Jump to content



Portable εφαρμογες: Νομιμες ή παράνομες;


hayabusa

Recommended Posts

Επειδή προσωπικά δεν έχω ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο ζήτημα και πιστεύω απασχολει και άλλους θα παρακαλούσα όποιον ξέρει (και ιδίως τον Τσάκωνα) να μας δώσει τα φώτα του.

Ας υποθέσουμε ότι εχω σε portable έκδοση το Photoshop, είμαι παράνομος ή όχι; (και γιατί)

:flower:

Link to comment
Share on other sites

H portable δεν χρειάζεται εγκατάσταση. την έχεις σε ενα στικακι και την πας οπου θες. επίσης για να τις χρησιμοποιήσεις (όσες έχω δουλέψει εγώ τουλάχιστον) δεν χρειάζεται να βάλεις στοιχεία (είτε αληθινά είτε ψεύτικα).

Εκεί είναι και το ζήτημα. Είναι παράνομη αυτού του είδους η χρήση ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

Το ότι δε χρειάζεται εγκατάσταση ή ότι δε σου ζητάει κωδικό δε σημαίνει αυτόματα ότι είναι νόμιμη η χρήση της. Οι όροι χρήσης σου λένε ότι το πρόγραμμα σου παρέχεται όπως είναι. Και που το αλλάζεις, παρανομείς.

Link to comment
Share on other sites

ειναι λιγο τρικυ το θεμα αυτο.Ας τσεκαρουμε λιγο τον νομο 2121/1993

Άρθρο 42: Περιορισμοί

1. Εφόσον δεν υπάρχει αντίθετη συμφωνία, επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς πληρωμή αμοιβής, η αναπαραγωγή, η μετάφραση, η προσαρμογή, η διασκευή ή οποιαδήποτε άλλη μετατροπή ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή, όταν οι πράξεις αυτές είναι αναγκαίες για την κατά προορισμό χρησιμοποίηση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της διόρθωσης σφαλμάτων, από το πρόσωπο που το απέκτησε νομίμως.

2. Δεν εμπίπτει στον περιορισμό της προηγούμενης παραγράφου και χρειάζεται άδεια του δημιουργού η αναπαραγωγή που είναι αναγκαία για τη φόρτωση, την εμφάνιση στην οθόνη, την εκτέλεση, τη μεταβίβαση ή την αποθήκευση του προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

3. Ο νόμιμος χρήστης ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν μπορεί να εμποδιστεί συμβατικά να παραγάγει, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς πληρωμή αμοιβής, ένα εφεδρικό αντίγραφο του προγράμματος στο μέτρο που αυτό είναι απαραίτητο για τη χρήση.

4. Επιτρέπεται στο νόμιμο χρήστη αντιγράφου προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς πληρωμή αμοιβής, η παρακολούθηση, η μελέτη ή η δοκιμή της λειτουργίας του προγράμματος προκειμένου να εντοπισθούν οι ιδέες και αρχές που αποτελούν τη βάση οποιουδήποτε στοιχείου του προγράμματος, εάν οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά τη διάρκεια πράξης που αποτελεί νόμιμη χρήση του προγράμματος. Αντίθετη συμφωνία δεν επιτρέπεται.

5. Αναπαραγωγή για ιδιωτική χρήση πέραν από τις περιπτώσεις των δύο προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται.

Οποτε

Διαβαζεις καλα την EULA και βρισκεις

Δινει 1 αδεια για ενα μηχανημα η 1 αδεια για ενα προσωπο?

Σε αυτο που λεει ο αστρολαβος,εχει δικιο μονο οταν θελω να αλλαξω ενα προγραμμα και να το δωσω παραπερα.Οταν θελω προσωπικα να κανω μοντες στο προγραμμα για να το χρησιμοποιησω μονο εγω δεν υπαρχει προβλημα.

Άρθρο 43: Αποσυμπίληση

1. Επιτρέπεται στο νόμιμο χρήστη αντιγράφου προγράμματος, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς πληρωμή αμοιβής, η ενέργεια των πράξεων, που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 42, εφόσον είναι απαραίτητη προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες πληροφορίες για τη διαλειτουργικότητα ενός ανεξάρτητα δημιουργηθέντος προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή με άλλα προγράμματα, εφόσον οι αναγκαίες για τη διαλειτουργικότητα πληροφορίες δεν ήταν ήδη ευκόλως και ταχέως προσιτές στο νόμιμο χρήστη και εφόσον οι πράξεις περιορίζονται στα μέρη του αρχικού προγράμματος, που είναι απαραίτητα για τη διαλειτουργικότητα αυτή.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν επιτρέπουν, οι πληροφορίες που ελήφθησαν κατ' εφαρμογή τους: α) να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς άλλους εκτός από την επίτευξη της διαλειτουργικότητας του ανεξάρτητα δημιουργηθέντος προγράμματος, β) να ανακοινωθούν σε άλλα πρόσωπα εκτός από τις περιπτώσεις όπου αυτό απαιτείται για τη διαλειτουργικότητα του ανεξάρτητα δημιουργηθέντος προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή, γ) να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία, την παραγωγή ή την εμπορία προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή, του οποίου η έκφραση είναι κατά βάση όμοια προς το αρχικό πρόγραμμα ή για οποιαδήποτε άλλη πράξη που προσβάλλει την πνευματική ιδιοκτησία του δημιουργού.

3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν μπορούν να ερμηνευθούν έτσι ώστε να επιτρέπεται η εφαρμογή τους κατά τρόπο που θα έβλαπτε την κανονική εκμετάλλευση του προγράμματος του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή θα προκαλούσε αδικαιολόγητη βλάβη στα νόμιμα συμφέροντα του δημιουργού του.

Link to comment
Share on other sites

Από την EULA του Adobe Photoshsop CS3:

2.4 Portable or Home Computer Use. Subject to the important restrictions set forth in Section 2.5 below, the primary user of the Computer on which the Software is installed (“Primary User”) may install a second copy of the Software for his or her exclusive use on either a portable Computer or a Computer located at his or her home, provided that the Software on the portable or home Computer is not used at the same time as the Software on the primary Computer. You may be required to contact Adobe in order to make a second copy.
Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που ρωτά GSX1300R. Αυτό που έδωσες δηλώνει ότι ο νομιμος χρήστης του PS μπορεί να το εγκαταστήσει σε ένα ακομα υπολογιστή* (μετά από άδεια της εταιρίας) ώστε να μπορεί να συνεχίζει στην δουλειά του όταν δεν είναι στο γραφείο όπου έχει εγκαταστήσει το προϊόν.

*φορητό ή του σπιτιού του

-----------

4.2 No Modifications. Except as permitted in Section 14, you may not modify, adapt or translate the Software. You may not reverse engineer, decompile, disassemble or otherwise attempt to discover the source code of the Software except to the extent you may be expressly permitted under applicable law to decompile only in order to achieve interoperability with the Software.

4.3 No Unbundling. The Software may include various applications, utilities and components, may support multiple platforms and languages and may be provided to you on multiple media or in multiple copies. Nonetheless, the Software is designed and provided to you as a single product to be used as a single product on Computers as permitted by Sections 2 and 14. You are not required to use all component parts of the Software, but you may not unbundle the component parts of the Software for use on different Computers. You may not unbundle or repackage the Software for distribution, transfer or resale. See Section 14 for specific exceptions to this Section.4.3.

λέει ότι δεν επιτρέπεται αυτό που κάνεις. Βέβαια αν την άδεια την έχεις αγοράσει νομιμα εσύ και εσύ (και μόνο) το χρησιμοποιείς έτσι καμιά εταιρία (ειδικά εδώ στην Ελλάδα) δεν θα σε πείραζε.
Link to comment
Share on other sites

Except as permitted in Section 14, you may not modify, adapt or translate the Software. You may not reverse engineer, decompile, disassemble or otherwise attempt to discover the source code of the Software except to the extent you may be expressly permitted under applicable law to decompile only in order to achieve interoperability with the Software.

αφου σου λεει "απαγορευεται εκτος απο τοσο,οσο σου επιτρεπει ρητα το δικαιο που ρυθμιζει την σχεση"->αρα το ελληνικο δικαιο.αρα αυτο που εγραψα στο προηγουμενο ποστ...

Link to comment
Share on other sites

αφου σου λεει "απαγορευεται εκτος απο τοσο,οσο σου επιτρεπει ρητα το δικαιο που ρυθμιζει την σχεση"->αρα το ελληνικο δικαιο.αρα αυτο που εγραψα στο προηγουμενο ποστ...
Ok, man μην βαράς :daisy:

αυτό όμως "You may not unbundle or repackage the Software for distribution, transfer or resale." τι σημαίνει ?

Link to comment
Share on other sites

οτι πχ δεν μπορω να αγορασω τα βιστα και με προγραμματιστικη επεμβαση να χρησιμοποιω τον ΙΕ στο πισι 1,το πειντ στο πισι2 ,τον μιντια πλεγιερ στο πισι 3 ταυτοχρονα

η πχ δεν μπορω να εγκαταστησω την ελληνικη εκδοση στο φορητο και την αγγλικη στο σπιτισιο ταυτοχρονα και αν με μπαγλαρωσουν να πω "αφου μονο 1 κοπια τη φορα εγκατεστησα"

Link to comment
Share on other sites

haya την εχεις αγορασει την portable που συζητας; portable μπορεις να μετατρεψεις σχεδον ολες τις εφαρμογες οποτε εννοεις αν μια νομιμη τη χρησιμοποιυμε σα portable τι γινεται;

οχι, δεν τη έχω αγοράσει. βέβαια έχουν περάσει κατά καιρούς διάφορες απο τα χέρια μου. προσωπικά για να είμαι ειλικρινής, για εμενα ειναι θεωρητικό το ερώτημα καθώς δεν νομίζω πως θα μπει ποτέ κανείς να μου κάνει έλεγχο (όχι ακομα τουλάχιστον). απλά με ένα γνωστό μου που έχει μαγαζι δεν ηξερα τι να του πω όταν έθεσε αυτό το ερώτημα. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

τα περισσότερα portable δεν παίζουν

παράδειγμα το corel παίζει μόνο το 13 και όχι το 14 αν και ποιό νέα έκδοση

απο Adobe Photoshop βρήκα την τελευταία εκδοση για να παίξει (CS4) γιατι το CS3 δεν έπαιζε, απο το NERO τίποτα απο office τίποτα και κάποια άλλα πιό μικρά προγράμματα κατά 95% δεν παίζουν

Link to comment
Share on other sites

τι εννοείς; προφανώς κάποια συγκεκριμένη που δοκίμασες δεν παίζει (άλλο αυτό βέβαια). έτσι όπως το γράφεις είναι σαν να μην παίζει τίποτα απολύτως.

Αυτό που εννοεί είναι ότι μία εφαρμογή που έχει κάποιος παράνομα, δεν μπορεί να γίνει νόμιμη επειδή παρακάμπτεις το installer της και παίζει με έτοιμο το κρακ.

Αν την βρεις πχ σε official site με το κατάλληλο EULA αλλάζει το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.