Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Τηλεφώνημα από συγγενή σε ανάγκη; Θα μπορούσε να είναι απάτη με κλωνοποίηση φωνής

    Εδώ και χρόνια, μια συνηθισμένη απάτη περιλαμβάνει ένα τηλεφώνημα από κάποιον που παριστάνει κάποιον κρατικό υπάλληλο, π.χ. έναν αστυνομικό, και σας ζητά επειγόντως να πληρώσετε χρήματα για να βοηθήσετε κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειας να βγει από τη δύσκολη θέση.

    Τώρα, προειδοποιούν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές, μια τέτοια κλήση μπορεί να προέρχεται από κάποιον που ακούγεται ακριβώς όπως αυτός ο φίλος ή το μέλος της οικογένειας - αλλά στην πραγματικότητα είναι απατεώνας που χρησιμοποιεί κλωνοποιημένη τη φωνή τους.

    Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) εξέδωσε αυτή την εβδομάδα μια προειδοποίηση για τους καταναλωτές, προτρέποντας τους να είναι σε επαγρύπνηση για κλήσεις που χρησιμοποιούν κλώνους φωνής που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη, μια από τις τελευταίες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες που ελπίζουν να εξαπατήσουν τους ανθρώπους για να τους αποσπάσουν χρήματα.

    "Το μόνο που χρειάζεται [ο απατεώνας] είναι ένα σύντομο ηχητικό απόσπασμα της φωνής του μέλους της οικογένειάς σας - το οποίο θα μπορούσε να πάρει από περιεχόμενο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο - και ένα πρόγραμμα κλωνοποίησης φωνής", προειδοποίησε η Επιτροπή. "Όταν ο απατεώνας σας καλεί, θα ακούγεται ακριβώς όπως το αγαπημένο σας πρόσωπο".

    Αν δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται για φίλο ή συγγενή, κλείστε το τηλέφωνο και καλέστε τους
    Η FTC προτείνει ότι αν κάποιος που ακούγεται σαν φίλος ή συγγενής σας ζητά χρήματα -ιδιαίτερα αν θέλει να πληρωθεί μέσω εμβάσματος, κρυπτονομίσματος ή δωροκάρτας- θα πρέπει να κλείσετε το τηλέφωνο και να καλέσετε απευθείας το άτομο για να επαληθεύσετε την ιστορία του. Εκπρόσωπος της FTC δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να παράσχει εκτίμηση του αριθμού των αναφορών που έχουν εξαπατηθεί από κλέφτες που χρησιμοποιούν τεχνολογία φωνητικής κλωνοποίησης.

    Αλλά αυτό που ακούγεται σαν πλοκή από ιστορία επιστημονικής φαντασίας δεν είναι καθόλου επινοημένο. Το 2019, απατεώνες που παρίσταναν το αφεντικό ενός διευθύνοντος συμβούλου ενεργειακής εταιρείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο απαίτησαν 243.000 δολάρια. Ένας διευθυντής τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ ξεγελάστηκε από κάποιον που χρησιμοποίησε τεχνολογία φωνητικής κλωνοποίησης για να κάνει μεγάλες μεταφορές στις αρχές του 2020. Τουλάχιστον οκτώ ηλικιωμένοι πολίτες στον Καναδά έχασαν συνολικά 200.000 δολάρια νωρίτερα φέτος σε μια προφανή απάτη φωνητικής κλωνοποίησης.

    Τα "Deepfake" βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν διασημότητες να κάνουν και να λένε πράγματα που δεν έκαναν, γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα και οι ειδικοί λένε ότι η τεχνολογία κλωνοποίησης φωνής εξελίσσεται επίσης.

    Ο Subbarao Kambhampati, καθηγητής πληροφορικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δήλωσε στο NPR ότι το κόστος της κλωνοποίησης φωνής μειώνεται επίσης, καθιστώντας την πιο προσιτή στους απατεώνες.

    "Πριν, απαιτούσε μια εξελιγμένη επιχείρηση", δήλωσε ο Kambhampati. "Τώρα πλέον, οι μικροαπατεώνες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν".


    Πηγή
    Φωτογραφία: Robert F. Bukaty/AP
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.