 2-3 website να έχουν το καθένα την δική τους IP η οποία όμως θα είναι προσβάσιμη απέξω με κανονικό domain name και όχι σκέτη IP.

Προς το παρόν ξέρω ότι χρειάζομαι και μπορώ να στήσω και να σετάρω:

1. Windows 2003 ή 2008

2. IIS

3. Sharepoint

Το πρόβλημα είναι το εξής... Όταν έχουμε ένα website στον IIS του δίνουμε την 80, κάνουμε forward την 80 από το router στο PC που είναι σεταρισμένο για την δουλειά και όλα καλά. Αν έχουμε και static IP την βάζουμε και σε έναν nameserver από εκεί που πήραμε το domain και είμαστε ακόμα πιο καλά μιας και τώρα ο επισκέπτης θα μπαίνει με domain name και όχι με IP.

Όταν όμως τα site είναι δύο τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Μπορείς να δώσεις την 81 στο δεύτερο και να κάνεις το ανάλογο forward και όλα να δουλεύουν. Όμως αυτό δεν είναι και τόσο κομψό (βασικά είναι εντελώς προχειροδουλειά) γιατί ο επισκέπτης πρέπει να βλέπει το www.example.com:81 στην διεύθυνση. Εγώ θα ήθελα όλα τα website να παίζουν με domain name.

Πως γίνεται αυτό? Δλδ λογικά πρώτα, πως δουλεύει? Έχω βρει μερικά tutorial σχετικά με BIND (1, 2) αλλά αυτά αφορούν την τεχνική υλοποίηση. Που φυσικά επειδή δεν ξέρω πως γίνεται "λογικά" δεν μπορώ να τα καταλάβω καλά... Θα μπορούσε λοιπόν να μου εξηγήσει κάποιος πως λειτουργεί?

Πχ έχουμε αγοράσει 2 dedicated IP:

1. 111.111.111.111

2. 222.222.222.222

Και 2 domains:

1. domain1.com

2. domain2.com

Αντιστοιχούμε τα domain με τις IP. Αυτό καταρχάς πως γίνεται?

Μετά, πως φτάνει το request για την 111.111.111.111 (όταν ο χρήστης την ανοίγει στον browser του) στον υπολογιστή μου? Ο οποίος υπολογιστής μου φυσικά έχει μία άλλη IP με την οποία συνδέεται με το Internet.

Έστω ότι φτιάχνουμε αυτό, μετά, όταν φτάσει το αίτημα στο router του υπολογιστή μου, πως ξέρει αυτό ποιο domain name (ή ποιά IP καλύτερα) αντιστοιχεί σε ποια πόρτα (ή σε ποιο website του IIS τέλος πάντων)...??? (Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απορία μου που δεν μπορώ με τίποτα να σκεφτώ κάτι. Για τις άλλες δύο πιστεύω σκαλίζοντας κάποιον nameserver θα βρω λύση)

Link to comment
Share on other sites

1. Εάν έχεις μια στατική IP στην οποία τρέχεις κάποιον web server, και θέλεις επάνω σε αυτή την IP να έχεις 2-3 ή 103 website, τότε πρέπει να το κάνεις μέσω Virtual Hosting. Κάνω ακριβώς το ίδιο σε Apache, δες αυτό το άρθρο για Windows Server.

2. Όσον αφορά στο πως μπορείς να αντιστοιχίσεις ένα domain name με μια IP, πρέπει να κάνεις DNS registration (DNS Hosting). Πρέπει να δηλώσεις στον DNS δηλαδή ότι η Α εγγραφή για το www.mysite.com οδηγεί στην ΙP π.χ. 77.77.70.80.

Εγώ εδώ που βρίσκομαι (εξωτερικό), μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσα τις υπηρεσίες του ISP μου για να κάνω τα όσα DNS registrations (Α, reverse, mx κτλ), μέχρι που ο ISP αποφάσισε να κάνει τις εγγραφές μόνο για δικά του domains και όχι για εξωτερικά.

Έκτοτε χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες του EditDNS, μέσω του οποίου μπορώ να δημιουργήσω ό, τι εγγραφές θέλω για τα domain μου. Απλά στο Control Panel του domain σου, θα πρέπει έπειτα να βάλεις τους nameservers που θα σου δώσει το EditDNS.

Όσον αφορά το BIND το έψαχνα κι εγώ, πριν βρω το EditDNS, και ήμουν έτοιμος να στήσω και δικό μου DNS server, αλλά δεν αξίζει το κόπο, το EditDNS θα σε καλύψει απόλυτα.

EDIT: Να συμπληρώσω ότι αφού κάνεις τo DNS registration, από κει και πέρα, όταν θα έρχεται το request στον IΙS, τότε εκείνος θα κοιτάει μέσω του Virtual Hosting, ποιο site του ζητήθηκε και έτσι θα ανακατευθύνει το χρήστη στο ανάλογο folder που βρίσκεται το site.

Υπάρχει και το DnsPark, το οποίο είναι κι αυτό δωρεάν, όπως και το EditDNS.

Εάν ψάχνεις κάτι εντελώς επαγγελματικό, στο οποίο θα μπορείς να "τα χώσεις" εάν κάτι πάει στραβά, υπάρχει και το EasyDNS.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

Το σημείο κλειδί είναι ότι στην πληροφορία που στέλνει ο browser υπάρχει και το domain, πληροφορία ή οποία μπορεί να διαβαστεί από τον web server και από εκεί και πέρα να στείλει ότι είναι απαραίτητο. Αυτό ΔΕΝ το γνώριζα καθόλου και πραγματικά λύνει τα χέρια.

Τα υπόλοιπα θα τα φτιάξω στον ISP ή στον host με A records κτλ ή σε μια από τις υπηρεσίες DNS που ανέφερες (αρχικά σε μία free και μετά βλέπουμε ανάλογα με το πόσο θα σοβαρέψει το πράγμα).

Ευχαριστώ και πάλι! Μόλις ετοιμάσω πλήρως την λύση θα την ποστάρω κι εδώ μήπως και υπάρχει και κανείς άλλος με τις ίδιες απορίες ώστε να έχει μια πλήρη λύση στα χέρια του.

:)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.