Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Πανεπιστήμιο χάνει 77 TB ερευνητικών δεδομένων λόγω σφάλματος των αντιγράφων ασφαλείας

    Το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία έχασε περίπου 77 TB ερευνητικών δεδομένων εξαιτίας ενός σφάλματος στο εφεδρικό σύστημα του υπερυπολογιστή Hewlett-Packard που διαθέτει. Το περιστατικό συνέβη μεταξύ 14 και 16 Δεκεμβρίου 2021 και είχε ως αποτέλεσμα 34 εκατομμύρια αρχεία από 14 ερευνητικές ομάδες να διαγραφούν από το σύστημα και από το αντίγραφο ασφαλείας. Μετά από έρευνα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της απώλειας, το πανεπιστήμιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο τεσσάρων από τις πληγείσες ομάδες δεν μπορούσε πλέον να αποκατασταθεί. Όλοι οι χρήστες που επηρεάστηκαν έχουν ειδοποιηθεί μεμονωμένα για το περιστατικό μέσω email, αλλά δεν δημοσιεύθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το είδος της εργασίας που χάθηκε.

    Προς το παρόν, η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας έχει διακοπεί. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά, το πανεπιστήμιο έχει απενεργοποιήσει το σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και σχεδιάζει μετά την εφαρμογή βελτιώσεων να το επαναφέρει τον Ιανουάριο του 2022. Το σχέδιο είναι επίσης να διατηρηθούν σταδιακά αντίγραφα ασφαλείας -- τα οποία καλύπτουν αρχεία που έχουν αλλάξει από το τελευταίο αντίγραφο ασφαλείας -- επιπρόσθετα από τα πλήρη backup. Ενώ οι λεπτομέρειες του τύπου των δεδομένων που χάθηκαν δεν αποκαλύφθηκαν στο κοινό, η έρευνα υπερυπολογιστή κοστίζει αρκετές εκατοντάδες δολάρια ανά ώρα, επομένως αυτό το περιστατικό πρέπει να προκάλεσε ανησυχία στις πληγείσες ομάδες. Το Πανεπιστήμιο του Κιότο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά ιδρύματα της Ιαπωνίας και απολαμβάνει τις δεύτερες μεγαλύτερες επενδύσεις επιστημονικής έρευνας από εθνικές επιχορηγήσεις. Η ερευνητική του αριστεία και σημασία είναι ιδιαίτερα διακριτή στον τομέα της χημείας, όπου κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως, ενώ συμβάλλει επίσης στη βιολογία, τη φαρμακολογία, την ανοσολογία, την επιστήμη των υλικών και τη φυσική.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.